Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom

02.01.2022 | 18:26 | Mirecove dristy | Miroslav Bendík

Už nejaký ten mesiac mám nový Thinkpad. Rozhodol som sa podeliť o svoje skúsenosti s týmto notebook pod Linuxom. Dopredu upozorňujem, že recenzie sú vždy subjektívne a ja sa nebudem absolútne tváriť objektívne. Jednoducho sú veci, ktoré sú pre mňa u notebooku dôležité a sú naopak veci, ktoré dôležité pre mňa nie sú, preto budem možno prikladať veľkú váhu niečomu, nad čím by iný mávol rukou, alebo naopak zanedbám niečo, čo je pre niekoho iného dôležité.

Thinkpad P14s gen 2
Obrázok 1: Thinkpad P14s gen 2

Parametre

Presný model, ktorý mám je 21A00003CK. Ide o model vybavený procesorom AMD Ryzen 7 PRO 5850U s 32 GB RAM a 14" LCD s rozlíšením 3840x2160px.

Ryzen

Celkový dojem a používanie

Notebook je klasický thinkpad. Nie je to dizajnovo najkrajší notebook na trhu, ale thinkpady boli vždy považované za pracovné nástroje (trápi niekoho dizajn kladiva?). Telo je plastové, nepôsobí prémiovo, ale osobne dávam prednosť plastu pred hliníkom.

Plastové časti sú pomerne mäkké, bez extra výstuží. Pri thinkpade by som bol ochotný tolerovať hrubšie, ťažšie telo výmenou za lepšiu ochranu vnútorností. Aby som vysvetlil, aký zlý je tento problém popíšem určitú hypotetickú situáciu, ktorá určite, ale určite nenastane. Tá situácia znie: otvorím notebook potiahnutím LCD za okraj, namiesto stredu. Viem, je to ťažko predstaviteľné, ale občas otváram notebook tak, že podržím spodnú časť v strede a otváram LCD naľavo. Po otvorení je čierna farba naľavo o niečo svetlejšia, pretože pri otvorení sa trochu ohol LCD panel a plastové časti zostali vlastným trením v mierne ohnutom stave. V podstate stačí trochu ťuknúť do ľavého okraja a čierna bude opäť rovnomerná.

Inak sa notebook používa veľmi príjemne. Procesor AMD Ryzen 7 PRO 5850U je veľmi výkonný a má nízku spotrebu. Chladenie počujem len výnimočne (mám Gentoo a chladič sa niekedy pri kratšej kompilácii ani neroztočí). Za bežných okolností je chladenie veľmi tiché, aj keď pri odpojení riadenia otáčok kľudne prekoná aj vysávač (zatiaľ som to počul len 2x a vždy len pri aktualizácii BIOSu).

Keď sme pri BIOSe / UEFI … ten je hrozný. Je pomalý, niektoré voľby nefungujú (napríklad deaktivácia zariadenia znamená len uloženie príznaku, ktorý si má OS prečítať a podľa toho neinicializovať zariadenie).

Display

Pri výbere displaya som sa rozhodoval hlavne podľa jasu a gamutu. Podsvietenie 500cd/m² a gamut 100% DCI-P3 mal len UHD panel (3840x2160). Použitie UHD na 14" som považoval za zbytočnosť, ale keďže nebola iná voľba, akceptoval som aj UHD.

Prvý týždeň som pracoval s full HD rozlíšením a so zapnutým škálovaním (príkaz xrandr --output eDP --scale 0.5x0.5 --filter nearest), pretože sa mi nechcelo nastavovať prostredie na použitie s vyšším DPI. Nakoniec som vyskúšal aj natívne rozlíšenie a musím uznať, že malé fonty, ktoré zvyknem používať sú v UHD rozlíšení sú výrazne lepšie čitateľné. Nakoniec som spokojný, že som si nevybral „len“ full HD panel.

Thinkpady (aspoň od prebratia spoločnosťou Lenovo) sú známe LCD panelmi mizernej kvality. Tento model je však výnimkou. Panel je vážne vynikajúci. Kontrast je dobrý (ok, OLED to nie je, ale v rámci LCD patrí k tomu najlepšiemu na trhu). Podsvietenie konečne nebliká príšenými 100Hz, ale PWM je na frekvencii cez 10 kHz. Oproti mojej starej T420 má podsvietenie teplejšiu farbu. Celkovo sa na display pozerá veľmi príjemne, či je deň, alebo noc.

Display je kalibrovaný, čo ocenia hlavne ľudia pracujúci s digitálnou fotografiou, videom, alebo grafikou. Farby sú vážne výborné. Vážne. Pri prvom zapnutí som premýšľal, či som už niekedy videl tak sýte farby.

Okrem toho je panel 30-bitový (10 bitov na farbu) a podporuje HDR. Maximálna obnovovacia frekvencia je 60Hz. Podporuje aj funkciu Panel Self Refresh, ktorá umožňuje vypnúť generovanie video výstup GPU, kým display zobrazuje statický obsah.

Kalibrovaný LCD
Porovnanie s T420 (vľavo)
Obrázok 2: Porovnanie s T420 (vľavo)

Klávesnica

Nemám rád nové rozloženie klávesnice. Na druhej strane dojem z písania na klávesnici je vynikajúci. Klávesy sú skvele tvarované, odozva na stlačenie je vynikajúca. Vlastne prvý deň som pracoval 12 hodín len preto, že sa mi páčil pocit pri písaní na klávesnici. Ako celok je môj dojem zmiešaný. Na jednej strane je tu layout, ktorý nemám až tak rád, pretože často píšem na externej klávesnici so štandardným rozložením, na druhej strane sa mi veľmi páči, ako príjemne sa na tejto klávesnici píše.

Touchpad / trackpoint

Ako používateľ trackpointu nebudem touchpad hodnotiť, pretože nemám s čím porovnávať. Vlastne niečo zhodnotiť môžem. Funguje strašne. Ešte drobnosť - vypnutie v BIOSe nefunguje. Teda funguje niekedy vo windowse, ale v linuxe nikdy, pretože BIOS ukladá len príznak, ale zariadenie stále generuje udalosti.

Obe zariadenia sú pripojené na 2 samostatné zbernice. Prvou je staré PS/2. Ak by niekoho zaujímalo, prečo nie USB HID - PS2 má omnoho nižšiu spotrebu. Pri USB protokole musí master zariadenie neustále kontrolovať, či slave zariadenie nemá niečo nové. Pri PS2 sa používa prerušenie, takže CPU môže po celu dobu spať, kým nedostane požiadavku o na spracovanie udalosti. Maximálna vzorkovacia frekvencia cez PS/2 je 80Hz (dá sa vyskúšať napríklad príkazom evhz). Problém je, že pri priblížení rukou k touchpadu dochádza k odosielaniu udalostí z oboch zariadení súčasne s multiplexom, takže vzorkovacia frekvencia trackpointu pri bežnej práci poklesne pod 40Hz, čo je celkom slušné sekanie.

Na začiatku som písal, že obe zariadenia sú pripojené na 2 zbernice. Tou druhou zbernicou je SMBus. Problém je, že ovládač SMBus zbernice pre nové AMD nefunguje a aj keby fungoval, neimplementuje SMBus host notify protokol. Keby niekoho zaujímali podrobnosti, tak tu je môj dotaz vo fóre a aktuálne problém riešim s vývojármi jadra a snažím sa získať od AMD dokumentáciu, aby bolo možné ovládač opraviť / doplniť.

Výkon a spotreba

Nechcem sa babrať s konkrétnymi benchmarkmi, keď sa dajú ľahko nájsť na internete. Pre bežnú prácu je výkonu až až. Nie som človek, ktorý by sa vyžíval v syntetických benchmarkoch, riadil sa spotrebou pri spúšťaní benchmarku atď. Som programátor, mojim pracovným nástrojom je textový editor. Zaujíma ma preto práve spotreba pri bežnom písaní, kedy počítač medzi jednotlivými stlačeniami klávesy nerobí prakticky nič.

Minimálna spotreba, na ktorú som sa dostal pri ničnerobení (so zapnutou wifi a minimálnym jasom) je 3,1 W. Škálovanie frekvencie mám nastavené na conservative a ako driver používam amd_pstate (zatiaľ nie je vo vanilla kerneli). Keby niekto chcel skúsiť, upozorňujem, že driver zatiaľ nemá implementované nastavenie registrov po prebudení z hibernácie. Aby škálovanie začalo fungovať aj po prebudení, je potrebné spustiť príkaz wrmsr 0xc00102b1 1, alebo doplniť príslušnú funkciu v kerneli.

Okrem toho mám pri fungovaní na baterku nastavené šetrenie pri prekresľovaní panelu a to znížením obnovovacej frekvencie na 30Hz a zapnutím funkcie Panel Self Refresh, kedy sa pri statickom obraze zastaví odosielanie obrazu do panelu. Používam nasledujúce príkazy:

$ xrandr --newmode "3840x2160_30.00" 338.75  3840 4080 4488 5136  2160 2163 2168 2200 -hsync +vsync
$ xrandr --addmode eDP "3840x2160_30.00"
$ xrandr -r 30 # obnovovacia frekvencia 30 Hz
# echo -1 >  /sys/module/drm/parameters/vblankoffdelay # zapnutie panel self refresh

Teoreticky by sa mala dať spotreba výrazne znížiť s podporou S0iX, ale mám taký pocit, že podpora v Linuxe ešte nie je poriadne implementovaná ani pre Intel. Spotreba SoC CPU pri nečinnosti je 1.4 W. Ťažko povedať, o koľko by sa dala znížiť pri použití S0i1.

AMD procesory nemajú podporu S0i1, iba S0i3, čo je ekvivalent hibernácie.

Powertop
Obrázok 3: Powertop
Ryzen monitor
Obrázok 4: Ryzen monitor
Spotreba pri programovaní
Obrázok 5: Spotreba pri programovaní

Wifi

Pôvodná wifi karta RTL8852AE bola tak skvelá, že som ju hneď v prvý deň vymenil za Intel AX210 ;-) Ale teraz vážne. Táto wifi má ovládač mimo jadra. Narýchlo som vyskúšal ovládač a fungovala bez väčších problémov. Nerád sa babrem s ovládačmi mimo jadra, preto som ju hneď v prvý deň vymenil za Intel AX210. Prečo nevyužiť možnosť rozobrať úplne nový notebook hneď v prvý deň? ;)

Rýchlosť, dosah a spotreba sú zhruba rovnaké. Pre výmenu je potrebné odmontovať celú spodnú časť notebooku. Odporúčam používať plastový nástroj na rozoberanie elektroniky, inak to skončí polámanými nechtami, ako v mojom prípade.

Výmena wifi
Video 1: Výmena wifi

Porty

Na pravej strane nájdeme USB A port, čítačku smart card kariet a ethernet. Na ľavej strane sú 2x USB-C konektory, jeden USB A konektor, dokovací konektor, jack (bez S/PDIF) a čítačku mikro SD kariet. Vzadu nájdeme už len slot pre SIM kartu. Všetky USB konektory sú bez podpory thunderboltu (pretože zatiaľ je to intel exkluzivita). Oba USB-C majú podporu pre DisplayPort režim.

Nenájdeme tu žiaden samostatný napájací konektor. Ako napájanie je možné použiť ktorýkoľvek z USB-C konektorov.

Fungovanie pod Linuxom

Väčšina hardvéru funguje absolútne bez problémov. Pokiaľ viem problematický býva 4G modem, ktorý ja ale nemám, takže ho neviem zhodnotiť.

AMD má celkom dobrú podporu pod Linuxom, aj keď na spotrebe by mohli trochu zapracovať. CPU pracuje korektne okrem problémov s SMBusom, ktorý som naznačil pri touchpade / trackpointe. GPU AMD Radeon RX Vega 8 funguje dobre. Za bežných okolností by som možno napísal, že výkon je skvelý, ale mám 4K display, nejaké to náročnejšie hranie sa so shadermi pri natívnom rozlíšení nezvládne, ale inak fajn.

Akcelerácia videa funguje bez problémov, enkódovanie videa tak isto (aj keď YUV444 z open source ovládačov nevymačkám). Pre podporu OpenCL je potrebné použiť binárne ovládače, to isté platí aj pre väčšiu podporu formátov enkódovaného videa. Open source GPU ovládače majú mimochodom výrazne vyšší výkon než binárne, takže ak chcete podporu OpenCL, odporúčam nainštalovať len túto časť a GPU ovládač nechať open source.

Čítačka smart card funguje normálne s pcscd (pár krát som sa cez ňu už prihlasoval na slovensko.sk), čítačka odtlačkov prstov funguje tiež bez problémov.

Podpora vysokého DPI na Linuxe nie je úplne dokonalá, ale v zásade mám taký pocit, že je tu menej problémov než na Windowse, kde každá druhá aplikácia má rozmazané GUI. Mimochodom display má rozlíšenie 315 PPI, takže pixely by mali byť po zaokrúhlení 9x väčšie než na bežnom displayi (3x3).

Kamera funguje, infra kamera funguje, obraz je v porovnaní s mobilom hrozný. V podstate ku kamere som sa nevyjadroval, pretože na konferencie používam kameru z mobilu. Mimochodom obe kamery majú mechanické uzatváranie, takže nie je potrebné používať nejaké nálepky. Mikrofón funguje, kvalitu som neskúmal. Reproduktory sú výrazne lepšie než pri T420 a sú umiestnené nad klávesnicou.

Pár poznámok od večne nespokojného používateľa

Notebook ako celok hodnotím príjemne. No sú veci, ktoré by som na mieste výrobcu asi urobil inak.

Asi najviac ma trápi napájanie, ktoré je riešené, ako u väčšiny nových notebookov - teda cez USB-C. Nehovorím, že USB-C má slabú životnosť pri bežnom používaní, ale u starého notebooku sa mi pár krát stalo, že som zakopol o kábel a v podstate sa nestalo nič vážne, len som kábel vytiahol z konektoru. Okrem toho konektor bol zozadu, takže riziko bolo minimálne. Tu by podobný incident zrejme skončil zničením konektoru. Staršie thinkpady mali napájanie na samostatnej malej doske, ktorá sa dala kúpiť za pár drobných a výmena zabrala pár minút. Nové notebooky od Apple rátali s prípadným zničením USB-C a preto majú konektory na samostatnej doske, ktorá sa dá pomerne ľahko vymeniť. Tu sa však Lenovo vydalo horšou cestou než Apple a USB-C konektory sú priamo na matičnej doske. Ich poškodenie znamená veľmi náročnú a nebezpečnú opravu.

Ďalšia drobnosť, ktorá ma irituje je absencia konektorov. Pamätám si časy, keď som sa smial z Apple užívateľov, keď všade nosili rôzne redukcie. Moja situácia teraz? Aktuálne si tak chodím na bežeckom páse, notebook mám položený vedľa, pred sebou monitor, ktorý má len VGA. Samozrejme musel som kúpiť dokovaciu stanicu s VGA (alebo USB-C - VGA).

Na VGA som kúpil Vention USB-C to HDMI/VGA/USB 3.0/PD. Čítal som síce o nejakých problémoch s EDID a môj monitor permanentne zasiela EDID so zlým kontrolným súčtom, takže ma vôbec neprekvapilo, že mi hlási zlé rozlíšenie. Okrem štandardných režimov v EDIDe pribudol doplňujúci blok s fallback režimom, ktorý môj monitor nepodporuje. Nakoniec som si napísal udev pravidlo:

# /etc/udev/rules.d/98-monitor-hotplug.rules
KERNEL=="card0", SUBSYSTEM=="drm", ACTION=="change", RUN+="/bin/bash /etc/acpi/actions/monitor_plug.sh"

Skript, ktorý nahradí EDID je pomerne jednoduchý:

#!/bin/bash

CARD=/sys/devices/pci0000:00/0000:00:08.1/0000:07:00.0/drm/card0/
DISPLAYS=`find "$CARD" -mindepth 1 -maxdepth 1 -type d -name "card0-*" -exec bash -c "basename {}|cut -d '-' -f 2-" \;`

for disp in $DISPLAYS; do
    if cat $CARD/card0-$disp/edid|cmp -s /etc/acpi/actions/1280x1024_bad.edid; then
        echo "Fixing edid for $disp"
        cat /etc/acpi/actions/1280x1024.edid > /sys/kernel/debug/dri/0/$disp/edid_override;
    fi
done

Dobre, uznávam, možno by som na moderný notebook nenamontoval VGA, ale čo ma viac mrzí je absencia DisplayPort-u. Na pracovnom stole mám totiž monitor, kde mám HDMI obsadené Xboxom a nechcem neustále prepájať káble, takže som musel nájsť dokovaciu stanicu s DisplayPortom a 65W USB PD. Jednoduché? Ani nie, pretože väčšina dokovacích staníc s DisplayPortom využíva thunderbolt rozhranie, takže výber bol minimálny. Nakoniec som kúpil stanicu od Xiaomi. V podstate ide o najblbšie možné riešenie, pretože USB 3 má samostatné vodiče pre USB 2 (stačí vyviesť do samostatného konektoru), vodiče pre DP v alternate móde (zase stačí vyviesť a nemal by byť problém), takže väčšina signálov sa nijako neupravuje, len sa vyvedie na správne konektory.

Možno som trochu staromódny, ale mám rád notebooky s rôznymi stavovými LED. Podľa možnosti chcem vidieť, keď nejaká služba začne zbesilo zapisovať na disk, alebo karta prehliadača na pozadí začne niečo sťahovať. Tu však máme vpredu len 4 LED diódy - power, FN lock, vypnuté reproduktory a vypnutý mikrofón. Všetky LED sú softvérovo ovládateľné a 2 z toho sú mi nanič (power a FnLock), takže ich môžem premapovať na aktivitu wifi a aktivitu disku. Mohol by som, keby FnLock reagoval okamžite, ale zmena stavu LED trvá pri tomto stroji asi 0.3s, čo je príliš dlho. Power však reaguje okamžite, takže nasledujúce skripty spúšťam pred zapnutím a po zapnutí wifi. Počas pripájania sa k prístupovému bodu LED bliká, po pripojení svieti pri prenose dát.

# pred zapnutím blikanie
modprobe ledtrig_timer
echo timer > /sys/class/leds/tpacpi::power/trigger

# po zapnutí aktivita siete
modprobe ledtrig_netdev
echo netdev > /sys/class/leds/tpacpi::power/trigger
echo 1 > /sys/class/leds/tpacpi::power/rx
echo 1 > /sys/class/leds/tpacpi::power/tx
echo wlp3s0 > /sys/class/leds/tpacpi\:\:power/device_name

Bonusové fotorafie matičnej dosky

Matičná doska
Obrázok 6: Matičná doska
Blok USB-C konektorov
Obrázok 7: Blok USB-C konektorov

Väčšina konektorov je schovaná pod masívnym plechom, aby sa znížila pravdepodobnosť poškodenia matičnej dosky pri nešetrnom zaobchádzaní.

Always on USB
Obrázok 8: Always on USB

Always on USB 3.2 je na samostatnej malej doske pripojený flex káblom. Prečo sa takto nedali oddeliť aj USB-C konektory?

Senzor zavretého veka
Obrázok 9: Senzor zavretého veka
Detail matičnej dosky
Obrázok 10: Detail matičnej dosky
    • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 02.01.2022 | 21:26
      Avatar gejza ubuntu MATE  Používateľ

      ...vyborne...su aj kompy tuxedo,pre linux...

    • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 04.01.2022 | 10:00
      Avatar Richard Antix  Používateľ

      Výborná a vôbec nie "mini" recenzia.
      Thinkpady mám tiež rád kvôli klávesnici. Na cesty používam starý X220, ktorý prežil pár pádov, (displej 12.5"), a ktorý dokáže so 6-článkovou batériou pracovať cca 7 hodín (samozrejme, nie pri pozeraní videa).

      Je to kategória "stará šunka", ale do lietadla je super.

      Tiež používam len TrackPoint, a TrackPad mám vypnutý cez xinput.

      Vymeniť a otvárať úplne nový laptop, to chce kus odhodlania ☺. Ja som si kedysi dávno, tak asi ako väčšina nadšencov, skladal PC, ale posledných 15 rokov som otvoril PC, len keď som ho chcel trochu vyčistiť.

       

      • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 04.01.2022 | 12:24
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Ja som čo sa týka rozoberania a skladania thinkpadov celkom blázon. Nie až tak dávno som si poskladal Thinkpad T420 z náhradných dielov, ktoré sa mi povaľovali doma a častí poliatych kyselinov, ktoré som kúpil cez internet. Plastom to neurobí nič a väčšina kovových častí bola len mierne zasiahnutá, takže celkom pohoda.

    • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 04.01.2022 | 11:20
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      tiež rád rozoberám notebooky rovno po kúpe, preto posledný čo som si kupoval bol HP Probook čo má možnosť odpojiť spodný panel bez demontovania skrutiek 

      hneď po kúpe som vňom menil DVD mechaniku za šuplík s druhým diskom, doplĺňal som ramku (lebo predajca ponúkla viuac ramky len s vyšším modelom) a nedávno som na ňom vymenil wifi kartu za novú s podporou wifi 6

      inak dnes by som zvažoval framework laptop, ktorý sa dá objednať aj v DIY verzii (neposkladaný), neviem však či ich vôbec dovážajú do EU

      plne upraviteľný notebook postavený s myšlienkou upgradov v budúcnosti a modulárnych portov sa mi veľmi páči: 

      už som čítal že aj dell pracuje na niečom podobnom

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 05.01.2022 | 10:17
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Na framework som pozeral, ale notebook bez trackpointu by som nechcel používať. Jednoducho nie.

        Čo sa týka vymeniteľného hardvéru, ono je to také ... teoreticky pekné, prakticky ... čo ja viem. Veľa užívateľov sa sťažuje na RAM na doske, lenže pri RAM moduloch na doske môže byť latencia, prenosova rýchlosť a spotreba niekde úplne inde než u vymeniteľných RAM. Pre porovnanie DDR4 majú teoretickú max prenosovú rýchlosť okolo 25 GB/s, oproti tomu RAM priamo na doske v xboxe má 560 GB/s a apple má pre porovnanie 408 GB/s. Pevne poskladané zohraté komponenty dokážu byť rádovo výkonnejšie s nižšou spotrebou.

        • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 05.01.2022 | 10:47
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          stou optimalizáciou spotreby a výkony sa nedá inak iba súhlasiť,

          má to však svoju cenu v opraviteľnosti, ak sa mi pokazí vymeniteľná ramka tak ma náhradná 32GB bude stáť 150€ a vymením si ju sám, ak sa pokazí naletovaná, mením celú základnú dosku v hodnote najmenej 1/2 celého stroja čo pod 500€ nebude a doma to zvládne len 

          track point som použil raz a naštastie som si naň nestihol zvyknúť a touchpad mi v čase núdze postačuje kedže takmer vždy so sebou nosím BT myš, ale rozumiem tej požiadavke na trackpoint

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 05.01.2022 | 12:43
            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

            Opraviteľnosť by nemala byť hlavným kritériom. Teraz uvediem príklad, v ktorom budem totálne preháňať:

            Kedysi sa používali elektrónkové počítače. Každa súčiastka sa dala samostatne vymeniť. Tieto extrémne drahé počítače mali priemernú dobu medzi poruchami na úrovni hodín až dní.

            Teraz si porovnajme situáciu s integrovaným obvodom, v ktorom sú milióny tranzistorov. Jeden z toho sa pokazí a musím vymeniť celý integrovaný obvod. Je to horšia situácia?

            Nie je problém v zariadení, ktoré sa síce nedá opraviť, ale pravdepodobnosť pokazenia sa je zanedbateľná. Bežný integrovaný obvod je schopný fungovať desiatky rokov, pretože vnútorné prepojenia sú extrémne spoľahlivé (ak to niekto extrémne nepretaktuje, neprivedie tam vysoké napätie, nehodí do vysoko rádioaktívneho prostredia atď).

            Preto som ochotný akceptovať integráciu všeličoho do jedného púzdra, alebo pomerne malého komponentu. Som rád, že mám GPU priamo ako súčasť CPU. Som rád, že prakticky celý chipset na matičnej doske bol presunutý do CPU, pretože to zvyšuje rýchlosť a spoľahlivosť zariadenia. Som rád, že mám v blízkosti CPU RAM moduly, ktoré majú výrazne vyššiu rýchlosť, pretože s 20x pomalšou RAM by bola integrovaná GPU nepoužiteľná.

            Výmena vadnej RAM ... čo ja viem. Nemám štatistiky, koľko RAM modulov sa počas svojej životnosti bez pretaktovania pokazí. Zažil som vadnú RAM od výroby. Zažil som RAM na ktorej začal korodovať konektor a bola nespoľahlivá. Nezažil som RAM, kde by sa vyslovene pokazila nejaká pamäťová bunka pri používaní. Ako hovorím, nemám štatistiky, ale tipol by som si, že pravdepodobnosť je tak malá, že nemá zmysel v tomto prípade uvažovať o hypotetickej možnosti pokazenia. Jediné s čím by som rátal je upgrade.

            Vôbec si neviem predstaviť vymeniteľné vysokorýchlostné komponenty. Niečo, kde nezáleží na rýchlosti sa dá, ale akonáhle by som mal mať pomerne dlhé vysokorýchlostné diferenciálne vedenia bude to neskutočne nenažrané a nespoľahlivé.

            No ok, dosť kecania o tom, čo si neviem predstaviť ako opraviteľné. Čo si teda predstavujem ako +/- ideálne riešenie? Som ochotný za maximálny výkon a minimálnu spotrebu akceptovať matičnú dosku, na ktorej sa nebude dať vymeniť prakticky nič. Kľudne nech je väčšina komponentov v jednom púzdre spolu s CPU, keď to bude tak spoľahlivé, že sa toho nemusím dotknúť, nech je to tak. Čo by som ale chcel mať opraviteľné sú všetky mechanické komponenty, kde hrozí ich bežným používaním poškodenie. Či už sú to konektory, ktoré by som dal mimo dosky, pripojené malým káblom, ľhako vymeniteľné pánty a klávesnicu.

            • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 05.01.2022 | 13:33
              Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

              Kľudne nech je väčšina komponentov v jednom púzdre spolu s CPU, keď to bude tak spoľahlivé, že sa toho nemusím dotknúť, nech je to tak.

              za podmienky že to bude spoľahlivé určite áno, len dnes ti nikto viac ako 2 roky spoľahlivosť nezaručí, skôr naopak vyrobí to tak aby to vydržalo ledva tie 2 roky

              Čo by som ale chcel mať opraviteľné sú všetky mechanické komponenty, kde hrozí ich bežným používaním poškodenie. 

              to absolútne aj keď to býva často náročnejšie keďže sme si zvykli na ultratenké ntb

              Ja osobne som upgradoval pár desktopových procesorov (aj teraz plánujem upgrade z ryzenu 3600 na 5800 o pár rokov) a ramku snáď na všetkcýh pc/ntb, takisto klasické HDD za SSD, ale to bol všetko upgrade

              pre zlyhanie som musel 1x meniť ram modul v mojom prvom ntb (servis povedal že zlyhala teplom - ten ntb od MSI sa neskutočne prehrieval) preto som to uviedol ako príklad (tiež sa v servise pozerali že čo som robil že zomrela ramka), menil som 1x desktopový chladič (náhodne sa vypínal a sním aj pc) a 1x notebookový ventilátor, ktorý sa zadrel hučal a išiel ne obmedzenou rýchlosťou, zlomené pánty na ntb som opravoval 2x (vždy po páde otvoreného ntb na zem), 2x som menil ntb klávesnicu (zomretý switch), 1x display (to bolo asi najhoršie, lebo všetko bolo zalepené), 1x konektor napájania ntb (ten som zaletoval) 

              preto mám odpor k všetkému v jednej krabičke, lebo každá z tých opráv ma okrem nervov stála zlomok z ceny toho stroja a zachránila ma od potreby kúpy nového (+ vďaka upgradu za 50-100 som predĺžil životnosť starých strojov o daľších 5 rokov)

              ale skôr narážam na praktiky ktoré bez akéhokoľvek prospechu pre užívateľa bránia k opraviteľnosti len preto aby si zákazník radšej kúpil nový produkt ako opravoval starý (tak ako to robí, alebo minimálne robil apple) lebo ak mi integrácia umožní násobný výkon alebo polovičnú spotrebu, som ochotný to akceptovať za riziko kratšej životnosti (samozrejme cena hrá tiež dôležitú úlohu)

              ale ja sa rád do vecí vŕtam, aj keď chápem že modulárnosť a opraviteľnosť všetkého bežným užívateľom doma je utópia, lebo dnes opravovať napríklad pracovné nástroje (vŕtačku, pílu, ...) je často drahšie ako kúpiť novú

              Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 04.01.2022 | 12:02
      Avatar bluesundown   Používateľ

      Mam ThinkPad T14s gen1 , pri kupe som mal stastie lebo sa uvolnili 2 ks inak by som cakal mesiace. Ma SK klavesnicu, 32GB ram, 400nit display a Ryzen 7 PRO 4750U

      Pod linuxom funguje fajne, mam tam Arco linux. Par postrehov pre thinkpady. Niektore maju/mali problem s BIOSom, pri suspende zral baterku ako divy, resp. neboli suspednute. Neviem aky je stav dnes, mam ho takemr stale na dockine. Pouzivam ThinkPad USB-C Dock Gen 2 spolu s Thinkvision 4K 32" a tam mi nefungoval poriadne displayport, nakoniec som zistil ze treba asi kernel > 5.15 viac

      Co mi chybalo bolo automaticke rozsvietenie/zhasnutie klavesnice pri pisani, tak na githube som nasiel toto: https://github.com/alexmohr/keyboard-backlight .Malo by to ficat na thinkpads, odporucam

    • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 04.01.2022 | 14:57
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Mirec, dakujem za informacie, rozoberanie a zabery, ktore by som ja nikdy nedokazal spravit. Tym, ze syn je tiez blazon do ThinkPadu, mam uz od neho 3 funkcne. Zacinal s T41-kou, potom T420s, dalej X1 Carbon /z ktoreho prave pisem/. On si pred 2 rokmi kupil dalsi ThinkPad, neviem ktorej generacie, ako spravne ma vo zvyku, aj ten mi postupi do 2 rokov, tak vas chlapci postupne dobieham. Slabu kvalitu displeja ti potvrdzujem, u T420s si ho dal aj vymenit v ramci zaruky pre bledsie flaky velkosti par mm, ktore sa ale opat objavili inde. Aj X1 Carbon ich ma 3 v pravom dolnom rohu.

      Nepises o cene a este by ma zaujimalo, ci su k dispozicii nove Thinkpady vyssich kategorii lacnejsie pre Linuxaka /s linuxom alebo bez OS/.

      • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 04.01.2022 | 16:12
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Cena neviem, tuším okolo 2000€, ja nejak extra na cenu nepozerám. Inak to, čo mám je úplne identické s o 200€ lacnejším T14 gen 2. Tým úplne identické myslím, že identický je aj servisný manuál a všetky komponenty. Myslím, že jediný rozdiel, ktorý som našiel bol v nápise a v tom, že T14 je beznádejne vypredaná.

        Na T420(s) sa pomocou malej redukcie dá pripojiť veľmi kvalitný (aj low power) LCD panel. Inak pri nákupe pozor na označenie, treba striktne pozerať, či je to pre model bez alebo s "s". Maximum, čo sa tam dá dať je WQHD (2560X1440), ale tieto neodporúčam, na integrovanú grafiku je to trochu moc. Štandardný display je hrozný shit, tak hrozný, že až keď som vymenil notebook som si všimol, že ja mám vlastne fialový wallpaper. Dovtedy bol šedomodrý ;)

    • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 12.01.2022 | 12:03
      Avatar dusanp   Používateľ

      Ja som si kúpil L15 AMD gen1 s AMD Ryzen 5 4500U. Doplnil ram do 16GB. Kúpil originálnu dokinu.

      Súhlasím s tým že sú to dobre notebooky. Dokonca aj display s fulh hd 1920x1080 je podľa mňa kvalitnejší, krajší bez zŕn, ako som to videl v starých t4x ako aj mojom staršom delly. Nieje to 400nit, ale len ?200/250? Ale mne to nevadí.

      Používam Mageiu 8 s jadrom 5.15.

      Jediný problém je v tom, že občas keď ho zoberiem z dokiny (originálna s pevným pripojením z boku) a znova ho pripojím tak sa externý monitor nepripojí/nezobudí. Pomôže odpojiť pripojiť keď je nabehnutý xserver (prebehne detekcia). Potom pri reštartovaní mi už externý monitor funguje. Je problém len s monitor, USB v dokine funguje normálne. Zistil som, že to robí keď nabíjam notebok bez dokiny v inom USB-C porte ako v tom kde je pripojená dokina.

      ps. dík bluesundown. Nahodil som vypínanie podsvietenia a funguje to dobre. Len keby fungoval parameter -i. Aby mi toučpad nezobúdzal podsvietenie klávesnice.

      • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 12.01.2022 | 16:32
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Dockiny sú potovory predražené a niektoré robia pekný bordel. Ja mám napríklad 2 (na 2 miestach, jednu kvôli VGA, pretože mám jeden monitor len s VGA) a s jednou mi ani nenabootuje. Presnejšie povedané nenaštartuje ani BIOS. Keď je už naštartovaný, tak nie je problém pripojiť. BIOS je hrozne zabugoaný, dúfam, že na tom Lenovo zapracuje.

      • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 02.05.2022 | 09:27
        Avatar dusanp   Používateľ

        Tak s posledným upadom biosu 1.25 - R19ET41W sa zdá že problémy s detekciou externého monitoru z dokiny zmizli. (klop klop na drevo)

    • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 12.01.2022 | 16:40
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

      Keby niekoho zaujímalo, ako pokračujem s rozbehávaním trakcpointu a toucpadu. Tu je dlhý sumarizačný e-mail a tu trochu kratší. Vyzerá to tak, že od plne funkčného trackpointu / touchpadu cez SMBus ma delí zapnutie prerušenia pri SMBus host notify. Všetky registre som nastavil podľa dokumentácie okrem registra pre filter adresy slave zariadenia (SMBus slave command register). V dokumentácii inteláckeho SMBusu je to pekne napísané, ale u AMD chýba akákoľvek informácia, kde je command register. Blbé je, že mám takmer na 100% opravený ovládač. Ostáva už len zapísať správne číslo registra.

      • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 17.01.2022 | 09:21
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        No ok, nebude to až taká sranda. Po dlhom hľadaní v referenčnej dokumentácii od AMD a hraní sa s registrami som zistil, že je vlastne nekomunikujem s SMBus zbernicou, ale ASF. Časť registrov je tu rovnaká, takže nie je až tak prekvapujúce, že SMBus ovládač s ňou pracuje, ale riadiace registre nesedia.

        Po dlhom špekulovaní s registrami sa mi podarilo dokopať zariadenie ku generovaniu prerušení, ale tie sú len mierne korelované s pohybmi myši. Určite to má súvislosť so synapticsom, pretože bez jeho inicializácie žiadne prerušenia nedostávam.

        Teraz je otázka, prečo vlastne komunikujem so synapticsom cez zariadenie určené na vzdialenú správu počítača? Áno, teoreticky ASF sprástupňuje SMBus a má rovnaké registre pre komunikáciu, čo je dôvod, prečo mi to ide, ale v tom prípade, by to malo ísť aj cez základné SMBus rozhranie. V každom prípade na SMBuse vidím zariadenie s adresou 0x58, pričom synaptics by mal mať adresu 0x2c, čo je presne 0x58 ak sa posunie o 1 bit doľava. Náhoda? Neviem. V zdrojákoch vyzerá byť posielaná adresa v súlade s dokumentáciou.

    • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 19.01.2022 | 07:59
      Avatar TcK   Používateľ

      Odceňujem prácu ktorú si tomu vynaložil a dobrý popis k tomu. Viac takýchto článkov! :)

      Tešilo ma. Zbohom
    • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 07.02.2022 | 09:10
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

      Takže malé doplnenie. S týmto patchom, ktorý ešte nie je celkom dokončený to ako-tak funguje. Problém je, že neviem stíšiť prerušenia a kľudne preruší CPU 1000x za sekundu (v extrémnom prípade aj 10 000x). Tu je video.

    • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 30.03.2022 | 23:52
      Avatar guardian   Používateľ
      • Príspevok bol vymazaný.
    • RE: Minirecenzia Thinkpad P14s gen 2 (AMD) pod linuxom 17.11.2022 | 10:30
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Pre mna nove informacie o ThinkPad-och som nasiel dnes v clanku na fony.sk k 30. vyrociu vzniku prveho IBM Thinkpadu. Prekvapili ma prvenstva, ktore jednotlive typy postupne prinasali. Syn je tiez ThinkPad maniak a svoje stare zeleza mi statocne presuva. Zacal som s T41-kou, potom nasledovala T420-ka a dnes ficim na X1 Carbon-e a ocakavam dalsi jeho terajsi kusok TP - neviem ktorej generacie. Okrem nizsej kvality displejov sme doteraz nemali ziadne trable, fakt, ta spominana spolahlivost dominuje aj u Lenova.