Ako vznikalo Greenie 14.04.x

Bol som veľmi nenápadne požiadaný, aby som sa trochu podelil o skúsenosti s tvorbou novej verzie Greenie. Tak to bez veľkého odporu prinášam.

Taký maličký príbeh o tom, ako vlastne vzniklo (v čase písania príspevku) aktuálne Greenie sa začína pri LTS verzií 12.04. Áno, dva roky dozadu. A čuduj sa svete, vzniklo to isté. Čo je na tom ešte čudnejšie, malo to byť pekne online, ale pre jednu krpatú vec som to nenahrával. Nešla jedna technológia, konkrétne internet.

Celý problém s vydaním verzie 12.04 spočíval v maličkosti, a to konkrétne v zastaralom programe na rozbaľovanie, upravovanie a následné zabaľovanie ISO súboru. Staručký Reconstructor, navrhovaný na oveľa staršie verzie, som si musel upravovať, aby sa dal vôbec pustiť. Takto vzniklo Greenie 8M a 9N, ak pamäť slúži - a tiež vydanie zakladajúce na Ubuntu 12.04. Problémom je priamo úprava. Len čo sa otvoril Chroot terminál, bolo ISO pekne na riť, a to sa ešte vyjadrujem slušne. Bez ohľadu na príkazy, čo sa dali, už kliknutie na ikonku a okamžité zatvorenie vyskočeného terminálu spôsobilo to, čo by čitatelia Biblie (nepatrím k nim) nazvali Sodoma a Gomora.

Čo s tým? Cez Veľkú noc, keď väčšina civilizácie uteká pred kupačmi, prípadne s nejakým tým "bičíkom" z obľúbeného obchodného reťazca rieši akési kombo údery, prípadne znižuje množstvo krvi v alkohole, som ja robil nový ISO obraz, zakladajúci na 14.04. Áno, cez Reconstructor. Poznatok o chroote som kompletne zistil až teraz a tak som zas skúšal iné nástroje. Po troche experimentovania a škrabania sa za opačným uchom som dal dohromady jednoduchý ISO obraz v programe UCK, teda Ubuntu Customization Kit. Poviem vám, rád by som tam pridal zopár checkboxov a tvorba ISO súborov by bola oveľa jednoduchšia. Program napríklad rozbalí ISO súbor, ten možno upravovať a následne ho zabalí, ale všetko so sebou vymaže. Takže, ako u sprostých, som musel dookola baliť a rozbaľovať ISO súbory. Popri tom som v Synapticu prechádzal čo sa dalo o programoch, ktoré by sa hodili a skúšal som ich na svojom PC, kde som nahodil klasické Ubuntu 14.04. Popri tom som sledoval, ako Thor likvidoval temných elfov kladivom...

Asi sa niekto pýta, či má nejaké to nové Greenie zmysel. Predsa len, je to upravené Lubuntu. Upravené inštalačné médium. Kto chce, nech si nainštaluje čo chce a upraví si ho ako chce. Neriešim veľmi vzhľad, skôr ma zaujalo zameranie na to, čo reálne robím. Hocikto si skočí niekde na Fejkbúk či pustí si film, ale čo také výnimočné robím ja? Ako asi viete, starám sa o knižnicu, venujem sa začínajúcim autorom a taktiež veciam s tým súvisejúcim, ako je napríklad prekladanie Wesnothu. Povedal som si, že chcem, aby sa stiahol ten Wesnoth v najnovšej verzií, a tak sa pridalo PPA. K tomu samozrejme program na prekladanie. Ale tomu sa venujem menej ako knihám samotným a keďže má ešte aj kamarát webový projekt, kde sú naozaj kvalitné knižky za dobré ceny a má tam návody k programom ako Sigil a Calibre, tak som ich chcel pridať. Urobiť systém, kde je všetko ohľadne kníh... joj, to by bolo! Aspoň tak som si povedal. A výsledok? Nové Greenie dokáže knihy čítať, a to v akomkoľvek formáte. Teda neviem či celkom akomkoľvek, ale otvoriť sa dá naozaj hocičo cez programy, ktoré sa zmestili na médium. K tomu samozrejme nástroje na konverziu, ak by boli treba.

Ale čítať... na to stačí väčšine Adobe Reader a "dovi dopo". Ten inak veľmi nemusím. Čo je podľa mňa dôležitejšie je knihy nielen čítať, ale aj upravovať a vytvárať. Tak a tu je zoznam vecí, ktoré s e-book vydaním Greenie 14.04.x možno:

  1. Čítať, všetko od PDF cez TXT po formáty e-book, vrátane rôznych divočín, čo mi nič nehovoria
  2. Konvertovať, cez kancelársky balík, Calibre a neviem čo všetko, na najrôznejšie formáty
  3. Písať, od klasického LibreOffice Writer cez jednoduché grafické editory, VIm (kto chce aj s grafickou nadstavbou) a rôzne ďalšie terminálové i grafické programy, vrátane nástrojov na nerušené písanie. Hrdý som napríklad na autorov programov PyRoom či FocusWriter, výborné to nástroje!
  4. Kreslenie obálok, úprava ilustrácií a podobne, cez rastrovú i vektorovú grafiku
  5. Používanie rôznych písiem, vrátane editora písiem (FontForge)
  6. Kontrola textov cez slovníky, taktiež je pridaný preklad na rôzne nástroje pracujúce s textami, nech sa v tom nestratí úplný začiatočník.
  7. Synchronizácia rozpísaných kníh, nahrávanie na internet cez FTP klienta (FileZilla) a vlastne všetko, aby sa mohlo dielko dostať tam, kde človek chce.

K tomu samozrejme všetko potrebné na to, aby sa dalo Greenie používať na desktope, vrátane programov známych z Windows - VLC, Skype a podobne. Celkovo som rád, že tu máme nové vydanie a kto sa zaujíma o knihy, môže používať všetko už z LiveCD - a to aj na slabšom hardvéri. Celý systém je 32-bit, čo v praxi znamená, že pôjde na prakticky čomkoľvek, vrátane najnovších a najvýkonnejších počítačov. To, že si tam väčšina hodí 64-bit systém, vrátane mňa, nie je prekvapením - no i 32-bit je voľba na toto zameranie. Greenie som chcel urobiť tak, aby sa dalo používať ako LiveCD či nainštalovaný systém na čomkoľvek, s tým, že na písanie a úpravy textov to postačí. Ak chcete niečo na obrovské množstvo programov, prípadne na niečo oveľa náročnejšie ako úpravy textov, napríklad profesionálny strih videa, iné distribúcie budú na to vhodnejšie.

Za povzbudenie v tvorbe inak dosť ďakujem Ladislavovi Bodnárovi, ktorý ma nie len neposlal dokelu, ale vyzerá to tak, že je naozaj rád, že je niečo aj zo Slovenska na Distrowatch a že sa to dá používať :) Veľa som toho na Veľkú noc nevykúpal, ani teraz cez víkendy, keď na Greenie Linuxe pracujem - ale som rád, že môžem vložiť médium a bez inštalácie čohokoľvek urobiť knihu, časopis či stolovú hru a popri tom počúvať hudbu z pevného disku či USB kľúča. Prekombinované? A... vadí to niekomu? :)

    • RE: Ako vznikalo Greenie 14.04.x 17.05.2014 | 21:31
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Škoda že si sa nerozpísal o technických záležitostiach (nejaké to HOWTO) ale zobral si to takto umelecky.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Ako vznikalo Greenie 14.04.x 18.05.2014 | 00:48
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

        Konkrétne čo technické myslíš? Zoznam použitých nástrojov?

        • RE: Ako vznikalo Greenie 14.04.x 18.05.2014 | 12:39
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          To tam máš. Ale bedňa by skôr uvítal obrázkový návod, veď nie každému sa chce čítať dokumentáciu.

        • RE: Ako vznikalo Greenie 14.04.x 18.05.2014 | 20:35
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Tomuto moc nerozumiem:

          Program napríklad rozbalí ISO súbor, ten možno upravovať a následne ho zabalí, ale všetko so sebou vymaže. Takže, ako u sprostých, som musel dookola baliť a rozbaľovať ISO súbory.

          Ďalej:

          1. Čítať, všetko od PDF cez TXT po formáty e-book, vrátane rôznych divočín, čo mi nič nehovoria ...

          a všetky ostatné body by si zaslúžili konkrétne rozviesť.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Ako vznikalo Greenie 14.04.x 26.05.2014 | 20:42
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

            Na rozdiel od iných programov uck nedokáže nechať dáta na mieste, stále to zmazáva. Minimálne hlavná aplikácia.

            Neviem ako druhé rozviesť. Jednoducho sa dá pracovať aj s málo známymi formátmi.

    • RE: Ako vznikalo Greenie 14.04.x 23.06.2014 | 09:51
      Avatar Ivan Lindovský   Návštevník

      Zdravím, a čo tak dať informáciu o chystanom Greenie 14.04.02? 

      • RE: Ako vznikalo Greenie 14.04.x 28.06.2014 | 09:00
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

        Už je. Mal som len príliš pomalý net pre upload. Iso i info sú už na nete

        • RE: Ako vznikalo Greenie 14.04.x 15.11.2014 | 21:27
          Avatar Pavel Mikuš   Návštevník

          Zdravim. Zacinam sa zoznamovat s linuxom a aj ked som amater, zistil som, ze greenie 14.04 mi vyhovuje lepsie ako doterajsi windows. Toto je moje podakovanie jeho tvorcovi.

    • RE: Ako vznikalo Greenie 14.04.x 26.02.2015 | 10:31
      Avatar fela   Návštevník

      Tí čo vytvárajú dokumenty by možno privítali aj kombináciu Emacs (napr. emacs-nox) + markdown mód + pandoc pre konverziu... (Ja takto píšem 90% dokumentov - v konzolovom emacse použitím markdownu napíšem dokument (s formátovaním) a cez pandoc ho prechrústam do html a toto (až je potreba) vložím do šablóny v LibreOffice.... (eventuálne emacs nie je potrebný, stačí aj nejaké nano, ale kto raz sa prehryzie jeho prekážkami a pritom mu ostanú zdravé kĺby na rukách, ten už od neho neodíde....) Mimochodom, neviem, či komentár k starému článku niekto prečíta, ale možno áno.

      • RE: Ako vznikalo Greenie 14.04.x 02.03.2015 | 16:49
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

        Čo by neprečítal. Mozno Stanovi to potrvá ale prečíta aj on.