PCLinuxOS - v jednoduchosti je krása

PCLinuxOS - v jednoduchosti je krása
16.06.2007 18:00 | Distribúcie | Pavel

V dnešnom článku si predstavíme distribúciu PCLinuxOS vychádzajúcu z Mandriva Linuxu s veľavravným heslom "radically simple"(radikálne jednoduchá).

Zoznámenie

Viacerí určite poznáte portál DistroWatch.com, ktorý informuje o umiestnení jednotlivých linuxových distribúcií ako aj o rôznych novinkách. Na druhom mieste nedávno skončila u nás menej známa americká distribúcia PCLinuxOS a predbehla velikána, akým je openSUSE. Keďže je taká obľúbená, rozhodol som sa ju vyskúšať a opísať ju z pohľadu bežného používateľa. Najnovšia aktuálna verzia vyšla 21. mája, takže sa jedná o novinku, určite ste niečo postrehli aj na iných portáloch. Viac sa dočítate aj na spomínanom portáli DistroWatch.com, najmä o vývoji jednotlivých programov a desktopu.

Pôvodne bol projekt PCLinuxOS zameraný na vytváranie RPM balíkov pre Mandrake Linux - dnešná Mandriva. Od roku 2000 do 2003 poskytoval svoje balíky známe ako Texstar a postupne dopĺňal repozitár množstvom balíkov. Koncom roku 2003 nástupom Mandrake Linuxu 9.2 sa zmenil celkový zámer tvorcov a začali pracovať na vlastnej distribúcii postavenej na Mandrake Linuxe a LiveCD dnes známej ako PCLinuxOS. Screenshoty najnovšej verzie si môžete pozrieť na tejto adrese.

Inštalácia

Keď získate 700 MB LiveCD, ktoré obsahuje v komprimovanej forme viac než 2 GB softvéru, môžete desktop vyskúšať bez nutnosti inštalácie. Čo ma prekvapilo, že už pri boote LiveCD ste zadávali rozloženie klávesnice, časovú zónu ako aj nastavenie času a internetové pripojenie. Ak sa rozhodnete pre samotnú inštaláciu systému na harddisk, kliknite po nabootovaní do dektopu na ikonu "Install PCLinuxOS", celá inštalácia prebieha v grafickom prostredí desktopu.

  1. This wizard will help you to install the live distribution - Privíta vás sprievodca, ktorý vás bude sprevádzať celou inštaláciou.
  2. Please select the type of hard drive install you will be doing - Máte možnosť, či budete systém inštalovať na klasický alebo USB disk.
  3. The DrakX Partitioning wizard found the following solutions - Pripravíte rozdelenie diskov pred inštaláciou, určíte prípojné body.
  4. Press Next to format selected partitions or Cancel to quit - Potvrdíte formátovanie zvolených diskových odielov.
  5. Press Next to install or Cancel to quit - Potvrdíte samotnú inštaláciu systému na harddisk > Copying in progress
  6. Bootloader - nastavíte bootloader (zavádzač systému).
  7. Here are entries on your boot menu so far. You can create additional entries or change the existing ones - Nastavenie parametrov boot položiek.
  8. Set administrator (root) password - Zadáte administrátorské heslo.
  9. Enter a user - Vytvoríte používateľov, ich kontá a taktiež heslá.
  10. Please halt your copmuter, remove your live system, and restart your computer - Po následnom reštarte môžete nabootovať do nainštalovaného systému.




Lokalizácia

Lokalizácia PCLinuxOS je dobrá, vopred ale upozorňujem, že niektoré programy ešte nekomunikujú v našom rodnom jazyku, čo sa však môže zmeniť postupným doplnením aktualizovaných balíkov do repozitára. Na začiatku budete musieť z internetu aktualizovať repozitár s balíkmi, urobíte to cez Synaptic potvrdením "Reload" alebo v konzole ako root príkazom apt-get update. Keďže preferujem konzolu, budem ďalej používať príkazy, ktoré sú jednoduché a rýchle. Ak nebudete mať problémy pri ťahaní balíkov, môžete ponechať v Synapticu predvolený repozitár a nemusíte nič meniť.

Po aktualizácii repozitára vyhľadáte v Synapticu balíky slovak, prípadne czech a nainštalujte. Alebo ako root použite v konzole príkaz

apt-get install aspell-sk kde-i18n-sk locales-sk mozilla-firefox-sk mozilla-thunderbird-sk myspell-sk_SK openoffice.org-l10n-sk

 

Po nainštalovaní balíkov s jazykovou podporou nastavte v KDE Control Center "Country - Region & Language", nastavte taktiež Keyboard layout. V PCLinuxOS Administration Center v položke System zvoľte "Select the language and the country or region of the system" a v okne "Language - Country / Region" zvolíte jazyk. Následne reštartnete sedenie.





Lokalizáciu PCLinux Control Center dosiahnete jeho preinštalovaním, môžete použiť príkaz ako root apt-get reinstall drakconf. Synaptic som takýmto spôsobom nerozbehal. Postrehol som, že KMenu / Nedávne dokumenty nepozná kódovanie písma naposledy otvorených dokumentov. Bližšie informáce o lokalizácii môžete získať na stránke PCLinuxOS.cz.



Programy

Live/Install CD obsahuje bohatý výber programov. Najnovší PCLinuxOS 2007 v sebe zahŕňa kernel 2.6.18.8, KDE 3.5.6, Open Office 2.2.0, Firefox 2.0.0.3, Thunderbird 2.0, plus ďalšie aplikácie ako napríklad Frostwire, Ktorrent, Amarok, Flash, Java JRE, Beryl. O balíčkovací systém sa stará Apt a grafická nadstavba Synaptic. Je to pohodlné riešenie, ako spravovať RPM balíky. Odporúčam doinštalovať ako podporu taktiež kdeadmin-kpackage, ktorá rieši závislosti pri inštalácii jednotlivých RPM balíkov stiahnutých mimo repozitára.

Výhoda, ktorú ocenia najmä začínajúci používatelia, je, že PCLinuxOS používa iba jeden repozitár, na rozdiel od napríklad Debian-like distribúcií. Predvolený repozitár z USA šiel stabilnejšie ako mirror v Čechách. V repozitári som zatiaľ nenašiel napríklad obľúbený GTK Jabber klient Gajim, použil som preto z repozitára Pidgin. Na druhej strane obrovské plus je podpora prehrávania audia a videa hneď po inštalácii a takisto pluginy pre internetové prehliadače. Pre úplnosť stačí nahodiť balíky pre multimédiá "lame libdvdcss2 win32-codecs".

O celkový komfort nastavení celého systému sa stará PCLinuxOS Administration Center, ktoré sa snaží uľahčiť bežnému používateľovi previesť takmer všetky nastavenia bez nutnosti konzoly. Práve toto sa považuje za obrovské lákadlo pre tých, ktorí sa chystajú začať spoznávať Linux. Ešte raz spomeniem, že nie nadarmo sa PCLinuxOS umiestnil na druhej priečke na stránkach DistroWatch.com.

Zhrnutie

Distribúcia PCLinuxOS je vhodná pre všetkých tých, ktorým vyhovuje KDesktop, chcú mať vylepšený Control Center na štýl Mandrivy alebo openSUSE a chcú spravovať RPM balíky cez Synaptic, prípadne cez konzolové príkazy. Odhliadnuc od pár zádrheľov s lokalizáciou a zlým vykresľovaním fontov najmä pri malých veľkostiach, považujem toto distro za stabilné a rýchle. Obrovská výhoda je, že je distribúcia na Live/Install CD, takže ju každý môže vyskúšať a posúdiť, či mu vyhovuje.

Hodnotenie

+ moderné rýchle distro
+ podpora multimédií
+ pluginy pre internetové prehliadače
+ využíva jeden repozitár

- lokalizácia systému
- chýbajú niektoré balíky
- nevykreslené malé fonty

    • jajaj 16.06.2007 | 19:10
      Elven   Návštevník
      s tymto distrom mam len male skusenosti - ale rozhodne nie negativne :)
      • Re: jajaj 17.06.2007 | 01:23
        Avatar juraj GNU/Linux / FSF priority  Používateľ
        Moje skusenosti s touto distribuciou su tiez velmi pozitivne. Stabilita systemu je velmi dobra, akcelerovany desktop je rozbehany na par kliknuti, nvidia ovladace podla vyberu, dokonca aj najnovsie v beta verzii, s ATInami skusenost nemam. V repozitaroch je ten najaktualnejsi softver. KDE po aktualizacii je v najnovsej verzii 3.5.7. Vsetok podstatny softver distribucia obsahuje, repozitar sa priebezne doplna dalsimi balickami, aj na poziadanie.
    • PCLinuxOS 17.06.2007 | 10:54
      jo   Návštevník
      Distro používam vyše roka. V podstate mi kompletne nahradilo Windows. Nemám čas a ani chuť hrať sa s OS, chcem ho len nainštalovať, vykonať nevyhnutné a POUŽÍVAŤ.
      Samozrejme že si treba čo to prečítať, ale musím povedať že na inštaláciu, údržbu a prácu je toto distro podstatne jednoduchšie a prívetivejšie ako windows. Oceňujem že multimediálne veci ide skutočne spúšťať ihneď po inštalácii. Odkedy ho používam, konzolu otváram len výnimočne, ak ak by som nevedel že niečo také ako shell v linuxe je, ani by mi nechýbala. Myslím že toto je cesta pre takých ako som ja.
      Taktiež oceňujem veľmi príjemnú a ochotnú komunitu na fóre. Zaujímavé bolo zistenie, že takmer polovica registrovaných bola okolo 40-ky, čo sú ľudia ktorí si už naozaj nemôžu dovoliť stráviť 30 hodín týždenne nastavovaním OS a v prípade windowsu by sa cítili trápne pri používaní cracknutého photoshopu na spracovanie fotiek z lyžovačky.
      P.S. Beryl v prípade že máte Ati, NVidiu môžete požívať už aj na liveCD.
      • Re: PCLinuxOS 17.06.2007 | 11:12
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
        Beryl šiel aj na mojom integrovanom Inteli,,,
      • Re: PCLinuxOS 17.06.2007 | 16:26
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        Ako som si pozeral screenshoty, tvári sa to ako Mandriva. Jedine ma odrádza, že je to americká distribúcia. Otázka je tiež ako je rýchla, určite nieje rýchlejšia ako moja Mandriva - to je najrýchlejší linux ktorý som kedy mal. Systém nabehne za neuveriteľnú 1 minútu, čo je porovnateľné napríklad aj s Windowsom. Mám strach či to nieje pomalé ako Suse, lebo ten ma skutočne štval. Otázka, či sa to dá použiť bez kompilácie jadra - teda keďže to vychádza z Mandrivy, nesie si to so sebou nejaké tie zlozvyky ako moduly zakompilované do jadra - napríklad známy problémový psmouse.
        Otázka, či jadro obsahuje dôležitý modul
        powertop
        , ktorý je nevyhnutný na odhalenie záškodných procesov preberajúcich procesor z úsporných stavov a tak zyšujúcich spotrebu. Otázkou tiež je, že pokiaľ táto distribúcia má v sebe všetky ovládače, má tam teda aj zbytočnosti, ktoré zbytočne zvyšujú spotrebu energie, po načítaní do RAM v nej zaberajú miesto. Otázkou je tiež dostupnosť softwerových balíkov.
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: PCLinuxOS 17.06.2007 | 17:21
          Avatar juraj GNU/Linux / FSF priority  Používateľ
          Co sa tyka rychlosti pri startovani systemu aj rychlosti jeho odoziev za behu s Mandrivou nemam moznost porovnavat, mozem porovnat jedine s aktualnymi distribuciami na disku. Teda PCLOS je podstatne rychlejsi ako *buntu FF, vzhladom na Arch Linux je jeho start rychlejsi, hlavne po nainstalovani opatchovaneho kernelu z repozitara, odozvy v systeme uz nabehnuteho OS su o nieco pomalsie vzhladom na Arch, na rychlejsich PC je to takmer nepostrehnutelne.
        • Re: PCLinuxOS 17.06.2007 | 18:41
          Avatar uid0 Debian  Používateľ
          moj debian odhadom bootuje mozno rychlejsie nez sa prebera z hibernacie (nemeral som) a je to v kazdom pripade pod 1 minutu.

          powertop nie je modul ale program pouzivajuci statistiky kernelu (TIMER_STATS) ale dolezitejsie su volby USB_SUSPEND, NO_HZ a HIGH_RES_TIMERS + podpora HPET timeru

          ovladace, ktore sa nepouzivaju sa nenacitaju do RAM a aj keby tam boli tak nezvysuju spotrebu. kde si tie informacie zobral? nevidim to prvykrat, nejaka urban legend?
          Debian. apt-get into it…
          • Re: PCLinuxOS 17.06.2007 | 19:53
            Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
            Aha, tak som sa blbo vyjadril, dobre teda program. V ktorom konfiguráku by som mal hľadať tie voľby ako USB_SUSPEND a podobne ? Treba kvoli tomu asi prekompilovať jadro ak to nieje jadrovy modul, preto sa pytam.
            aj keby tam boli tak nezvysuju spotrebu. kde si tie informacie zobral?
            kde som tie informacie ziskal, dobra otazka, vzhladom na to, ze netusim co sa v jadre OS deje, ako sa vlastne chovaju jednotlive moduly, ci preberaju procesor z uspornych stavov aj ked sa nepouzivaju a podobne, som sa spoliehal ne rozne fora, hlavne na abclinuxu.cz, kde sa preberal problem vysokej spotreby el. energie a padlo tam niekoľko "podozrivých" žrútov a medzi nimi aj nepoužívané moduly a ovládače. Vzhľadom na to, že chcem čo najviac predĺžiť výdrž akumulátorov je pochopiteľné, že chcem znížiť spotrebu. Este raz hovorim, ja sa rozumiem elektrochemii a nie operacnym systemom a netusim ako OS vnutri pracuje, preto neviem ci to moze ovplyvnit spotrebu alebo nie.
            "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
            • Re: PCLinuxOS 17.06.2007 | 20:09
              Avatar uid0 Debian  Používateľ
              v konfiguracnom subore jadra. ak sa chces pozriet ci ich ma distribucne jadro, skus pozriet do /boot/config* alebo /proc/config.gz

              ani keby boli ovladace napevno zakompilovane do jadra (co nebyvaju) tak sa nepouzivaju, pretoze si neregistruju zariadenie ani prerusenia ked ho nerozpoznaju.

              to o com pises je asi odobratie modulov z jadra k zariadeniam, ktore nepouzivas (ako napr. USB subsystem a potom bez neho nemozes pouzit ziadne USB zariadenie ani ziadne, ktore by bolo vnutri zapojene na tento subsystem - napr. snimac odtlackov prstov). v pripade usb to riesi USB_SUSPEND, ktory ho vypina ked sa nepouziva. inac z vlastnej skusenosti su to minimalne hodnoty, radsej si daj zalezat aby si mal na baterke wifi prepnutu do power saving rezimu a podsvietenie disleja na minime, vydavanie zvukov tiez nie je zadarmo.
              Debian. apt-get into it…
              • Re: PCLinuxOS 17.06.2007 | 23:43
                Avatar srigi   Používateľ
                Vypnutie bluetooth tiez nie je odveci.

                Tiez som nazoru, ze kod (modul) ktory je natiahnuty v RAM nemoze radikalne zvysovat spotrebu, aj keby som mal cely kernel staticky. Iba ak by sa choval ako daemon a pravidelne nieco checkoval, alebo bezal v loope.
                • Re: PCLinuxOS 18.06.2007 | 00:13
                  Avatar uid0 Debian  Používateľ
                  ano, bluetooth tiez.
                  Debian. apt-get into it…
        • Re: PCLinuxOS 17.06.2007 | 18:52
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
          Tak rýchlosť sa nedá veľmi porovnávať so SuSE, vážne nemusíš mať strach. SuSE aj Mandrake som kedysi používal, toto distro je rýchle ako dnešná Mandriva alebo ako Ubuntu, ktoré aktívne používam. A rýchlosť distra neporovnávaj na základe nabehnutia do desktopu.
          • Re: PCLinuxOS 17.06.2007 | 19:40
            Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
            A rýchlosť distra neporovnávaj na základe nabehnutia do desktopu.
            A podľa čoho mám porovnávať rýchlosť distribúcie ? Keď je niečo tak ťažkopádne ako Suse, tak to aj veľmi dlho štartuje a aj sa pomaly spúšťajú aplikácie. Rýchlosť nábehu OS je dôležitá, najmä ak niekam prídeš zapneš počítač a chceš hneď niečo nahrať na disk, alebo pozreť na nete, hneď to zase vypnúť a ísť ďalej a znova to zapnúť .... do vybitia akumulátorov. Čo sa týka hibernácie, je to super vec, ale zahibernovanie trvá omnoho dlhšie ako normálne vypnutie a niekedy sa stáva, že sa to nevypne a ja v domnienke, že je to vypnuté vybijem úplne batérie za niekoľko hodín. Rozhibernovanie je však veľmi rýchle - od stlačenia vypínača po desktop to trvá 29 sekúnd. Na Mandrive.
            Možno toto distro skúsim, uvidíme ak budem mať kam zálohovať dáta - možno na desktop, ale to by som tie dáta tam musel napchať káblom, lebo kopírovať USB kľúčom sa mi to dvakrát nechce. :-)
            "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: PCLinuxOS 18.06.2007 | 10:38
          Avatar georw Ubuntu 12.04  Používateľ
          Systém nabehne za neuveriteľnú 1 minútu

          tak mne Ubuntu nabehne za 55 sekund kompletne s X-kami a firewallam atd.
          • Re: PCLinuxOS 18.06.2007 | 12:20
            Avatar uid0 Debian  Používateľ
            bezia ti tam aj nejake servery? som myslel, ze ubuntu s tym paralelnym spustanim sluzieb je vyrazne rychlejsie a nie pomalsie ako u mna (alebo je to postarsi PC?)
            Debian. apt-get into it…
            • Re: PCLinuxOS 18.06.2007 | 17:27
              Avatar georw Ubuntu 12.04  Používateľ
              iba Desktop, 1.7 GHz, 1GB RAM. Do X-iek, do Gnome to nabehne asi za 35 max. 40 sec., potom sa spustaju este nejake kraviny (Firewall, gDesklets ...), Takze to trva cele trochu dlhsie.
              • Re: PCLinuxOS 18.06.2007 | 17:58
                Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
                Inšpiroval si ma k meraniu času v Ubuntu, od zapnutia booku (1,3 Celeron M, 512 MB RAM) po "upokojenie" disku v desktope - 1m 11s.
              • Re: PCLinuxOS 18.06.2007 | 20:12
                Avatar uid0 Debian  Používateľ
                zda sa, ze som ten ich init precenoval...
                Debian. apt-get into it…
        • Re: PCLinuxOS 19.06.2007 | 03:20
          jan   Návštevník
          Moje hodnoceni po letech pouzivani
          Používal jsem PCLinux zhruba rok, zhruba v průběhu celého roku 2006. Byl jsem převážně spokojený. Dodnes mi běží na jednom "serverově" orientovaném počítači. Tady jsou moje zkušenosti:


          1/ Asi nejlepší optimalizovaný kernel s jakým jsem měl tu čest, obsahuje například CK patchset, optimalizovaný io scheduling. Chodila mi hibernace, okamžitě naskočila rt2500 wireless karta, o DRI ani nemluvě.

          2/ Repozitáře mě kvantitou moc kdysi neoslnili, zato výběrem už ano, KDE centrické, nějaké to minimum z GTK kde nejsou alternativy (Gimp), OOo. Co nebylo, stačilo zažádat a bylo zváženo. Já zažádal o Ekigu, s tím že není alternativa pro videotelefonii a do týdne tam byla.
          UPDATE -

          3/ Jeden centrální repozitář má tu výhodu, že nedochází ke konfliktům v závislostech a duplikacím

          4/ Excelentní komunikace s vývojáři. Chtěl jsem patch v Xorg pro radeon driver opravující rendering fontů a do druhého dne! tam bylo překompilované Xorg s tím patchem. Tomu říkám servis.

          5/ GUI s nastavením systému, sice pomalý, ono je to napsané v Perlu či co, nicméně funkční, zatím to bylo první a poslední GUI kde jsem úspěšně nastavil wifi síť + WEP + ethernet bez jediného zádrhelu. Je to kompletně portované z Mandrivy a sychronizují docela často.

          PClinux není žádný hybrid Mandrivy. Od Mandrivy se oddělil dávno, stejně jako Mandriva kdysi od Red Hatu. Balíčky Mandrivy v PCLinuxu bez úprav použít nejdou . Z Mandrivy tu zbyl například konfigurační nástroj, který je s Mandrivou průběžně synchronizován, to je asi tak vše. APT je portován a používán v celé řadě distribucí (Fedora, SUSE, Mandriva), dávno neplatí APT==Debian.
          • Re: PCLinuxOS 19.06.2007 | 03:55
            Avatar juraj GNU/Linux / FSF priority  Používateľ
            Co sa tyka tej kvantity u repozitarov nepovazujem za zavadu, balicky su dost starostlivo vyberane s tym, ze zretel sa dava predovsetkym na KDE, distribucia si tak zachovava urcitu cistotu a novacikovy v svete Linuxu az tak nehrozi ze si zaplaca system mnozstvom aplikacii, ktore vpodstate robia to iste. A tu je mozno aj jedinecnost tejto distribucie, ze v repozitaroch sa vyskytuju tie najnovsie vychytavky z oblasti KDE, s poniektorymi som sa este nestretol v ziadnej distribucii.
          • Re: PCLinuxOS 19.06.2007 | 14:17
            Avatar uid0 Debian  Používateľ
            kvalita apt spociva hlavne v kvalitnych deb balickoch s prisnymi pravidlami pre ich vytvaranie, apt-rpm nie je o nic kvalitnejsi ako balicky s ktorymi sa musi potykat...
            Debian. apt-get into it…
          • Re: PCLinuxOS 19.06.2007 | 14:26
            Espinosa   Návštevník
            Tak moment, tohle je *část* mého příspěvku pod diskusi na root.cz!
            Že používáte moje příspěvky mě navadí, že neuvedete AUTORA a ZDROJ už ano!
            Tady je originál:
            http://www.root.cz/clanky/pclinuxos-cerstvy-boxer-v-ringu/nazory/143205/

            Mimochodem, já tam zmiňoval i nějaká ta negativa a ty nějak zmizely..

            Espinosa
        • Re: PCLinuxOS 29.06.2007 | 10:05
          luboš   Návštevník
          pclinuxos-jsem začal používat místo mandrivy spring 2007, vypadá to že si ho nechám na kompu delší dobu i když s mandrivou jsem byl spokojen takže rozdíl v rychlosti oproti mandrivě jsem nepozoroval, ale v poinstalačním nastavení (doladění) kompu je pclinuxos božskej-s takovou jednoduchostí jsem se ještě nesetkal-repozitář mám nastaven český a zatím si na jeho spolehlivost nemůžu stěžovat, a ještě jedna věc distro SAM, které je jen mírně odlišné od pclinuxos a které používá stejné repozitáře bych doporučil všude tam kde mají slabší stroje a já osobně ho řadím minimálně na stejnou ůroven(neli-větší) jako pclinuxos-rychlost je u něj velmi velmi dobrá a spolehlivost,stabilita prostě perfektní-a o to přeci jde vybrat si jedno distro které ti bude sedět ne? a co se týče náhrady za windows,tak to je každá distribuce linuxu atd.., prostě distra jako ubuntu,mandriva,ret-hat,fedora-core,pclinuxos..atd jsou dnes podle mě dále co se týče stability,spolehlivosti a bezpečnosti než windows-jediné mínus linuxu je,že to výrobcům softu ještě nedošlo bohužel
      • Re: PCLinuxOS 04.10.2007 | 22:33
        luboš   Návštevník
        Lépe bych to nenapsal-naprostý souhlas se vším. Jen prostě nechápu proč je u nás toto distro neznámé já prostě lepší na kompu nainstalováno neměl!!!
    • grub 17.06.2007 | 16:13
      akvatam   Návštevník
      V poslednej dobe je okolo PLOS ozaj plny net, tak to asi okukam aj ja, len by ma zaujimala jedna vecicka, da sa pri instalacii navolit moznost, aby sa neinstaloval grub, nech mi ostane ten, com uz v kompe mam?
      • Re: grub 17.06.2007 | 19:09
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
        Netuším, vždy inštalujem na rovnakú sformátovanú partíciu bez iného operačného systému, takže načisto.
      • Re: grub 17.06.2007 | 22:01
        jo   Návštevník
        Pri inštalácii je možnosť Lilo, Grub na boot sektor disku, partície alebo aj nič - myslím že je tam možnosť skip, alebo nevybrať nič a potom next.
        Problémom live distier je vo väčšine naťahovanie ovládačov viac ako je treba. Autori radšej dajú viac ako keby malo už pri bootovaní z CD skončiť s chybovou hláškou. Ovplyvní to samozrejme aj rýchlosť nábehu systému. Tu je treba vytvoriť si vlastný initrd - vymazať nepotrebné - veci v súbore installkernel - parameter INITRDOPTS= nechať tam len tie veci ktoré sa skutočne v počítači nachádzajú. Potom je však treba nanovo vygenerovať súbor initrd.img, čo sa robí preinštalovaním kernelu.
        PCLOS má prepracovanú detekciu hardvéru tak, že optimalizáciu initrd nie je treba robiť, zapíšu sa len veci skutočne prítomné a nájdené.
        Rýchlosť na RAM=1GB, CPU AMD X2 je skvelá, boot je pod 1 minutu.
      • Re: grub 17.06.2007 | 23:46
        Avatar srigi   Používateľ
        Moznosti instalacie grubu je napr. na Ubuntu-alternateCD, ale aj take openSuSE - vsetky verzie od v9.
      • Re: grub 18.06.2007 | 00:17
        Avatar juraj GNU/Linux / FSF priority  Používateľ
        Grub mozes obnovit z ktorejkolvek distribucie, je to otazka jedneho prikazu, takze ak ti instal. proces aj prepise MBR, staci nabootovat do distra, ktoreho grub chces obnovit.
        • Re: grub 18.06.2007 | 02:53
          Avatar Akvatam ubuntu 7.10  Používateľ
          Jasne, nie je problem, len som nechcel zbytocne robit veci na 5 krat, ked sa to da skratit. Na druhu stranu ani priliz netuzim po tom, mat kopu veci zbytocnych v distre, ktore tam vlastne byt nemusia, takze preco mat /boot a nakonfigurovany grub aj v pclinxos, ked tam byt nemusi.
          Ale je to vlastne moja chyba, vzdy ked si instalujem nejaky system si vravym , ze /boot, bude samostatny oddiel, a vzdy na to aj tak zabudnem. Na co uz, hadam su na to nejake prasky. :)
          Takze PClinuxos sa uz taha, a odskusame. Po ani neviem akej dlhej dobe budem mat nedebianoidny system...

          "ide sa do lesa, .rpm traste sa..."
      • Re: grub 20.06.2007 | 11:03
        Genesis   Návštevník
        Předpokládám, že máš na mysli následující situaci: příklad : 2 partišny, jedna už je nainstalovaná a z této instalace si povolil zavaděč do MBR, zápis je v /boot/grub/menu1st příslušné partišny. Na další partišnu instaluješ další distro, nepovolíš zavedení tohoto nového Grubu do MBR (čili např. do sda, hda atd) ale jen do příslušné partišny nového distra. Po restartu se pochopitelně do tohoto nového distra nedostaneš, jen do toho původního, kde si otevřeš file manager (používám Krusader pro superuživatele) , namountuješ partišnu s novým distrem, otevřeš zde boot/grub/menu1st, myší si zkopíruješ zápis o nabootování tohoto distra v plném režimu. Otevřeš /boot/grub/menu1st starého distra a vložíš sem zápis zkopírovaný myškou. Restartneš a v menu Grubu už budeš mít volby pro nabootování obou dister.
        • Re: grub 20.06.2007 | 23:53
          Avatar Akvatam ubuntu 7.10  Používateľ
          v podstate presne toto, nemusel si to cele vypisat, ale aspon sa chapeme, nakoniec som ale aj tak musel nahodit nanovo grub z ubuntu, lebo PCLinux nema moznost neprepisat mbr, co mi trochu vadi. Ale neva, PLOS uz mam a teraz sa zoznamujeme. Aspon som si pri tej prilozitosti konecne nahodil aj Fedoru, na ktoru som mal uz dlhsie zalusk, a nejak som sa k tomu nikdy nedostal. Co sa tyka PLOS, trochu bludim v KDE, ale to je asi len otazka zvyku, zda sa mi to trochu neprehladne, strasne vela poloziek, neuveritelne rozvetneve menu, kym nieco najdem , tak bludim a bludim. Dalej pri instlalcii ma dost sklamala moznost vlastneho rozdelenia disku, neustale sa mu nieco nepacilo, dokonca na tom park krat aj cely ten instalacny proces padol, pri volbe pouzit existujuce linuxove oddieli zase nevidel ext2 particiu takze mi to bolo na nic. Pokial to clovek chce instalovat ako jedini system na disk tak to asi ide v poho, ale tieto dalsie volby ma fakt sklamali. Takze zatial tak, ale uvidime, ake bude moje dalsie suzitie. :)
          • Re: grub 21.06.2007 | 04:44
            Avatar juraj GNU/Linux / FSF priority  Používateľ
            V PCLOS Control Centre mas moznost zmenit styl menu, mas tam 3 moznosti, standardne je nastavene na mandriva sposob, mozes si to prepnut na standardne zobrazenie.
      • Re: grub 13.05.2008 | 20:26
        luboš   Návštevník
        ahoj,já to dělám tak,že pokud chci přidat další distro linuxu tak navolím zavádění do té partyšny ze které se mi zavádějí všechny naistalované systémy.V mém případě mám na disku win xp+PClinuxOS+Debian+SAM linux ,takže grub(nebo lilo),mám naistalován třeba na hda 3(partišně,kde mám nainstalován PClinuxOS)no a ostatní distra pří instalaci zavedu do této partišny.Po instalaci nového distra najedu do pclinuxos ,otevřu v konzoli jako root- v nanu soubor boot grub menu.lst(nano /boot/grub/menu.lst) a přidám(okopíruji)tam zápis z boot.grub menu.lst toho konkrétního distra co jsem nainstaloval.(musíš si samozdřejmě otevřít třeba v konqurerovi tu partišnu toho nového distra a tam vyhledat soubor boot,grub,menu.lst)Uložím to a je to,tak můžeš přidávat dister kolik chceš.
    • lokalizácia 18.06.2007 | 09:27
      jo   Návštevník
      Na lokalizáciu Open Office je treba z repozitára stiahnuť i10n_sk balíček.
      • Re: lokalizácia 18.06.2007 | 12:38
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
        Ešte že vieš čítať články až do konca. Aby si systém lokalizoval, potrebuješ nahodiť nasledovné balíky:
        apt-get install aspell-sk kde-i18n-sk locales-sk mozilla-firefox-sk mozilla-thunderbird-sk myspell-sk_SK openoffice.org-l10n-sk
        • Re: lokalizácia 18.06.2007 | 12:52
          jo   Návštevník
          Keď si taký pedant tak, "ešte že vieš čítať..." ešteže je častica a píše sa spolu.
          Inak mi to ušlo, za čo sa autorovi ospravedlňujem.
          • Re: lokalizácia 18.06.2007 | 15:20
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
            Nehrajme tu o fazuľky, ďakujem za ospravedlnenie,,,
    • příliš povrchní článek 19.06.2007 | 18:51
      Espinosa   Návštevník
      Pokud vás zajímá PClinux tochu víc do hloubky, věcné i časové, z pohledu dlouhodobého uživatele mrkněte sem:
      http://www.abclinuxu.cz/blog/Espblog/2007/6/19/184120

      Mimochodem, už m tu v diskusi někdo citoval, aniž by uvedl zdroj.
      • Re: příliš povrchní článek 19.06.2007 | 22:14
        Avatar juraj GNU/Linux / FSF priority  Používateľ
        Je to len taka prkotina, ale vsimol som si, ze vo Vasich prispevkoch vsade uvadzate neuplny nazov distribucie, spravne by malo byt PCLinuxOS, ci nie? Pravdepodobne ste zvyknuty na starsie oznacenie, ak teda take v minulosti existovalo. Len tolko k spresnujucemu vyrazu pre zadavanie do vyhladavacov.
      • Re: příliš povrchní článek 20.06.2007 | 01:41
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
        To je sila, keď si niekto privlastní tvoj názor a pohľad na danú problematiku,,, Ja by som ho zabil,,,
      • Re: příliš povrchní článek 20.06.2007 | 11:11
        Genesis   Návštevník
        Espinoso, myslím , že to bereš příliš expertně, pro širší veřejnost, ne tak do hloubky linuxově vzdělanou,jsou podobné články velmi užitečné.
        K článku bych jen doplnil drobnost ohledně repozitáře: NECHTE VŽDY JEN JEDEN MIRROR AKTIVNÍ. V žádném případě tu neplatí, čím více, tím lépe. Zaškrtnutí více než jednoho zrcadla může vést (většinou vede) ke kolizi při stahování balíčků.
        • hanfqex 31.03.2010 | 14:31
          hanfqex   Návštevník
          3wybMD djnkgkvagfhr, [url=http://yrvgioqqlqnw.com/]yrvgioqqlqnw[/url], [link=http://ljgdfqqsqpec.com/]ljgdfqqsqpec[/link], http://gtzubezubogs.com/
    • Výborná nahrada za Win 23.06.2007 | 22:45
      Pipo   Návštevník
      Je to výborná náhrada za win. Synaptic vám zariadi inštaláciu je to proste skvelý Linux. Ďakujem tvorcom za skvelý OS.
      • Re: Výborná nahrada za Win 25.06.2007 | 03:00
        Mumintroll   Návštevník
        Tak ja som skusal aj Mandrivu aj PclinuxOS sice iba vo virtualnom stroji, kedze som Linuxova lama, ale poviem Vam ze Mandriva je daleko pozadu v rychlosti aj vybavenim za PClinuxOS. Taky komfort aky mi poskytol PClinux som este nezazil a je jasne, ze to bude casom moja distribucia, na ktoru prejdem po skonceni podpory XP. PC linux je najrychlejsia distribucia aku som skusal a skusal som ich dost. Nejde mi o nabutovanie, ale o rychlost akou pracuje uz po nabutovani je neuveritelna a to dokonca vo VMware , skoro ako nativny OS.
    • Výborná distribúcia! 06.02.2008 | 11:59
      janiko   Návštevník
      Vyskúšal som niekoľko distribúcií a toto je asi najlepšia, teda až na tu lokalizáciu do SK, ale vďaka návodu vyššie som to zvládol, aj keď som skoro začiatočník. V iných distribúciách mi nešlo to či ono, tuto všetko na prvý šup! Nainštaloval som to, poslovenčil a bez problémov. Aj som za hodinu zabudol že nie som vo Win.! Mal by som malu poznamku k inštalácii, čo sa týka rozdelenia diskov. Je to presne také ako v Mandrive a teda asi najlepší manažér rozdelovania disku. Neviem prečo s to autorovi článku nepáčilo... Napríklad strašné to bolo v Ubuntu, tam to neviem dodnes, ako začiatočník neviem, ako majú byť partitions v Linuxe, ktorá má byť aký typ a ako veľká... A tu som si len zvolil kam to má ísť, klikol na automatické prerozdelenie a bolo to... Teším sa, že som toto našiel a som Linix pozitív...
      Vďaka za článok a návod!
      • Problem 04.05.2008 | 12:18
        rado   Návštevník
        Nainstaloval som ho ale nejde mi nastavit slovencinu ani cestinu v synapticu ich nemam a ked dam reload tak mi stahne dakych osem suborov ale ani cestinu ani slovencinu a este mam dalsi problem nic my nejde ani MP3 ani AVI ziadne multimedia iba textove subory neviem v com je chyba prosim poradte.
      • Re: Výborná distribúcia! 04.03.2010 | 07:51
        paypal meridia   Návštevník
    • Problem 02.10.2008 | 09:05
      Apu   Návštevník
      Mam problem

      Chcel som oskusat linux ako taky, vybral som si PCLinuxOS, a pri bootovani (este z live CDcka) sa mi zasekne pri loadovani nejakych obrazkov. Iso bolo stiahnute z ofic. webu, skusal som to prepalit, neuspesne. Neviem v com je problem. Nemam (momentalne) moznost CD otestovat na inom PC. Moje PC: AMD 1,6 GHz, Nvidia GeForce FX 5200, 778 MB RAM, CD-ROM TSSTcrop SH-S202J.
    • Co uz 13.10.2008 | 18:58
      Avatar dotmindes   Používateľ
      Dobry nadpis ze v jednoduchosti je krasa.Tak potom win je najkrajsi ;-)

      • Re: Co uz 18.01.2009 | 13:24
        Majo   Návštevník
        Aj pre mňa bol Win krása až desať rokov, ale tá jeho krása pominula, keď som ho úplne prestal doma používať. Objavil som niečo, k čomu musí človek časom dospieť. Niečo čo si človek môže vybrať a nikde mu to nevnucujú. V tom ja vidím tú krásu. Jednoducho prejsť a nenechať si niečo vnucovať. Používam PCLINUXOS lebo som si to vybral...a neoľutoval som. Astala VISTA Windows