Hárdvér: Chladenie počítača - 5.diel

18.03 | 09:00 | redhawk1975 | redhawk1975

Tento krátky seriál má za úlohu predstaviť a previesť čitateľa základmi problematiky chladenia počítačov.
V piatom dieli sa pozrieme na to, aký je vplyv chladičov na procesore a nevhodný výber skrinky.

Nadviažem priamo na predošlú časť ohľadom skriniek.

Pri plánovaní stavby, je vo väčšine prípadov, braný ohľad hlavne na vizuál skrine. K tomu sa berie PSU, zdroj, a priorita sa dáva na grafickú kartu.

RH: Bohužiaľ vzhľadom k tomu, že väčšina kupujúcich a skladajúcich si počítač berie za prioritu grafickú kartu aby išli hry, dostatočný procesor a veľa operačnej pamäte. Je to tým, že čoraz viac BFU si myslí, že poskladať PC je jednoduché.

Lenže ako som písal, je nutné vziať do úvahy veľkosť komponentov, ich tepelné vyžarovanie a rozloženie.

V prípade výberu počítačovej skrine, pre ukážku vybraná kvalitná skrinka Fractal Design Define 7 ide o midi tower, ktorá má skvelé rozloženie pre komponenty a podporuje aj najväčšie grafické karty a dosky od mini ITX, microATX, ATX až po extended ATX.

Ide o univerzálnu skriňu. 
Zdroj je uložený v spodnej časti so samostatným prúdením vzduchu. V tomto prípade stačí riešiť chladenie  iba pre interne uložené komponenty a zdroj vyňať.

Obr. Fractal Design 7 Zdroj Fractal Design

Ako vidieť, skrinka je základom pre dobré chladenie. Ide o čistý dizajn s dostatočne veľkým priestorom na komponenty.


 

Obr. Skrinka CoolerMaster Mystique 631S. Vľavo je odstránený kôš na disky. Dôvodom bol nedostatočný priestor pre grafickú kartu. Vpravo pôvodné uloženie s košom na disky.

V prípade inej skrinky, v tomto prípade výrobcu Cooler Master, je vidieť rovnako dobre rozloženie skrinky, ale tým, že skrinka je kratšia, dochádza ku kolízií komponentov.

Obr. Dobrý výber skrinky, ale nevhodný výber základnej dosky. Grafická karta nemá dosť voľného priestoru. V prípade správneho riešenia by mala byť zvuková karta vyňatá, alebo by mal byť použitý PCI riser, grafická karta totiž  nemá dostatočný prístup vzduchu.

Obr. Minitower s výkonnou grafikou. Vstupný 120mm a výstupný 92mm ventilátor. Skrinka je nastavená na "pretlak" keďže na vstupe je výkonnejší ventilátor. Problémom tu môže byť kabeláž.

Ako vidieť, skrinka je základom pre dobré chladenie. 

K tomu je nutné aj vhodne vyhľadať aj vhodný chladič na procesor.

Samozrejme v prípade procesorov s boxovým chladičom, je priložený dostačujúci chladič. Väčšinou ale býva dosť hlučný, ale v tomto prípade sa bavíme o chladení, nie o hlučnosti, to je kapitola sama o sebe.

RH: Osobne mám radšej tower chladiče na procesor. Ale v podstate aj nízke chladiče plnia svoju úlohu. na mini pc na miniITX doske ASrock H81M-ITX mám Scythe Kozuti. Na AMD A10-5700 som mal Scythe Shuriken rev. B ale vymenil som to za medenný AMD box, ten bol pôvodne určený pre 125W Phenom II 965 a A10-5700 má 65W.

V prípade vežových, tower, chladičov na procesor dochádza k veľmi veľkému ovplyvňovaniu toku vzduchu smerom natočeniu chladiča.
Na strane druhej klasické chladiče, rovnobežné so základnou doskou, lepšie chladia okolie procesoru.

Obr. Rôzne chladiče na procesor. 

Vo väčšine moderných skriniek už nie je vonkajšia 5,25" pozícia na mechaniku a v podstate celú prednú časť využíva na umiestnenie ventilátorov. 

RH: Nájdu sa aj s pozíciami pre mechaniku ale je to už skôr výnimka.

Zároveň sa skrinky rozšírili. Čím umožňujú dávať do skriniek vyššie vežové chladiče na procesor a tým aj zvýšiť efektívnosť chladenia

Obr. Zmenený setup v skrinke. Vežový chladič je zamenený za menší chladič s dostatočným chladením.

Tým sa vylepšuje plynulý tok chladiaceho média, rovnako ako i vedenie kabeláže zo zdroja ku komponentom.

Pri všetkých komponentoch, ktoré riešia chladenie komponentov, záleží veľmi často na výrobcovi. 

Rovnaký ventilátor, veľkostne, môže mať rôzne parametre výtlaku chladiaceho média.

Týka sa to veľmi často aj ventilátorov jedného výrobcu.

Ale o tom v ďaľšej časti.

    • RE: Hárdvér: Chladenie počítača - 5.diel Včera | 08:42
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Shodou okolností vznikol podobný článok i na pctuning.cz.