Koľko prehliadačov potrebuje užívateľ Emacsu #2 | Pale Moon

17.07.2023 | 18:48 | Richard | Richard

Pokračovanie blogu o prehliadačoch pre Emacsových závislákov.

OK, tak EWW nám občas nevyhovuje… čo s tým?

Paranoja Jozefa Behačku

Prišiel mi email od JB, v ktorom stálo: "No pekne si mi zavaril s minulým príspevkom! Opäť som sa dostal do celosvetového povedomia. No, možno nie celosvetového, ale celoeurópskeho určite!
No možno nie celoeurópskeho, ale celoslovenského na sto percent!
A preto už žiadne stretnutia nebudú.
Nanajvýš online. Aha, v Emacse nie je online video-chat, tak teda IRC!"


Nuž, neostávalo iné, len súhlasiť.

 

Kedy EWW nestačí?

Keď je stránka preplnená skriptami, plávajúcimi oknami a podobnými huncútstvami. Navyše keď toto je potrebné pre vyšší level prehliadania webu, ako napríklad internet banking alebo e-shop.

Cieľom JB bolo dosiahnuť komfort Emacsu a prehliadania pomocou EWW. A pritom byť akože moderný.

 

Pale Moon + doplnky

"No vieš", píše mi JB do chatu, "Firefox sa rozhodol zabiť XUL rozšírenia a zaguľatiť rohy na taboch. To bolo niečo veľmi nefér, a to by som tie rohy ešte prekusol - ale nie to odrezanie XUL. Používal som veľa doplnkov, a tie naraz nešli. A iste, neskôr sa prepísali aj pre nové Firefox-y, ale ten čas medzi!

A nahradilo sa jadro Gecko jadrom Goanna. Ale, čo ti tu budem vypisovať, kukni aj sám na https://en.wikipedia.org/wiki/Pale_Moon.

No ale samotný browser nestačí. Ako by aj mohol, to by sme mohli ostať pri pradávnom Explorer-i. Hm, Explorer, to je krásny názov. Škoda, že len to.

No kukni na screenshot, čo ti posielam… Jaj, že textový IRC ti to nezobrazuje? No tu máš link…"

 

Obr 0: Upravený Pale Moon

 

Vzhľad

Aby sme si trochu oddýchli od JB, povieme si, čo a ako upraviť. Aby sa to vôbec dalo používať.

Tak v prvom rade sa treba konečne zbaviť adresnej lišty a tabov. Ale hej, taby dnešný rozmaznaný človek potrebuje, ale načo to tam má zaberať cenné miesto neustále.

Ale postupne. Už skáčem ako JB.

 

Customize *bar

Ako všetky prehliadače, aj Pale moon umožňuje presúvať pozíciu tlačidiel a polohu kdejakých bar-ov

Obr 1: Dáme si tlačidlá, ktoré potrebujeme. Address bar a Search bar nám netreba.

 

A ďalší obrázok bude vhodný len pre majiteľov farebných televízorov:

 

Obr 2: Tlačidlá a rozšírenia v Status bare

 

Poporiadku:

V zelenom obdĺžniku má pán Behačka pôvodné tlačidlá a pôvodný progressbar. Tlačidlo napravo je origo manažér sťahovania.
V červenom obdĺžniku sú tlačidlá rozšírenia Scroll to PageUp/PageDown. Ani pri najlepšej vôli sa mi nedarí nájsť, odkiaľ ho mám, tuším som sťahoval .xpi odniekaľ. Teda nie ja, ale JB.
V modrom obdĺžniku sú - zľava doprava - rozšírenie na kopírovanie URL do schránky, uBlock Origin, ukladanie sessions, GetThemAll! (trochu lepší download manažér s notifikáciami).
A konečne fialový obdĺžnik je rozšírenie Extended Status Bar, ktoré sa inšpirovalo starými Operami.

 

Tie taby

Tabbar zbytočné zaberá miesto na obrazovke. O tom niet pochýb. Preto pán Behačka používa rozšírenie Hide Tabbar. Lenže toto existuje len ako starý XUL balík, a nato je potrebné rozšírenie Classic Add-ons Archive (https://github.com/JustOff/ca-archive), ktorý umožní spúšťanie všetkých starých (-dobrých) rozšírení z dávneho Firefoxu.

No a po naištalovaní Hide Tabbar si môžeme nastaviť automatické skrývanie tabbaru, po uplynutí nastaveného času, prípadne si môžeme jeho zobrazenie prepínať nastavenou klávesovou skratkou.
Samozrejme je jasné, že po taboch neskáčeme myšou. Je rozumné používať identické skratky ako v iných programoch (ktoré majú taby, pochopiteľne), napr. známe C-PgUp a C-PgDn.

Takže podarilo sa nám docieliť minimalistický a priestor šetriaci dizajn.

 

Fonty & farby

Všetci sme začínali robiť webstránky v textových editoroch, rôznej primitívnosti a všetky tieto webstránky vyzerali… no proste originálne. Ale nielen prehrávaním MIDI na pozadí a animovanými zavináčmi je človek uchvátený!

Osobne mám rád, ak webstránka používa rozumný font. A pre mňa je to taký, na aký sa pozerám najčastejšie a ktorého vzhľad mi je príjemný. (Len na okraj, pred 20-timi rokmi, alebo dávnejšie, keď som musel robiť kdejaké diplomovky a podobné dokumenty, sa presadzovalo používanie neslobodného Times New Roman (niektorí akceptovali aj bezpäťkový Arial). Ako som ja neznášal tieto fonty! (BTW, moja manželka ich, resp. zrejme ich slobodné verzie, používa dodnes.))

Možno je to pre niekoho nepochopiteľné, ale ak nerátam čítačku elektronických kníh, tak preferujem monospace fonty. Napr. Iosevka, alebo Inconsolata.

 

Obr 3: Monospace font. Takmer všade.

 

Našťastie Pale Moon umožňuje potlačiť fonty a použiť nami zvolený.

Obr 4: Nastavovanie fontov

 

A to isté dokáže i s farbami, pomocou rozšírenia No Color (ale existujú aj iné). A niekedy je to nevyhnutnosť, nájdu sa aj weby so svetlosivým textom na bielom pozadí. Ej.

Obr 5: Pekné kontrastné farby. A už sme takmer v Emacse ☺

 

Ovládanie klávesnicou

Klávesové skratky "pod palcom"

Či má človek vykrútené prsty od behačiek, Mortal Kombat-u a jeho fatalities alebo, prinajhoršom, od práce, alebo ak aj nie, aj tak potrebuje adaptovať šikovné spôsoby ovládania, ktoré používa v iných programoch. A to nemusí ísť len o Emacs.

Samotné nastavovanie a priraďovanie klávesov je out-of-box nedostatočné. Pomôže rozšírenie Dorando Keyconfig, ktoré, ako napovedá obrázok, umožňujú meniť i tie klávesové skratky, ktoré inak meniteľné nie sú.

Takže môžeme mať, podobne ako v Eww takú parádu ako G pre zadávanie adresy, L pre skok späť, a najmä F2 - F4 pre operácie vystrihovania, kopírovania a vkladania.

Pretože jednou z najväčších zhovädilostí, ktoré zaviedol Apple (https://www.howtogeek.com/804030/the-origins-of-ctrlc-ctrlv-ctrlx-and-ctrlz-explained/), boli práve tieto neergonomické skratky. Najmä tým, ktorí nestláčajú CTRL dlaňou, ale malíčkom, to môže spôsobiť nemalé problémy. A navyše, ak je to často používaná funkcia, prečo nemá vlastný kláves (a to nehovorím o zločinnom ukradnutí F1 pre help, ktorý aj tak nikto nepoužíva. Ja tam mám radšej Undo)?

Obr 6: Pokročilé nastavovanie klávesových skratiek

 

Takže takto sme dosiahli pomerne dobrú zhodu s používaním emacsového Eww. Akurát nám ešte chýba šikovné skákanie po hyperlinkoch, ako nám to ukázal JB v minulej časti.

 

Vimium

Takmer neverím vlastným očiam a som rád, že s JB četujeme len cez IRC. To Vimium, to znie ako nadávka, výsmech, poníženie!

"No zmier sa s tým.", píše JB, "prekusni emacsovú hrdosť a zatlač slzu smútku. Veď nikto nebude chcieť po tebe nič také zvrátené ako modálne ovládanie. Nikdy. Toto sa len tak volá, no…", utešuje ma JB.
A vskutku - z rovnomenného rozšírenia (tiež z Classic Add-ons) používame len klávesy (upraviteľné postupom nižšie) f a F, ktoré zobrazia pri hyperlinkoch čísla a/alebo písmená, podobne ako dobrý eww-lnum. Ovládanie je identické (veľké F otvára link v novom tabe), žiadne šoky sa nedejú. Akurát, aby sme dosiahli dokonalú súhru, je potrebné rozšírenie trochu poeditovať.

Teda len v samotnom rozšírení, ktoré sa schováva v adresári ~/.moonchild productions/pale moon/<profil>/extensions pod záhadným názvom minoru-kun@inbox.ru.xpi editujeme content/overlay.js.
(mimochodom, .xpi je vlastne zip archív)

A ako vidno, nastavili sme si f a F, zakázali jklh (ktoré používame na iné veci) a pridali sme si do linkHintCharacters ďalšie znaky, ktoré budú používané pri označovaní "klikateľných" linkov. Teda, číslice na prvom mieste.

 

Celkovo sú názvy premenných veľmi opisné a človek si aj ľahko nájde ešte nejaké veci, ktoré si tam môže priohnúť.

Obr 7: editovanie Vimium


A takto to vyzerá v praxi. Zobrazíme si linky a zadaním čísla (alebo písmena, alebo ich kombináciou, bez ďalšieho potvrdzovania) priamo skáčeme na ďalšie webstránky. A toto sme chceli, nie?

Obr 8: Skákanie po linkoch, konkrétne DDG ToS

 

Jeden malý krok z Emacsu

Aby sme z emacsového Eww otvorili rýchlo webstránku v novom tabe v Pale Moon, je potrebné editovať premennú eww-browse-with-external-browser a tiež eww-use-external-browser-for-content-type, defaultne regexp \`\(video/\|audio/\|application/ogg\).

 

Záver druhej časti a pokračovanie?

JB: "No vidíš, ako si to zvládol!". A myš si môžeš pokojne odpojiť a podarovať niekomu, nech ťa z DNA vzoriek naklonujú. Alebo teba radšej nie, to ľudstvo nepotrebuje."


Ako vidno, JB sa dostal do starej nálady.


"Ale to nie je všetko. Ešte sa treba zameriať na to, ako používať YouTube znesiteľnejšie a prijateľnejšie.

 

Hádam v inej časti.

    • RE: Koľko prehliadačov potrebuje užívateľ Emacsu #2 | Pale Moon 18.07.2023 | 08:05
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

      Ja som si na firefoxe prešiel pentadactylom, tridactylom a teraz som na vimiu. Nadmerné používanie kláves k/j na posun na stránke je asi jednou z príčin prečo mi vypadlo J z klávesnice ;) Samozrejme na navigáciu medzi odkazmi používam klávesy f/F.