Výber P2P messengera pre našu Famíliu

Výber a testovanie p2p messengera na úrovni bežného užívateľa

Keďže som sa dostal do situácie keď gúgel zase raz zrušil zabehnutú službu, nezostávalo iné, ako sa poobzerať po niečom inom. V mojom prípade sa jednalo o službu hangout. Ona je síce ešte aktívna, ale už to asi nebude na dlho. Keďže na komunikáciu naša rodina používa messenger, cieľ bol jasný. Nasledovník musí zvládať posielať foto a video, ako aj hovory a videohovory, byť multiplatformový. Ďalší dôležitý bod, musí byť bezpečný jednoduchý a hlavne odolný, keďže ho budú používať aj naši rodičia, aby tam nemohli niečo náhodou prestaviť. Po skúmaní na nete o možnostiach náhrady som sa odhodlal napísať na fóre. Dostal som od Vás dostatok podnetov. Postupne sme s manželkou nainštalovali celú kopu messengerov. Testovali sme ich ako bežný užívatelia, žiadne hĺbkové kontroly zabezpečenia, aj tak by som to nevedel, pretože som len obyčajný užívateľ bez daných znalostí. Porovnávali sme vzhľad, ovládanie, nastavovanie, odolnosť. Ohľadom bezpečnosti som sa musel spoľahnúť na ľudí čo sa v tom vyznajú viacej ako ja. Začalo to výberom messengerov, boli to whatsapp, wire, signal, telegram, viber,ring, tox.

Telegram

sme vyhodili hneď po nainštalovaní. Dočítal som sa na rôznych IT stránkach o možnej problematickosti šifrovania, nebudem to ďalej rozoberať, proste telegram je z kola von.

Whatsapp

veľmi rozšírený v mojom okolí. Použiteľný multiplatformovo.Prostredie jednoduché, funkčné, doručovanie správ okamžité, jedno čo ma odrádzalo, ponuka zálohy na ich server. Spĺňal v podstate všetko až na to najpodstatnejšie , bezpečnosť. Nech ma presviedčajú koľko chcú, keď niečo patrí pod fejsbúk, človek musí byť veľmi obozretný. Nastavenia a registrovanie následne aj používanie je jednoduché. Tento messenger bol tiež vyradený.

Wire

nastavenia jednoduché, multiplatformový, príjemný vzhľad, málo užívateľov. Doručovanie správ bolo také divné, nikdy som si nebol istý či to bude doručené okamžite alebo s niekoľko hodinovým oneskorením v lepšom prípade niekoľko minútovým oneskorením. Mojej manželke sa to ako celok nepozdávalo, tak sme sa rozlúčili aj s Wire.

Tox

Takmer ako skype, alebo lepšie povedané open source skype. Má to celú kopu klientov, ale ani jeden nieje multiplatformový, a aj z tej kopy na androide nefunguje skoro nič. Ďalej sme to ani neskúšali, na každé zariadenie platformu iný klient. Tak sme sa rozlúčili aj s Toxom.

Viber

v podstate veterán medzi messengermi, bezpečnosť je diskutabilná, rozpisovať sa o ňom nebudem, bol vylučený z našich skúšaní kvôli bezpečnosti.

Ring

hneď na začiatok musím povedať, že je to ešte len Beta verzia, multiplatformový. Skúsil som, nainštaloval , registrácia jednoduchá, ale pripojiť kontakty už také jednoduché nebolo. Neviem či to bolo našou chybou alebo appkou, správy proste neprechádzali. Po pár pokusoch sme to vzdali. Možno keď to vymakajú z bety na normálnu verziu to bude vynikajúci messenger. Taktiež vyradený.

Signal

nastavenia jednoduché, multiplatformový. Registrácia je viazaná na sim kartu, vlastne telefónne číslo. Na pc to má web clienta v chrome. Najprv som si myslel,že registrácia ktorá prebieha len pomocou appky v mobile nebude možná bez mobilu s androidom alebo ios. No dá sa to tak trochu oklamať. Keďže svokor sa nechce vzdať svojej časom overenej nokie 3350 musel niečo vymyslieť ako spojazdniť signal na jeho notase bez android alebo ios mobilu, pretože signal sa v pc dá len linkovať na appku v mobile. Do môjho nahradného htc som nevložil sim kartu, ale len tak nainštaloval appku a spustil registráciu. Najprv to skúšalo registráciu pomocou sms na svokrove číslo. Keď appka po cca 2minútach neobdržala sms, tak sa objavila možnosť zavolaj mi. Pri zavolaní zo seba vysúka tetuška 5 miestny číselný kód, ktorý opakuje 20sekúnd. Takto som aktivoval konto svokrovi a následne nalinkoval jeho pc. Prostredie appky vyhovuje všetkým, takže padlo rozhodnutie signal je ten vyvolený messenger. Správy prechadzajú okamžite bez meškania. Je to open source, a ako podľa článkov na nete a for je to bezpečný messenger. Z môjho pohľadu to vyzerá byť aj dostatočne odolné voči náhodným nechceným nastaveniam v appke členmi našej familie.

Týmto sme sa dopracovali k záveru, v našej famílii bude open source messenger signal. Všetkým ďakujem za podnety,ktoré som od Vás dostal na Fóre.

    • RE: Výber P2P messengera pre našu Famíliu 05.02.2017 | 14:46
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Signal vyzerá celkom fajn, len v tom výčte aplikácií mi chýba napríklad Linphone.

      Moc, moc, veľa slobodných aplikácií nájdeš v https://fossdroid.com/ a https://f-droid.org.

      Spyware obchod od Google nepoužívam.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Výber P2P messengera pre našu Famíliu 05.02.2017 | 15:12
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Pekne popísané +1

    • RE: Výber P2P messengera pre našu Famíliu 12.02.2017 | 12:30
      Avatar Brumtelles   Návštevník

      Je to apka používaná Snowdenom :)

    • RE: Výber P2P messengera pre našu Famíliu 19.02.2017 | 12:35
      Avatar Goblin   Návštevník

      Preco si takto prudko bez vysvetlenia zavrhol Telegram? Vies dat linky kde si sa docital o problemoch so sifrovanim u Telegramu? Ja pridam tiez nejake linky pre zaujimavost: http://telegra.ph/mtproto-security-01-17 https://www.eff.org/node/82654

    • RE: Výber P2P messengera pre našu Famíliu 06.03.2017 | 16:32
      Avatar mehturt Debian  Používateľ

      mozno neskoro, ale tiez som toto riesil nedavno.. chvilu som pouzival Signal, ale potom som vyskusal Riot (riot.im) + Matrix (matrix.org) na vlastnom servri a uz par mesiacov pouzivam to

    • RE: Výber P2P messengera pre našu Famíliu 24.01.2018 | 16:21
      Avatar distefano wattOS, Xubuntu minimal,  Používateľ

      Tak, ako funguje familia po roku? Signal, alebo uz nieco ine? Neviem, ci mam o veci dobru predstavu, ale neexistuje taky kvazi zdruzovac messengerov, ktory ked si nahram do mobilu /Android, iOS/, na desktop /Linux, W/ a prihlasim sa so svojimi uctami a messengermi, tak bude fungovat krizom krazom cez vsetky prostredia. Napr. dcera mi zavola cez Viber a iPhon, ja prave sedim pred svojim NB s Mintom a pipne mi v nom ten ZDRUZOVAC a takisto v mojom Android smartfone, ze vola dcera. Teda vsade, co mam prave zapnute. Take cudo, cez ktore ked zavolam napr. synovi, ktory ma len hangout, tak nas spoji. Hlasom, kratkymi spravami a idealne aj s videom, podla vyberu.

      • RE: Výber P2P messengera pre našu Famíliu 02.03.2018 | 20:53
        Avatar knkt112 Fedora  Používateľ

        Tak po roku som to vzdal so signálom, zahlcovalo to pamäť na slabších mobiloch. Nedaj bože ak rodičia niečo pre klikli alebo sa odpojili od skupiny a následne žiadanie potvrdenia kľúčov bolo už na nich veľa. Takže momentálne hangout na všetkom, čo sa rodiny týka, asi najpohodlnejšie pre zdieľanie fotiek a videí pre babky a dedkov, aby videli vnúča, pracovné kontakty signál a WhatsApp,a na hrách Line. Je to takto rozdrobene, ale nenašiel som iné riešenie ako to združiť. Asi 10 rokov dozadu bola apka co zdruzovala všetky možné komunikatory na mobile, no na android som ju už nenašiel

    • RE: Výber P2P messengera pre našu Famíliu 07.02.2020 | 16:58
      Avatar Špagi mint cinnamon  Používateľ

      Poradí mi niekto? Poštového klienta na správy, ak moje okolie používa Messenger. Je reálne z iného klienta posielať na iného? Či musí používať to isté? Vďaka za odpovede :-))