Ako Apple ignoruje miliardy dolárov na daniach

30.04.2012 | 14:05 | dodoedo | Novinky

Apple je najziskovejšia technologická spoločnosť na svete. Braeburn Capital je dcérska spoločnosť Apple, sídliaca v Reno, štáte Nevada. V malej kancelárii je hŕstka zamestnancov, ktorí tu nevyrábajú žiadne technologické zázraky, alebo sa tu nebodaj neriadia výhodné služby zákazníkom Apple. Nie, tu sa robí niečo iné, čo predstavuje ťažisko firemnej stratégie Apple a síce, ako zabrániť plateniu spústy miliónov dolárov na daniach v Kalifornii a v 20-tich ďalších štátoch USA. Iste, robiť to všetko je legálne pre firmy (a Apple evidentne nie je sám), ale to predsa ukazuje aký veľký zmysel pre morálku spoločnosti takéto firmy majú. Odpoveď znie: žiadny. Ale pozor, je to legálne, a zákon sa nikdy nemýli, že áno? Odporúčam prečítať si celý článok na nytimes.com.

    • Dane 30.04.2012 | 15:12
      Habo   Návštevník
      Nemám rád Apple ale k plateniu daní len toľko: Je neplatenie daní nemorálne?
    • Moralita 30.04.2012 | 22:01
      WlaSaTy   Návštevník
      Poznám firmy, ktoré dostávajú dotácie a daňové úľavy od štátu. A na oplátku zas neumožňujú aby zamestnanci robili na živnosť, aj keď exkluzívne pre nich. Takže si zamestnanci nemôžu krátiť odvody, a okľukou sponzorujú svojich zamestnávateľov.

      Isto, podobný koncept už bol v Európe, keď Baťa zaviedol povinné sporenie u svojich zamestnancov. Ale, on tie peniaze investoval do potrebnej infraštruktúry čo sa v dnešnej dobe už nedeje.

      Teraz sa skús zamyslieť, čo je nemorálnejšie.

      Krátiť dane v krajne kde väčšina HDP ide spoločne na zbrojenie ktoré sa využíva pri obsadzovaní cudzích štátnych celkov, na manipulovanie verejnou mienkou a likvidovanie práva na súkromie?

      Krátiť dane v krajine aby si našporil na školu pre vlastné deti?

      Nehať sa sponzorovať vlastnými zamestnancami a prachy prelievať do iných regiónov kde si vychovajú zamestnancov čo im stačí miska ryže denne?

      Mať v logu nakusnuté jabĺčko?

      Pretože na Slovensku sa dejú reálne horšie veci. Ale, Apple je magický terč. A všetko čo urobil je nemorálne. Napríklad, také zdokonalenie GUI bez ktorého by si tú správičku nenapísal.