EÚ: softvér môže byť predavaný bez ohľadu na softvérové ​​licencie v ňom použité

04.07.2012 | 15:03 | dodoedo | Novinky

Skvelá správa pre európskych spotrebiteľov prišla dnes z pôdy EU. V spore Soft GmbH proti Oracle International Corp. súdny dvor Európskej únie rozhodol, že softvér môže byť predávaný bez ohľadu na softvérové ​​licencie v ňom použité, t.j. bez ohľadu na ustanovenia v licencii na softvér, a že softvérová licencia nemusí byť nutne záväzná.

    • Preklad 04.07.2012 | 18:31
      WlaSaTy   Návštevník
      Máš tam chybyčku:
      Now the Court has ruled that an author of software cannot prevent the resale of a pre-used licence allowing the use of his programs to be downloaded from the internet.

      Znamená len toľko, že autor SW nemôže blokovať distribúciu za úplatu pre produkt ktorého distribúcia je viazaná len na stiahnutie z internetu (od autora SW).

      Pozitívny dosah to má napríklad na službu obchodík Linux OS kde by tým pádom nemali ohroziť službu napaľovania CD za účelom distribúcie SW.

      Negatívny dosah to bude mať na distribúciu OSS ktprý sa týmto chránil pred nevyžiadanými modifikáciami ktoré rapídne zvyšovali chybovosť programov. Teda, firmičky ktoré si urobili modifikovanú verizu napríklad FF a dodali do ňej balast ktorý spôsoboval neúnosné padanie aplikácie.

      Otázkou je, čo je lepšie. OSS sa voči tomuto bránil dodatkom k licencii kde bolo zakázané nazývať programový balík pôvodným menom ak nebol distribuovaný priamo pôvodným výrobcom. Toto obmedzenie tým pádom padlo a je len otázkou času kým si napríklad markíza znovu spraví vlastný build FF ktorý bude blikať ako vianočný stromček a padať ako lístie na jeseň.