Pravda a nezmysly

01.04.2017 | 19:18 | Mirecove dristy | Miroslav Bendík

Dnes máme 1. apríla. Napriek tomu budem dnes výnimočne vážny. Žijeme v dobe kedy sa na nás zo všetkých strán valia nezmysly a polopravdy. Odlíšiť medzi realitou a fikciou je čoraz ťažšie vďaka masívnemu rozmachu „alternatívnych médií“ a sociálnych sietí.

Odtrhnutí od reality

Za posledný rok som narazil na množstvo správ šírených mimo mainstream, ktoré s realitou majú pramálo spoločného. Medzi moje najobľúbenejšie patria správy o zavedení teleportácie v rusku, či každého pol roka recyklovaná správa o zlatom rubli.

Teleportácia

Ľudia postupne prestávajú veriť v realitu. Nahradzujú ju svojim videním sveta a všetko, čo odporuje ich predstave automaticky odmietajú. Tento efekt sa nazýva konfirmačné skreslenie.

Pri svojich potulkách po internete som dokonca objavil skupinku ľudí, ktorá verí, že zem je plochá. Okrúhla zem je jednoducho sprisahanie všetkých od NASA cez kartografov, politikov, učiteľov až po všetkých ľudí, ktorí s nimi nesúhlasia. Tu je ukážka diskusie o gravitácii (odbornosť zaručená):

Plocházem-diskusia

Skupina šíri také nezmysly ako, že nikdy nikto nevyfotografoval zem z vesmíru, alebo ak už náhodou nejakú fotografiu nájdu tak je samozrejme sfalšovaná pretože bola upravená v počítači (družice väčšinou disponujú čiernobielou kamerou a farebnými filtrami, preto sa fotografie pre verejnosť takmer vždy skladajú). Družice neexistujú a to, čo pozorujem večer po západe slnka rozhodne nemôže byť ISS aj keď trajektória objektu dokonale zodpovedá obežnej dráhe ISS.

Tieto pseudovedecké blbosti často šíria aj vzdelaní ľudia. Minule som narazil na knihu s názvom „Teorie času“. Knihu napísal zubár (len taká perlička, nezastávam názor, že by človek vzdelaný v inom odbore nemohol prísť na niečo revolučné). Dovolím si zacitovať pár viet z anotácie:

Deformace časoprostoru? Temná hmota?? Černé díry???
Po přečtení této knihy budeš mít jednou pro vždy jasno v otázkách, které fyzikální fenomény jsou v našem světě realitou, a co je naopak jen vědecko-fantastický brak.

V knihe sa medzitým dozvieme, že čierne diery neexistujú, zakrivenie časopriestoru neexistuje a všetko, čo pozorujeme sa dá vysvetliť newtonovou teóriou. Nevadí, že dokážme pozorovať veľmi hmotné objekty, ktoré nevyžarujú žiadne pozorovateľné žiarenie.

Mimochodom ak by to vážne niekto chcel čítať tak kniha je voľne dostupná na stránke autora, netreba za ňu platiť.

Teoriečasu

Nebezpečenstvá dezinformácií

Doteraz som tu menoval viac-menej neškodné klamstvá. Sú však aj klamstvá, kvôli ktorým ľudia prichádzajú o život.

Zoberme si na mušku takú alternatívnu medicínu. V mnohých prípadoch sa nič vážne nedeje, také homeopatiká na chrípku sú super (síce nepomôžu viacej než placebo, ale aspoň sa to zaobíde bez antibiotík). Liečba rakoviny je samozrejme už iný kaliber. Áno, občas niekto prežije alternatívnu liečbu. So štandardnou medicínou je šanca na vyliečenie rádovo vyššia. V posledných rokoch je možné už úspešne liečiť aj mnohé druhy rakoviny v poslednom štádiu. Napriek tomu mnohí zbytočne zomierajú pretože fujtajbl chemoterapia.

Kedysi som nechápal ako mohli byť páchané zverstvá na ľuďoch počas 2. svetovej vojny. Nechápal som ako sa dá obviniť z niečoho skupina obyvateľov tak, aby to verejnosť akceptovala. Dnes vidím v parlamente stranu, ktorej členovia tieto činy buď popierajú, alebo schvaľujú, alebo sa k nim nevedia vyjadriť. Bežne na sociálnych sieťach vidím ako ľudia súdia iných podľa vierovyznania, či podľa „neslovanského vzhľadu“. Jedna strana tu krásne kopíruje propagandu z nacistického Nemecka a z 1. Slovenského štátu a ľudia to hltajú. Propaganda je veľmi silný nástroj.

Aby som nebol kritický len k „alternatíve“, aj mainstream má svoje chyby. Aj tam sa nájdu články, ktoré či už naschval alebo omylom nemajú celú informáciu. Za všetky spomeniem napríklad analýzu kriminality imigrantov na denníku N keď dáta boli z doby pred imigračnou krízou.

Čo s tým?

Vždy som bol za maximalizáciu slobody. Vždy som bol proti cenzúre, blokovaniu internetu … dokonca som bol aj proti zákazu používania nacistických symbolov (svastika totiž nie je len nacistický symbol, ale v rôznych kultúrach znamená niečo iné). Vždy som bol proti myšlienke „ministerstva pravdy“ (1984). Keď však vidím ako sa zneužíva sloboda na šírenie propagandy začínam premýšľať čo s tým?

Čo je správny postup? Nechať ľudí len tak šíriť nepravdu? Kontrolovať pravosť? Kto bude kontrolovať kontrolórov?

PS. neviem kto momentálne spravuje fb stránku, ale mohli mohli by ste ma pridať k správcom - link na môj profil ;)

Prílohy



    • RE: Pravda a nezmysly 02.04.2017 | 10:36
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ
      Jedna strana tu krásne kopíruje propagandu z nacistického Nemecka

      Nielen jedna strana a nielen u nás. Prakticky denne je možnosť vidieť na kanáloch ako Viasat History, National Geographic, Spectrum a pod., seriály Nacistické megastavby, Hon na Hitlera, Posledné tajomstvá Tretej ríše a mrte ďalších. Čiže oficiálne zakázané symboly a psychopati sú takto propagovaní denne. Prečo sa potom sa čudujeme?

      • RE: Pravda a nezmysly 02.04.2017 | 18:40
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Nesledujem moc TV, ale aj tak neviem pochopiť, že ľudia sa tu vôbec nepoučili z histórie :\

      • RE: Pravda a nezmysly 08.04.2017 | 10:41
        Avatar gogogo   Návštevník

        A preco by vobec tie symboly mali byt zakazane? Ale uz ked su zakazane tak nech sa beru rovnakym metrom aj vsetky ostatne totalitne ideologie (komunizmus, islam). Preco si napriklad v KGB Pube veselo vystavia leninovu bustu a vsetko im prejde, pritom keby tam dali Hitlerovu bustu tak sa to berie uplne inym metrom? Pritom komunizmus ma na svedomi niekolkonasobne viac obeti ako Nacizmus a Fasizmus dohromady. Okrem toho Syfilitik Lenin bol rovnaky masovy vrah ako Hitler.

        • RE: Pravda a nezmysly 08.04.2017 | 11:23
          Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

          Nemýliš si ho so Stalinom?

        • RE: Pravda a nezmysly 08.04.2017 | 12:07
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          A to máš odkiaľ tieto skvelé informácie, že komunizmus má na svedomí niekoľkonásobne viac obetí ako nacizmus a fašizmus dohromady? Okrem iného komunizmus ako štátne zriadenie nikdy nikde nebol. Bol iba socializmus a komunistická strana. Komunizmus je ideológia, kde sa pracuje podľa schopností a berie podľa potrieb. To tu nikdy nebolo. A keď budeš posudzovať ideológie a zriadenia, nezabudni aj na kapitalizmus, ktorý má na svedomí tiež nemálo obetí aj v dnešnej dobe. Stačí sa popozerať všade po svete, kde USA "chráni demokraciu bombami", pričom sa neštíti používať aj strelivo z ochudobneného uránu a bombardovať nemocnice.

    • RE: Pravda a nezmysly 02.04.2017 | 14:08
      Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

      Ahoj, pridal som ta na FB

      git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
      • RE: Pravda a nezmysly 02.04.2017 | 18:41
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Vďaka

    • RE: Pravda a nezmysly 02.04.2017 | 17:55
      Avatar Adam MintPPC, Void Linux PPC(PowerPC), MXLinux(Intel)  Používateľ

      Admirál Kuznecov a jeho komíny to je to najlepšie https://cz.sputniknews.com/svet/201702144746559-velitel-admiral-kuznecov-kriznik-dym/

      • RE: Pravda a nezmysly 02.04.2017 | 18:41
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Tá správa je skvelá ;) Pred pár dňami TASR oznámila, že bude preberať správy od sputniku. Našťastie po kritike ten plán zamietli.

        • RE: Pravda a nezmysly 02.04.2017 | 20:07
          Avatar Adam MintPPC, Void Linux PPC(PowerPC), MXLinux(Intel)  Používateľ

          A ešte zombíci :) https://cz.sputniknews.com/svet/201702144747040-dlr-ukrajinske-zombie-bojujici-vystrel-hlava/ Jedine, že by TASR vytvorila rubriku Humor špeciálne pre správy zo Sputniku

    • RE: Pravda a nezmysly 02.04.2017 | 20:29
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Treba s tým robiť nič, pretože štátna cenzúra je úplne to najhoršie ako by to mohlo skončiť.

      Alternatívu treba, pretože mainstream veľa krát plánovane klame. Uvediem príklad, nebiť alternatívy, tak by som poteraz žil v omyle že Baššár al-Asad je nejaký samozvaný tyran, pritom je to voličmi zvolený prezident a dostal 88,7%.

      Odpadové alternatívy sa samozrejme odpíšu sami. Napríklad Zem a vek môže občas napísať niečo zaujímavé a pravdivé, ale to sa nikdy nedozviem, pretože je plné ... je neviem ani ako to nazvať, asi odpad by celkom sedel. Ovplyvnia len duševne slabších, teda je otázka, či je tam vôbec čo ovplyvňovať.

      Teraz k témam z blogu:

      Teleportácia v Rusku, tak to je bomba a zrejme si ju kúpia za zlaté Ruble, toto nestojí za komentár.

      Zem je doska, tak to je tutovka :)

      Neviem kde je kniha Teorie času online, ale nenarazil som na ňu. Podľa komentárov tam polemizuje s teóriou relativity. To nieje žiadna novinka a veľa vedcov s ňou má problém, pretože sú veci čo nesedia. Zrovna s tým ohybom svetla, čo písal michal4938 problém nieje, ale to si zas on pomýlil, keď to Einstein prvý krát počítal, tak sa sekol o polovicu.

      Čierne diery, to je objekt vypočítaný teoreticky a nikdy sa nebude dať overiť, ale áno zatiaľ väčšina vedcov sa zhoduje, že existujú. Trochu parafráze: Problém je v tom, že základná farba vesmíru je čierna a základná farba čiernych dier je čierna, tak schválne kto dá, odkiaľ je táto citácia :)

      Čo sa týka všelijakých pavedeckých alternatív ku klasickému slovenskému zdravotníctvu. Je to smutné, ale čo mám skúsenosti od kolegov, tak všetci sme sa zhodli, že moto slovenského zdravotníctva nieje vyliečiť, ale liečiť. Proste keď nemáš prachy, aj tak ťa nechajú skapať.

      Čo sa týka nacizmu a Hitlera, tak bohužiaľ na túto tému mainstream točí len odpad. Zrovna tento týždeň som pozeral dokument, ktorý začínal sľubne a nakoniec zas len odpad. Možno sa raz odhodlám niečo napísať, bohužiaľ to budem len zas zachraňovať za mainstream.

      V Číne je zablokovaný Google aj Facebook a určite všetky slobodnejšie média, toto by hádam nikto normálny nechcel.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Pravda a nezmysly 03.04.2017 | 09:03
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        K cenzúre som sa vyjadril, ani mne sa nepáči. Ale nepáči sa mi ani "alternatíva".

        Pod alternatívou by som si predstavoval nezávislých novinárov priamo na mieste. Predstavoval by som si nezávislé weby, ktoré nič nepreberajú a venujú sa jednej téme. To, čo tu vyrástlo je jednoducho novinársky odpad. Vyhovárať sa pri šírení klamstiev na to, že "my nemáme peniaze na overovanie správ" je zbabelé a nechutné.

        Teorie času je tu - time-theory.info (hore "Obsah").

        Objekty s vysokou hustotou, z ktorých neuniká žiadne merateľné žiarenie sú pozorovateľné. Samozrejme čierne diery nemusia byť čierne, ak sú dostatočne malé môžu vyžarovať celkom slušné množstvo hawkingovho žiarenia.

        • RE: Pravda a nezmysly 03.04.2017 | 17:49
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
          • RTVS volí politická garnitúra, to je zle.
          • Nezávislé médiá si robia čo chcú, to je relatívne zle, ale vlastne dobre.
          • Tie média kto niekto platí tvrdia to čo niekto chce, to je zle.
          • Wikipedia je celkom dobrá cesta, nieje to ideálne, ale ako model je to určite najlepšie čo tu zrovna je, hoci som si občas zanadával, ale ideál existovať nebude.

          Keď si položíš otázku, prečo sa zas dostáva nacizmus k moci, tak si preštuduj dejiny. Problémy ľudí sa zľahčujú a necítia sa, že je štát na ich strane. Úpadok morálky a nástup ezoteriky zažíva renesanciu. Tak sa nejak opakuje začiatok minulého storočia.

          Keby Hawkieho žiarenie bolo oficiálne uznané, tak už je držiteľom Nobelovej ceny, zatiaľ je to všetko len v teoretickej rovine, ktorá nieje všeobecne prijatá. Takže to chce ešte čas, hlavne potom čo Hawkie svoje vlastné tvrdenia občas vyvracal, ale to sa tiahlo aj s Einsteinom a ten Nobelovku dostal :)

          Časť tej knihy som si pozrel a nieje to zle napísané, celkom čtivé, nikomu ale neunikne nenávisť voči Einsteinovi. Je to bežné spochybnenie vecí ktoré sú známe, alebo danej veci dáva len iný pohľad, s týmto sa bojuje denne, aj sám Einstein niektoré veci menil a rovnako na tom boli aj Gamow ktorý je tvorcom veľkého tresku (no názov vznikol pôvodne ako výsmech tejto teórie od iného fyzika), alebo Hubble o ktorom sa hovorí, že rozpínaniu vesmíru ktoré objavil, sám neveril :)

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Pravda a nezmysly 03.04.2017 | 19:47
            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
            RTVS volí politická garnitúra, to je zle.

            RTVS je vcelku nezávislá od vlády. Pusti si niekedy rozhovor Dobšinského s Ficom ;)

            Tie média kto niekto platí tvrdia to čo niekto chce, to je zle.

            Je dosť nepravdepodobné aby každý redaktor bol podriadený niektorému investorovi.

            S čiernymi dierami som zvedavý na výsledok tohto.

            • RE: Pravda a nezmysly 04.04.2017 | 17:44
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
              RTVS je vcelku nezávislá od vlády. Pusti si niekedy rozhovor Dobšinského s Ficom ;)

              Bohužiaľ nieje už som spomenul prečo. To že Fico už naštval všetkých novinárov svojou aroganciou je už vec druhá a vie že momentálne nemá podporu na robenie čistiek v RTVS. Ďaleko viac ho trápia jeho zlodejské kauzy, ale až tie uprace, ktovie ako RTVS skončí.

              Je dosť nepravdepodobné aby každý redaktor bol podriadený niektorému investorovi.

              Tak sa tam moc dlho neohreje. Dokonca aj Sajfu vyhodili s FunRadia keď sa rozhodol spraviť jeden odľahčený deň.

              Je pravda, že si tým rozhodnutím vyslúžili riadnu kritiku od poslucháčov a Sajfa je späť, no byť to menej "cenná" postava, tak s ním zametú.

              S čiernymi dierami som zvedavý na výsledok tohto.

              Na to sa teším aj ja, no podľa mňa zistia prd. Pretože ak sa čierna diera správa tak ako je predpovedané, tak všetko to žiarenie prakticky roztrhá do všetkých smerov a bude za nim stále schovaná.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • RE: Pravda a nezmysly 05.04.2017 | 09:22
                Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                No Sajfu nevyhodili a pokiaľ viem a vyzeralo to skôr na celkom dobrú virálnu kampaň.

                • RE: Pravda a nezmysly 05.04.2017 | 18:12
                  Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                  Sajfa je podľa mňa dosť frajer na to, že keby nejaký virál spravil, tak by sa s tým pochválil. Netvrdím to ale na sto percent. Podľa mňa je to človek tipu Kazma.

                  Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Pravda a nezmysly 08.04.2017 | 13:10
        Avatar Zer0 Blbuntu 16.04 gnome flashback | Debian 8 | MIUI 9  Používateľ

        Čierne diery sú podložené snímkami. Ohýbajú a pohlcujú svetlo. Svetielok je tam až-až.

        • RE: Pravda a nezmysly 08.04.2017 | 14:46
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

          To, že svetlo sa ohýba okolo hmotných objektov by malo vyplývať už z newtnovych zákonov pretože fotóny majú hmotnosť definovanú ich energiou. Podľa newtnovych zákonov by na ne mala gravitácia normálne pôsobiť (opravte ma niekto ak sa mýlim). Relativita k tomu ešte pridáva ohyb časopriestoru vďaka čomu sa svetlo "ohýba" ešte o niečo viacej než podľa newtna.

          • RE: Pravda a nezmysly 08.04.2017 | 18:12
            Avatar Zer0 Blbuntu 16.04 gnome flashback | Debian 8 | MIUI 9  Používateľ

            Je pekné, že nám robíš výklad, len som chcel povedať, že existenciu čiernych dier potvrdili fotografiami hviezdnej oblohy, kde pracne lupou hľadali čierne bodky na bielych bodkách. Nič zložitejšie v tom nebolo, narážajúc na Bedňovu citáciu.

            • RE: Pravda a nezmysly 08.04.2017 | 19:12
              Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

              K tomuto tvrdeniu by som poprosil link.

              • RE: Pravda a nezmysly 08.04.2017 | 19:49
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                +1

                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • RE: Pravda a nezmysly 13.04.2017 | 02:06
                Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ

                Nie je to presne ono, ale je to k teme: http://www.iflscience.com/space/the-first-image-of-a-black-hole-might-have-been-snapped/

                Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
                • RE: Pravda a nezmysly 13.04.2017 | 07:56
                  Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                  Odhliadnuc od toho, že článok je zo včera a ešte som ho nevidel, tak nijak nedokazuje, že som kecal.

                  Zer0 žije v mylnej predstave a ty tu prikladáš nesúvisiace informácie, čím vznikajú podobné mýty a legendy.

                  Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                  • RE: Pravda a nezmysly 13.04.2017 | 19:27
                    Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                    +1

                    Pokiaľ viem čierne diery sa hľadajú zatiaľ len podľa gravitačného pôsobenia. Čierne diery bežnej veľkosti (tie, ktoré vznikli zo supernovy) nie sú dostatočne veľké na to, aby sa dali hľadať pomocou zmeny jasu hviezdy pri prechode pred hviezdou.

                    Čierna diera je objekt s vyššou únikovou rýchlosťou než c. Podľa všeobecnej teórie relativity nemôže byť nič rýchlejšie než c a preto nič nemôže uniknúť. Ak by sme počítali iba s newtonom stále môže vzniknúť objekt, ktorý má vyššiu únikovú rýchlosť než c, ale tam nemá c žiaden špeciálny význam, takže hmota môže akcelerovať na vyššiu rýchlosť a uniknúť. Podľa tejto teórie by "tmavé hviezdy" malo obklopovať halo a mali by sme byť schopní zachytiť ich žiarenie. Reálne však nezachytávame nič aj keď vieme kde tieto hmožné objekty sú.

                    • RE: Pravda a nezmysly 13.04.2017 | 22:18
                      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                      Pokiaľ viem čierne diery sa hľadajú zatiaľ len podľa gravitačného pôsobenia.

                      Toto sedí.

                      Trošku to upresním: Keby aj vznikla situácia, žeby sa čierna diera dostala pred nejakú galaxiu, tak by nebolo vidieť žiadnu čiernu dieru. Ono to má viacero príčin. Po prvé gravitačné pole (deformovanie časopriestoru ... a iné názvy) spôsobuje tak intenzívne priťahovanie (vtláčanie) okolitých častíc do čiernej diery, že to okolo proste žiary. Po druhé, efekt gravitačnej šošovky celé pozorovanie ešte zhorší. Je tu trochu problém, že simulácie sú často zjednodušené preto aby ľudia pochopili ako to funguje a potom vznikajú všelijaké mylné úsudky. Viď obrázok.

                      Čo sa týka horizontu udalostí a vyžarovania čiernej diery, tak podľa Hawkieho sa vlastne častica môže vrátiť pri zrážke častíc a "rozbití" na častice a antičastice. Pri troche šťastia sa "polovica" dostane za horizont udalostí. Je to dosť pravdepodobné a dosť by som tomu veril. Ono ešte aj kmitanie častíc pri rotujúcich čiernych dierach môže spôsobiť rovnaký únik ako sa deje u Pulzarov (Častice vlastne majú vyššiu rýchlosť ako rýchlosť svetla, dokonca je to v súlade s teóriou relativity). Tu nejde o priamočiaru rýchlosť, ale rýchlosť v kmitaní, ale tu by som už aj ja musel trochu pátrať aby som netrepol blbosť). Keď už sme u Pulzarov, neviem či si Zer0 nepomýlil čiernu dieru práve s Pulzarom, pretože sa to dosť podobá tomu čo opísal. Pulzary sa práve dajú pozorovať len keď sú k nám otočené rotačnou osou (Vtedy je vidieť to blikanie), alebo sa dostanú pred niečo čo žiary.

                      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                      • RE: Pravda a nezmysly 13.04.2017 | 22:57
                        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                        Ešte ma napadla jedna vec, koho zaujímajú tieto veci, nech si pozrie niečo o Kvazaroch. Vrelo odporúčam a prípadne si pozrieť aj teóriu cestovania do Kvazara (alebo Obrej čiernej diery), že vraj na rozdiel od malých čiernych dier by sa to dalo prežiť. No a tiež si pozrieť koľko trvá cesta z horizontu udalosti do singularity. Prípadne sa mrknúť na to čo sa stane keď dorazíme na koniec vesmíru, dosť sa to podobá :)

                        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                        • RE: Pravda a nezmysly 14.04.2017 | 09:51
                          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                          Stejne ma udivuje s akou istotou predkladajú vedci jednu teóriu o vesmíre za druhou ale pochybujem, že ľudstvo dokáže niekedy do detailu popísať a pochopiť ako to vlastne všetko naozaj je. Tých teórií existujú veľké počty a niektoré z nich sa vzájomne vylučujú a metóda hlasovania o vedeckej pravde nie je zrovna správny spôsob jej zisťovania. Táto problematika ma veľmi zaujíma, avšak reálne nepredpokladám, že by bolo možné toto úplne vyjasniť, pretože sme toho súčasťou a nemáme nadhľad, vidíme iba smiešne malú časť celého vesmíru. Napríklad otázka rozpínania vesmíru. Tvrdí sa, že vesmír sa rozpína stále rýchlejšie, čo nedáva logiku, pokiaľ je pravda, že vesmír vznikol veľkým treskom. V tom prípade by sa mala rýchlosť rozpínania zmenšovať až dôjde k zastaveniu rozpínania a naopak vplyvom gravitácie by sa mal začať vesmír zasa zmenšovať. Bohužiaľ vykonať takéto dlhodobé pozorovania ľudstvo nikdy nebude schopné.

                          • RE: Pravda a nezmysly 14.04.2017 | 12:09
                            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                            Ak budem trepať blbosti prosím opravte ma, túto tému nemám naštudovanú a bude si len vymýšľať.

                            Pokiaľ viem podľa teórie veľkého tresku bola na začiatku hmota / energia napchaná v malom priestore. Aby to všetko neskončilo v čiernej diere musel sa rozpínať samotný priestor. Podľa niektorých teórií rozpínanie pokračuje. Jednotlivé galaxie síce nezrýchľujú, ale zväčšuje sa priestor medzi nimi napriek tomu, že gravitácia by ich mala opäť zmršťovať.

                            • RE: Pravda a nezmysly 14.04.2017 | 12:50
                              Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                              Práveže som dávnejšie čítal niekde publikáciu, že rozpínanie merali v nejakom časovom odstupe a zistili, že sa rozpínanie zrýchlilo a nesedí to s teóriou veľkého tresku. Bohužiaľ už som zabudol, kde som to čítal.

                              • RE: Pravda a nezmysly 14.04.2017 | 15:50
                                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                                Práveže som dávnejšie čítal niekde publikáciu, že rozpínanie merali v nejakom časovom odstupe a zistili, že sa rozpínanie zrýchlilo a nesedí to s teóriou veľkého tresku. Bohužiaľ už som zabudol, kde som to čítal.

                                To je napísané v každom serióznejšom článku o vzniku vesmíru. Zatiaľ sa ten problém vyriešil pridaním temnej energie. No kolega mi asi pred dvoma týťdňami do práce priniesol článok, že vraj to tak nemusí byť. Tu je tiež článok o tom. (Aj Mirecov komentár je na túto variantu)

                                Stejne ma udivuje s akou istotou predkladajú vedci jednu teóriu o vesmíre za druhou

                                Oni len napasovávajú teórie na to čo bolo pozorované. Vesmír sa nebude správať podľa našich rovníc, ale my musíme napasovať rovnice na to čo bolo pozorované. (Viď. problém chodec, cyklista a motorkár, idú po ceste a keď sa budú na seba pozerať, tak sa budú všetci od seba vzďaľovať. Vo vesmíre, ale nemáme cestu aby sme pozorovali, že najrýchlejšie ide motorkár a nie chodec čo by sa motorkárovi z jeho pozorovania mohlo zdať.)

                                Tých teórií existujú veľké počty a niektoré z nich sa vzájomne vylučujú a metóda hlasovania o vedeckej pravde nie je zrovna správny spôsob jej zisťovania.

                                Neprebieha to hlasovaním, ale tým, že sa niekoľko krát overí a bude to sedieť, tak sa stane všeobecne uznávanou. Nikto proste nepreletí vesmír a donesie fotky ako to v skutočnosti je.

                                Takým najznámejším rozporom, je napríklad Einsteinova konštanta (oficiálne Kozmologická konštanta), s ktorou je problém. Občas sa uberá, občas zas vracia :) Sám Einstein povedal, že to bol jeho najväčší omyl, hoci dnes sa na to zas pozerá inak.

                                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                                • RE: Pravda a nezmysly 14.04.2017 | 20:27
                                  Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

                                  Používame pojmy, ktoré nemáme pred diskusiou presne definované. Farba - čo to je? Odraz EM vlnenia v našom 400-750 nm viditeľnom spektre? Alebo doprava alebo doľava naprieč spektrom? Ktorú fyziku používať? V čiernej diere zrejme žiadna z našich známych neplatí. Ľudovo povedané o čiernej diere vieme veľké ho*no a všetko čo sa o nej nadrístalo, sú len nabubrelé predstavy. To je tak, keď človek pristál na Mesiaci, prehlásil, že si "podmanil Mesiac". Na smiech. Podľa môjho názoru, zatiaľ vieme veľký prd.

                                  • RE: Pravda a nezmysly 14.04.2017 | 22:32
                                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                                    Nepočul som vedca ktorí by tvrdil, že vie ako funguje čierna diera. Teórie ako by to mohlo fungovať sa opierajú o doteraz známe skutočnosti.

                                    Nepočul som rovnako od žiadneho vedca, žeby sme si podmanili Mesiac, to tak možno povedal nejaký politik.

                                    Každý seriózny vedec tvrdí, že vieme prd a nijak to neskrýva. Vieme ale veci okolo seba pozorovať a vyhodnocovať.

                                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                                  • RE: Pravda a nezmysly 15.04.2017 | 12:34
                                    Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                                    Vedci nemajú vôbec vo zvyku považovať svoje teórie za fakt. Vedecké práce sú práve písané veľmi konzervatívne. K verejnosti sa časti týchto prác dostanú zvyčajne až cez rôzne vedecko-populárne portály, kde sú často príliš zjednodušené a zveličené, ale za to už pôvodní autori nezodpovedajú.

                                    Zatiaľ nemáme teóriu, ktorá by pokrývala všetky javy od kvantovej mechaniky cez relativitu až po temnú hmotu / energiu. Používame rôzne teórie podľa škály hmotností / energií / veľkosti s ktorými pracujeme. U čiernej diery je problémom, že je to pomerne malý objekt, v ktorom môžu kvantové javy hrať dôležitú úlohu, ale zároveň tam hraje dôležitú úlohu aj relativita.

                                    • RE: Pravda a nezmysly 15.04.2017 | 18:44
                                      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                                      Pod to sa môžem podpísať.

                                      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                                • RE: Pravda a nezmysly 15.04.2017 | 12:45
                                  Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                                  Okrem napasovania teórie na už preskúmané a zdokumentované javy by mala teória priniesť aj predpovede, ktoré predchádzajúce teórie nedokázali.

                                  Mohol by som pokojne prísť s teórieou o plochej zemi, kde by som doterajšiu súradnicovú sústavu nahradil polárnou so stredom v ťažisku zeme a všetky ostatné rovnice by sa museli upraviť tak, aby to sedelo, ale táto teória nič nové neprinesie. Tak isto keby som prehlásil vesmír za hologram na povrchu horizontu udalostí bola by to úplne nanič teória ak neprinesie nové testovateľné predpovede (ok, práve holografický princíp by niečo mohol priniesť, ale použil som ho len ako príklad).

                                  Asi snom každého teoretického fyzika je nájsť teóriu, ktorá by dokázala vysvetliť všetky javy. Asi najviac peňazí sa vlialo do teórie strún (nie zlý koncept, ale teória má veľa voľných parametrov), ale zatiaľ to k ničomu neviedlo.

                                  • RE: Pravda a nezmysly 15.04.2017 | 19:19
                                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                                    Jasne že nová teória musí priniesť niečo nové, nie len iný pohľad na vec.

                                    ... teórie strún ... (nie zlý koncept, ale teória má veľa voľných parametrov)

                                    Práve pretože je až moc zohýbateľná, tak ju moc nesledujem.

                                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                                  • RE: Pravda a nezmysly 15.04.2017 | 20:20
                                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                                    Ešte som si spomenul.

                                    Einstein behá po parku s kočárom plným strún a vykrikuje, že má nejakú teóriu, ale nikto ho nepočúva.

                                    Teóriu kočárov?

                                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                    • RE: Pravda a nezmysly 02.07.2017 | 11:14
                      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                      Tu je pekný nález čiernej diery.

                      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Pravda a nezmysly 04.04.2017 | 07:47
      Avatar fela   Návštevník
      Problém je v tom, že základná farba vesmíru je čierna a základná farba čiernych dier je čierna.

      Samozrejme Červený trpaslík, ale neviem ktorá časť, ak sa pamätám, tak leteli v Kosmiku a Hollie tie diery, z pochopiteľných, hore uvedených príčin, prehliadla...

      Ale k slobode (hocičoho) - tá je dnes ohrozená na každom kroku, a nie sú to len chmúrne vyjadrenia RMS. Aj v bežnom živote sú regulácie na každom rohu; presne ako som kdesi čítal (asi DFens) - politik ráno vstane a rozmýšľa, čo by ešte zakázal...

      • RE: Pravda a nezmysly 04.04.2017 | 11:10
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Problém je v tom, že základná farba vesmíru je čierna a základná farba čiernych dier je čierna.

        Samozrejme Červený trpaslík, ale neviem ktorá časť, ak sa pamätám, tak leteli v Kosmiku a Hollie tie diery, z pochopiteľných, hore uvedených príčin, prehliadla...

        Výborne priateľu, máš to za jedna :)

        Ale k slobode (hocičoho) - tá je dnes ohrozená na každom kroku, a nie sú to len chmúrne vyjadrenia RMS. Aj v bežnom živote sú regulácie na každom rohu; presne ako som kdesi čítal (asi DFens) - politik ráno vstane a rozmýšľa, čo by ešte zakázal...

        +1

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Pravda a nezmysly 04.04.2017 | 18:21
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ
      politik ráno vstane a rozmýšľa, čo by ešte zakázal...

      Politik ráno vstane a rozmýšľa, čo by ešte ukradol ;)

      • RE: Pravda a nezmysly 06.04.2017 | 17:25
        Avatar lukves   Používateľ

        to dneska tak počúvam jednu reláciu v jednom rádiu - vyslovene si vyberám niečo poučné a tak taká rozprava o číne, aky je tam systém - to čo u nás nazývame dedinami u nich vyzerá že niet domu s mrežami bieda ale naproti tomu ich mesta sú top blahobyt. pôdu v číne si môžeš prenajať na 40 rokov a po tom buď im predlžia alebo zhabu takže čiňan ked si chce postaviť dom počíta s tým do buducna. Ak si zoberieme aj inú časť sveta napr. taký arabi tak tam tiež bieda takže budˇme radi že žijeme v tejto malej krajinke kde sa da zit nastastie aj ked sem tam to zaskripe nevrazivostou k niekomu. Co sa tyka politiky niekedy sa zamyslam nad tym ze ci exituju aj ine temy v mediach nez politika az mi to pride ucelove. a k mediam jedine to ze si myslim ze tak ako boli niekedy ovlyvnovane tak su ovlyvnovane aj dneska len sa zmenil smer odkial fúka. Tým nenadrzam nijakej strane - len konštatujem.

    • RE: Pravda a nezmysly 07.04.2017 | 16:33
      Avatar caopyp   Používateľ

      napišem len 2 veci.

      1.polopravdy su horšie ako klamstvo, pretože odhaliť klamstvo je jednoduché. 2.Chcel by som vedieť vaš názor na zrušenie amnestií ja svoj už mam ale rad by som poznal váš

      Vieš aký je rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a realitou? Asi 2 roky
      • RE: Pravda a nezmysly 07.04.2017 | 16:38
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

        Moj je ze amestie su nezrusitelne lebo to ustava nedovoluje. Peticiu som podpisal prave preto aby zmenili ustavu a aby sa dali zrusit.

        Ale moj osobny nazor je ten ze ci sa zrusia alebo nie, ci sa znova daju do pohybu obvinenia na sudoch alebo nie, nic to nespravy danym ludom. Takze premlcacia doba je dobra minimalne v tom ze aj ked by bol stale zakonny sposob ako niekoho za dany skutok odsudit tak v ociach verejnosti to uz nieje take vasnive.

        • RE: Pravda a nezmysly 07.04.2017 | 17:20
          Avatar caopyp   Používateľ

          hmm ano za zmenu zákona by som aj bol aby už amnestie nemohli udeľovať ale za zrušenie sučastnych amnestii nie som.

          Vieš aký je rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a realitou? Asi 2 roky
        • RE: Pravda a nezmysly 07.04.2017 | 22:35
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Rozhodne by som bol za zrušenie amnestií na hocičo, ako napríklad na trestný čin. Amnestie na konkrétnu osobu by som určite zanechal nedoknuteľné, pretože právny systém môže vyprodukovať nespravodlivosť.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Pravda a nezmysly 07.04.2017 | 20:30
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Amnestie sa mali zrušiť pred mnohými rokmi. Neviem, či sa bude dať po takej dobe pokračovať vo vyšetrovaní. Skôr mi to teraz príde už zbytočné.

        • RE: Pravda a nezmysly 07.04.2017 | 22:04
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
          Amnestie sa mali zrušiť pred mnohými rokmi

          +1

          No zbytočné mi to nepríde ani teraz, minimálne pre pozostalých ktorým ten hajzel zničil životy a rodiny.

          (Neviem či netrepem, ale vyšetrovanie prebiehalo ďalej, pretože toto amnestia nezastavuje)

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Pravda a nezmysly 15.04.2017 | 12:22
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

      Inak dnes som sa hrabal v timelapsoch a našiel som deň v antarktíde. Neviem, či sa mám na komentároch smiať, alebo plakať. Buď je tu veľa internetových trolov, alebo veľa plochozemcov. Neviem čo z toho je horšie.

      • RE: Pravda a nezmysly 15.04.2017 | 12:43
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Na margo tohto som si spomenul, ako som niekde čítal pojednanie zastáncov plochej zeme a tí tvrdili, že fotky zemegule z vesmíru sú zmanipulované, že to tak vôbec nieje apod. Celkom dobre som sa na tom zasmial, avšak dnes ma zarazil jeden rozpor. Pozeral som fotku zeme z mesiaca foto z mesiaca a na fotke vyzerala zemeguľa ako dokonalá guľa. Avšak stále sme sa učili, že zemeguľa je v skutočnosti na póloch sploštená. Tak som trošku zmetený, pretože foto nezodpovedá tomu, že by mala byť zemeguľa sploštená.

        • RE: Pravda a nezmysly 15.04.2017 | 13:11
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

          Je sploštená, ale nie natoľko aby sa to dalo vidieť voľným okom. Dokonca z takejto fotografie sa to nedá ani zmerať pretože je to omnoho menej než 1px. Na takej 120 MPX fotke to už je vidieť ak si človek nakreslí kružnicu.

          • RE: Pravda a nezmysly 16.04.2017 | 18:51
            Avatar caopyp   Používateľ

            Zem je určite guľa i keď nekonala už len pri pohľade na loď v diaľke prestávate vidieť celu loď ale len stožiare "preto že zapadá za horizont" vtedy ľudí prvý krát napadlo že zem je guľatá , veď sa da oboplávať keby vam ani toto nestačilo ak by zem nebola guľa nefungovala by fyzika tak ako ju poznáme napr. pohyb po elipse okolo slnka + dne noc ...

            Vieš aký je rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a realitou? Asi 2 roky
            • RE: Pravda a nezmysly 17.04.2017 | 11:12
              Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

              Podľa plochozemcov nevidieť celú loď kvôli perspektíve. Zostrojili si dokonca vlastné pseudodôkazy na zakrivenom ihrisku.

              Oboplávať sa dá samozrejme aj pri diskovom modeli plochej zeme (to zobrazenie, ktoré je na vlajke OSN) akurát by loď musela stále zatáčať. Ešte je tu jeden model plochej zeme, ktorý je obdĺžnikový (vlastne je to klasická cylindrická projekcia), kde je vraj zem viacrozmerná a keď človek prejde cez jeden okraj zjaví sa na opačnom okraji.

              • RE: Pravda a nezmysly 17.04.2017 | 14:16
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                Preto že som recesista, počítam, že si niekto proste robí srandu a zmagoril s tým kopec ľudí. Robí to dobre a tie dôkazy sú úžasné. Na YT si určite tí najlepší prídu na pekné peniaze.

                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • RE: Pravda a nezmysly 18.04.2017 | 09:09
                Avatar caopyp   Používateľ

                okej beriem že by sa pri predstave plochej zemi dala oboplávať. Ale ako by si vysvetlil ročne obdobia striedajúce sa na južnej a severnej pologuli + ak je zem zemeplocha tak aka je široká 3,6 km ? celkom v pohode by sa dali realizovať kratšie lety okolo sveta :D :D

                Vieš aký je rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a realitou? Asi 2 roky
                • RE: Pravda a nezmysly 18.04.2017 | 14:11
                  Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                  Ročné obdobia fungujú tak, že sa mení poloha slnka.

                  Inak odporúčam skúsiť si argumentáciu s plochozemcami ;)

                  • RE: Pravda a nezmysly 18.04.2017 | 19:24
                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                    Si Hacker a snažíš sa dôkazmi presvedčiť niekoho, kto ich nechce prijať, ani vlastne o nich diskutovať a vyťahuje naučené odpovede.

                    Tu je ťažko rozpoznať recesiu a tuposť. Pretože dobrí recesisti to neprezradia za celý život.

                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                    • RE: Pravda a nezmysly 18.04.2017 | 20:01
                      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                      To je skôr tuposť. Chcel som skúsiť, či sa s takými ľuďmi dá diskutovať, ale nedá sa.

                      • RE: Pravda a nezmysly 09.06.2017 | 19:00
                        Avatar caopyp   Používateľ

                        prečo nie veď ja ti nenadávam davam ti len argumenty a ty mne protiargumenty to za začiatok dobrej debaty ale debaty ktorú nemôžem prehrať preto ma to baví

                        Vieš aký je rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a realitou? Asi 2 roky
                        • RE: Pravda a nezmysly 09.06.2017 | 19:40
                          Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ
                          to za začiatok dobrej debaty ale debaty ktorú nemôžem prehrať preto ma to baví

                          Ďalší, ktorý nemôže prehrať?

                          • RE: Pravda a nezmysly 10.06.2017 | 01:38
                            Avatar caopyp   Používateľ

                            to preto že si porážku nepripustím aj keby ste mali pravdu budem tvrdiť že zem je guľatá až do konca :D

                            Vieš aký je rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a realitou? Asi 2 roky
    • RE: Pravda a nezmysly 09.06.2017 | 19:36
      Avatar caopyp   Používateľ

      ja ti budem dávať otázky a ty ich budeš vyvracať.

      ako prvé si ma odkazal na tuto fb stranku

      a je tam toto video

      tak začnime hned 1. bod, ukazuje ako slnko ožiaruje svet začina to od acc 1:50 hneď sa tu pozastavme a to preto že je to totálny nezmysel a ak mi to nevyvrátiš ďalej sa nemusím ani snažiť

      slnko sa nespráva ako bodový zdroj baterky slnko ma acc 100 krat väčší polomer to znamená že svetelne lúče dopadajú na celu plochu zeme ktorá je otočená k slnku nie len jeden bot

      inak povedané že naraz by bol deň na celom svete tie animacie zeme ako plocha sa natáča a dopadá na neho bodový zdroj omf veĎ to nemôže by reálne lebo je guľa svetlo vyžaruje do všetkých strán

      ps čo je na druhej strane zeme ako potom ako funguje príliv a odliv hmmmm pretože doterajšie tvrdenie že keď mesiac obieha okolo zeme tak svojou gravitáciou vznika príliv a odliv tak ak by lietal len nad zemou tak by príliv a odliv nenastal

      Vieš aký je rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a realitou? Asi 2 roky