Čo je CarrierIQ a ako zistíte, či ho máte nainštalované na svojom mobile

02.12.2011 | 12:23 | dodoedo | Novinky

Po nedávnom odhalení špionážneho rootkitu sa aj na Slovensku a EU stala aktuálnou otázka: "Čo je CarrierIQ a ako zistíte, či ho máte nainštalované na svojom mobile". CarrierIQ je rootkit , ktoré potichu inštalujú niektorí mobilný prevádzkovatelia a výrobcovia telefónov na niektorých trhoch na svoje zariadenie za účelom sledovať používanie týchto súkromných zariadení. Zaznamenáva stlačenia klávesov, spôsob narábania s telefónom a všelijaké ďalšie informácie na vašom zariadení, a to všetko bez vášho vedomia. Mnoho verzií tohoto rootkit túto informáciu posiela svojmu operátorovi, kde môžu takto presne určiť z vášho mobilného zariadenia, čo ste s ním robili, čo ste na ňom písali, a tak ďalej. CarrierIQ rootkit bolo nájdené na zariadeniach so systémom BlackBerryOS, Android a aj iOS. Jeho pravý účel nám musel oznámiť až mladý Trevor Eckhart, ako sme už informovali. Svoj Android telefón najlepšie preskúmate na prítomnosť tohoto rootkit tak, že si do mobilu nainštalujete testovací soft TrevE's Logging Test App a po inštalácii kliknete na CIQ Checks. Slovenský mobilný svet sa do času písania tejto správy oficiálne nevyjadril na túto vážnu tému ohrozenia súkromia svojich zákazníkov. Update správy.

    • Čo je CarrierIQ a ako zistíte, či ho máte nainštalovaný na svojom mobile 02.12.2011 | 16:47
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
      Radšej počkám, aby sa to neukázalo ako zlý žart, že koľkí si tu aplikáciu nainštalovali a bol to spyware, ja už neverím nikomu :)
      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • Re: Čo je CarrierIQ a ako zistíte, či ho máte nainštalovaný na svojom mobile 03.12.2011 | 13:19
        Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
        Je to tak, Mário ako som tu už kedysi vravel na margo inej témy.
        Ľudia vtedy rýpali do Google, že vraj "zberá" dáta a pod. a tak ohrozuje domácu suverenitu jednotlivca. Fajn, ale ako je to vždy - pre stromy ľudia nevidia les, ktorý majú pred očami. Zabezpečujú si dáta ako šialení, ale neuvedomujú si, že používaním mobilného operátora vlastne v dobrej vôli "delegujú" všetky svoje súkromia a tajnosti do rúk nejakých skurvených vajčiakov, ktorí to použijú (v negatívnom slova zmysle, veď ako inač !?).

        Preto si myslím, že tento systém je naozaj chorý a budúce generácie budú musieť nájsť riešenia a východiská. A na celej veci je jedno, či si nejaký "revolucionár" BWOP Kupka myslí, že odsunutím stola pod oknom svojej chajdy od radiátora, umožní niečo také ako ODPOČET. Na celej veci je potom naopak dosť dôležité, aby si pri opätovnom zasunutí stola na miesto, keď bude po všetkom nezabudol odtiaľ vybrať hlavu.
        ;-)
        G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
        • Re: Čo je CarrierIQ a ako zistíte, či ho máte nainštalovaný na svojom mobile 03.12.2011 | 19:38
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
          Skutočná bezpečnosť neexistuje, všetko je len ľahšie, alebo ťažšie prelomitelné. a vždy pri tom kompe bude sedieť človek, ktorému či chceš, alebo nechceš musíš dôverovať, to je údel tejto doby.

          Na túto tému sme kedysi s kámošom viedli debaty. Jedného dňa mi hovorí, vypol som mobil a mám ho už dva týždne v šuplíku a nechýba mi. Rozprávali sme sa o tejto dobe ako sa ľudia stále za niečim ženú. Potom predal firmu, byt, kúpil barák v zapadákove a chová kozy. Niekedy mu závidím že našiel odvahu a vypadol s tohoto unaháňaného sveta. To je jediný spôsob ako sa nenechať kreknúť :-)
          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • Re: Čo je CarrierIQ a ako zistíte, či ho máte nainštalovaný na svojom mobile 03.12.2011 | 23:25
            Avatar default Debian  Používateľ
            kokso to je pecka, ja by som najradsej odisiel na madagaskarsku plaz a tam serfoval na vlnach a miesal tam drinky, a zil v chatrci pod vodopadom , potom by mi cela technologia mohla byt ukradnuta
            R.K
          • Re: Čo je CarrierIQ a ako zistíte, či ho máte nainštalovaný na svojom mobile 04.12.2011 | 02:54
            Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
            Niekedy mam tiez take nutkanie, ale zatial to prezivam vdaka tichemu rezimu na mobile s povolenymi len zopar cislami, ktory je tam prakticky stabilne (obcas prepnem do komplet ticheho) a 4 hodiny skoro kazdy den v posilke a wellnesse (bez mobilu, netu, pocitaca). Ale chovat kozy, to je iny brutal :) Na druhu stranu, ked nastane nejaka skutocna kriza, tak on z nas asi najlahsie prezije.
            Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
            • Re: Čo je CarrierIQ a ako zistíte, či ho máte nainštalovaný na svojom mobile 05.12.2011 | 09:58
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
              Ja mám vypnutý mobil skoro každý víkend.
              Včera som bol celý deň na zabíjačke, možno to aj raz tak skončí, že sa budeme svojpomocne živiť všetci, horšie to majú ľudia v panelákoch, hoci keď som ešte býval v Trenčíne, tak oproti v baráku v pivnici jeden choval kozu a dve kačice.
              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • Re: Ešte čerstvé infos 03.12.2011 | 13:36
        Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
        G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • Špionáž na objednávku 05.12.2011 | 19:42
      Martin   Návštevník
      Dovolím si predpokladať, že takéto špionážne programy sa inštalujú na základe objednávky tajných služieb. Z toho vyplýva, že ak sa na takúto špionáž súkromia príde, nebude to znamenať, že v ďalšej generácii telefónov špionážny program nebude, ale iba to, že bude oveľa lepšie utajený.