Nový vizuál portálu www.freemap.sk

20.08.2010 | 18:56 | michal00 | Novinky

Po roku a pol vývoja komunita Freemap oznamuje vydanie novej verzie portálu www.freemap.sk . Hlavná viditeľná zmena je nový a krajší vizuál. Na stránke pribudol hlavný panel na ľavej strane, ktoré zobrazujú všetky potrebné informácie: informácie o portály, návod na použitie, legendu, vyhľadávanie i plánovanie trás. Ďalšou príjemnou zmenou je vylepšené vyhľadávanie trás. Vieme vyhľadávať trasy pre autá, tak najkratšiu ako i najrýchlejšiu trasu. Pribudli vyhľadávanie trás pre cyklistov ako i pre chodcov. Vyhľadávanie funguje nielen po menej využívaných cestách, ale aj po lesných cestách, chodníkoch ako i turistických trasách. Z pohľadu objemu dát, dobrovoľníci zakreslili obrovské množstvo reálnych objektov: od ciest, cez budovy až po rôzne body záujmu. Objem dát stúpol od začiatku roku takmer päťnásobne, počet kilometrov lesných ciest dvojnásobne a dosahuje už 17 tisíc kilometrov. Každá piata obec na Slovensku už je zobrazená aj so všetkými budovami, a tento podiel sa neustále zväčšuje. Veríme, že vďaka dobrovoľníkom zo všetkých kútoch Slovenska dokážeme naďalej skvalitňovať ponúkané služby. Viac informácií na wiki.freemap.sk.

    • jajaj 21.08.2010 | 08:38
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      raz dobra vec tento projekt, hlavne ked moze ktokolvek pri najdeni chyby ju opravit.
    • Domy 21.08.2010 | 21:40
      ergergegdfg   Návštevník
      Naco su komu domy v dedinach, ked pri domoch nie su cesty? Ulice sa sice daju domysliet, ale je to zlozitejsie; podla mna by sa ludia odtial mali viac zameriavat na cesty (tie su dolezite, nie kazdy dom).
      • Re: Domy 24.08.2010 | 16:23
        Avatar Michal kubuntu, debian  Používateľ
        mam dve riesenia na tento problem:
        moznost A zaregistrovat sa a dokreslit chybajuce ulice
        moznost B povedat kde to je a pokusim sa to co najskor "opravit"

        :-)

        Budovy sa vkladali najskor rucne a kde som ich ja kreslil som spravil aj ulice, neskor sa to zautomatizovalo (ale aj tak to treba prejst a skontrolovat) a preto chybaju ulice.
        Vyššie uvedené zoskupenie písmen vyjadruje len to, že som skúšal či mi fungujú tlačítka na klávesnici. Akákoľvek spojitosť s reálnymi udalosťami a/alebo osobami je čisto náhodná.
    • pristupnost 22.08.2010 | 14:15
      WlaSaTy   Návštevník
      Pise mi to zaujimavu informaciu: Niektore funkcie portalu niesu plne podporovane v prehliadaci opera.

      No, za posledne roky sa asi moc nezmenilo. Furt je to to iste, len tento krat s menu nalavo. Podpora Smartphone ci PDA je stale na bode mrazu, a to je v case ked je problem zohnat lepsi telefon bez GPS a fotaku, tak to je dost nestastne. Chcel by som sa ich opytat ci si mam teda brat do terenu notebook a nie telefon ak chcem vyuzit ich mapu. Ale, myslim ze som sa ich to uz pytal.
      • Re: pristupnost 22.08.2010 | 14:48
        michal00   Návštevník
        * mapa do mobilu
        * mobile freemap
        nefunguju ?
        • Re: pristupnost 22.08.2010 | 19:12
          WlaSaTy   Návštevník
          Nie, ta mapa nefunguje na mobile. A ten zoznam niekolkych (momentalne az troch) programov som cital este pred tym ako z neho odstranili zastarane programy. Vzhladom na to, ze sa jedna o regionalnu pobocku organizacie open street maps, tak by bolo vhodne keby zverejnili moznost pridania ich mapy do beznych GPS programov tak ako je to napriklad pri sportovej pobocke open cycle maps.

          Mimochodom, nemyslim ze kazdemu vyhovuje program v jave.
          • Re: pristupnost 22.08.2010 | 23:29
            michal00   Návštevník
            a ktory z tychto programov by ti vyhovoval?

            v ktorom mobile nefunguje ta online mapa ?

            co rozumies pod pojmom "pridania ich mapy do beznych GPS programov" ?
            • Re: pristupnost 23.08.2010 | 00:26
              WlaSaTy   Návštevník
              No, kedysi ked som si z toho zoznamu vyberal, tak mi vyhovoval TangoGPS. Hlavne jeho interakcia s inymi podkladmi ako mainstream, dost pomohli napriklad vrstevnice z open cycle. Alebo mi vyhovoval aj NaviPOWM. Otazkou je preco maju Slovaci riesenu stranku tak ze sa s nou na telefone neda robit ani s prepacenim prd. Skoda ze odpoved ktoru som dostal na prezentacii daneho portalu bola standardna "budeme na to mysliet". Aby chalanom nahodou neusiel vlak. A dokonca aj tym, ze nemaju zverejneny navod ako pridaju svoj mapovy zdroj do aplikacii z uvedeneho zoznamu, nieen tym ze je ich portal odolny voci "otvoreniu v inom tabe". Tolko javy dokaze pochovat vselico.

              A tebe ktory z nich vyhovoval?
            • Re: pristupnost 23.08.2010 | 00:34
              WlaSaTy   Návštevník
              A aby som nezabudol, nefunguje v prehliadaci Opera 10 pre chytre telefony na HTC Rhodium.

              PS.: pod pojmom pridania ich mapy do beznych GPS úrogramov rozumiem to co som pod tym povedal. Zoberies oblubeny program ktory Ti vyhovuje a zmenis mu zobrazovanie mapoveho podkladu z Google maps na Open Street Maps, Open Cycle Maps alebo nieco ine. Skoda ze Freemap tam pochopitelne nemoze byt.
              • Re: pristupnost 23.08.2010 | 01:31
                michal00   Návštevník
                takze prepisanie tile url niecim takymto nefunguje ?
                • Re: pristupnost 23.08.2010 | 02:39
                  WlaSaTy   Návštevník
                  Prepisanie urcite nie, ale nastavenie niekedy vyskusam. Ozaj, co sa stalo ze sa tato informacia nasla aspon na wiki freemap minuly mesiac?
                  • Re: pristupnost 23.08.2010 | 03:04
                    michal00   Návštevník
                    bola tam davno, minuly mesiac sa akurat menila struktura url (pribudol server tiles.freemap.sk, predtym to bolo na www). kde by si dal linky aby si to nasiel ? (teda kde si to hladal a nenasiel ale intuitivne to tam malo byt ?) a ako oznacovat tuto info ?

                    len mi nenapadlo ze ludia to pouzivaju aj v mobiloch. ja skor riesim offline aplikacie (najma gpsmid). v zahranici je to o dost lacnejsie a v lese nie je net...
                    • Re: pristupnost 23.08.2010 | 16:21
                      WlaSaTy   Návštevník
                      Ono to tam bolo sice dlhsie, to mozm potvrdit, ale premenne vo formatovacom retazci nesedeli. Neviem ci som to s premennymi spominal pred par rokmi v Dubravke na Linux Feste, ale na pouzitie v PDA a Smartphone som sa urcite pytal.

                      Inak, ta wiki je ovela pouzitelnejsia ako hlavna stranka. Mozno by bolo rozumnejsie ju zavesit na uvodnu stranku, vedla linku "o freemap". Inak, nie je ta hlavna stranka len backendom k wiki? Lebo na telefone je to ozaj trochu hardcore.

                      Mimochodom, dost vela volnych GPS programov pracujucich s bitmapovymi podkladmi ma volbu stiahni zobrazenu plochu o urovni napriklad +6, takze sa daju pouzivat aj offline. Sice neviem ci maju aj funkcnu volbu refresh na zmenene data, ale to je uz otazka medzi autormi GPS software a mapoveho portalu. Malo kto zasiela skutocny vek dat v obrazkoch cez CGI aj ked to setri prietok.

                      WiFi a GPS sa uz stavaju beznou sucastou _obycajnych_ telefonov. Je pravda, ze si clovek nemusi dotahat vsetky rozlisenia dlazdic pred cestou, ale kaviarne s wifi su uz pomaly standardom. Len by to chcelo neblokovany telefon alebo zakazat datove sluzby v roamingu. A v tomto sa zhodneme. Operatori s chutou aktivuju hocico aby vytiahli peniaze z vacku zakaznikovi. Bez ohladu na zmluvu ktoru podpisal zakaznik.

                      PS skus prosim Ta pridat do downloadu link na OSM compatibility mattrix aj s poznamkou pre tie programy co robia s bitmapami a URL na pouzitie. Tie tri programy mozu byt fajn, ale spustit java applet na PDA moze dat zabrat.