Maskované nebezpečenstvá, ktoré hrozia open-source kódu

08.04.2015 | 11:37 | dodoedo | Novinky

Maskované nebezpečenstvá, ktoré hrozia open-source kódu, odhaľuje článok na serveri infoworld.com.

Napríklad hrozby pre dovtedy úspešný open-source projekt, keď je tento finančne podporovaný súkromnou spoločnosťou, ktorá zanikne. Takýto projekt môže byť veľmi úspešný, ale to ešte nemusí nutne znamenať finančnú zlatú baňu pre jeho primárnych prispievateľov.

V prípade, že spoločnosť vlastniaca autorské práva (a iné práva duševného vlastníctva) zkrachuje/zanikne, potom aj projekt zlyhá.

Skutočne komunitné vedenie open-source projektu (napr. OpenStack) je dosť vzácny prípad, väčšina však nadáciu projektu používa ako zástierku - "fauxpen" zdroje.

    • RE: Maskované nebezpečenstvá, ktoré hrozia open-source kódu 08.04.2015 | 16:39
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Dal som to TL;DR ale autor asi nepochopil zmysel slobodného softvéru. Slobodný kód nieje nijak v rozpore s tým, aby na ňom zarábala nejaká firma a problém nieje ani v tom že firma skrachuje, zanikne, alebo vykašle sa na to ako Oracle, zanikol OpenOffice.org? Dokonca ľudia tvrdia že predbehol aj svoj fork LibreOffice.

      Nič nieje naveky, ale pri slobodnom softvéry je tu aká taká záruka že niekto zdvihne hodenú rukavicu a bude v tom pokračovať.

      Zrovna som riešiel že PyCAM na tvorbu g-code sa už nevyvíja asi dva roky, mno a čo nenájdem? Že fork na GitHube a autora ktorý opravil nejaké tie chybyćky. No a našiel som hneď aj jeho alternatívu ktorá sa aktívne vyvíja, len je to ťažká alfa.

      Jako úložisk na slobodný kód je masaker, mno na GitHube to fakt žije a je tam super komunita vývojárov. Kto chce kritizovať podmienky používania samozrejme môže a nič mu nebráni spraviť niečo lepšie.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Maskované nebezpečenstvá, ktoré hrozia open-source kódu 08.04.2015 | 17:30
        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

        +1 vela ludi si asociuje OSS s "free as beer", co je samozrejme nezmysel. Castokrat je vyhodnejsie zaplatit za ciastkove OSS riesenie aj viac, nez za uzavrete, z ktoreho vznika nebezpecenstvo vendor-lockingu, alebo nemoznosti dalsieho stavania na tomto rieseni. Nie je nic horsie nez ked narazis na mantinely uzavreteho SW a dalsi vyvoj nezaplatis, pretoze je prilis drahy, alebo vyvojarska firma na to nema kapacity tak s tym nerata, nahradit to nemozes pretoze na tom bezi polovica firmy a nova implementacia na inej platforme by tvoju firmu skrachovala, tak potom iba (ako castokrat iba dedic takehoto bazmegu) dorabas obkluky a barlicky, aby to aspon nejak fungovalo. Co je to potom za Augiasov chliev ti nemusim hovorit - a tomu vsetkemu by sa dalo vyhnut striktnym nasadzovanim vyhradne OSS rieseni hned v pociatku projektu.

        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
        • RE: Maskované nebezpečenstvá, ktoré hrozia open-source kódu 08.04.2015 | 18:13
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Tak, tak.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Maskované nebezpečenstvá, ktoré hrozia open-source kódu 09.04.2015 | 10:26
          Avatar PeterFodrek   Návštevník

          >a tomu vsetkemu by sa dalo vyhnut striktnym nasadzovanim vyhradne OSS rieseni >hned v pociatku projektu.

          Svojim sposobom to verejnym instituciam navrhuje/nariaduje/ide prikladom Europska komisia u par (nemyslene obrazne) tyzdnov March 27, 2015 The European Commission will create a level playing field for open source software when procuring new software solutions, it announced on 27 March. Evaluation of open source and proprietary software will take into account their total cost of ownership and exit costs. https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/ec-create-level-playing-field-open-source >nahradit to nemozes pretoze na tom bezi polovica firmy a nova implementacia >na inej platforme by tvoju firmu skrachovala Nemusi to byt polka firmy August 18, 2011

          DK: 25,000 hospital staff Copenhagen region to use open source office suite

          Even a single user of the proprietary office suite would force the group to purchase licences for all fifteen thousand desktop PCs. "We have spoken to the proprietary vendor about this for over a year, and they acknowledge the problem." https://joinup.ec.europa.eu/news/dk-25000-hospital-staff-copenhagen-region-use-open-source-office-suite

          To je problem kompatibility s proprietarnym protokolom. Ak s nim musis komunikovat donuti ta k pouzitiu jeho SW V tomto je stat v pozicii vydieraca..

          • RE: @PeterFodrek 09.04.2015 | 10:53
            Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
            To je problem kompatibility s proprietarnym protokolom. Ak s nim musis komunikovat donuti ta k pouzitiu jeho SW V tomto je stat v pozicii vydieraca..

            To je vystihnutá podstata "problému" štátnych inštitúcii a štátnej správy. Úradníci (nenažraní z našich daní) to vysvetľujú jednoducho takto: ČO AK ...!? BTW, nevidím to vôbec dobre, spolu so starým Sokratesom:

            „Demokratické zřízení doplatí na to, že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých, a demokracie jim to dá. Mladí budou chtít práva starých, ženy budou chtít práva mužů, a cizinci budou chtít práva občanů, a demokracie jim to dá. Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce, a demokracie jim to umožní. A až zločinci demokracii nakonec ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede nejhorší monarchie anebo oligarchie“.

            Sokrates 500 let př.n.l

            G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
          • RE: Maskované nebezpečenstvá, ktoré hrozia open-source kódu 09.04.2015 | 22:29
            Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

            mnoo, u nas vo firme striktne nasadzujem kombinaciu Thunderbird + az na jednu vynimku  LibreOffice - ok, je to u nas VYRAZNE nizssi pocet nez 15000 stanic, konkretne cca tisicina, ale vaznejsie problemy nenastali. Ale pravda je, ze to nie su vylucne kancelarske PC, ale teda minimalne v maloobchode to s OSS kancelarskym balikom ide :)

            git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
    • ............ 09.04.2015 | 11:30
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      Je to celé divadlo, čo pripomína commediu dell’arte, kde potulní herci improvizujú na predom danú osnovu príbehu. Jednoducho, ľudovo, niekedy vtipne. Divadlo, ktoré môže veľmi nepríjemne ovplyvniť životy ich divákov. Takže bez potlesku. Žiadny blázon sa nesmeje.
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."