biosova bateria - pravdepodobne

Sekcia: Hardware a Drivery 24.07.2007 | 11:51
Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
mam zaujimavy HW problem. Teda nie az tak celkom ja, ale aj tak ma to kusok trapi a chcel by som helpnut.

Existuje jeden starsi PC (o vykone staci ak poviem ze ma 256 RAM). je tam win, ale to nie je vlastne az tak podstatne...

Problem je vo vypinani. Ked sa da PC vypnut, tak sa vypina a vypne sa. S tym problemom, ze sa asi za polsekundy znovu zapne. Ako keby si mylilo reser a power. Robi to vsak len par dni, predtym to nerobilo...

otec mi poradil, aby som vytiahol taku malicku suciastku pri biosovej baterii a posunul ju na ine miesto na 15 sekund, a potom dal s5. tym som resetol nastavenia biosu. Tak som spustil bios, vsetko nastavil ako malo byt, a vsetko bolo ok.

Potom som bol privolany ku tomu PC este raz. Samozrejme, rovnaky problem. PC sa nevypina... takze som urobil postup rovnaky ako predtym... fungovalo... doteraz. A zas to vypadlo :(

Poradi niekto co s tym? Treba vymenit biosovu bateriu? za akukolvek odpoved dakujem...
    • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 12:27
      shade   Návštevník
      Ak by to bolo bateriou tak by pri starte pravdepodobne vypisoval nieco ako "CMOS checksum error". Dalsia vec je ze sa asi jedna o ATX dosku (teda ak som to spravne pochopil) a ta je stale napajana zo zdroja, aj ked je PC vypnute takze bateriu nepotrebuje (pokial nevypnu prud).
      • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 12:32
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        ahoj

        nepise cmos error, jedna sa o klasicky pocitac (ATX doska), zdroj je funkcny... teda aspon sa tak tvari...
        • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 12:56
          shade   Návštevník
          Ahoj,
          No je zaujimave ze to reaguje na zmazanie CMOS, Mozno je problem v plug&play. V BIOSe by mala byt volba Plug&Play OS installed, tu by som skusil prepnut a cakat ci sa to stane znova. Neviem ci to pomoze ale za pokus by to mohlo stat. Dalsia moznost je, ak sa chyba prejavuje dostatocne rychlo, vyskusat nejaku dobu PC "pouzivat" v MS DOS a cakat ci sa prejavi aj tam.
          • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 13:00
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            no skusit to mozem ale ten pc nie je tak celkom moj, je par sto metrov daleko... je tam nastavene myslim ze non OS/2 (je tam win xp)

            dalsia otazka - ked sa vypinat neda normalne a vypina sa na zdroji - moze to nieco poskodit?
            • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 13:21
              shade   Návštevník
              OS/2 / Non OS/2 je myslim nieco ine (nieco s RAM?), hentam by malo byt len YES/NO.
              Poskodit by sa nemalo nic, len moze dost skoro odist spominana bateria, pretoze narozdiel od baterii v AT a XT storojoch, nieje nabijatelna.
    • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 12:48
      Avatar uid0 Debian  Používateľ
      ta malicka suciastka sa vola jumper a s5 sa pise spat

      dost sa cudujem, ze to pomohlo
      Debian. apt-get into it…
      • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 12:58
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        ok jumper, to je to spravne slovo. no ano pomohlo, len nie na moc dlho :(
        • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 13:38
          Avatar rado_shadow Debian  Používateľ
          ako stretol som sa len s problemom pri vypinani mojho kompa v XP ked ho vypinalo tak vsetko vyplo v podstate - disky urcite, zhasli kontrolky, ale na monitore ostal rozhodeny farebny obraz takze grafika ficala, a fical aj tusim ventilator v zdroji. na grafike som si uz nie isty. som musel potom 3-5 sekund drzat off tlacitko. ale je na to patch nejaky do XP. pod linuxom a win98 bez problemov. radsej stale kontrolujem ci sa vypol lebo tomu uz neverim.
        • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 21:32
          Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
          Chyba asi bude v tej baterke, ale nieje nič jednoduchšie ako to zmerať - ak je to štandardná lítiová batéria, jeden článok, musí to mať nad 3V. Stačí ju vybrať von a zmerať normálnym voltmetrom. Ak je napätie OK, chyba bude niekde inde.

          Zdroje ATX sú zaujímavé napríklad tým, že majú dve časti. Obidve tvoria spínané zdroje a malé transformátorčeky s ferritovými jadrami. Jeden z nich, ten menší, je pod napätím neustále a dodáva energiu do základnej dosky aj v stave vypnutého počítača. Po stlačení vypínača pri zapínaní PC sa privedie napätie z dosky do jedného vodiča vedúceho do zdroja, čo spôsobí spustenie druhej, výkonovej časti zdroja. Vtedy nabehne aj chladenie.

          Inak mne sa stáva často, že po vypnutí WinXP sa nevypne, ale reštartuje, vtedy ho hneď zase vypnem tlačidlom. Nejak ma to netrápi.

          Stalo sa mi ale, keď som prerábal počítač a aj zdroj, že raz štartoval a inokedy nie. Meral som, lámal som si nad tým hlavu, a nakoniec chyba bola v chladiacom ventilátore, kde bola jedna cievka vadná. ATX zdroje sa tvária až moc inteligentne a preto aj taká kravina ako nerozbehnutý ventilátor ho môže zastaviť.
          Iná skúsenosť bola s AT zdrojom, že po pripojení tlačiarne nenabehol zdroj (AT !!! nie ATX). teda normálny vypínač. Bolo to spôsobené tým, že tlačiareň posielala do LPT konektoru 2V signál a ten zabránil mne nepochopiteľným spôsobom spusteniu zdroja.

          Teraz mám tak spravený počítač, že pred vstupom sieťového napätia do ATX zdroja mám dvojpólový vypínač a po vypnutí zdroja "softwarovo" ho ešte odpojím od siete týmto vypínačom. Poškodiť ho to nemôže, baterka je OK, takže toto riešenie môžem len odporučiť. Chráni to pred prepätím siete (samozrejme pri vypnutom PC)
          "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
    • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 21:50
      ---   Návštevník
      Stano kukni v biose power management ,ci tam nie je nastavene nejake wake-up od sietovky , modemu ...alebo vyskusaj pred vypnutim poodpajat nepotrebny hw. Ak to nepomoze tak reinstall a ak ani to tak iny zdroj
      • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 21:53
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        Prosim ta, kvoli takej blbosti iny zdroj ? nech to cele premera, hlavne suciastky, ktore "podliehaju skaze" teda zname elektrolyticke kondenzatory, ktore vysychaju casom. Systematicky to treba premerat, vymenit vsetky podozrive kusky a musi to fungovat ak je to v zdroji.
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 21:57
          Avatar uid0 Debian  Používateľ
          to mozes radit max. elektrotechnikovi...
          Debian. apt-get into it…
        • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 21:59
          ---   Návštevník
          no ak to bude systematicky merat ,tak to skor vyberie z nejakeho dobreho kompu zdroj a ma vysledok za par minut. Co ked nema merak? (alebo sa mu do toho nechce)
          • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 22:31
            Avatar uid0 Debian  Používateľ
            alebo sa nechce babrat do niecoho comu nerozumie a moze mu to ublizit?
            Debian. apt-get into it…
          • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 22:34
            Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
            Alebo nie je elektrikár
            Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
            • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 22:50
              Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
              Merák na bežné veličiny dostaneš od 300 Sk (ak si spravíš zapojenie na meranie kapacity pomocou striedavého prúdu), počítač povedzme od 9000 Sk. Z tohoto hľadiska možno predpokladať, že to nieje tak finančne náročné mať merák ak už má počítač. Samozrejme ak má k dispozícii iný zdroj, je to najjednoduchšie riešenie, na lokalizáciu poruchy, to uznám. Systematickým premeriavaním súčiastok a nahradením vadnej môže chybu potom odstrániť.

              "Čo ak nieje elektrotechnik", čo to s tým má. Ani ja niesom elektrotechnik, som chemik, a čo má byť. Predsa keď vie pracovať s konzolou, musí byť preňho hračka premerať zopár kondenzátorov. Parametre elektronických súčiastok majú fyzikálny základ, je to preto pochopiteľnejšie ako napchať si do hlavy množstvo konzolových príkazov, ktoré žiadnu fyzikálnu podstatu nemajú, sú to iba usporiadané písmená. Môj názor ako odporcu konzoly.
              "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
              • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 23:10
                Avatar uid0 Debian  Používateľ
                Predsa keď vie pracovať s konzolou, musí byť preňho hračka premerať zopár kondenzátorov.

                zaujimavy vyrok. s pravdou ale nema vela spolocneho...
                Debian. apt-get into it…
              • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 23:12
                Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
                Ok. Máš pravdu. Hodnoty súčiastok by mal zvládnuť premerať aj neelektrikár. Ale merák, čo merá kapacitu nestojí 3 stovky. A ak s tým nemá skúsenosti to zapojenie veľmi nespraví.
                Inak veľa ľudí ani netuší, v akých jednotkách sa udáva napríklad kapacita. Aj keď by to mali z fyziky vedieť.
                A ešte. Ak meráš hodnoty súčiastok v nejakom zapojení, kľudne ti môže merák namerať "bludy", pretože celé meranie ovplyvňujú ostatné súčiastky v obvode. A myslím, že keby mal každú súčiastku vyletovávať a naletovávať naspäť tak ho pri tom stihnú aj vianoce. Jednoduchšie by bolo vedieť ako ten zdroj funguje a pomerať na ňom napäťové úrovne (poprípade frekvencie a iné veličiny - to by ale chcelo aj schému zapojenia od výrobcu)
                Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
                • Re: biosova bateria - pravdepodobne 25.07.2007 | 01:19
                  Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                  Samozrejme, že som myslel každý kondík vyletuvávať a nie merať to v zapojení. Je mi jasné, že ak nemáš schému a technickú dokumentáciu od výrobcu, nameriaš bludy. Ale na meranie kapacity ti stačí zdroj striedavého prúdu, hocijaký transformátor, čo sa doma najde (samozrejme, že napätie musí zvládnuť kondenzátor) a jednoduchý ampérmeter na striedavý prúd. Ak si niekto zo školy pamätá, že existuje niečo ako impedancia a že v obvode tvoreného iba kondenzátorom ju tvorí v podstate iba kapacitancia, tá je závislá od frekvencie (známa 50 Hz) a od kapacity. Keďže impedancia sa tvári v obvode striedavého prúdu ako odpor, myslím, že podeliť zopár čísiel zvládne každý.
                  "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
                  • Re: biosova bateria - pravdepodobne 25.07.2007 | 01:25
                    Avatar uid0 Debian  Používateľ
                    nieco ako impedancia si pamataju snad len elektrotechnici (a chemici zjavne :))
                    Debian. apt-get into it…
                  • Re: biosova bateria - pravdepodobne 25.07.2007 | 10:41
                    Avatar georw Ubuntu 12.04  Používateľ
                    Ty si musis robit srandu :) Inak efektivita vynalozenej prace by bola zavratna, do toho by sa pustil snad len elektorotechnicky fanatik :)
                  • Re: biosova bateria - pravdepodobne 25.07.2007 | 22:13
                    Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
                    Áno impedanciu v obvode tvorí iba kondenzátor a cievka. A čo v tom prípade keď je v obvode viac kondenzátorov (čo v zdroji zrejme je)? Zasa nameria bludy.
                    Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
                    • Re: biosova bateria - pravdepodobne 26.07.2007 | 01:28
                      Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                      ako som hovoril pri meraní vyletuvaného kondenzátora sa meria jeden kondenzátor (kapacitu meracích vodičov zanedbáme)

                      Inak je fakt, že je to veľmi prácne, ale takto som opravoval kameru a fixkou som hneď označoval tie, ktoré boli dobré. A to boli SMD kondenzátory, malé blchy.

                      Impedanciu ivorí cievka, kapacita a aj obyčajný odpor, lepšie povedané v odporových veličinách induktancia, kapacitancia a rezistancia, ale rezistancia, čiže ohmický odpor nemení fázový posun napätia a prúdu, čiže nemení účinník. Ostatné dva menia fázový posun napätia voči prúdu, ale každý opačným smerom. Čiže ak sa induktancia rovná kapacitancii, nastáva rezonancia (Thompsonov vzťah), a impedancia sa redukuje na ohmický odpor, čiže rezistanciu, vtedy. Merať striedavým prúdom sa dá ako kapacita tak aj indukcia. (u odporu by to bolo zbytočné, i keď možné)
                      "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
            • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 22:51
              Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
              elektrikar nie som ani nahodou... ale tak metrak daky najdem :) takze ma to mat viac ako 3V? tak to by sa pomerat dalo...
              • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 23:09
                Avatar uid0 Debian  Používateľ
                vnutri zdroja mozes najst ovela viac nez 3V
                Debian. apt-get into it…
    • Re: biosova bateria - pravdepodobne 24.07.2007 | 23:33
      Avatar Viliam Oravec Kubuntu 10.04 (MSI GX700PX)  Používateľ
      Ináč skús ten win preinštalovať. Problém bude asi v programe na vypínanie. Skús napísať v Štart >Spustiť... "shutdown -s -t 00." (00 sú 2 nuly a nie WC). :) Okamžite by sa mal vypnúť. Ak nepomôže reinštalácia tak to bude asi niečo s relé v PC. (relé - dúfam že tak sa to nejak volá. Nie som elektrotechnik ani elektrikár.)
      Všichni mněli ruce od krve, jenom já hubu... :)
      • Re: biosova bateria - pravdepodobne 25.07.2007 | 01:22
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        Áno, elektronické relé, pravdepodobne by tam našiel niečo, čo má úlohu relé - spína na povel výkonový obvod, napríklad výkonové tranzistory alebo triaky.
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
      • Re: biosova bateria - pravdepodobne 25.07.2007 | 10:55
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        ten pc kvoli tomu preinstalovavat nejdem... ale ten prikaz si skusim :)
      • Re: biosova bateria - pravdepodobne 25.07.2007 | 12:58
        Avatar titanik mint  Používateľ
        ten prikaz je presne to iste co Start->Shutdown
        • Re: biosova bateria - pravdepodobne 25.07.2007 | 15:59
          Attila Tóth   Návštevník
          Pri starých PC so starým BIOSOm môže namiesto vypnutia reštartnuť PC, pokiaľ je zapojené nejaké USB zriadenie ako napr. USB klúč, problém je archaickom biose a v ničom inom bez ohľadu na OS !!!!