Ahojte dva dni dozadu mi prestala ist wifi na laptope mam Linux mint 20.1 a z nicoho nic po zapnuti ma nevedelo pripojit k wifi dokonca mi neukazalo ani siete v dosahu moju wifi mi naslo iba ked som vypol a zapol router ale nedokazalo ma k nej aj tak pripojit. na internete som nasiel cmd prikaz iwconfig tak som ho zadal a vyhodilo mi nasledovne. a neviem ako mam dalej postupovat pretoze inde na forach mali aj hodnoty. nevie mi niekto s tym poradit?
lo no wireless extensions. wlp2s0 IEEE 802.11 ESSID:off/any Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=0 dBm Retry short limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off Power Management:on enp1s0 no wireless extensions.
aky notebook? nema to hw tlacitko ?
skusit odpojit kabel a v terminali
sudo iwlist wlan0 scanning
to zoskenuje kanaly a frekvencie (2,4 aj 5 GHz)
a vypise bud zoznam kanalov (dlhy vypis) alebo
wlan0 Interface doesn't support scanning : Network is down
a to znaci hladat v biose moznost vypnutia, hw tlacitko, alebo otvorit nastavenia wifi (lm by mal mat cez to ich centrum pristup)
ak to nepomoze, otvorit a skusit inu sietovku
pardon ten prikaz nie je wlan ale:
Notebook je Acer Extensa 15 a hardwarove tlacidlo ma len cez funkciu Fn.
Prikaz sudo iwlist wlp2s0 scanning vypisal
akoze ja sa tomu prd rozumiem, ale "mode master" mi evokuje ze to nastavene na pristupovy bod
teda ze cez wifi toho ntb sa zdiela internet ktory donho tecie napr. cez kabel
nepokusal si sa nastavit hotspot alebo zdielanie internetu ?
neviem ale neviem nikde v nastaveniach najst kde by sa dal zapnut hotspot
sudo iwconfig wlp2s0 mode managed
Tento prikaz mi nic nevyhodi len ma prepne na dalsi riadok
To je výsledok skenu, Mode: master sa vzťahuje k výsledku skenovania. Otázka teda znie ... má tá karta MAC adresu 62:45:B1:06:79:18?
som si to dako zle precital :) hej, to je AP :)
Mám pocit, že si to dako zle prečítal, zas.
co som si prosim ta precital zle, zas?
Odpovedal si na túto otázku:
NIe, neodpovedal som na ziadnu otazku. Ten zaciatok vety patril mne "To je výsledok skenu, Mode: master sa vzťahuje k výsledku skenovania" kde ma mirec opravil, ked som si precital iwlist scan vystup ako vystup iwconfig a myslel som si ze ma nastaveny mode master dany clovek.
to dáva zmysel, som písal že tomu prd rozumiem
Ako to viem zistit? Je na to niaky cmd?
ip a
Tu je ten prikaz ip a
ešte by som pozrel či tam nemá hard block cez príkaz:
rfkill list all
Skusil som ten prikaz rfkill list all a tu je vysledok
hm na 5GHz wifi by mala byt, este jedna vec, access poit je 5GHz albo ina 2,4?
nejake ine zariadenie co je pripojene?
livko mintu to zvlada?
na routery je nastaveny standarg 2,4GHz a propojene su viecere zariadenian a v pohode idu
a ake ma nastavenie niektore z funkcnych?
toto vyzera ze je soft vypnute. pozriet ceni/ wicd ako je nastavene a ci nie je deaktivovana siet
tu su detaily ohladom hw.
Keď som pohľadal v súvislosti s adaptérom Qualcomm Atheros QCA9377 tak ma udivuje, že nikto tu doteraz nenavrhol, aby pýtajúci sa nastavil v routri na skúšku len pásmo N, ale keďže tam je viacej zariadení spájajúcich sa so smerovačom, ktoré fungujú, tak by ich to mohlo obmedziť.
Potom je namieste vyskúšať nastavenie wifi routra len pre pásmo G
A ako väčšina z vás asi vie, je možné tieto nastavenia vynútiť aj pre použitý wifi adaptér.
Teda ako ďalšia možnosť, že nič nebude meniť v routri, ale urobí zmeny pre ovládač v nainštalovanom systéme.
a ako sa to da vynutit?
Najjednoduchšie je vypnúť v routri n. Vynútiť sa to dá ak to podporuje ovládač, sory.
Pre ath10k_pci modinfo priamo disable_n nemá.
Sú tam ďalšie parametre na skúšanie napríklad:
Aj tu sa o tom píše.
Alebo tu.
Ešte ďalšie čítanie pre QCA9377
Aj toto sa týka tejto wifi.
Tak uz to funguje
pouzil som cmd
restartoval som notebook a router a pripojilo ma
Výborne, ostalo to na Tebe a si sa s tým popasoval.
Inak by si musel len čakať, kým sa ozve niekto s rovnakou wifi a to by mohlo trvať dlho.