Open-sorce hrá hlavnú úlohu v belgických orgánoch Verejnej správy

19.03.2010 | 10:51 | dodoedo | Novinky

V Belgicku existuje Ministerstvo na zjednodušenie administratívy (!). Jeho šéf, minister Vincent Van Quickenborne sa, v otváracej reči na "Seminári o slobodnom softvéri pre orgány Verejnej správy" vyjadril o slobodnom softvéri (open-source) ako o účinnom nástroji na zastavenie monopolizácie, voľnom zdielaní vedomostí a zvyšovaní sociálnej inovácie. A samozrejme, prudko znižuje finančné náklady na softvér, čím sa stáva príkladom aj pre Slovensko.

    • re: 19.03.2010 | 10:56
      Avatar borg Fedora  Administrátor
      prikladom pre Slovensko, nad tym som sa mierne pousmial :)
      • Re: re: 19.03.2010 | 11:22
        Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
        malo by to u nas sancu, ale na zaciatku by musel kazdy program zahrat statnu hymnu :))
    • Význam pre Slovensko 19.03.2010 | 12:13
      Peter2   Návštevník
      "Význam pre Slovensko" - u nás je niečo také ťažko dosiahnuteľné, lebo sme strašný byrokrati. Ledva sa naše úradníčky naučili obsluhovať komerčný software, tak aby od nich niekto chcel aby prešli na iný soft za účelom zníženia nákladov = Sodoma, Gomora. Ale štátna administratíva funguje preto aby fungovala, nie preto aby generovala zisk, každý si tam chodí odpracovať svoju robotu a domov, ako za komunistov, a preto nie je žiadna snaha niečo zlepšovať a nik ani nerozmýšľa o lacnejšom (zadarmo) software. Načo, všetko platí štát, načo sa snažiť a znižovať náklady, keď opäť všetko platí štát. Keby príjmy pre úrady záviseli od ich výkonu, tak ako súkromné firmy, myslím že by zmenili myslenie :-) Ale takto, pri tomto modeli financovania, sa nikto nesnaží, nemá prečo, a keď k tomu pričítam, že Slováci sú leniví ako vši (a nech má nikto nepresviedča o našej pracovitosti) tak to vyzerá tak ako to vyzerá. A tú byrokraciu vidíme všade, keď treba niečo vybaviť na úrade, dokumenty a doklady skoro vôbec sa "nepohybujú" medzi oddeleniami jedného úradu, komunikujú často stále faxom, a to nemajú napr. obce spojenie z Krajskými úradmi, úradná komunikácia cez internet je pre nich často stále neznámy pojem a všetky papiere musí občan nosiť sám, často viac kópií pre viac úradov. Atď. A tu sa také veci ako slobodný software nedá zavádzať, ani za účelom šetrenia financií, lebo žiadnu vládu, hlavne tú poslednú, vraj "sociálnu", jednoducho nezaujíma. Niečo také sa začne realizovať, až keď sa objaví človek čo to bude chcieť meniť, ale ten narazí na obrovský odpor armády úradníčok, ktoré ani bohovy sa nebudú chcieť učiť niečo nové, niečo meniť, a vôbec ich nezaujíma že štát ušetrí. Keď to doteraz fungovalo, može to tak financovať aj naďalej.
      • Re: Význam pre Slovensko 19.03.2010 | 12:51
        Avatar chatpall   Používateľ
        politicke strany nevedia presadit take obycajne veci ako rodova rovnost, poriadne odvadzanie dani a slusnych policajtov. nie este aby sa nejakej firme starali do informatizacie statnej sfery... je to na plac
        NERUSTE TENTO UCET!!!
        • Re: Význam pre Slovensko 20.03.2010 | 01:08
          shade   Návštevník
          >politicke strany nevedia presadit take obycajne veci ako rodova rovnost, poriadne odvadzanie dani

          Chvala bohu.
    • Bohužiaľ ... 19.03.2010 | 12:40
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      Tak je páni.

      Správne ste vycítili skrytú iróniu poslednej vety a smutnú bezmocnosť nás, daňových poplatníkov ...
      A ešte ma zalomcovalo, že majú Ministerstvo, zamerané na znižovanie administratívy a ich výkonov, tak to je sila !!!!
      Keď som to išiel rozchodiť do exterieru, tak som pri pive dal reč s litovskými šoférmi kamionov, ktorí kamionmi vozia autá KIA a Tí tvrdili, že doma v Litve majú takú elektronizáciu spoločnosti o ktorej sa nám ani nesníva, dokonca aj roľnícky gazdovia používajú PC a osobnú elektronickú kartu na bežný život a styk s Úradmi .....

      Nech žije KSČ !
      Ale nie za naše prachy.
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
      • Re: Bohužiaľ ... 19.03.2010 | 17:52
        Martin   Návštevník
        Ťažko informatizovať, ak v štátnej inštitúcii pracuje tetuška v dôchodkovom veku (teraz je už konečne na zaslúženom dôchodku), ktorá disketu volá "kazetka" a názov súboru je pre ňu "hesielko". A či by taká zvládla prechod čo i len na klikací Linux, nie je ťažké uhádnuť.