Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa)

03.10.2019 | 16:05 | Ja a Linux | Peter Virág

(zamyslenie sa)

Z touto vetou sa u pár ľudí stretávam dosť často, keby že to nie sú priatelia, tak by som sa nad tým ani nepozastavil. Jeden z nich pravidelne keď príde nový model jablka, tak ho má. Či telefón, tablet alebo notebook, proste kúpi si. Včera sme riešili problém 6G dát, čo mu odišlo behom hodiny a rapidne to stúpa pri zapnutom stave dát.
- ide ti karta,čo sťahuješ celé porno stránky?!
- si sprostý, šak sku…….ý operátor
- prečo operátor, čo stým má spoločné?!
- a kto?!
No a v tejto chvíli som sa mu snažil vysvetliť, že problém bude asi v telefóne a nie u operátora. Inak povedané, za tie roky čo je verný značke a nie malými sumami im prispieva, by sa to mohol naučiť aj nastaviť už naspamäť! Nepodarilo sa mi to! Nevysvetlil som mu a ani nepomohol nakoľko jablko som mal v ruke iba také čo rastie na stromoch. Dnes ráno sa vybral smerom k operátorovi.
Čím to je?!
Reklamou, marketingom, lacným prístupom k ťažko zarobeným peniazom, lenivosťou sa niečo naučiť alebo si o niečom prečítať!? Prečo si väčšina z nás nedokáže položiť otázku keď za niečo ide zaplatiť nie malú sumu peňazí, Oplatí sa to, Potrebujem To, Načo to potrebujem?! Pri otázkach typu, ktorý telefón si mám kúpiť? Ktorý je lepší? Alebo laptop, notebook atď., som sa naučil odpovedať otázkou, Načo to potrebuješ?! Veľa z nich mi položí po chvíli mlčania ďalšiu otázku, ako to myslíš?! No tak, ako som sa opýtal, čo stým chceš robiť? Hrať hry? Vyvolať konflikt na Blízkom Východe? Odpaľovať rakety? Chodíš sa potápať? Alebo len tak sem tam si niečo pozrieť na internete, Facebook, YouTube, niečo napísať do práce, raz za čas poslať nejaký mail, vytlačiť si niečo………
Tu sa väčšinou debata prehupne…
- veď to má osem jadier a najnovší procesor, toľko pamäte
- vieš čo je jadro, procesor, pamäť, načo to slúži?!?!
- veď to má 48MP foťák
- rozoznáš to, vieš čo to znamená?!?!
- veď to stojí ...€,….€,….€ nemôže to biť zlé!!!
Čím vyššia cena tým kvalitnejšia vec?!?!
Otázka alebo odpoveď?!?!
Windows alebo Linux?!?!
Windows za peniaze alebo Linux zadarmo?!?!
Aj ten Linux je vlastne zadarmo?! Myslím že ani nie! Keď zaspomínam na časy, keď mi to slovo nič nehovorilo a kamarát mi povedal že si to mám nainštalovať, tak veľmi veľa hodín a nocí som musel čítať, hľadať na internete čo to vlastne je ten Linux, čo to je surový obraz, ISO súbor, grub, boot,…….atď…..atď , kým som si prvý krát dokázal nainštalovať operačný systém. Veľa hodín a nocí, kým som si dokázal aj niečo iné nastaviť podľa seba, nie len tapetu na ploche alebo typ zvonenia.
Veľa času ma to stálo a ten čas nie je zadarmo!!!
Čím to je, že veľa z nás dokáže vyhodiť nie malé sumy za veci ktoré nepotrebujeme, nevyužijeme alebo lepšie povedané nedokážeme využiť.
Pochopím osemnásť ročného chlapca na novom mercedese stiahnutými oknami a hudbou na plné pecky pred nejakým nočným barom ako čaká na svoju vyvolenú.
Tu to funguje,čím drahšie tým lepšie! (slovo pochopiť neznamená že súhlasím).
Nepochopím 30-40-50 ročného, ročnú ako stoja v obchode a rozmýšľajú nad tými najdrahšími modelmi telefónov, tabletou...ktorý z nich si majú kúpiť a po zvážení, že ten je o niečo drahší tak bude určite aj lepší sa rozhodnú pre nejakú vlajkovú loď, pri pokladni zaplatia dvojnásobok mesačného zárobku priemerného slováka a večer keď vás stretnú a budete mať to šťastie vás poprosia či im nezmeníte tu tapetu na ploche, že oni to nevedia a pri otázke prečo si kúpili nový mobil, tablet...sa na vás nechápavo pozrú a ….veď to je najnovší, najlepší, najdrahší …
Prečo?!?!
    • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 03.10.2019 | 16:50
      Avatar igipop   Návštevník

      Nechápu, že je to v podstate spotrebný materiál.

      Nerozmýšlajú do hľbky, nad pomerom cena / výkon .

      Uprednostňujú rýchle "riešenia", hlavne aby ostatní uznali, že já na to mám.

      Civilizácia v rozklade ... Raz skončia tieto nakupovacie orgie ...

    • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 03.10.2019 | 17:57
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Tak tu ide podľa mňa skôr o honor, ukázať sa, že na to mám, skĺbená s finančnou negramotnosťou. Predsa kupovať niečo, čo má predajnú cenu navýšenú niekoľko krát nad reálne náklady na výrobu a platiť za niečo, čo nepotrebujem, je číry nerozum. Neuvedomujú si, že tým iba plnia vrecka akcionárov. (NIekde som čítal, že výrobná cena jablka je niekde okolo 200+ €) A to nehovorím o situácii, keď dotyčný na to nemá kúpiť to v hotovosti a kupuje to na splátky.

      • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 03.10.2019 | 18:49
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Výrobné náklady nie sú všetko. Okrem toho sú tam náklady na vývoj zariadenia, softvéru, marketing atď.

        Samotné jablko zase až tak hrozne drahé nie je. Keď si uvedomím koľko času som strávil nastavením svojho androidu aby ako-tak robil to, čo chcem mohol som za tú dobu odmakať pár nadčasov a mohol som si kúpiť aj niekoľko iphonov.

        • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 03.10.2019 | 19:35
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          Keď to už spomínaš, zaujíma ma to, čo si tak dlho nastavoval na androide, čo ti na jablku išlo nastaviť rýchlo. Ja mám v rodine dva iphony v cene cca 1200 € každý a preto mám osobnú skúsenosť s občas problematickou funkčnosťou. Ani takto drahé mobily sa nevyhnú problémom. Aby som bol aj konkrétny, syn má večne problémy so silou signálu wifi, musí sa nachádzať v miestnosti, kde je wifi, inak stráca spojenie, môj android za cca 200 € nemá so silou signálu problém ani vo vedľajšej miestnosti. A to nehovorím o jednoduchosti pri kopírovaní dát z telefonu s androidom v porovnaní s iphonom. Druhý zasa občas zamrzá, potrebuje reštartovať.

          • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 03.10.2019 | 19:58
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Problémy WiFi 2.4GHz? To sa môže rušiť s Bluetooth, najmä ak to má podporu BT Low Energy. Skús vypnúť. Ja som to riešil jak na NB (s Linuxom), tak na Patlafóne (s Androidom).Ten BT LE mi zabezpečil že som WiFi nevidel cez stenu, po jeho vypnutí to išlo aj cez susedov. Apple to bude mať identické, jedná sa o limitáciu technológie. Nenadarmo sa frequency hooping v BT volá cestovná rušička.

          • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 03.10.2019 | 20:46
            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

            Ako na ktorom. Na súčasnom som napríklad cca deň riešil vypnutie google instant apps. Po niekoľkých dňoch po pár hodín denne som našiel kombináciu hackov, ktorými som odstavil google instant apps, takže sa automaticky neinštalujú, neaktualizujú, nevyťažujú cpu a zdvihol som tým čas na nabitie z 2 dní na cca 2 týždne.

            Cca pred týždňom som v rodine zase riešil prechod z jedného android telefónu na novší. Trvalo to asi 7 hodín. Jeden telefón z toho je lacný šmejd. Ten nový je lacný šmejd, ktorý sa resetuje pri každom reštarte (alebo skôr resetoval kým som tam nedal nový firmvér). Žiaľ výrobca sa ani neobťažoval opraviť tak závažnú chybu ako reset pri reštarte ...

            Inštalácia firmvéru bol pôrod. Potreboval som tam totiž dostať twrp a ten bol uploadnutý len na 4pda.ru. Do prdele. Dve posraté hodiny som lúštil tú ich drbnutú captchu. Po rozlúštení som zistil, že tú debilnú captchu musím používať aj pri prihlásení. Takže ďalších 20 minút v prdeli (už som vedel podstatne lepšie čítať azbuku).

            No ok, prečo to ale trvalo tak dlho ...

            Pôvodný mobil bol šmejd. Šmejd so zamknutým bootloaderom a dierou v bootloaderi, ktorá rovno vytvorí dieru do androidu akože kvôli inštalácii dôležitých security updatov. To je pekné kým sa výrobca nevyprdol ešte aj na tú doménu kde tie security updaty dali. Tú doménu kúpil nejaký šmejd z ruska a namiesto updatov tam uploadol vírus. Výsledok - po inštalácii čerstvej ROM stačí zapnúť internet a človek tam hneď má vírus.

            No ok, vírus nevírus bolo by mi to jedno keby aspoň bežal stabilne. Ale ne, ten posratý vírus musel štartovať a hneď po štarte zobrazil dialógové okno, že havaroval, takže ho môžem buď zavrieť a on hneď o sekundu zase naštartuje a havaruje, alebo naštartovať a on za sekundu havaruje.

            No ok, takže medzi každým ťuknutím som milioin krát odklikol blbý popup kým som sa dostal k synchronizácii s googlom. Ktorá nefungovala. Pretože výrobca si povedal, že vie synchronizovať lepšie takže obalil googlacky účet do nejakej svojej nefunkčnej somariny.

            No ok, takže kábel? Nuž nie pretože to bola výmena kvôli vadnému konektoru.

            Takže google play a hybaj skúšať jednu synchronizačnú aplikáciu za druhou. No a tu pekne krásne telefón odmietal inštalovať skoro všetko. Tak do prdele pri víruse je mu jedno, že je to vírus, ale všetko ostatné striktne kontrolovať? Arrgrrr!

            No nakoniec som našiel niečo, čo fungovalo a celé to zosynchronizoval.

            • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 04.10.2019 | 08:38
              Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

              No ono je to vždy tak, keď sa pokúšaš na zariadení robiť niečo, s čím výrobca neráta, alebo naopak si to z viacerých dôvodov nepraje. Aj u iPhonu by si narazil, pokiaľ by si sa pokúsil robiť niečo, čo si výrobca neželá alebo s tým nerátal. U jablkových výrobkov ma vytáča, že napr. ak porovnám cenu napr. takého istého Macbooku s 256 GB a 500 GB diskom, tak rozdiel v cene tých diskov sa do ceny Macbooku prenesie niekoľko násobne, teda nestúpne iba o rozdiel v cene diskov. Navyše tam nie je možnosť si ich užívateľsky vymeniť a systém je veľmi uzavretý. Je to taký systém pre autistov.

              • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 04.10.2019 | 10:07
                Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                No výrobca mohol rátať s tým, že občas reštartujem telefón (napr. preto, že som ho zabudol nabiť a došla mi baterka).

                • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 04.10.2019 | 11:10
                  Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                  No tak to je samozrejme chyba daného firmware daného modelu, to by sa stávať nemalo. Ja u svojho Honoru 4C za cca 180 € takéto problémy nemám a nemusel som ho reštartovať už cca 4 roky. Jediné, čím ma začína obmedzovať, je jeho 8 GB pamäte. Ak by mal alespoň 16 GB, som stále v pohode.

                  • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 04.10.2019 | 11:57
                    Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                    Môj primárny telefón má aktuálne 3 roky, stál tuším niečo pod 100€, má 32GB flash, 2GB RAM a v podstate som tu neriešil nič závažné okrem blbých googlackych služieb, ktoré stále chceli žrať CPU a baterku.

                    • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 04.10.2019 | 13:40
                      Avatar Tomas-7 Linux Mint 19.2 Tina 64b (Ubuntu 18.04 LTS)  Používateľ

                      A keby si vypol wifi a mob.dáta na mobile, nebolo by to riešenie ?

                      • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 04.10.2019 | 17:21
                        Avatar debian+   Návštevník

                        Google apky si zazas, tie kt. nepouzivas. Ak ni vadi nadupanost, tak si nainstaluj verzie z Goohle Go (ze vraj uz sa to da - prakticky neskusal).

                        Instalovat len to co potrebujem.

                        Nonstop Wifi a bluetooth vypnut.

                        A nie je problem i s mobilmi do 100 EUR.

                        • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 05.10.2019 | 14:00
                          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                          No to by som mohol rovno používať tlačidlový telefón v tom prípade. V každom prípade ja dosť nutne potrebujem mať možnosť prečítať si maily a okrem iného používam aj smart hodinky (nabíjam raz za mesiac aj neičo).

            • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 14.10.2019 | 22:44
              Avatar Mark   Návštevník

              nazdar, prosim ta mozes mi sem hodit nejaky ten link ako sa daju povypinat niektore tie google apps pls ?

    • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 03.10.2019 | 20:06
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Cena už dávno neurčuje kvalitu, a ani záruka neurčuje trvanlivosť. Ak si chce človek urobiť radosť a kúpiť iPhone alebo Adidasky do divadla, tak je to jeho prestíž. Kľudne si môže aj zobrať spotrebný úver a kúpiť zaň nový mobil čo mu (morálne) zastará za ani nie dva roky. Keby nebolo takých ľudí, tak pojem luxux stratí posledný význam.

      • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 04.10.2019 | 07:04
        Avatar Richard Antix  Používateľ

        OK, ale kde vznikol ten pojem - "morálne zastaraný"? Nie je to len inak povedané - "nebudú ma podporovať, lebo už neprinášam zisk"? Alebo "mať ma, to je dôkaz, že som sociálne slabší"?

        Mal by som sa hanbiť priznať, že pracujem na 10 ročnom desktope a mám 6 ročný laptop a 3 ročný mobil?

        • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 04.10.2019 | 09:23
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Trafil si sa. Morálne zastaralý znamená: Vyšiel nový model, tak si ho kúpim aby som bol zas kohút s najligotavejším chvostom a niesol sa ako kráľ na tej kope (...) čo je na konci dvora.

          Ak ti akýkoľvek výrobok stále vyhovuje, tak ho kľudne používaj aj naďalej. Až pokiaľ nenarazíš na riziká že opravy budú drahšie ako nový, výkonnejší a úspornejší kus. Vtedy zafunguje fyzické zastarávanie.

          PS: Riziko rozpadu plastov, chlpatenia zinkovej pájky alebo zaprášenia chladičov tu rozoberať nebudem.

    • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 04.10.2019 | 10:07
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      ja by som sa pridal k tomuto výkriku do tmy tým, že toto vidím vo všetkých oblastiach v ktorých sa ako tak pohybujem a vyznám a ide ma rozhodiť ked ľudia chcú odo mňa radu a potom ma presviedčajú že v reklame ktorú čítali sa tvrdí niečo iné

      pár príkladov:

      1. 50 palcová 4k telka - dotyčný sa nedal presvedčiť že ak si kúpi kvalitný panel s rozlíšením 1080p bude určite spokojnejší ako s najlacnejšou 4K telkou s HDR (HDR nemá, len dokáže prehrať súbor ktorý obsahuje hdr informácie, ale na krabici je HDR)

      2. bose reproduktory za neskutočné peniaze, ktoré sú malinké a majú len midrange meniče a brutálne množstvo EQ sú určite omnoho lepšie ako drevené 3 pasmove floorstandery a stereo zosilovač (tiež vyhral marketer z bose)

      3. cyklistické komponenty najvyššej triedy (ktoré jazdia protour jazdci) sú určite lepšie ako nižšia sada (2. najvyššia), ktorá stojí polovicu (nikto neberie do úvahy že zníženie váhy pri dura-ace a XTR ide často na úkor životnosti - profíci dostanú na každý rok/pretek novú sadu, ved majú sponzora ich to netrápi) nehovoriac že sa jednalo o rekreačného jazdca čo spraví 1000km ročne a aj 3 sady nižšie by mu stačili)

      to je ale konzumný spôsob života ktorý máme

      BTW nehovorím že si aj ja nespravím radosť (aj ja mam 60 palcovú 4K telku, aj ja ma XTR komponentny na mojom bajku) ale kupil som ich lebo lepšiu alternatívu v pomere výkon/cena/kvalita som nanašiel a naštastie si môžem dovoliť vyhodiť par eur navyše aby som si spravil radosť - skor ma zaráža že ľudia si na takýto luxus často berú úveru alebo kupujú "nepotrebné" veci na splátky (teda nemajú na to ale potrebujú sa ukázať, respektíve sa hanbia to nemať)

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 04.10.2019 | 14:38
      Avatar Tomas-7 Linux Mint 19.2 Tina 64b (Ubuntu 18.04 LTS)  Používateľ

      Tiež si myslím, že už nejaké roky tu máme stav, keď drahšie výrobky nie sú kvalitnejšie v zmysle dlhšej životnosti. Voľakedy sa to volalo "kurvítko" /ako tá súčiastka čo zlyhala/ a dnes "plánovaná životnosť".

      Otázka pri kúpe "Na čo to potrebujem ?" je určite krok vpred :-)

      Mám v podstate lacný mobil do 200Euro. 3GB ram 32GB flash, Android záplaty stále chodia, aplikácie aké potrebujem sú funkčné, batérka 3Ah pri mojom používaní vydrží naozaj dlho ...

      A deti, čo potrebujú mobil na hranie 3D hier za 600 a viacej Euro si myslím, že je to poriadny luxus ... a to batérku "vyšľahajú" oveľa rýchlejšie ako nejakým bežným používaní.

    • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 05.10.2019 | 11:12
      Avatar Peter Virág antiX-19 Marielle Franco  Používateľ

      Ľudský chtíč je silná vec!
      Niekomu stačí k uspokojeniu, keď vyjde aktualizácia jeho oblúbeneho distra, niekto potrebuje AMG od mercedesu aby chodil každé ráno do práce tri, štyri, päť kilometrou.
      Peniaze dokážu zmeniť charakter človeka najrýchlejšie ako čokoľvek iné (samozrejme pohľad na veľkosť kalibru 9mm je tiež dosť účinná vec na zmenu charakteru ). Aj Ja a väčšina z nás, keby že ráno sa zobudíme z výherným tiketom od jackpotu by sme začali jarné upratovanie v celom dome,byte aj v decembri a asi iba ten Linux by nám zostal.
      Aj keď je lacný, zadarmo, len treba chcieť!

      • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 06.10.2019 | 17:10
        Avatar laco2 cinamon  Používateľ

        Keď som bol malý školáčik,učili nás soudružky učky že v komunizme nebudú peniaze,že prídeš do obchodu a vezmeš si čo budeš potrebovať!Viete si predstaviť že by ste mali doma 3-ročný mobil,televízor PC???Aj za polroka by sme menili spotrebiče-jedli len lososov a pili iba škótsku whisky!!Muháháha..

        • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 06.10.2019 | 17:49
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          Tak to je trošku naivné. Moje deti, keď boli malé dostávali na desiatu samé dobroty, ako sú šunka a ementál. Dnes to do úst nevezmú, sú toho prejedení. A to isté platí o hocičom. Navyše komunizmus nie je možné vybudovať s neuvedomelými ľuďmi, práve pre to, čo si napísal. Uvedomelý človek nebude potrebovať nový notebook, pokiaľ je starý ešte OK.

        • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 06.10.2019 | 21:07
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          A tí, čo zažili ten komunizmus mohli potvrdiť že v reále to bolo inak. Keď si niečo chcel, tak si sa mohol postaviť do radu a vystáť rad na zápis do poradovníka. Pred zápisom si ťa ale preverili, a občas aj odmietli. A keď si bol v tom poradovníku, tak si mohol dúfať že sa dostaneš na radu skôr ako za niekoľko rokov. Vyrozumenie chodilo poštou.

          Koľko bola lehota na auto pre bežného robotníka čo nebol komunistom (a nechcel olcit alebo daciu), desať rokov kým si ho mohol kúpiť?

          • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 07.10.2019 | 07:24
            Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

            Nerad Ti kazím náladu ale komunizmus z nás nik nezažil, pretože v bývalom Československu nikdy nebol. Bol tu socializmus a to je podstatný rozdiel. Základnou charakteristikou komunizmu je pracovať podľa schopností a brať podľa potrieb. To vyžaduje okrem iného aj zmenu v zmýšľaní ľudí, pretože tí dnešní by len brali a brali ale pracovať sa im nechce. A čo sa týka toho čakania na auto, tak ťa ubezpečujem že naň čakáš i dnes, pokiaľ si nevyberieš z tých, ktoré majú zrovna na sklade. Ja na to svoje čakám už piaty mesiac. Nemôžeš to porovnávať s obdobím po vojne, kde bolo všetko nedostatkové a štáty socialistického bloku boli izolované od zvyšku sveta. Vtedy bolo treba riešiť iné veci, ako to, či máš rýchlo svoje vysnívané auto a neskôr to zasa až taký problém nebol, pokiaľ si chcel auto vyrábané v socialistickom bloku. Takže tak.

            • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 07.10.2019 | 08:24
              Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

              Komunizmus je hlavne kravina, ktorá nemôže principiálne fungovať. Fantazírovanie keby ľudia boli takí, alebo onakí nemá zmysel.

              • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 07.10.2019 | 09:45
                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                Ono to fungovalo. Len uvedomenie si ochoty pracovať zabezpečovala polícia (zákony o potulke a povinnom zamestnaní) a potrieb zabezpečovali úradníci (poradovníky a rady čo nahradili prídelové lístky na odber).

                • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 08.10.2019 | 16:02
                  Avatar laco2 cinamon  Používateľ

                  Musím ťa sklamať!Ja som 52-hý ročník a socializmus som zažil v celej kráse-raz chýbal toaletný,potom vložky,ak si staval na každý materiál si musel pred predajňou čaka už od večera-cement,tehly,suseda čakala na vaňu dve noci-prvé ráno mali iba 5ks/na predaj/ostatné si odložili pre známych a ona bola siedma,bicykel Favorit mi zháňal poisťovák po celej Orave/o rok mi hop s pivnice ukralli,farebný televízor od ZA po LM!!Nábytok detto...škoda slov a na vine bol vždy západ!Spomínam si na nášho ministra ktorý v TV hovoril že Rifle a Digitálky sú len módny výstrelok.....Dalo by sa hodiny-a o kradnutí môžem napísať celú knihu-od šrôbka po dyhované dvere!!!

            • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 07.10.2019 | 09:41
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              V rokoch 70' si mal na výber okamžitý odber plechovky smrti zvanej trabant, alebo čakať 10 rokov na škodovku. Nezdá sa mi že bolo vtedy po vojne. Anexia bola, ale fabriky neboli zbombardované. Autá z mimo socialistického bloku si mohol získať len ak si sa dostal k valutám, a to bolo takmer nemožné ak ti ich neposlala rodina zo zahraničia.

              Inak, aké auto si si objednal že ti ho za 5 mesiacov nevyrobili a nedodali? Už pred vyše desiatimi rokmi si si mohol online pozerať stav vyrobenia tvojho auta (skladanie, lakovanie, ..., testy, expedícia).

              • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 07.10.2019 | 10:48
                Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                Mal by si si urýchlene doplniť vedomosti z histórie, pretože fabriky bombardované boli, ja viem určite minimálne o vybombardovaní Slovnaftu americkými spojencami a o vybombardovaní Nitry pre zmenu ruskými spojencami. A čo sa týka auta, v tomto roku sme si v práci objednali auto dvaja ľudia, kolega Suziki Vitaru, čakal 4 mesiace a ja VW T-CROSS a čakám už piaty mesiac. Keby som mal smolu a prišiel si objednať o dva týždne neskôr, čakal by som ďalší rok, pretože na tieto vozy sú kvóty. Keď som bol objednávať v máji, už mali posledné dva vozy, ktoré mohli v tom roku predať. Ak by som to nestihol, musel by som na objednávku čakať až do marca ďalšieho roku.

                • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 07.10.2019 | 12:56
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  Slovnaft bombardovaný nebol, bombardovaná bola rafinéria Apollo. Slovnaft vznikol až po presťahovaní Apollo do terajších priestorov na okraji Biskupíc kde stále zamoruje spodné vody lužných lesov. A to sa udialo pred sedemdesiatkami o ktorých som písal, pred tým ako sa vôbec začal predávať Trabant a pred tým ako sa začali riešiť poradovníky na autá. Toľko k historickým vedomostiam.

                  A ak si si objednal tretiu generáciu Suzuki Virata, tak tá sa už naozaj len dopredáva. Resp. je nedostupná v EÚ. Zopár podobných kusov je skladom aj na Slovensku.

                  A ten VW T-Cross je na sklade, momentálne si môžeš ihneď zobrať 15 kusov.

                  • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 07.10.2019 | 13:49
                    Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                    Takže pripúšťaš, že predsa len nejaké fabriky vybombardované boli? No sláva. Čo sa týka toho T-Crossu, tak dnes už na sklade nejaké kusy majú, avšak v máji tohto roku tomu tak nebolo, to mali tak dva kusy a aj som písal, že v prípade, ak si nevyberieš zo skladových zásob. Stačí, ak si zmeníš farbu a už čakáš. P. S. majú mi ho odovzdať už tento týždeň.

                    • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 07.10.2019 | 14:08
                      Avatar WlaSaTy   Návštevník

                      V sedemdesiatkach o ktorých som hovoril, tu nič bombardované nebolo. Takže nemám čo priznať, a za tým si stojím.

                      A auto si si mohol nechať prestriekať keď ti vadí farba. Alebo objednať z inej časti EÚ, je tu predsa voľný trh. Platil by si tak či tak v Eurách.

                      • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 07.10.2019 | 14:16
                        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                        livan prosím ťa už mu napíš že má vo všetkom pravdu, toto tu takmer nikoho nezaujíma (v dobrom)

                        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                    • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 08.10.2019 | 16:06
                      Avatar laco2 cinamon  Používateľ

                      Livan.Celé Nemcko bolo vybombardované a kým NDR vyrábalo trabanty-NSR Audi,VW,BMV,Opel.....

                • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 08.10.2019 | 16:04
                  Avatar laco2 cinamon  Používateľ

                  Bože za komančov si si vybral z troch typov,ale ja som už kúpil škodvku bez čakania za hotové a to bolo v 81-om roku!!

    • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 02.11.2019 | 02:41
      Avatar robo   Návštevník

      Oni tí klienti Applu si asi kupujú súkromie alebo im je to dostupné (a myslia si, že systém a operátor fungujú korektne v ich záujme aj mimo USA, takých existovalo viac podľa mojich nevlastných informácií) - keď panuje diktát akože ekonomického myslenia, je to často určitý menší "brainwashing", na základe ktorého ľahko niekto môže mávať PREDPOKLADOM, že ľudia nebudú kupovať (podľa nejakého ekonomického zákona, ktorý sa u nás v oblasti softvéru až tak často neuplatňuje) niečo, čo môžu nejako "získať" zadarmo. A od diktátu je na krok k fašizmu a pokojný koniec fašizmu mi nejako nenapadá. (Ako sa to vezme - keď mi v dobročinne-náučnej (dávajú na dobročinnosť desať percent z ich veľmi podstatne zn. ceny) akcii poskytli aj plný softvér (ktorý neviem či nebude vyžadovať až budúci počítač kvôli čomusi grafickému v. 3.3 na fungovanie s prehľadom a nielen automaticky a naslepo), zrejme si ho zaregistrujem poskytnutým kódom a zvážim aj ich ďalší produkt. Alebo aj nie hoci obidva - ako si do termínu na to ešte rozmyslím. Čo som tým ale chcel povedať - keď je Appleov systém uzavretý a platený, nikto ich nebrainwashinguje na nejaké svoje ďalšie externé masové ciele - napr. z profilov viacero módnych modeliek na IG som videl ako nafilmované s ne-appleovým počítačom iba dve zahr. modelky, ale aj jedna z tých (o druhej počítačo aktuálne neviem a nepátral som) po prestávke sa chce vrátiť k modelingu a už si kúpila veľmi nadupaný Macbook Pro. Ten "okenný" (keď mi to tak vychádza po odpočítaní Linuxov a Unixov či FreeDos-ov a AIX-ov) svet buď nejako sám alebo so svojimi sprievodnými aktivitami v spoločnosti je asi taký drsný alebo začarovaný, že to mladé citlivé duše asi tak ľahko neznášajú - zato potrebujú od 18 rokov rýchlo strihať video, vylepšovať napr. oblohu na fotkách a kontaktovať svoj denne používaný telefón s počítačom čo najrýchlejšie.. a sledovať TV pravdaže. ...A poskytnú starostliví výrobcovia fotografického HW svoj natívny softvér aj pre linuxy, keď je aj tak zdarma?

    • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 02.11.2019 | 02:45
      Avatar robo   Návštevník

      Doplnil by som na vysvetlenie, že platené softvéry nepovažujem za absolútnu nevyhnutnosť, prežil by som aj permanentne s Linuxom a občasný návrat do Windowsa mi nie vždy zlepší náladu...

    • RE: Čo je zadarmo alebo lacné, nemôže byť dobré! (zamyslenie sa) 02.11.2019 | 17:21
      Avatar robo   Návštevník

      Čo ma motivovalo k predch. nočnej úvahe je (nesponzorovaný) dojem, že dlhodobá existencia iba "jedného" plateného softvéru môže byť aj pre free/open/bezpl. source a produkt škodlivejšia/agresívnejšia, než keď ich je viacero NEZÁVISLÝCH. Takmer od najstarších časov sa vytvárali nejaké organizačné, technické a právne spôsoby ochrany výrobcov (v štátnej a výr. sfére asi najprv) nadväzujúcej na "všedostupnostný" marketing nasadenia počítačov -- ale založené na vtedy možnom technickom prevedení vecí -- a žiadne sa nepotrebujú veľmi nahlas korigovať, takže možno zostali v platnosti pôvodné pomocné (a dopredu premyslené) štruktúry od časov päť a štvrt-palcových disiet a DVD až po dnešok spolu s novšími - taká nejaká pseudogotická stavba aj s oblúkmi a podpornými múrmi a príslušným pátosom a výhodami. Kedysi sa zakladali aj noviny Republika (neskôr známe z výraznej podpory HZDS) údajne na počítači Apple (Quadra a monit. Miro), asi v 1996-7 sa aj redakcie časopisov nechali očariť výkonom Pentií (na rozdiel od vted. Motoroly) krátko po tých s numerickou chybou a dodnes platí možno nejaký podobný stav - na moju otázku o výskyte počítačov Apple v knižniciach som sa dozvedel, že nie v tých, kt. sú v zriaď. pôsobnosti min. kultúry, lebo to vraj Apple-y nekupuje (ak sa to odvtedy nezmenilo). Bez porovnania ale ťažšie vznikne aj tá cestička mnohých k opensourcu či individuálne bezplatnému sw, lebo jednoducho nenastane dostatočná abstrakcia.