Winmodemy v Mandrive a Ubuntu

08.05.2006 18:56 | Články | Marián Ščerbák

Dnes opäť nepoteším pokročilých "linuxákov" novinkami, ani filozofiou práce driverov :-). Avšak začiatočníci, ktorí si kladú otázky typu: "Linux mám tri dni a neviem, ako mám rozbehať internet cez môj modem", tu nájdu dúfam tie pravé informácie. Snažil som sa podať ich, pokiaľ možno, čo "najpolopatistickejšie"...

Dôvody, prečo sú niektoré ovládače zavádzané ihneď pri inštalácii systému a iné nie, sú rozoberané a aj vysvetlené na tomto fóre, preto sa tu nimi nebudeme zaoberať do hĺbky. Rovnako tu nebudeme vysvetľovať princípy fungovania ovládačov. Nájdeme tu však návod, ako nainštalovať ovládače winmodemu na distribúciu Mandriva/Mandrake Linux 2006.0. Takmer rovnaký postup fungoval aj v Mandrake 10.1. Postupy uvedené v článku však môžeme často použiť aj pri inštalácii iných ovládačov. Neslávne známy Vigor 318 však odskúšaný nemám.

Winmodem a ovládače

ModemAk sa pripájame na internet pomocou dial-upu, teda vytáčaného pripojenia, máme niekoľko možností na výber zariadenia na "MOduláciu/DEModuláciu" dát z telefónnej linky. Najmenej problémové a najviac odporúčané je pripojenie pomocou "routera". Nasleduje pripojenie pomocou externých, tzv. "plnohodnotných", hardvérových, modemov. To sú modemy pripájané k počítaču káblom. Obsahujú všetky potrebné obvody, tj. čipy na samostanú prevádzku. Na týchto zariadeniach v drvivej väčšine nemusíme nastavovať absolútne nič. Ich jedinou väčšou nevýhodou je to, že sú drahšie.

Ak si zvolíme najlacnejšie riešenie pripojenia, tj. kúpu interného modemu (po inštalácii je vo vnútri počítača), riskujeme, že sa nám nepodarí na internet z Linuxu pripojiť. Nie, že by to bolo nemožné, ale momentálne nie sú v Linuxe podporované všetky takéto modemy. Problém je v tom, že niektoré funkcie zariadenia, ktoré by normálne mal vykonávať samotný modem, sú nahrádzané prácou operačného systému (odtiaľ "winmodem"). Preto sa stále oplatí pred kúpou takéhoto modemu informovať, či je v Linuxe podporovaný. Žiadny linuxový vývojár totiž nemá populárnu "kryštáľovú guľu", aby vedel, aké ovládače zariadenie potrebuje. Ak ešte aj výrobca mlčí o špecifikáciách HW, je skutočne veľmi namáhavé vytvoriť funkčné ovládače pre Linux. Tu sťažovanie sa na "linuxákov" nepomôže. Pre veľa winmodemov však ovládače existujú a na nás ostáva iba ich inštalácia :-).

Ovládače slúžia na komunikáciu hardvérového zariadenia, napr. winmodemu, s jadrom operačného systému. Ako to celé funguje, nájdeme na stránkach: http://www.linuxzone.cz, alebo http://www.cpress.cz/knihy/linux/linux_4.pdf. V Linuxe sa hovorí, že ovládače sú "moduly" a jadro OS sa nazýva "kernel". Všetko, čo teda potrebujeme, je zaviesť (natiahnuť) do jadra (kernelu) potrebné moduly ;-).

Inštalujeme

Celý proces pozostáva zo štyroch fáz:

  • Presné určenie zariadenia (winmodemu)
  • Stiahnutie modulov (ovládačov)
  • Príprava jadra
  • Inštalácia a zavedenie modulov
  • Pripojenie na internet

Presné určenie zariadenia

Na každej kúpenej krabici s HW síce nájdeme množstvo reklamných informácií, ale málokedy skutočne presné inoformácie o ňom, predovšetkým typ a výrobcu čipu. Tie si musíme zistiť sami :-). Ak máme nainštalovaný aj Win*, môžeme pohľadať vo vlastnostiach modemu (pripojenia). V Linuxe si postup ukážeme v prostredí KDE.

Z menu spustíme Systém -> Nastavenie -> Hardvér -> HardDrake (vyžiada si rootovské heslo), kde nájdeme podrobnosti o modeme. V prípade, že tam nebudú, v nastaveniach zapneme Autodetekcia modemov a spustíme ho opäť. ((K)Ubuntu má podobné grafické zobrazenie informácií.) Po stránke rozpoznávania winmodemov je vynikajúca práve Mandriva Linux 2006.0, SUSE a Ubuntu, ale napríklad aj "prekliato malý Linux"- DamnSmallLinux. Existuje však aj kvalitný nástroj na detekciu winmodemov, nazývaný scanmodem. Spúšťame ho príkazom (ako root) ./scanmodem.

Univerzálny postup na zistenie informácií o PCI zariadeniach je podstatne jednoduchší. Spustíme si program konqueror (klikneme na ikonku "Domov"). Stlačíme kláves F4, napíšeme: su a zadáme rootovské heslo. Práve sme sa prihlásili na rootovský účet s neobmedzenými právami. (Toto dnes budeme používať často). Teraz napíšeme príkaz: lspci -vv a stlačíme Enter. Ten nám vypíše všetky informácie o našich PCI zariadeniach... Nás teraz zaujíma iba modem. Príklad:

 

PCI Info

 

Tento modem teda Mandriva 2006.0 identifikovala bez problémov. V prvom riadku (Communication controller) nájdeme výrobcu čipu, tj. firma Agere. Typ je LT WinModem (LT ako Lucent). (Výrobcom tohto modemu je pritom D-com...). Všimneme si aj číslo zariadenia (02:01.0). Pozrieme sa aj na iné dôležité údaje, pre prípad, že by sme museli hľadať typ a výrobcu na internete. Tu je výpis z príkazu lspci -vvn:

 

PCI Info 2

 

Nájdeme si "naše" číslo zariadenia (02:01.0). V prvom riadku je 11c1:044c. To znamená, že kód výrobcu je 11c1 a typ je 044c. Všetky podporované nájdeme na stránke: http://pci-ids.ucw.cz/iii/. Z týchto výpisov vyčítame veľa bez toho, aby sme museli rozoberať počítač. Zlé skúsenosti mám napr. s winmodemom 11c1:048f, predávaný firmou Microcom pod názvom "InPorte Home" (bez prívlastkov) "Internal 56K Modem". To je presne ten problémový "týpek", chýba mu totiž DSP čip. Za približne rovnakú cenu zoženieme aj iné, funkčné winmodemy (D-com, ale aj iné zn. Microcom)... Vieme si teda zistiť všetko podstatné o modeme (aj iných zariadeniach) a ideme na sťahovanie modulov.

Stiahnutie modulov (ovládačov)

Všetky existujúce ovládače na winmodemy (ak nie sú na webe výrobcu), nájdeme na stránke pomenovanej linmodems.org :-). Ovládače pre LT modem sú na stránke (pre jadrá 2.6.*) http://linmodems.technion.ac.il/packages/ltmodem/kernel-2.6. Sú tam rôzne verzie, špeciálny kit pre Mandrivu (obsahuje *.mdk.rpm), Ubuntu (presná verzia_jadra.deb), ale aj zdrojové kódy (tar.bz2, resp. tar.gz). Teraz je dôležité zistiť, akú verziu jadra máme. Napíšeme v rovnakej konzole príkaz: uname -r. Odpoveďou je presná verzia nášho jadra, budeme ju potrebovať. Pre Mandrivu/Mandrake si môžeme stiahnuť pripravený "kit" a použiť rpm balíky z tohto balíčka. Ušetríme si tak čas, ale fungovať to nemusí.

Stiahnutie

"Najjednoduchšie" je rozdeliť si (Okno- > Rozdeliť ...) konqueror na 2 časti, do adresného riadku napíšeme adresu stránky, potom si súbor "pretiahneme" do nášho domovského adresára (~/váš_účet).

Rozbalenie archívu

Klikneme naň pravým tlačidlom myši a vyberieme si Rozbaliť-> Rozbaliť sem. Fanúšikovia príkazového riadku používajú tar xzf subor.gz resp. tar xjf subor.bz2.

RPM a DEB

Inštalácia binárnych ovládačov vo forme RPM resp. DEB balíčkoch je jednoduchá, ale nezaručuje správny výsledok. Nájdeme v rozbalenom archíve balíčky*.rpm. Otvoríme rootovskú konzolu a napíšeme rpm -Uvh --test *.rpm (stačí aj poklikať, ale toto je rýchlejšie). Ak sa nevypíšu chyby, príkaz zopakujeme bez --test. Podrobný návod na inštaláciu nájdeme v balíku.

Podobne v Ubuntu spustíme príkaz:

dpkg -i *.deb

Lenže, čo ak máme špeciálne jadro (napr. 2.6.12-12mdksmp, vidíme to podľa písmen za mdk) a nebude to fungovať? (Toto je jedna z vlastností Mandrivy - snaží sa nainštalovať najvhodnejšie jadro pre váš HW). Potom si musíme skompilovať moduly sami. Stiahneme si najnovší balíček, t.č. s názvom ltmodem-2.6-8alk.tar.bz2. Rovnako rozbalíme, prepneme sa doň. Prihlásime ako root. Presvedčíme sa, či máme nainštalovaný prekladač: whereis gcc. Cesta za dvojbodkou ukáže jeho umiestnenie. V prípade, že je prázdna, napíšeme: urpmi gcc a vložíme požadované CD/DVD. V Ubuntu:

apt-get install gcc

Príprava jadra

Inštalácia zdrojových kódov jadra

Tento krok je pri inštalácii niektorých (väčšiny) ovládačov nevyhnutný. Zdrojové kódy jadra sú totiž potrebné na inštaláciu modulov. Stále ako root napíšeme: urmpi kernel-source. Pozrieme sa, či je to rovnaká verzia (to sa týka hlavne tých, ktorí si už pridávali vlastné zdroje softvéru): ls /usr/src/ Dostaneme niečo také:

lrwxrwxrwx   1 root root   18 apr  2 15:43 linux -> linux-2.6.12-12mdk/
drwxr-xr-x   3 root root 4096 dec 25 18:52 linux-2.6.12-12mdk/	

Skontrolujeme 2 veci: či sedí číslo verzie jadra s bežiacim jadrom (pamätáme sa na uname -r?), a či je tam linux->. Ak nie, musíme si vytvoriť link príkazom ln -s /usr/src/linux* /usr/src/linux.

Úprava

Spustíme príkaz kwrite /usr/src/linux/Makefile. (Budeme používať editor kwrite. Môžeme použiť aj iný: vi, emacs, gedit a pod.). Nájdeme riadok EXTRAVERSION = -12mdkcustom a zmeníme ho na (napríklad) na EXTRAVERSION = -12mdksmp. Musí to sedieť s našou verziou bežiaceho jadra, teda tým, čo je za mdk. Uložíme a ukončíme editor. Spustíme príkaz:

uname -m

Vráti sa nám názov architektúry nášho počítača, ten použijeme v ďalšom príkaze. Ak je to jeden z radu i386 až i686, použijeme i386, inak "tú našu". Prepneme sa do adresára: cd /usr/src/linux/arch/i386 a ls. Nájdeme si súbor, ktorý má v názve aj meno nášho jadra (napr. smp). Skopírujeme ho príkazom

cp defconfig-smp /usr/src/linux/.config a potvrdíme prepísanie starého.

Vytvorenie cieľového adresára

Jadro máme pripravené, ešte si pripravíme miesto na inštaláciu modulov. cd /lib/modules/2.6.12-12mdksmp/ a ls -la. Mali by sme tam mať linky s názvom build a source odkazujúce na zdrojáky jadra. V prípade, že chýbajú, vytvoríme si ich príkazmi:


ln -s /usr/src/linux/ build 
ln -s /usr/src/linux source

Na záver si vytvoríme adresár príkazom mkdir other. Samozrejme, že ak máme inú verziu jadra, čísla adresára a pod. si upravíme.

Inštalácia a zavedenie modulov

V Konquerore sa prepneme do rozbaleného balíka s modulmi do adresára docs. A teraz ako root skopírujeme súbor ltmodem.rules takto:

cp ltmdem.rules /etc/udev/rules.d/

Preklad zdrojového kódu do binárneho súboru, nazývaný aj kompilácia, začneme príkazmi cd .. a teraz to podstatné: make clean a potom make. Ak všetko prebehne v poriadku, spustíme ls. Mali by sme tam mať vytvorené súbory ltmodem.ko a ltserial.ko. Toto sú naše ovládače. Skopírujeme ich do pripraveného adresára príkazom:

cp *.ko /lib/modules/2.6.12-12mdksmp/other/

Nasleduje veľmi dôležitý príkaz: depmod -a v Mandrive (v Ubuntu mu zodpovedá sudo update-modules).

Ak používame Mandrake 10.1 spustíme ešte predtým rpm -e devfs. Teraz zavedieme moduly modprobe ltserial. Nemali by nastať žiadne komplikácie, ak áno, treba overiť správnosť postupu s článkom resp. dokumentáciou k ovládačom.

Overenie

V konzole ako root spustíme príkaz lsmod. Mali by tam byť moduly ltserial a ltmodem. Ak napíšeme ls /dev/ttyLTM0 resp. ls /dev/modem mala by byť odpoveď bez chyby. Toto je teda náš modem :-) (/dev/ttyLTM0 je zariadenie, /dev/modem je link naň). Teraz ešte zabezpečíme spustenie modulov hneď po štarte systému.

Automatické spúšťanie modulov po štarte

Spustíme kwrite /etc/modprobe.preload a na jeho koniec dopíšeme ltserial. Uložíme a ukončíme. V Mandrake 10.1 potrebujeme podobne upraviť súbor /etc/modprobe.conf . Musíme doň vložiť nasledujúce:


	install winmodem /sbin/modprobe ltserial; /bin/true
	alias /dev/modem ltserial
	alias char-major-62 ltserial
	alias /dev/ttyLT0 ltserial		

Pripojenie na internet

Na pripojenie je najlepšou voľbou začiatočníka program "kppp". Ak máte Ubuntu, vyskúšajte "gnome-ppp", čo je niečo podobné. Nainštalujeme si ho ako root v Mandrive príkazom urpmi kppp. Nastavenie je jednoduché, väčšinu naznačujú screenshoty. Pred prvým pripojením môžeme stlačiť "Terminál", ktorý pošle modemu pár základných príkazov, ktoré prezradia, či je nájdený a nastavený. Veľmi dôležité je však vypnutie voľby: "Čakať na oznamovací tón", a v príkazoch modemu musíme mať "ATX3". Potom už stačí iba vyplniť naše nastavenia poskytnuté providerom a internet nám otvára svoje brány :-). V Mandrive však existuje v Kontrolnom centre (príkaz mcc) sprievodca pripojenia, môžete ho tiež vyskúšať, veľa ľudí je s ním spokojných.

KPPPNastavenie pripojenia
Nastavenie účtuNastavenie IP
Nastavenie modemuNastavenie modemu 2
Nastavenie modemu 3Modemové príkazy
Všetko je OK

Problémy

Môžu sa samozrejme vyskytnúť, dokonca je to dosť možné. Dajú sa rozdeliť na dva podstatné:
Ak po spustení pripájania počujete "vytáčanie" modemu a nedá sa pripojiť k serveru, problém asi nebude v zavedení modulu, alebo inom HW probléme (nezapojený kábel atď. ;-), ale v nastavení pripojenia. A naopak... Ak sa vôbec nedarí systému nájsť winmodem, problém je oveľa vážnejší. Riešenie bude podstatne zložitejšie, ak vôbec existuje. Je totiž možné, že ste natrafili na nepodporovaný winmodem. Skúšajte rôzne postupy, ktoré sa dajú na webe nájsť. Kopírujte si chybové hlášky a "kŕmte" nimi google. Drvivú väčšinu riešiteľných a už zodpovedaných problémov nájdete na tomto fóre. Pohľadajte aj na stránke abclinuxu.cz, resp. na google.com/linux, jyxo.cz je tiež skvelý.

Buďte aktívni v hľadaní, nečakajte, že vám niekto v priebehu niekoľkých minút odpovie na problém, ktorý sa už vyriešil pred dvoma dňami... Môžeme si byť takmer istí, že rovnaký problém, ako máme my, sa nevyskytol na svete prvýkrát. A pri troche trpezlivosti odpoveď nájdeme určite rýchlo...

LT modem a Ubuntu

V Ubuntu inštalujeme balík ovládačov tak, že napíšeme dpkg -i *.deb. Presný postup nájdeme na stránkach http://linmodems.technion.ac.il/packages/ltmodem/kernel-2.6/Ubuntu/ubuntu-install.html. Kppp v Kubuntu nainštalujeme príkazom: apt-get install kppp a v Ubuntu nahradíme kppp balíkom gnome-ppp. Po reštarte si už iba skontrolujeme, či sa vytvorilo zariadenie /dev/LTM0 a pripojíme sa.

Záver

Tento článok vznikol ako reakcia na stále rovnaké, opakujúce sa otázky na inštaláciu "winmodemov". Iba dodám, že držím palce pri výbere správneho modemu a distribúcie. A dúfam, že dnešný článok prinesie Linuxu v budúcnosti aspoň niekoľko nových spokojných používateľov :-).

Zdroje a zaujímavé adresy:

    • podareny clanok 08.05.2006 | 21:20
      ops   Návštevník
      good clanok ako rozbehat winmodemy pod LiNuXom. na toto som asi cakal.
      • Re: podareny clanok 09.05.2006 | 17:55
        Ivan Bibr   Návštevník
        Prodavana Mandriva (tedy ne ta, co se stahuje z netu), ma ovladace na winmodemy v sobe. Proste se automaticky najdou a nainstaluji behem instalace systemu, neni treba nic resit. Jednoduche, bezproblemove.
    • článok 08.05.2006 | 23:19
      Terrible   Návštevník
      Ďakujem autorovi tohto článku za veľmi dobré rady nám začiatočníkom veď každý raz začínal. Ale ja mám ten modem z ktorým mal problémy aj on. Škoda že výrobca je taký aký je.
    • stahuj KPPP 11.05.2006 | 16:31
      ops   Návštevník
      kde najdem kppp v SK resp. CZ ale nasiel som iba anglicky mozes to stahnut tu
      • Re: stahuj KPPP 11.05.2006 | 20:39
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        Kppp je sucastou balika programov pre prostredie KDE. Konkretne sa tento balik vola kdenetwork-kppp. Pravdepodobne ho najdete na CD s vasou distribuciou, alebo na inom mieste, odkial ste instalovali KDE. V Madrive napriklad aj hladanim v programe rpmdrake.
    • vigor based 12.05.2006 | 00:43
      Avatar week Kubuntu  Používateľ
      co sa vigorof tyka, celkom slusne je to na page http://rsw.sk/linux/adsl/ + http://www.rsw.sk/forum/ resp. kuk vigor318.ic.cz/
    • Soft Modem UAA 15.05.2006 | 12:49
      Jozef Slovak   Návštevník
      Neda mi neopytat sa.Mam notebook. Obsahuje intel sound a WinModem.Vo Win musim nainstalovat HD Audio architekturu UAA (Universal Audio Architecture) inak mi modem nenajde. Kupil som si MAndrivu 2006. Skusal som nainstalovat modem ale ani v harddrake a ni vo vypise LSPCI som modem nenasiel iba SOUND. Poradite ?? Nech ten Win konecn zahodim .
      • Re: Soft Modem UAA 16.05.2006 | 00:52
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        Keby ste boli napísali do fóra, odpoveď by ste už pravdepodobne mali, kedže akosi opäť nestíham :-( No, asi si budeme musieť upresniť "prostriedky" (hovorím všeobecne). Podrobný opis by bol dosť dlhý, tak na jeden článok :-) Tak, ako som to napísal, hľadajte v Googli :-). Napríklad: http://www.google.com/linux?q=winmodem+%2Bsound+%2Bconflict&sourceid=mozilla-search Podľa mňa by sa to dalo riešiť tak, že si zistíte presné prostriedky, ktore dané zariadenia použivajú (IRQ a pod.) a uviedli to modulom ako parameter pri zavádzani systému. V Mandrake som to robieval v súbore /etc/modprobe.conf. Presné prostriedky zistíte pomocou rôznych programov napr. setserial, s ktorého pomocou sa dajú nastaviť sériové porty atď. Alebo hoci aj priamo vo Win*. Potom si to treba podobne ako je to opísané v článku zapísať do spomínaného súboru. No predovšetkým, skúste si modem detekovať pomocou scanmodem. Jeho výsledky sú dosť podrobné. V dokumentácii, priloženej k modemu nájdete dosť podrobných postupov, ako pokračovať.
    • Problém 16.05.2006 | 18:06
      -linuxuser-   Návštevník
      Chcel by som sa spýtať, ako mám nainštalovať môj ADSL Modem Draytek Vigor 318. Používam Mandrake Linux 10.1 SK. Keď si otvorím program HardDrake, a dám rospoznať modem, rospozná mi ho, ale ukáže ikonku otáznika a v popise je napísané: Modul: Neznámy. Teraz neviem, čo robiť. Môže to byť aj ovládačom? Použivam aj Windows XP Pro (na 2.disku) a po vložení inštalačného CD sa nainštalujú ovládače a modem funguje. V linuxe nejde otvoriť nič s príponou .exe a inštalaácia sa nezačne. Za skoré rady (správne :-) ďakujem.
      • Re: Problém 16.05.2006 | 18:46
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        Táto téma je snáď večná, myslím ten Vigor :-( Najprv: *exe súbory v linuxe za bežných okolností nespustíte (chvalabohu). Link na návod na inštaláciu toho modemu je v zdrojoch k článku a je spomenutý aj v komentároch vyššie. Otázky takéhoto charakteru je lepšie klásť do fóra, keďže sa dočkáte odpovedí určite skôr ako tu. A ten modem je jeden z najdiskutovanejších príspevkov na tomto fóre, pohľadajte si ho. A na záver, v úvode článku píšem, že ten modem vyskúšaný nemám, pretože ja si ho sám kupovať "na vyskúšanie" nebudem. Teraz sú v ponuke na ADSL routre za korunu, čo je určite lepšie riešenie ako ten Vigor... A napokon, aj tak som sa snažil napísať to tak, aby ste mali (keď všetko bude správne uskutočnené) jadro pripravené na kompiláciu, ak to bude potrebné pre inštaláciu akéhokoľvek ovládača. Držím palce.
        • Re: Problém 23.05.2006 | 03:04
          sebo   Návštevník
          www.vigor318.ic.cz A mandriva na vigore bezi len v tom 1 navode bola obrovska chyba Ak to clovek podla neho robil to spravne nemalo bezat nikomu nie len niekomu!!A preto kolovalo ze to nik nerozchodi
    • Slabe to je 03.06.2006 | 01:38
      Tommy   Návštevník
      Úbohý článok, na tomto vidieť totalnu zaostalosť všetkých distier Linuxu, neschopnosť ponúkať drivery pre rôzny HW, najmä modemy... AK v dnešnej dobe tu píšte o modemoch pre dial-up, pre DSL sa ich dočkáme asi o 4-5 rokov ...((
      • Re: Slabe to je 03.06.2006 | 13:29
        Avatar uid0 Debian  Používateľ
        1) treba si vyberat kvalitny (podporovany) hardware. ked je vyrobca neschopny, tak co uz. 2) o par rokov drivery na modemy budu tazko, modemy su na vymretie. a je to dobre.
        Debian. apt-get into it…
        • Re: Slabe to je 03.06.2006 | 22:05
          Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
          No, toto od Tommyho asi budem chápať ako kompliment :-) Teda, pokúsim sa to opäť zopakovať, slabiku po slabike, pre tých, čo nepochopili, čo sa v článku píše: linux nemá problém zaradiť do distribúcií akékoľvek (to zdôrazňujem, raz to uvidíte napríklad pri práčkach a mikrovlnkách:-) drivery. Problém je (väčšinou) iba v postoji výrobcov HW k tomuto kroku. Čo sa týka modemov, ako tu písal už kolega, sú na vymretie. Článku o DSL modemoch (ak tým mierite na mňa) by ste sa dočkali aj podstatne skôr (napr. do roka a do dňa:-), keby sa mi do toho chcelo investovať nie malé finančné prostriedky. A to sa mi teda ani náhodou nechce. Uvažujem skôr o iných spôsoboch pripojenia, ktoré sú finančne podstatne výhodnejšie a s ktorými nemá väčšina užívateľov žiadny problém.
          • Re: Slabe to je 03.06.2006 | 22:14
            Joyo   Návštevník
            Vyborny prispevok Tommy, vidiet ze sa vyznas a k danej teme mas co povedat. Som presvedceny ze by si napisal lepsi clanok ako je tento. Co tak napisat nieco o DSL modemoch, alebo o tom ako niektory vyrobcovia neuvolnuju specifikacie pre svoj HW a je vlastne nemozne napisat na to driver. PS: Na tu zaostalost skus mätovy cajik, vraj to pomaha.
    • LINUX vs WINDOWS 07.06.2006 | 13:45
      JurajF   Návštevník
      Skúsil som Mandrake 10.0 - 3ks CD-ROM! nainštalovať na moj PC, vyčlenil 2.2GB HDD priestoru z 40GB a keď mi vypísal pri inštalácií, že je málo priestoru na HDD pre základnú inštaláciu -KDE-, tak som radšej prestal ďalej experimentovať! P.S. 20rokov pracujem s počítačmi-PMI80, PMD85, ZX81, DIDAKTIK gama, PP06, IBM286,386 atď. od MS-DOS 6. 22 do WINDOWS XP, ale som sa tak nikdy neprekvapil - stačil max. 1CD-ROM a 2GB pre XP!! Juraj
    • NO CARRIER 09.06.2006 | 00:58
      Zefo   Návštevník
      Hello, mam trosku problem s modemom. Drivery som nainstaloval, vyzera ze celkom funguju - ked si pustim v kppp terminal a zadam napr. ATX3 napise OK, ked dam ATDT01919 cvakne relatko atd. Lenze, pri vytacani spojenia relatko sice cvakne, ale nie je pocut zvuk vytacania a vytacanie vzdy skonci hlaskov "NO CARRIER". Reproduktor mam zapojeny priamo do modemu a nastavenu hlasitost. Ide o modem Microcom Inporte Voice, drivery su linuxant hsfmodem full verzia. Do inicializacnych prikazov som skusal napisat aj presne to co posiela WinXP do modemu, no nepomohlo. Viete niekto poradit? Budem velmi vdacny. Zefo
      • Re: NO CARRIER 09.06.2006 | 01:01
        Avatar uid0 Debian  Používateľ
        pridaj tuto otazku do fora. tam mas vacsiu sancu vyriesenia problemu
        Debian. apt-get into it…
        • Re: NO CARRIER 10.06.2006 | 00:25
          Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
          uid0 má pravdu. Práve som sa napr. vrátil z pár dňovej služobky. Táto otázka bola na fóre už riešená niekoľko krát, skúste si ho prehľadať. Nepíšete ani, akú máte distribúciu. Ak je to (K)Ubuntu, tento problém sa tam dosť často vyskytuje (u starších verzií). Riešenie na to existuje, je potrebné upraviť niektoré súbory v /etc/ppp. Skúsiť sa dá napr. aj vyhľadávanie v Googli. kde dáte hľadať reťazec napr.: "distribúcia +"NO CARRIER" +názov_chipu". Ale rozbehať by sa mal dať. Napr.: http://www.abclinuxu.cz/hardware/show/57815. Hmm, možno by fakt stálo za to vyskúšať inštaláciu zo zdrojákov, ak ste to nerobili takto. A tiež si skontrolujte prostriedky modemu, či tam nie je nejaký HW konflikt. Držím palce :-)
        • Re: NO CARRIER 28.10.2011 | 13:48
          Varlock   Návštevník
          NDzmcH http://nkXB4tl702wV5Uva.com
    • novsie distro 26.06.2006 | 02:27
      ylem   Návštevník
      a co tak vyskusat novsie distro? pripravovane suse 10.2 , SLED 10, Ubuntu, kubuntu edubuntu atdBuntu :-)
    • Chyba pri kompilácii 22.01.2007 | 12:31
      Avatar mirozm Lubuntu 18.  Používateľ
      Ahoj,
      skúsil som všetko podľa návodu no pri kompilácii sa vyskytla nasledujúca chyba :
      [root@localhost ltmodem-2.6-alk-8]# make
      make -C /lib/modules/`uname -r`/build SUBDIRS=/home/miro/Stiahnuť/microcom/ltmodem-2.6-alk-8 modules
      make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-2.6.17-5mdv'

      WARNING: Symbol version dump /usr/src/linux-2.6.17-5mdv/Module.symvers
      is missing; modules will have no dependencies and modversions.

      CC [M] /home/miro/Stiahnuť/microcom/ltmodem-2.6-alk-8/lt_modem.o
      /home/miro/Stiahnuť/microcom/ltmodem-2.6-alk-8/lt_modem.c:123: error: expected ‘)’ before string constant
      /home/miro/Stiahnuť/microcom/ltmodem-2.6-alk-8/lt_modem.c:125: error: expected ‘)’ before string constant
      /home/miro/Stiahnuť/microcom/ltmodem-2.6-alk-8/lt_modem.c:130: error: expected ‘)’ before string constant
      make[2]: *** [/home/miro/Stiahnuť/microcom/ltmodem-2.6-alk-8/lt_modem.o] Error 1
      make[1]: *** [_module_/home/miro/Stiahnuť/microcom/ltmodem-2.6-alk-8] Error 2
      make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.6.17-5mdv'
      make: *** [module] Error 2
      [root@localhost ltmodem-2.6-alk-8]#
      skúsil som tie riadky odpoznámkovať kompilácia potom prebehla no moduly asi neskompilovalo správne nakoľko mi po reštarte nechcel naskočiť os.
      prosím poraďte dík miro
      • Re: Chyba pri kompilácii 22.01.2007 | 18:04
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        Ahoj
        Skús to znovu, od začiatku, ale najprv daj make clean . Ak máš všetko ako treba (aj upravené makefile), pomôže asi iba iná verzia ovládačov (alebo jadra :-( ). Mimochodom, sa mi zdá, že sa zastavuje ich vývoj. Už sú však k dispozícii aj iné balíky, ale neviem momentálne, ako sa volajú- sú však na rovnakej stránke.
        • Re: Chyba pri kompilácii 23.01.2007 | 16:33
          Avatar mirozm Lubuntu 18.  Používateľ
          Ahoj tak som to vyriešil,na ABC fóre. Chyba bola v tom že pre novšie jadro 2.6.17 to neboli správne zdrojáky.
          Pre novšie jadrá treba stiahnuť na tom istom mieste ako je udávané v tomto článku len v podpriečinku martian súbor "martian-full-20061203.tar.gz " poprípade novší a ísť podľa návodu v súbore Compile.Example.html ktorý je v tom istom priečinku.
          Všetko je OK pre modem DeskPort 56K Internal/L
          tak ahoj
          • Re: Chyba pri kompilácii 29.01.2007 | 18:32
            Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
            Áno, presne, martian* sa volajú :-)
    • Thanks for the tip! 20.06.2009 | 22:05
      Caldwell   Návštevník
      buy levitra -levitra buy propecia -propecia buy zithromax -zithromax buy xenical -xenical buy ultram -ultram buy fioricet -fioricet buy valium -valium buy acomplia -acomplia buy prozac -prozac buy ativan -ativan
    • Hey Now All! 24.06.2009 | 19:54
      Fabrico   Návštevník
      order ambien - ambien buy diazepam - diazepam online wellbutrin - wellbutrin order alprazolam - alprazolam order online prozac - prozac tamiflu info - tamiflu buy lorazepam - lorazepam best price nexium - nexium buy zoloft - zoloft online klonopin - klonopin
    • Well, thank you very much 15.07.2009 | 08:20
      Farrah   Návštevník
      • Príspevok bol vymazaný.