Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ...

18.06.2019 | 23:33 | Žumpa | bedňa

Na kopec úloh žiadny operačný systém nepotrebujeme, stačí že procesor začne čítať inštrukcie od začiatku pamäťového zariadenia a vykonáva ich inštrukciu po inštrukcií. Už vidím ako Arduinácií vstávajú zo stoličiek a tlieskajú konečne dobrý blog, nie nebude to o Arduine.

Je kopec stránok kde nájdeme názory že operačný systém nepotrebujeme, alebo zas keď už systém, tak ktorý je ten pravý.

Keby existoval ideálny svet, tak by sme tu mali systém ktorý by mi dal vždy dáta ktoré chcem a vo formáte v ktorom chcem. Toto je zatiaľ utópia. Každý programátor si väčšinou skúsil napísal vlastný systém a potom ho zahodil, rovnako ako ja. Kto by sa nechcel pohrať so semaformi a zamykaním procesov.

V dnešnej dobe sme z programátorského hľadiska zvyknutý na systémy ktoré ponúkajú nejakú abstrakciu nad hardvérom, aby sme na to železo nemuseli šiahať priamo, ale ponúkne nám nejaké programátorsky prívetivé vstupy a výstupy. Nemusíme riešiť ani to, že tam beží X ďalších aplikácií a rozumne sa snaží tej našej aplikácií dať čas na beh a tiež beh tých ostatných aplikácií.

Nad tým je postavený nejaký enviroment aby boli šťastní užívatelia aj programátori.

Rozumný systém sa snaží ponúknuť nejaký unifikovaný prístup k ... ku všetkému (nie MS Windows). Redox tuším všetkému hovorí stream, možno trepem, nechce sa mi to teraz hľadať. Unixová filozofia je, všetko je súbor a rob jednu vec a rob ju dobre kurwa.

Bystroushak (a jeho OS) hovorí všetko je objekt, alebo inak povedané všetko sú štrukturované dáta, proste každý dobrý návrh má ideu.

GNU/Linux stavia na základoch Unixu, rovnako ako BSD ... Takže až do nedávna sa nebudoval okolo jadra Linuxu nejaký bezkoncepčný monolit, ale každý jednotlivý program plnil nejakú úlohu a posielal dáta na štandartný výstup aby s tým výstupom mohli pracovať ďalšie programy a zas ďalšie a ďalšie, až pokiaľ nevyčerpáš RAM aj so Swapom.

Situácia dnes: Systémd loguje do blobov, takže sorry, nie nemáš čitateľný súbor, ktorý si vypársuješ cez grep a AWK, takže cítite ten smrad, odkiaľ to asi vanie?

Celý GNU enviroment sa pomaly zabíja nejakými kvázi náhradami bez konceptu. Celé to smrdí ako MS Windows, počítam že viacerí si pozreli ich históriu, alebo sa čudovali, prečo je toto tam a podobná vec úplne inde, pretože sa to roky len lepí bez konceptu.

antiX je naozaj jednen z posledných dobrých Linux enviroment, nehovorím, že ideálny, páč niektoré veci odiaľ okamžiťe vyhadzujem a niektoré si zas dopĺňam, ale je to Linux ako ho milujem. Je to ten systém do ktorého som sa pred rokmi zamiloval a skladám si systém z komponent ktoré robia len jednu vec, ale robia ju kurwa dobre.

TL;DR Toto je hate na Lennartware a ďalších šmejdov
    • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 08:06
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Toto je veľmi pekný námet na diskusiu, a verím že bude plodná.

      Rád by som sa teda opýtal niekoľko vecí:

      1. Keď ti vyhovuje Bystroushakov OS aj s prístupom že všetko je objekt, prečo ti teda vadí že systemd-journald používa logovanie v objektovom formáte?
      2. Ak ti stále vadí že systemd-journald loguje do súboru ktorý je objektový, skúsil si doinštalovať tradičný syslog (napr. rsyslog alebo syslog-ng)?
      3. Vieš poradiť iný init ktorý dokáže naozaj vypnúť službu vrátane jej dcérskych procesov a voliteľne aj uzamknúť služby tak aby si navzájom nevyžrali prostriedky na serveri?
      • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 11:54
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
        1. Nie, používa bloby.
        2. Nie, je to blob.
        3. OpenRC je dependency-based init
        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 12:41
          Avatar WlaSaTy   Návštevník
          1. Akýkoľvek objektový formát sa dá nazvať Binary Large OBject, teda BLOB.
          2. Spomínané syslog-ng a rsyslog triedia správy do textových logov. Ak je aj taký textový log podľa teba BLOB, tak poraď nejaký system logger ktorý negeneruje BLOB.
          3. OpenRC ti nevypne child forky služby. Jediné čo pri vypnutí služby dokáže je, že vydá signál službe ktorá už ale nemusí povypánať svoje dcérske procesy. Aj to je jeden z dôvodov prečo som OpenRC pred rokmi k plnej spokojnosti nahradil.
          • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 13:36
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
            1. Objekt (programátorsky) sú dáta a metódy, to že za v skratke blob skrýva slovo objekt, neznamená, že to je objekt. Aj pohár je objekt, ale nepoužívam ho na programovanie.
            2. Ale ten šmejd si stále loguje svoj blob.
            3. Ak by mi niečo nefungovalo k spokojnosti, tak by som v prvom rade skúmal prečo to nefunguje ako som očakával.
            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 14:00
              Avatar WlaSaTy   Návštevník
              1. Čiže ty považuješ za objekt len to, čo si so sebou dotiahne aj napríklad destructor. To je potom vceľku elegantné cross platform riešenie. Akurát že nefunkčné. Názor podobný tvojmu som počul niekedy na prelome tisícročí keď môj bývalý kolega kolega objavil procedúru pack ktorá zobrala taký objekt a skomprimovala ho aby ho mohol poslať po nejakom streame. A na druhej strane už nemal 32bit CPU, ale len 16bit.
              2. Takže si neskúsil doinštalovať tradičný syslog (napr. rsyslog alebo syslog-ng). Sám vravíš že systém sa má dať vyskladať, ale nechceš si ho vyskladať podľa svojej potreby.
              3. To tvoje skúmanie ti je naozaj platné ak ti služba skončí v stave napríklad zombie a potrebuješ ju elegantne zhodiť. V tom ti OpenRC nepomôže, ale dáva ti možnosť strácať čas predlžovaním odstávky.
              • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 14:14
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                1. Na Ábičko chodievaš a až si čítal Bystroushaakové blogy, tak vieš o čom píšem. Sám som si hovoril, že ten nápad má kopec úskalí a či ten systém niekedy dokončí, mno uvidíme. Napísal s k tomu aj taký poslabší blog, skôr pre svoju zábavu aj s videom.
                2. systemd si loguje stále, takže si logovanie len zduplikuješ a toto je pre mňa neprijateľné
                3. Potom má nastať debugovanie problému. Problémy sa majú riešiť a nie skrývať
                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 15:01
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník
                  1. Bystroushaakové blogy nečítam. Na jeho príklade ma zaujala len jedna tvoja paralela. Teda že jeden BLOB odmietaš, a druhý BLOB ospevuješ. I keď k obidvom existujú jak nástroje na ich dump, tak majú aj popísané dátové štruktúry.
                  2. Aj databáza si loguje, a sama to aj zduplikuje. Nikomu taká duplikácia nevadí. Najmä ak rozumný logovací systém dokáže obmedziť veľkosť výsledných logov. Teda systemd-journald to vie, ale tie textové logovače to nevedia. Mal som tak niekoľko desiatok GB na disku zaprataných textovými debug logmi z kamery, a nebolo mi to príjemné. Spoliehať sa na logrotate môže byť fajn, ale keď ti dôjde miesto pred jeho spustením, tak je problém. To sa mi s moderným systemd ešte nestalo.
                  3. Po opakovanom vyriešení rovnakého incidentu má nastať riešenie problému. Ak je to jednorázová záležitosť, tak je hľadanie príčiny stratou času. Najmä ak ti nútená odstávka, analýza a zjednanie nápravy má zabrať viac času ako zoberie občasný reštart v horizonte životnosti celého servera. Ale ak sa chceš utopiť v detailoch a nemáš čo iné na práci, tak kľudne do toho. A práve takúto stratu času ti systemd neposkytne, aj keď po nej túžiš.
                  • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 18:58
                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                    1. Robíš chybu, Bystroushaakové blogy sú dlhé a v poslednej dobe aj jediné ktoré u mňa majú 10/10. Poznám málo hackerov ktorí dokážu aj dobre písať, mno a ešte menej je ich na Československej scéne. Práve rozdiel štrukturovaných dát a blobov, je najväčší rozdiel o čom ten systém/jazyk má byť.
                    2. Toto by bolo asi do nekonečna, proste ja to nechcem, ty tvrdíš že je to OK, neberiem ti tvoj názor.
                    3. Mojou náplňou práce je, aby veci fungovali. Nie nemusím v práci na niečom muklovať, takže mám dosť času na to aby som problém debugoval.

                      Na deskotope, tam mám zas čas na hranie sa so skriptami takže na init ani nešiahnem, proste si to narvem do .icewm/startup a spúšťa sa mi čo chcem a keď to padne tak to vidím, že to padlo.

                      Je fakt, že nerobím ani také zložité konštrukcie na serveroch ako si tu kedysi sťažoval Mirec, takže kopec tých problémov nevidím.

                      Samozrejme nemám rád vyhlásenia typu, mne sa to nestalo, tak to nemôže existovať. Proste len píšem svoje skúsenosti a názor na svet.
                    4. Čo ma dnes potešilo, že zrejme budem zas chodievať do Budapešti, tak servery traste sa. (Hoci len po asi troj týždňovej odmlke, ale chýbali mi tí ľudia)
                    5. A ešte jedna vec, čo ma vytáča, v embedded zariadeniach nám beží systemd a tam to funguje úplne zle. Keď teraz o tom píšem, tak pri najbližšej návšteve Budapešti to skúsim konzultovať s výrobcom. Pretože na plošáčiku menšom než dlaň beží úplné hovno a to si tie služby radšej naskriptujem.
                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                    • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 19:08
                      Avatar WlaSaTy   Návštevník

                      Čiže alternatívu systemd ktorá by poskytla aspoñ zlomok jeho funkcionality nepoznáš. A tromf ktorý si na poslednú chvíľu vytiahol, je niečo o nefungovaní na neznámeh embeded architektúre. Bez detailov. Dovolím si tvrdiť, že týmto argumentom odzbrojíš aj Donalda Trumpa.

                      • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 19:33
                        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                        Účelom initu je boot a správa služieb počas behu. To že sa toho niekto chytí aby to spravil lepšie by bolo aj v pohode.

                        Druhá vec je že do toho initu zadrátuje úplne všetko, nie že zadrátuje, ale vyhádže všetko čo bolo a zabije celý Linux enviroment a máme to nejaký nekompatibilný monolit.

                        Proste začiatok dobrý a finále je jedna hrozná katastrofa.

                        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                        • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 20:12
                          Avatar WlaSaTy   Návštevník

                          Toto sú mocné dôkazy. A na základe nich by si mal žiadať aby z kernelu vyhodili napríklad kryptovacie rutiny, a kompletne sa spoľahli na openssl. Alebo, ešte lepšie, na libressl.

                          Načo pchať kópie rutín ktoré sú dostupné z iných a na to určených nástrojov. Nech predsa každá jedna vec robí to svoje. To málo, ale tak perfektne. Nech sa kryptuje v krypte, a nech sa jadro vyjadrí.

                          • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 20:40
                            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                            Dvaja chlapi sa pozrú na ženskú a jeden povie to je pekná ženská a ten druhý nič moc.

                            Vieš aký mám názor na vec a ja viem aký máš ty. Čo ma mrzí, že sa stále snažíš tie moje názory označovať za kecy, alebo tak nejak podobne.

                            Ja si kľudne rád prečítam tvoj blog o tom čo je na systemd fajn a ver tomu že budem korektný.

                            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                            • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 20:54
                              Avatar WlaSaTy   Návštevník

                              Tvoje kecy o Jobsovi alebo Stanovi, o mne alebo o systemd uznám ako fakt až keď vynecháš pocity a technicky tie tvoje kecy zdôvidníš. Za vyše desať rokov si na to mal dosť príležitostí. A premrhal si aj túto príležitosť.

                              A teraz ma ospravedlñ, zajtra skoro ráno vstávam. Nebudem ti písať blog len preto, aby som faktami vyvracal tvoje pocity, nemá to význam. Stále to u teba nemá význam.

                              • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 21:11
                                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                                O Jobsovi je vecí na internete hádam dosť, Stana som poznal skôr ako som sa sem zaregistroval, o Linux enviromente som toho hádam napísal tiež už celkom dosť.

                                Ja zas zakaždým, keď budem potrebovať niečo napísať, tak to sem hodím.

                                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                                • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 21:24
                                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                                  O tom ako si Jobsovi prial ešte bolestivejšiu smrť ako zažíval počas rakoviny. O tom ako si s Edom zosmiešñoval Stanovu prácu na popularizácii linuxu keď tvoril vlastnú dustribúciu.

                                  A po tom, ako si sa mne vyhrážal fyzickými útokmi chceš aby som písal litánie v ktorých budem technicky vyvracať tvoje pocity ktoré si nikdy nedokázala technicky zdôvodniť. Viem že sa nikdy nezmeníš, a že vždy budeš mať vylosovaného triedneho nepriateľa. Ale skúsim to posledný krát: vzmuž sa, a vynechaj tie city kvôli ktorým vyzeráš ako zúfalá žena. A technicky podlož aspoñ. jeden z tvojích názorov

                                  • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 21:46
                                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                                    Nie priateľu, teraz je najlepší čas toto vlákno ukončiť.

                                    Techniku som opísal nie len v tomto blogu a komentároch.

                                    Nie žeby som sa bál obhájiť svoje názory z minulosti, ale som už nasmerovaný inde a evidentne sa to páči aj ostatným tunajším priateľom. Nebudem tu vyhrabávať historky z podsvetia.

                                    Nebudem už odpisovať hoci tu napíšeš hocičo.

                                    PS: Keď sme si tu pred Xrokmi písavali, bol si úplne iný človek. Človek ktorý stál za to vážiť si ho. Nechci to proste silou mocou zmeniť.

                                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                                    • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 20.06.2019 | 06:41
                                      Avatar WlaSaTy   Návštevník

                                      Nikdy som od teba nevidel ani jedno technické zdôvodnenie tvojích pocitov o posledne vylosovanom systemd. Nikdy.

                                      Teraz k týmito tvojim pocitom pridávaŝ ”to je dávno zabudnuté“. Vzmuž sa, a nechovaj sa ako žena.

                                      Pred troma rokmi som prestal chlastať a ty si ma vtedy začal častovať prívlastkom feťák. Len preto, že nedokážeš pochopiť existenciu duše bez relaxantov.

                                      PS radšej sa drž témy, a vysvetli čo je zlé na tvojom terajšiom triednom nepriateľovi, alebo s tou citovou nenávisťou skonči.

    • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 12:29
      Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

      Ajeje, blog o init vs systemd. To zas bude v alejich nablito :)

      git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
      • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 12:44
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Bál som sa že tento zápisok v blogu nebude o faktoch, ale bude len o pocitoch. A potvrdilo sa mi to.

        No, ale od toho sa predsa líšia blogy od článkov.

        • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 13:19
          Avatar Richard Antix  Používateľ

          Presne tak, preto by možno namiesto donekonečného argumentovania, mohol každý napísať svoj blog. A bolo by.

          • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 13:26
            Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ
            namiesto donekonečného argumentovania

            To je štýl iba poniektorých.

          • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 13:27
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            +1, to si fakt trafil.

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 13:40
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Ako som pretým písal, na osobné útoky tu už priestor nebude.

        Povolené témy sú, nadávať na systemd a Lennarta :-D

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 13:17
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ
      Ajeje, blog o init vs systemd

      Bedňovi som napísal totok:

      možno by bolo fajn, keby si +/- týchto chlapov zhrnul do blogu a každému bude jasné ako to vidíš ty

      Tak je jasné, čo mu leží v žalúdku. Predtým sa v tom vlákne spomínali aj dvojice Edison/Tesla; Jobs/Wozniak. Názory kto bol skutočná myslivna a kto marketingový príživník. Teda vôbec nebolo mojim zámerom oživovať Init/systemd.

      Bál som sa že tento zápisok v blogu nebude o faktoch, ale bude len o pocitoch

      . Prečo? Ako píšeš ďalej, od toho sú predsa blogy. Báť sa je treba ľudskej hlúposti.

      Prekvapilo ma, že Edison v roku 1911 navštívil aj Bratislavu. Myslím že vety ešte o Teslovi tuná ešte nikto nechyroval.

      • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 13:44
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
        Teda vôbec nebolo mojim zámerom oživovať Init/systemd.

        Toto je blog a tu si každý môže písať čo chce. Mňa tí moderní zabíjači Linux enviromnt štvú nonstop. Tak toto určite nebude posledný blog na túto tému.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 13:46
        Avatar WlaSaTy   Návštevník
        Ako píšeš ďalej, od toho sú predsa blogy. Báť sa je treba ľudskej hlúposti.

        Hašterivosti a tvrdohlavosti.

        Myslím že vety ešte o Teslovi tuná ešte nikto nechyroval.

        Vtedy boli naši predkovia súčasťou Rakúsko Uhorskej monarchie, kde rovnako aj študoval a začal vynaliezať v oblasti vojny prúdov. Tú vojnu nakoniec vyhral Alfred P. Southwick. V roku 1891 sa stal občanom spojených štátov, i keď sám seba označoval ako občana zemegule. A nikdy sa neoženil, a ani nemal potomka. Nebudem sa pýtať na jeho orientáciu, bola to jeho vec. Česť jeho pamiatke.

        PS: V Bratislave bol kadekto, aj malý Mozart. Jednalo sa o kráľovské mesto medzi Budapešťou a Viedňou. Poloha ostala, králi odišli.

        • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 14:14
          Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ
          A nikdy sa neoženil, a ani nemal potomka. Nebudem sa pýtať na jeho orientáciu

          U vizionárov jeho typu, ktorí predbehli svoju dobu to je podľa mňa irelevantná záležitosť. Žijú si vo svojom imaginárnom svete, ktorý sa s tým reálnym prelína len málo. Má zmysel skúmať orientáciu daVinciho, Newtona a kopu ďalších?

          Inak som zvedavý, či niekedy zverejnia dokumenty, ktoré mu čmajzli po smrti zo sejfu v hoteli. Ak áno, počítam že to budeme ešte čumeť.

          • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 14:30
            Avatar Richard Antix  Používateľ

            V krátkom čase už druhá diskusia, kde sa skúma orientácia. Načo?

          • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 14:46
            Avatar WlaSaTy   Návštevník
            U vizionárov jeho typu, ktorí predbehli svoju dobu to je podľa mňa irelevantná záležitosť.

            Ani hitler nemal potomka, ale to bol jeho jediný prínos.

            • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 15:14
              Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

              P. Bakoš by určite nesúhlasil a pýtal by sa či určite nemal :)

              • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 15:19
                Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                Oprava: P. Rostas

                (Autodoplnanie...)

            • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 16:05
              Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

              nebol to jediný prínos, Hitler napr. úspešne zaviedol v celej Európe jazdenie vpravo - to je unifikácia ktorú ani EU nevie dosiahnuť (viď letný/zimný čas)

              len zvyšok jeho činov znegoval všetko aj to málo dobrého čo spravil (teda ak jednotné jazdenie vpravo považujeme za pozitívum - ja áno)

              Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
              • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 16:28
                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                Nezaviedol, nahradil. Tu sa pred ním jazdilo rovnako ako v UK.

                • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 17:10
                  Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                  ved to bol problem ze tu vlavo, v taliansku vpravo, v rakusku vlavo, francuzsku vpravo

                  ale ano jazdenie voravo nevymyslel len nadiktoval tomu kto ho este nemal

                  Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                  • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 17:29
                    Avatar WlaSaTy   Návštevník

                    On to zmenil aby jeho protivníci nemohli dostatočne rýchlo naptedovať po ním okupovanom území. Ten trik obkukal zo stredovekých hradov kde útočníci na schodisku nemohli tasiť a ani sekať.

                    Inak pri autách je to len vec zvyku. Za pár týždñov ti to anglické príde ako ptehľadnejšie.

                    • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 20.06.2019 | 08:39
                      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                      tak po dlhom čase som sa na tomto portáli niečo nové naučil (prečo hitler menil smer jazdy, hradnu taktiku točitých schodísk poznám)

                      inak k tomu anglicku, za týždeň jazdenia mi to už neprišlo divné ale stále v prípade nečakanej situácie, kde som nemal čas premýšlať ako ísť ma ťahalo na pravú stranu (napr. keď sa na kruháči niekto predo mňa nečakane strčil, alebo alebo križovatka viacerých viacprúdových ciest na ktorej vypadol semafor - to som bol úplne v prdeli)

                      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
              • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 17:51
                Avatar Richard Antix  Používateľ

                Ak si diktátor, ľahko sa ti nariaďuje...

              • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 22:14
                Avatar debian+   Návštevník
                nebol to jediný prínos, Hitler napr. úspešne zaviedol v celej Európe jazdenie vpravo - to je unifikácia ktorú ani EU nevie dosiahnuť (viď letný/zimný čas)

                Nezaviedol. Dohoda o zavedeni jazdy v pravo bola skor. Len uplatnenie u nas urychlilo. Dostudovat !!!

                • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 20.06.2019 | 08:31
                  Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                  aj dohoda o letnom/zimnom čase tu je a stále žiadna definitívna zmena len samé odkladanie ;-)

                  tým nechcem povedať že by nám to niekto mal nariadiť (na fungovanie EU mám svoj názor, ktorý na tomto fore nebudem rozoberať) len že to nie je také jednoduché zosúladiť veľké množstvo krajín a Hitler to zvládol (aj keď najhorším možným spôsobom - násilím a genocídou)

                  ešte k tej dohode: lovím hlboko v mojich vedomostiach ale Masarykova prvá republika sa zaviazala v Ženeve, že do roku 1935 zavedie jazdenie vpravo

                  potom to odložili myslím že opakovane (ale stále sa polemizovalo aké následky to bude mať a či nebude lacnejšie zostať jadziť vľavo)

                  v pravo sa u nás jazdí od 18. marca 1939 (niekto asi zabudol na záväzok zo Ženevy a omeškanie napravili až nemecké vojská)

                  tak kto to reálne zaviedol ? (to je reálna otázka, nie sakrkazmus)

                  bolo to na základe záväzku zo ženevy, ktorý hitler len vynútil ? alebo to bolo len vďaka hitlerovi (lebo dodržanie dohody nebolo isté) ?

                  v ostatných krajinách neviem ako to bolo (napr. v rakúsku) a kvoli tejto mini debate na linuxos to vyhladavat nebudem

                  p.s. roky som dal z hlavy, necitujte ma

                  Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 17:45
      Avatar mixiik789   Návštevník

      premazat , a ked sa chcete orientovat tak sa orientujte vyhradne na GNU/Linux a BSD a install Arch ( a takisto na software a spol pomoc ) , neviem naco tu je diskusia o nicom zase Ďakujem pekne

      • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 18:14
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Po dlhšom čase, mi príde táto diskusia celkom plodná.

        Nechápem čo ti vadí? Že tu niekto rozoberá podružné problémy? Mňa zaujímajú aj tie.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 22:22
      Avatar Peter Virág antiX-19 Marielle Franco  Používateľ

      Unixová filozofia je, všetko je súbor a rob jednu vec a rob ju dobre.
      Táto veta odznela viac krát a to nie len tu na linuxOS. Zapamätal som si ju z čias keď som len získaval prvé informácie o Linuxe. Nemám také vedomosti ako niektorý z Vás, som len obyčajní používateľ, ale aj tak sa mi zdá z môjho pohľadu celkom logická a že by to tak mohlo (malo) biť a fungovať.
      Snažím sa držať aj zásady Načo dva programy, dve aplikácie na konkrétnu vec, úlohu, stačí jedna. Z určitého pohľadu to má podobný efekt a význam, ak nie rovnaký ako predchádzajúci výrok.
      Aj Já som si obľúbil antiX a používan ho! Aj keď len ako obyčajný používateľ ale musím povedať, ešte ma nesklamal a nemal som nikdy pocit nainštalovať si nejaké iné distro.

      PS:  init vs systemd
      bedňa vs. WlaSaTy
      O bedňovi ma človek možnosť si zisťiť, kto to je, ako vypadá, čím sa živý, čo ho baví (aspoň približne).
      O WlaSaTom..........neviem nič.
      Je tu niekto, kto je zástanca systemd a mal by chuť niečo napísať.
      Pýtam sa ako používateľ a rád si spravím názor.

      • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 19.06.2019 | 22:46
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

        Ahoj Peter,

        Já som si obľúbil antiX a používan ho!

        a presne o to ide. Používaj to, čo ti funguje a vyhovuje. Ja som si obľúbil Linux Mint. Verzia 17.3 mala init, verzia 19.1 ktorú mám teraz, má systemd. Čiže z môjho pohľadu je mi u koudele či init alebo systemd. Proste funguje a basta.

    • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 20.06.2019 | 07:59
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

      Antix je fajn. Toť môj názor. Bol spomínané aj moje meno a tak môžem poďakovať všetkým, čo s Greenie pomohli. Ďakujem.

      K všetkému tomu triedeniu a neviem čomu všetkému - je to ako so ženami. Každému sa páči niečo iné. Takže môžeme (ne)škatuľkovať.

      Má táto distribúcia systemd? A) áno B) nie C) je mi to jedno

      Ktorú voľbu si vybrať? Sú ľudia, ktorí vidia hlavne prínosy. Je to skoro všade, tak to musí mať výhody. A samozrejme aj nevýhody. Dnes je bežné, že niekto nevie wo co go, ale vie, že to nechce. Lebo niekto niekde písal, že je to na 3.14ču.

      Mne je jedno. Skôr ma zaujíma, či rozchodím wifi a grafiku. Či mi notebook nezhorí. A asi nie som jediný.

      Ako presne majú byť napísané ovládače, ako má byť urobená štruktúra systému... Podľa mňa rozumne. Lebo ak sa niečo mení k horšiemu, tak je to naprd. Bohužiaľ dnes sa niekedy funkčné a dobré veci vyhadzujú a iné sa hlúpo presúvajú.

      Dám príklad: chcel som v Greenie zmeniť predvolené pozadie. Dať iný pikčr. Hľadal som súbor, v ktorom je napísaná aktuálna cesta. Na predošlom buntu to bolo na mieste A, potom na B a teraz je niekde v keli. 15 buildov len kvôli investigatívnemu hľadaniu riešenia. Nič z toho. Musel som tak dať pikčr namiesto defaultu cez gimo a muselo to byť v PNG, aj keď išlo o fotku. Celé zle.

      Niektoré veci sa v Ubuntu 7.04 dali urobiť a teraz sa nedajú. Prečo? Osobne si myslím, že niečo ide nesprávnym smerom. To isté úplne prvá prihlasovacia obrazovka. Už to nie je adresár so súbormi. Už je to adresár so súbormi, ktorí sa nepoužíva, lebo je to všetko hodené v súbore, ktorý sa nedá čítať a v 19 prípadoch z 20 to po malej zmene nenabehne.

      • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 20.06.2019 | 08:05
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

        K hádkam kto proti komu... Dlhodobo si čítam diskusie. Aj o veciach, ktorým vôbec nerozumiem. Napr Wlasatého si dlhodobo vážim a to napriek tomu, že ho vôbec nepoznám. A vážim si mnohých ďalších. Tak to spravme jednoducho - dajme diskusiu pokojne aj o systemd, Antixe, jazde vpravo či o tom, či má zmysel kúpiť nový NB s Celeronom za 250€ niekde pri kofole/pive/whatever. Kto je za?

        • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 20.06.2019 | 08:17
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          však o tom je trafačka ? nie ?

          len bohužiaľ nie každý bývame v blízkosti že by bolo pohodlne sa pravidelne stretávať

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 20.06.2019 | 09:38
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

            Môže sa kdekoľvek. Schválne, kto je z BA?

            • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 20.06.2019 | 12:28
              Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

              http://linuxos.sk/profil/mapa-uzivatelov/

              Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
              • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 20.06.2019 | 18:17
                Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ

                Heh, to je dobrý nápad. A kto je aj z BA a aj chce ísť von?

                • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 20.06.2019 | 19:42
                  Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

                  Vypis termin, napr. do blogu a kto bude mat cas a chut, tak sa urcite zucastni. Ja bych isiel, ale neviem ako s casom, pretoze teraz par mesiacov docestovavam z mimo BA lokality.

                  git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
              • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 21.06.2019 | 09:03
                Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

                Aj ja, keby sa niečo organizovalo a nekolidovalo mi to s niečim tak by som sa stavil.

                • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 21.06.2019 | 09:54
                  Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

                  Dávam to malú šancu, ale v zmysle príslovia kto chce hľadá spôsoby kto nechce hľadá dôvody dávam do placu: miesto M Polus (parkovanie, električka, autobus), deň D sobota 29.6.2019, čas Č 16:00.

                  • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 23.06.2019 | 14:06
                    Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

                    Predbežne súhlasím

                  • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 26.06.2019 | 08:25
                    Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                    Kľudne by som sa pridal aj ja, som kúsok od Polusu ale cez víkend cestujem,,,

            • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 20.06.2019 | 20:29
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              Napríklad ja. Dnes som sa bol kúpať na bicykli v Čuñove.

              • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 21.06.2019 | 09:47
                Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

                Ja som ešte nikoho nevidel sa kúpať na bicykli

                • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 21.06.2019 | 13:09
                  Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                  Ja som také video na YT už videl, len poteraz som nevedel kto to je :)

                  Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 21.06.2019 | 22:14
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  To je v poriadku, dopravný prostriedok som nechal na brehu. A dnes znova.

                  • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 21.06.2019 | 23:45
                    Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

                    To vôbec nezodpovedá pôvodnej správe.

                    • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 22.06.2019 | 08:43
                      Avatar WlaSaTy   Návštevník

                      Ale zodpovedá. Schválne som to tak napísal, aby som si pozrel kto si myslí že by som sa odviezol autom ku jazeru, a do jazera by som sa hodil na zamastenom bicykli. Ja také veci nerobím, ja mám prírodu rád. A nechcem vedieť prečo aj teba niečo také napadlo.

                      Čuňovské jazerá sú totižto zdrojom pitnej vody aj s ochranným pásmom, a je tam zákaz vjazdu motorovým vozidlám. Výnimku majú len vodári (je tam dosť vysoko kapacitných veží), a lesníci (ktorý ale ku jazerám nezachádzajú).

        • RE: Počítačový systém : Nechcel som do toho ísť, ale Vxmery ma k tomu vyzval tak poďme ... 20.06.2019 | 08:20
          Avatar debian+   Návštevník

          Realizacia toho, co navrhujes, tak trocha straca caro. Kedze povodne vznikli temy a diskusie spontalne. Ak chces daj blog. Napr. na abclinuxu.cz pisu aj IT ludia o temach mimo IT.