Projektove ponuky

07.07.2008 23:33 | blackhole_ventYl

Takze. Tolko omielane projekty, ktore uz mal v ustach kde-kto. Zostal som prekvapeny, ze hned, ako som zverejnil prvy nahlad, sa ozval jeden clovek so zaujmom o projekt a pribudaju dalsi. Rozhodol som sa preto prezentovat, co to vlastne ten taky projekt na blackhole je, aby mali vsetci jasno.

Ciel projektov
Takym tym blackhole projektom sa bude chapat akakolvek produktuschopna cinnost komunitnej prace s nejakym vopred znamym cielom. Na konci projektu nemusi nutne stat program / distribucia, ale kludne moze ist o akykolvek digitalny produkt. Digitalny produkt nemusi mat charakter spustitelneho kodu, zdrojoveho kodu, ani sa nemusi jednat o distribuciu Linuxu. Digitalnym produktom projektu moze byt aj uceleny dokument, produkt kolaborativnej prace. Produkt tejto komunitnej prace nemusi byt uplne volny, za predpokladu, ze to nie je uplne vyhovujuce, ale bolo by vhodne, ak by produkt projektu bolo mozne dalej zveladovat, ak to povaha produktu umoznuje. Vonkoncom to nemusi byt projekt programatorskeho charakteru.

Predmet projektov
Predmetom projektu moze byt od projektu softwareoveho, projektu na tvorbu distribucie, cez tvorbu nejakeho uceleneho protokolu, zjednotenia a ucelenia napadu az po obycajny kolaborativny dokument, alebo multimedialny obsah. Tematika projektu by pre zaciatok nemala vybacat z prostredia informatickych vied, teda predbezne su akceptovane temy okolo vypoctovej techniky, administracie, hardware, software, teorie informatiky, matematiky a obdobnych oborov. Ak mate nieco, co povazujete za vhodne na projekt, ale nebolo vo vymenovanych temach, kludne mi poslite private message a uvidi sa.

Pri projekte nutne neznamena, ze ak ma nazov "program na komunikaciu na velku vzdialenost s minimalnou latenciou", ze musi dojst od myslienky na vytvorenie programu az k realizacii samotneho programu. Ak sa v ramci projektu dohodne, ze projekt bude sluzit len na analyzu stavu, moznosti a sposobov realizacie, je to v poriadku. V takom pripade bude produktom dokument analyzujuci stav.

Poziadavky na projekt
Projekt ma byt zmysluplnym dosledkom komunitnej cinnosti, preto jedinymi dvoma poziadavkami kladenymi po cely cas na projekt su:

  • projekt musi vykazovat zmysluplnu cinnost. diskusie musia viest k nejakemu zaveru, konecna podoba produktu sa musi rysovat. V pripade, ze bude zjavne, ze projekt k nicomu nevedie, pripadne, ze sa autori nevedia dohodnut, alebo by sa aj dohodnut vedeli, ale nevedia na com a ako, bude projekt rozpusteny ako neuspesny.
  • projekt musi byt komunitny. Cize sa predpoklada, ze autori sami budu iniciovat dialog s komunitou za ucelom zlepsenia vysledku projektu. V pripade, ze sa ukaze, ze projekt sa zmenil len na informacny kanal, kadial clenovia projektu informuju, nesnazia sa o dialog, pripadne dialog je, ale je potlacany, alebo ignorovany, projekt bude zruseny. Akceptovanim dialogu nemyslim, ze ak si ludia zaumienia, ze chcu v (napriklad) softwareovom baliku na editaciu partitur schopnost prehravat porno a autor im nevyhovie, ale to, ak vecna debata bude zo strany clenov timu projektu ignorovana.

Ako je vidno, podmienky na projekt nie su nijako brutalne, ziada sa len, aby projekt niekam smeroval a bol kolaborativny. Inac sa nekladu ziadne obmedzenia na formu kolaboracie, ciel projektu, formu projektu, ani nic.

Co vlastne projektom blackhole ponuka
Blackhole je zabehnuty portal s niekolkymi stovkami uzivatelov, ktori potencialne mozu do projektu prispiet ci uz myslienkami, alebo sa do projektu aktivne pripojit. Zdruzuju sa tu ludia, ktori maju blizko k programovaniu, administracii, informacnym technologiam, prirodnym vedam a podobne. Portal ma nejake (priznajme, ze zrejme slabnute, ale nejake predsa) meno a navstevnost, cim moze pomoct menej znamym projektom dostat sa do povedomia. Nebudem tu tvrdit, ze umiestnenim projektu tu sa automaticky zvysia obratky projektu o 1000%, pretoze to ja zarucit nemozem. Povedat viem len to, ze ak sa ozve niekto so zaujimavym projektom, na ktorom ma zaujem aktivne pracovat a nachadzaju sa tu ludia, ktorych projekt zaujme, mozu prilozit ruku k dielu. Pre zaciatok vie blackhole kvoli technickym obmedzeniam poskytnut projektovu stranku s moznostou produkovat vlastne clanky, blogy, diskusne temy, pridavat do projektu uzivatelov s moznostou uzivatelov projektu schvalovat administratorom projektu. Pre projekty, kde to bude nutne a casom pre projekt aj skutocne potrebne, je moznost poskytnut SVN repozitar pre podporu vyvoja. SVN bude poskytnuty vtedy, ak projekt bude mat jasne vytycene smerovanie, predne definovany ciel a zapocne sa programatorsky vyvoj.

Prikladom projektov moze byt cokolvek od purifikovania nejakej doposial neznamej matematickej teorie, cez vytvorenie teoretickeho modelu nejakeho software / interface / komunikacneho protokolu, alebo cokoholvek ineho. Moze sa jednat o projekty s multimedialnym produktom (filmy, komixy, audiozaznamy, textove dokumenty a podobne) ak budu mat IT podobnu tematiku. Zakladatel projektu nemusi byt sam schopny projekt dokoncit. Postacuje, ak ma viziu, ktora trebars potrebuje dopilovat a mysli si, ze by na blackhole nasiel kolaborantov.

Ak aj po precitani tohto textu (mohol som sa vyjadrit nezrozumitelne, nepochopitelne, alebo komplikovane) mate pochyby, ci to, co chcete robit, je vhodne, ako projekt pre blackhole, kludne poslite sukromnu spravu s myslienkou projektu, ktoru drzite v hlave. Ak bude myslienka plodna, projekt bude spusteny. Za nevhodne projekty sa nikto nebude nijako trestat a v pripade, ze si to autor nebude zelat, ani nebudu ako nevhodne ani zverejnene. Pripadne nezrovnalosti vo vnutri clanku, nepochopenia, komentare a namietky rieste formou komentarov pod clankom. Ak mate o projekt zaujem, piste PM.

    • Re: Projektove ponuky 07.07.2008 | 23:41
      Avatar blackhole_tommyhot   Používateľ

      Hlavne nech sa v commentoch pod clankom komentuje konstruktivne a nie len kecy typu: "jj to je good napad", "parada pustite sa do toho", lebo z toho plodna diskusia bude asi len velmi tazko :)
      ----------
      tommyhot@hackingmachine:~$ microsoft &> /dev/null

      • Re: Projektove ponuky 08.07.2008 | 00:02
        Avatar blackhole_ventYl   Používateľ

        strucne a jasne povedane to, o co sa snazila predposledna veta. ale zato pravdive.
        ---
        Cuchat s nadchou, to je ako sniffovat bez promiscu.

        --- Cuchat s nadchou, to je ako sniffovat bez promiscu.