Natívne ZFS pre Linux

28.05.2010 | 12:40 | dodoedo | Novinky

Brian Behlendorf (známy tvorca Appache-servera), momentálne pôsobiaci v národnom laboratóriu Ministerstva energetiky U.S.A. - Lawrence Livermore National Laboratory oznámil uvoľnenie novej verzie projektu (portu) natívnej podpory súborového systému ZFS pre Linux. Natívna podpora (na rozdiel od ZFS-FUSE) pozostáva zo samostatného uceleného modulu (patch) pre linuxové jadro, ktorého kód je licencovaný pod CDDL a takéto jednoduché riešenie obchádza problém miešania licencií GPLv2 a CDDL. ZFS-modul pre Linux zatiaľ funguje len v 64-bit platforme a bol odskúšaný na 64-bit distribúciach RHEL, CentOS, Fedora a Ubuntu. Port využíva kód ZFS-vydania 1918, prevzatý z OpenSolaris-zostavenia 121. ZFS-modul tiež používa knižnice Solaris,ako sú libavl, libnvpair, libefi, libunicode a libutil. Je potvrdená stabilná a funkčná podpora vlastností SPA (Storage Pool Allocator), DMU (Data Management Unit), ZPL (ZFS POSIX Layer) a ZVOL (ZFS Emulated Volume).

    • 28.05.2010 | 13:12
      Avatar uid0 Debian  Používateľ
      taketo riesenie neobchadza problem, proste ho ignoruje
      Debian. apt-get into it…
      • Re: 28.05.2010 | 13:51
        Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
        Obísť nejaký problém sa dá aj jeho ignorovaním ....
        G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • btrfs 28.05.2010 | 14:49
      mam   Návštevník
      ZFS je pamatovo narocny, na hladky beh potrebuje 512MB a viac. Skor by som sa zameral na stabilizovanie BtrFS, ktory ma v buducnosti nahradit EXT.
    • Krásny svet UNIX-u má stále čo ponúknuť ...a patrí mu za to hold. 28.05.2010 | 19:13
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      Pri tejto mojej správe mi nedá trochu obšírnejšie sa vyjadriť k veciam a úžasnej sile UNIX-u.

      (O UNIX pozri prehľad seriál v slovenčine:
      http://www.posterus.sk/?p=5262
      http://www.posterus.sk/?p=5617
      http://www.posterus.sk/?p=5789)

      Tento unixový svet obýva veľa Titánov, ktorým sa patrí vzdať víťazný hold (moje Sieg Heil) - od "nepreraziteľného" BSD na serveroch až po perfektne odvedenú, fantastickú prácu vývojárov Sun v podobe UNIX Solaris/Open Solaris. Posledne menovaný Unix má dosť titánskych vlastností, ale jedna z nich je už z inej dimenzie a volá sa 128-bitový ZFS (Zettabyte File System).
      Zettabyte sa rovná jednému sextillionu bajtov (alebo jedna miliarda terabajtov), a to značí, že ZFS je škálovateľné až do veľkosti rádovo jednej miliardy terabajtov a neviem, či sa v blízkej dobe podarí takúto veľkosť naplniť. To znamená, že môže reálne adresovať 18 trilión-krát viac dát, než ľubovoľný 64-bitový systém súborov.
      Napríklad jedna z jeho perfektných vlastností je, že keď sa súbor v ZFS raz na disku VYMAŽE, TAK JE VYMAZANÝ a basta! Tak tomu sa hovorí bezpečné vymazanie súboru. Má veľa takýchto titánskych vlastností, veď je časťou UNIX-u.

      Linuxové Btrfs sa úspešne doťahuje svojimi vlastnosťami na ZFS, ktoré má už ale niekoľko rôčkov za sebou ...


      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
      • Re: Krásny svet UNIX-u má stále čo ponúknuť ...a patrí mu za to hold. 29.05.2010 | 22:52
        skywaker   Návštevník
        Mne osobne sa paci HAMMER ktory je sucastou DragonFlyBSD.
        http://www.dragonflybsd.org/hammer/
        HAMMER vznikol dost zaujimavym sposobom co som cital tak koli tomu ze Matt-D. robil port ZFS na FreeBSD ale nakoniec to vzdal a zacal robit Hammera. aj koli pametovym narokom a inym veciam