Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel

24.02 | 12:22 | redhawk1975 | redhawk1975

Tento krátky seriál má za úlohu predstaviť a previesť čitateľa základmi problematiky chladenia počítačov.

V prvom dieli sa pozrieme na základy toho, čo je potrebné vedieť o chladení.

RH: Chladenie, alebo odvod odpadového tepla sa netýka iba počítačov, ale aj akejkoľvek elektroniky či spalovacích motorov. Napríklad audiozosilňovačov alebo aj výkonnejších LED.

Podstatné časti chladiaceho systému a základné pojmy a oblasti, predstavujúce teplotné problémy v počítači,  si postupne popíšeme a poukážeme aj na najčastejšie chyby.

Spôsob šírenia tepla.

Pred venovaním sa chladeniu, je nutné oboznámiť sa so spôsobmi, ako sa teplo šíri.

Existujú 3 typy šírenia tepla:

Vedením - kondukciou.
Kondukciou sa teplo šíri pomocou kmitania častíc v materiály. Zjednodušene povedané dotykom styčných plôch. Takto sa šíri teplo z procesoru alebo z grafického čipu na chladič, kde je prichytený pasívny chladič na rozptylovač čipu alebo priamo na čip.

Vyžarovaním - radiáciou
Vyžarovaním sa teplo rozptyluje podľa vlastností zahriateho telesa. Dôležité vlastnosti sú materiál, veľkosť alebo farba. Tepelná radiácia v tomto prípade je rozptylovaná v podobe elektromagnetického žiarenia. 

Prúdením - konvekciou.
Prúdenie odvádza teplo pohybom chladiaceho média okolo a cez rebrovanie pasívnej časti chladiča. Využíva rozdiel teplôt okolia. Najčastejšie používaným médiom v oblasti počítačov je vzduch.

Chladenie počítača má jedinú úlohu, odviesť z vnútra počítača nadbytočné teplo, vznikajúce činnosťou elektronických súčiastok, ktoré počítaču zaisťujú jeho funkčnosť. 

Odvod tepla je vykonaný pomocou, vhodných materiálov ako meď alebo hliník, pasívnym alebo aktívnym chladením, vodným chladením, alebo v extrémnych prípadoch, ako napríklad pri taktovaní (overclocking) sa používa tekutý dusík. 

Najpodstatnejšie zdroje tepla v PC sú:

procesor (CPU - Central processing unit), grafická karta (VGA - Video Graphics Array),  napájací zdroj, pevný disk a základná doska.

RH: Základom chladenia v počítači je pasívne chladenie cez rebrované chladiče.

Z pasívneho chladiča existuje viac spôsobov odvodu tepla, ale najbežnejšie, podľa chladiaceho média sú:

Vzduchové chladenie: 

Toto je najbežnejší typ chladenia.
Vzduchové chladenie môže byť aktívne alebo pasívne. 
Aktívne chladenie je vykonávané prúdiacim vzduchom, na vytvorenie prúdu sa väčšinou používajú ventilátory, ktoré sa používajú na nasávanie chladnejšieho vzduchu do počítača a vyfukovanie ohriateho vzduchu von. 
Ventilátory sú namontované na pasívnych chladičoch, ktoré sú pripevnené ku komponentom alebo na telo počítačovej skrine.

Obr. Rôzne chladiče pre procesor.

Obr. Rôzne chladiče pre grafické karty.

RH: V súčasnosti sa používajú ventilátory s rozmermi od 40 do 170mm. Kde platí, že čím menší rozmer, menší tok vzduchu a pre vyššiu cirkuláciu je nutné zvýšiť otáčky, a tým pádom aj hluk. 

Chladenie kvapalinou: 

Chladenie kvapalinou je možné dvomi spôsobmi, priamym ponorením a kontaktom komponent s kvapalinou, ktorá je elektricky nevodivá ako napríklad minerálnym olejom.

Alebo takzvaným vodným chladením kde sa ako médium používa na odvádzanie tepla namiesto vzduchu, voda alebo iná kvapalina, napríklad alkohol. Voda cirkuluje cez systém potrubi a cez radiátor, podobne ako pri automobiloch. 

Teplo z komponentov sa prenáša do vody a potom sa odvádza z počítača cez radiátor.

Správne označenie takéhoto chladenia je ale Hybridné chladenie lebo kombinuje vzduchové a kvapalinové chladenie. V reálnom nasadení sa používa na odvádzanie tepla z procesora a / alebo grafickej karty voda, zatiaľ čo vzduchové chladenie sa používa na odvádzanie tepla z ostatných komponentov a radiátoru vodného okruhu.

Obr. Alza BattleBox Ultimate. Zdroj obrázku:  Alza.cz a.s.

Základné komponenty systému chladenia:

Ventilátory: 
Ventilátory sú najdôležitejšou súčasťou systému chladenia. Starajú sa o kolobeh výmeny tepla s okolím.

Chladiče: 
Chladiče sú kovové bloky, ktoré sú pripevnené k zdroju tepla a sprostredkujú tak prenos z procesoru, grafickej karty alebo čipsetu do ventilátora.

Radiátor: 
Radiátor sa používa v systémoch vodného chladenia. Je to kovová mriežka, ktorá teplo z chladiaceho média prenáša do radiátora a odvádza sa z počítača.

Tepelná pasta: 
Tepelná pasta sa používa na zlepšenie prenosu tepla medzi procesorom a chladičom.

Týmto prvkom sa podrobnejšie budeme venovať v ďaľších častiach

Dôležitosť chladenia:

Systém chladenia je dôležitou súčasťou počítača. Ak je chladenie nedostatočné, môže to viesť k prehriatiu komponentov. 
Prehriatie môže spôsobiť nestabilitu počítača, zníženie výkonu a v najhoršom prípade aj trvalé poškodenie komponentov.

    • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 26.02 | 14:29
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      pekný úvod som zvedavý na pokračovanie

      budeš sa venovať aj rozdiel pri vyrovnanom, pozitívnom a negatívnom tlaku v skrinke ? vhodnosti umiestňovania radiátorov a ventilátorov ? lebo to je vždy nekonečná debata pri skladaní PC

      tiež by bolo fajn čitateľov upozorniť že komponenty strednej a nižšej triedy málokedy potrebujú iné chladenie ako to dodané výrobcom, resp. že upgrade chladenia, resp. drahšie AIO či komplet vodné chladenie má význam až pri top modeloch precesorov a grafík resp. pri pretaktovaní

      posledne som videl pár videí o solid state chladení, https://www.froresystems.com/ ktoré je veľmi zaujímavé pre tenké a ľahké NTB a podobné zariadenia s limitovaným priestorom na chladenie a pre zariadenia kde hluk ventilátorov vadí

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 26.02 | 19:42
        Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

        budeš sa venovať aj rozdiel pri vyrovnanom, pozitívnom a negatívnom tlaku v skrinke ? vhodnosti umiestňovania radiátorov a ventilátorov ? lebo to je vždy nekonečná debata pri skladaní PC

        pretlak podtlak ano o tom je jedna kapitola, len musim niektore veci preformulovat a ine screenshoty dorobit

        Co sa tyka umistnenia je v 3 casti ale je to na debatu, ja mam a pouzivam vyssi vstup a pomalsi vystup (pretlak vo vnutri) 

        tiež by bolo fajn čitateľov upozorniť že komponenty strednej a nižšej triedy málokedy potrebujú iné chladenie ako to dodané výrobcom, resp. že upgrade chladenia, resp. drahšie AIO či komplet vodné chladenie má význam až pri top modeloch precesorov a grafík resp. pri pretaktovaní

        Bude, hlavne osobne si myslim ze AiO moc zmysel nema, ale to je moj nazor, ktory aj vysvetlim. Skor je dolezitejsi pasiv chladica. a kvalita ventilatorov (osobne Arctic a Noctua ine nemam)

        Pre NTB chladenie spomiat nebudem,  to je komplikovanejsie

        Do or do not. There is to no try.​
        • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 27.02 | 09:24
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          super, teším sa idem na 2. diel

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 27.02 | 09:51
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ
        tiež by bolo fajn čitateľov upozorniť že komponenty strednej a nižšej triedy málokedy potrebujú iné chladenie ako to dodané výrobcom,

        Osobne zastávam názor, že kvalitnejšie chladenie nie je nikdy na škodu. Lepšie chladenie má vplyv na stabilitu a životnosť zariadenia. Je určite lepčie, ak procesor pracuje pri 65 °C než pri 85 °C, aj keď sa to hneď neprejaví.

        • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 27.02 | 14:14
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          tu je samozrejme podstatný pomer výkon cena

          lebo dať napr. sto eur za legendu - noctua nh-d15 alebo ešte viac za AIO pre 150€ procesor (napr. ryzen 5600) je zlá investícia - radšej by som kúpil o to drahší procesor (alebo o to drahšiu grafiku) a ponechal stock chladič

          samozrejme ak sa bavíme o ryzen 9 alebo core i9, ktoré stoja 500€ a stock chladič ani nemajú, je určite dobré zainvestovať do poriadneho chladenia

          nie že by jeden unikátny kus predstavoval benchmark ale v 2019tom alebo 2020tom som kupoval môj desktop (ryzen 3600xt + NV 2060Super) a používam stock chladenie a pc dostáva pravidelne zabrať či už pri hrách, blenderi alebo renderovaní videa a šlape bez najmenších problémov

          nehovoriac, že po 4 rokoch je už na čase tak či tak upgrade uvažujem len či pôjdem do 5800x3D (ktorý dá ešte moja doska) alebo vymením aj dosku a pôjdem do najnovšej generácie

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 27.02 | 15:05
            Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

            porovnanie Noctua NH-D15 na 183W vs ARCTIC Freezer 7 X 150W na 105W CPU AMD Ryzen 7 5800X3D kde oba s kludom CPU uchladia je Noctua zbytocna.

            Pre CPU za 280€, ked Noctua stoji >106€ a ARCTIC Freezer 7 X 21€ sa ta 21€ položka hoodne oplati.

            Popripade taky ARCTIC Freezer 33 CO do 320W TDP za 36€ 

            Dalsia vec je, ze ja mam Noctua NF-F12 PWM v dvoch skrinkach a nie som spokojny. A to som mal predtym vzdy 2 znacky na CPU zalman s ventilatormi noctua a na vga zalman alebo arctic accelero 

            Do or do not. There is to no try.​
            • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 28.02 | 10:11
              Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

              21€ alebo 36€ je už iný pomer cena/výkon zaujímalo by ma porovnanie medzi stock AMD a tými arctic

              lebo aj čo som pozeral recenzie na ryzen x600 a mylím aj x700 tak všetci skonštatovali že ten pribalený je dostatočný

              5800X3D pokiaľ viem nemá pribalený chladič, takže 20 alebo 30€ mi príde akurát

              ja mám tú noctua nh-d15 na stroji s prvou generáciou i7-970 a tam fachčí až dodnes a som max spokojný (tam bola ale iná cena toho cpu)

              Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
              • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 28.02 | 16:23
                Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

                tie boxy stacia, len ten zvuk je pri vytazeni (ryzen 5-5600) dost neprijemny.

                a kedze ma TDP 65W a max 84W tak na to staci arctic freezer 7 ten to zvlada skoro ticho. 

                ano na i7-7700k som ju mal tiez, tam to bolo adekvatne ale predal som ju s doskou a cpu.

                 

                Moja skusenost s articmi je velmi dobra. a to s pasivmi na vga, ventilatormi aj cpu chladimci. taki optimalny pomer cena/vykon

                rovnako ako povodne  spartany este pod znackou silentium. 

                Do or do not. There is to no try.​
          • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 27.02 | 15:22
            Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

            K tomu môžem povedať iba jedno. V minulosti som mal jeden originálny chladič, ktorý bol hliníkový a mal iba medené jadro. Vďaka tomu riešeniu sa teploty procesora správali dosť divne, až som mal podozrenie, že to medené jadro nemá dostatočný tepelný kontakt so zvyškom chladiča. Potom som kúpil celomedený chladič, ktorý sice bol drahší ale za to teploty boli ihneď stabilnejšie a procesor, ako aj počítač, chodil absolútne stabilne. Keď dáš za zdroj veľké peniaze, kvoli bezproblémovej funkčnosti, tak je logické si dopriať aj dobré chladenie, čím nemám na mysli vodníka.

            • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 27.02 | 15:25
              Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

              suhlasim. 

              V terajsej dobe, ked nejde o retro stroje ako socket 370 ci Socket A tak jedine chladic s heatpipe.

              Mal som titan, len neviem aky typ, mal presne toto iste a chladil horsie ako box.

              Do or do not. There is to no try.​
            • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 28.02 | 10:20
              Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

              áno, aj čo si ja pamatám tak najmä intel stock chladiče boli absolútne nedostatočné a často aj vadné a väčšina užívateľov ich ani nemontovala rovno s cpu kúpili aj poriadny chladič

              ale ako sa amd vrátilo na trh s ryzenmi tak aj modrí aj červení začali k "ľudovým" čipom dodávať akceptovateľné chladiče, čo je super správa pre bežného užívateľa

              Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 27.02 | 14:48
          Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

          urcite. vzdy je lepsie pouzit lepsie chladenie. 

          ale nie je to nutne menit.

          Vacsinou skor ako teplota, vadi hluk. Preto sa drzim vyrobcu Thermal Take. okrem jednej, kde Tsunami Dream vibruje kosik na disky ale inak v pohode.

          Do or do not. There is to no try.​
          • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 27.02 | 15:02
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

            tak ja naštastie pevné disky v PC nedržím, tie si hrkocú v schovanom serveri

            a hlukom som bol kedysi posadnutý keď som chcel mať PC v obývačke ako multimedialne centrum (chcel som plne pasívne chladené pc), ale odkedy existujú android TV boxy (google TV) tak je PC v pracovni a tam nech si vrčí koľko chce ;-)

            pri bežnej práci je tak či tak pomerne ticho a pri renderovaní aj tak pri nom nesedím a na hranie v obývačke používam steam link

            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
            • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 27.02 | 15:13
              Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

              jj len potrebujem ssd + 2x 1TB pri praci sa zidu. na nas by to bolo pomale

              Do or do not. There is to no try.​
              • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 28.02 | 10:25
                Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                ja mám 3 SSDčka v desktope, lacnú 256ku na OS a 2x1TB na aktuálne používané dáta,hry,...

                ale to je napr. na zdrojové videá z dovoleniek a výjazdov málo a preto mám miniserver s 3x8TB v raid 5

                Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 28.02 | 08:27
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      P.S. Názov Tepelná pasta by som zamenil za technicky presnejší Teplovodivá pasta.

    • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 28.02 | 10:24
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ
      Chladiče sú kovové bloky, ktoré sú pripevnené k zdroju tepla a sprostredkujú tak prenos z procesoru, grafickej karty alebo čipsetu do ventilátora.

      Tak tu by som taktiež toto poopravil na text "Chladiče sú kovové bloky, ktoré sú pripevnené k zdroju tepla a sprostredkujú tak prenos z procesoru, grafickej karty alebo čipsetu na svoj povrch, ktorý je ofukovaný ventilátorom".

    • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 28.02 | 18:32
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Postrehol som ohľadom chladenia na nete dve veci, prvá že nie každá chladiaca podložka pod notebook je funkčná. Že správne chladenie je také, ktoré dovoľuje ísť procesoru do vyšších teplôt a maximalizovať tak jeho výkon (takže pokles teploty nebude badateľný). A druhá vec na čo som narazil v pár videách so skladaním kompov že sa stávajú prípady, keď je vodné chladenie už od výroby zlé. Inak teplovodivá pasta je hajzlík, časom stratí svoje vlastnosti a musí sa procesor a grafika prepastovať, ale to nie je žiadna nová vec. Mal som pekných pár rokov dozadu jeden notebook na ktorom som primárne hrával hry a ku koncu sa hrial tak, že zliezli z klávesov fonty :-)

      • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 28.02 | 19:01
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        To, že chladiace podložky veľmi nefungujú, je známe už dávno. Oni totiž ofukujú iba povrch notebooku, čo na zvýšenie účinnosti odvodu tepla od procesoru nestačí.

      • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 29.02 | 09:13
        Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

        no kvalitna pasta je zaklad, arctic mx-2 a 4 vydrzia bez problemu 3-4 roky ucinne.

        heh notebook by sa musel chladit otvoreny a hlavne s vacsim pasivom a ucinnejsim ventilatorom.

        Ako pisal Livan, podlozky su ucinne minimalne. jediny zmysel, a aj to pasivne, maju zmysel v posteli a na kolenach, aby sa nezapchali vetracie otvory a nepopalil si si kolena.

        Do or do not. There is to no try.​
        • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 29.02 | 12:16
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Presne tým spôsobom používam podložku pod notebook, buď v posteli alebo v kresle.

        • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 02.03 | 15:59
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

          Inak ja som si zvykol používať pastu Thermal Grizzly - Kryonaut. Poškuľujem po podložke Honeywell PTM7950 s fázovým prechodom.

          • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 1.diel 03.03 | 01:58
            Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

            Kryonauta som pouzival na i7-7700k na ine mi staci mx-2 alebo 4. Medzi nimi je velmi maly rozdiel, hlavne tam nedavat pasty typu Hot Dragon, Gembird ci Airen (aimaxx) aj ked maju vodivost, po par mesiacoch su ako kamen

            Inak ja som nedavno testoval COOLLABORATORY Liquid Copper. Celkom zaujimave vysledky ale cena...

            Do or do not. There is to no try.​