Mandriva 2009

Mandriva 2009
20.10.2008 20:20 | Distribúcie | Marián Ščerbák

Priaznivcom, a či iba používateľom "francúzkej belasej", ktorí majú nainštalovanú jej poslednú verziu (2008.1), sa pred pár dňami zobrazila modrá ikonka so šípkou v systémovej lište prostredia. Znamená to iba jedno: Mandriva Linux 2009 free práve dorazil na náš desktop.

Získanie Mandrivy

Okrem tradičných zdrojov inštalačných súborov, ako sú obrazy pre CD a DVD, je možné ju nainštalovať formou upgradu. Samozrejme, Mandriva ju - ako jedna z najvplyvnejších firiem, produkujúcich vlastnú distribúciu - formuje pre 32 i 64 bitové procesory. Ak teda máte Mandrivu 2008.1 na disku a túžite po Upgrade, stačí kliknúť na spomínanú ikonku, zadať rootovské heslo a upgradovať... Aby sme sa pri ňom nenudili, môžeme si počas neho zahrať napríklad Patience. (Práve toto je aj dôvodom, prečo táto recenzia vznikla takto rýchlo ;). Mirrory, ako aj ďalšie podrobné informácie si môžete prečítať na stránke http://wiki.mandriva.com/en/2009.0_Notes. Na tomto linku nájdeme český preklad a pár dosť podstatných odkazov:http://www.mandrivalinux.cz/mandriva-predstavuje-svou-nejnovejsi-verzi-mandriva-linux-2009-0

Vyzva na Upgrade
Zahráme si karty? Upgrade na PC

Mandriva ... ale ktorá?

Firma Mandriva realizuje svoje produkty vo viacerých verziách. Okrem klasickej Free, teda voľne stiahnuteľnej verzie distribúcie existujú aj ďalšie variácie Mandrivy.

Free

Najčastejšie sa sťahuje práve Free verzia, v ktorej však nie je obsiahnutý softvér, ktorého licenčné podmienky takéto šírenie nedovoľujú. Predovšetkým ide o ovládače rôzneho druhu, ale i rôzne kodeky (mp3 a pod.). Samozrejme, dajú sa ľahko stiahnuť a nainštalovať, ak si nezabudnete pridať zdroje, ktoré ho obsahujú. Free verzia sa šíri na DVD pre 32 i 64 bit architektúru, ale aj na 2 ks CD (pre i586, pre x86_64 je určené dual CD). Tu sa však nachádza iba ten najzákladnejší softvér.

Powerpack

Táto variácia Mandriva linuxu naopak obsahuje všetok softvér, ktorý nemôže byť z licenčných dôvodov obsiahnutý vo Free verzii. Ako bonus sú pridávané aj balíky s plateným softvérom a kodekmi pre takmer všetky multimediálne formáty. Táto verzia však nie je voľne dostupná, je potrebné si k nej zakúpiť licenciu. Zakúpením Powerpacku získate aj podporu pri inštalácii, či po nej.

One

Táto live-CD variácia Mandriva Linuxu sa väčšinou používa na vyskúšanie si Mandrivy bez inštalácie na používateľov harddisk. Aj v tejto forme Mandrivy existujú 2 edície: jedna je vybavená prostredím KDE, ďalšia prostredím GNOME. Verzie s prostredím XFCE sa tentoraz zrejme nedočkáme.

Nevýhodou tejto edície je to, že sa nachádza iba na jednom CD, kde sa z priestorových dôvodov nenachádzajú (a logicky ani nemôžu) všetky národné prostredia, vrátane slovenčiny. Toto sa však dá čiastočne napraviť ďalším CD-kom, ktoré sa dá získať na rovnakom mieste, ale obsahuje iba češtinu ftp://ftp.u-strasbg.fr/pub/linux/distributions/Mandriva/official/iso/2009.0/. Je škoda, že náš jazyk tam nie je zaradený. Sme síce malý a neznámy národ, no napr. dánsky jazyk tam nájdeme. Nórsky dokonca v dvoch modifikáciách. Možno je to čiastočne spôsobené aj neúplným prekladom do nášho prostredia. Niektoré dôležité aplikácie napríklad ostávajú doteraz nepreložené. Možno čakáme, že to niekto urobí za nás ;-). (Ja viem, ľudia v dnešnej dobe nemajú veľa voľného času. Ale prečo nebyť aktívnejší v OpenSource a nepomôcť aspoň trochu našim prekladateľom?)

V každom prípade, pokiaľ si používateľ toto CD nainštaluje aj na disk, ľahko si slovenčinu doinštaluje sám.

Inštalácia

Spôsoby inštalácie Mandrivy 2009.0 sa rozšírili. Na wiki stránkách však nájdeme aj upozornenie o hroziacej strate nastavení a dát z prostredia KDE 3 pri upgrade (http://wiki.mandrivalinux.cz/2009.0_notes). Okrem už spomínaných optických diskov sa na upgrade môže využiť aj aktualizačný systém Mandrivy, ktorý som už spomínal v úvode. Ak teda máte Mandrivu 2008.1, môžete upgradovať aj spomínaným spôsobom. Neočakávajte však vždy stopercentné výsledky.

Hardware na testovanie

Testoval som na pomaly zastarávajúcej zostave s Intel Pentiom IV, 1 GB RAM, dvoch IDE ATA harddiskoch, grafickej karte NVidia 7300. MB je takisto Intel. Sieťová karta Realtek, pripojenie na internet som ale skúšal cez usb wifi Air Live WT-2000USB (sic!). Testované bolo aj pripojenie týchto USB zariadení: tlačiareň HP D2400DeskJet a skenera Cannon CanoScan. Rovnako som skúšal novú Mandrivu na zapožičanom notebooku Lenovo 3000 N 200: Intel Core 2 Duo, 1GB RAM.

Ešte niečo chýba

Inštalácia z optických diskov

Použitý bol systém Mandriva Linux free DVD 2009 i586, resp. x86_64. Inštalácia prebieha tak, ako stále. Ak ste to už robili, bude to rutina ;-) (To je však samozrejme pochvala.) Inštalátor samotný je však prehľadnejší a príjemnejší. Obsahuje aj niekoľko zlepšení, stále je však celkom v réžii starších verzií Mandrivy. Žiadna radikálna zmena (napr. hľadanie, kam sa má nainštalovať grub atď.) nás neprekvapí. Našťastie.

Upgrade pomocou optických diskov prebehol bez problémov, obsadená plocha disku sa príliš nezvýšila. Pochváliť musím aj inštaláciu zavádzača, pretože korektne spoznal a nastavil všetky OS v počítači, narozdiel od občas "slepých" starších verzií.

Distribution upgrade

Toto je novinka v tejto verzii Mandrivy. Ako prvý sa upgradoval laptop. Všetko prebehlo bez väčších chýb, celé to trvalo (pri DSL pripojení) cca 4 hodiny. Približne toľko mi trvá iba samotné stiahnutie DVD. Čiže úspora niekoľkých hodín inštalácie obľúbených programov, či nastavovania je presvedčivá. Počas upgradu bol oznámený presne pár chýb. V celku to však prebehlo veľmi pekne, popri inštalácii človek môže normálne pracovať, alebo si zahrať pavúka :-). Potom stačilo iba reštartovať systém a už iba skúmať novú Mandrivu... a tiež doinštalovať ovládače :-(

Horšie však upgrade prebehol na PC. Ten sa najprv začínal niekoľkokrát, potom síce začal, ale bežal len asi 30 minút. Ukončil sa predčasne, chýbal mu balíček aria2, ktorý slúži na sťahovanie dát namiesto wget. Teda: pre istotu by trebalo mať nejaké to DVD v zálohe. Sťahovanie dôležitých častí systému sa totiž môže z rôznych dôvodov zaseknúť.

Tak čo to tam máme ???

Noviniek je ako vždy v "nulkovej" verzii Mandrivy celá kopa. Spomenieme si len niektoré (http://wiki.mandriva.com/en/2009.0_Tour):

KDE 4.1. Predovšetkým nové KDE 4.1.2 (ale ešte stále sa dá použiť aj 3.5.10). Toto prostredie dosiahlo verziou 4.1 takmer dospelosť a oveľa lepšiu stabilitu. Plasmoidy sú síce v porovnaní s terminálom taká "hračička", ale vyzerá a funguje to takmer vynikajúco. S Plasmou a Phononom prišlo zároveň aj k nahradeniu doterajšieho Konquerora Dolphinom, univerzálnym prehliadačom dokumentov sa stal bugový Okular. Multimédiá dostal za úlohu prehrávať Dragon Player, zatiaľ nie príliš stabilný program. Metadáta jednotlivých súborov môžeme využívať pomocou rozhrania Nepomuk. Indexovanie súborov na ich základe uskutočňuje Strigi. Opäť však upozorním na to, že ak upgradujeme Mandrivu 2008.1 na 2009.0 a nemáme pri inštalácii pridané v zdrojoch KDE 3.5.10, pravdepodobne prídeme o všetky svoje nastavenia v "starom KDE". Týka sa to najmä celého Kontactu. Ak chcete otestovať, ako fungujú efekty, nech sa páči... Stačí si zapnúť nastavenia, pridať nejaké widgety na plochu a je to. Ľahké a pekné, užitočné však je asi iba to, že si náš HW konečne odpracuje naplno to, čo sme do neho vložili, však ;-) Všetko ide väčšinou bez problémov, a môžete takto ohúriť ľudí, ktorí ešte nevideli hračičky ako prepínanie plochy v kocke, vybuchujúce okná, ukladanie otvorených okien do radov atď. atď.

GNOME 2.24 nič prevratné nepriniesol, zmeny v ňom sú menej nápadné a bombastické ako v KDE 4.1. Zato však patrí Gnome na niektorých systémoch k najstabilnejším záležitostiam celej 2009.0. LXDE pridala Mandriva špeciálne kvôli menej výkonným systémom, presnejšie netbookom. Práve toto je prvý signál, aké má táto Mandriva ambície.

Nastavenie efektov Prepínanie okien I

Kocka na ploche Prepínanie okien II Prepínanie okien III

Novinkou je aj pridanie prehliadača Mozilla Firefox 3 do distribúcie. Slúži ako defaultny browser. OpenOffice.org je rovnako vo verzii 3. Na túto verziu sa mnohí používatelia tešia, a naozaj prináša pár významných noviniek. "Okienkové záležitosti" ešte treba doplniť o Compiz Fusion 0.7.8.

Emulátory predstavíme iba VirtualBoxom vo verzii 2.0.2. Nechýba ani Wine 1.1.6. Multimédiá sú zastúpené klasickými prehrávačmi v tých najaktuálnejších verziách Totem 2.24.1, Rhytmbox, Xine 0.99.5, (okrem XMMS, prirodzene, tam verzia už nenarastie :)

Ďalej ešte môžeme uviesť video editor Kino, "videohovorcu" Ekiga, Kphone, na pokecanie tu máme klasické Kopete či pidgin. Na zdieľanie súborov BitTorrent či TightVNC na prístup k iným počítačom.

Kancelárske aplikácie okrem OOo možno doplniť o abiword 2.6.4 i rôzne editory LaTeXu, napríklad TeXmaker. Z prehliadačov obrázkov uveďme aspoň Gwenview, vývoj prirodzene zastupuje Kdevelop 3.5.3 či Glade 3.5.2, pre web Bluefish. Napaľovať môžeme okrem K3B i pomocou Brasero. Ak by sme náhodou mali na disku málo miesta, pomôže nám s tým sweeper. Pro prácu s mobilnými telefónmi tu máme sadu Gnokii, či pre SE Gammu a Wammu. Databázy samozrejme bez MySQL 5.0.67 existovať snáď ani nemôžu.

Spomenúť musíme Amarok, tento sa v tejto verzii využíva vo verzii 2.0 beta. Zdá sa byť celkom použiteľný, ale keby vám chýbalo niečo zo staršej verzie (1.4*), - a to si buďte istí, že bude - dá sa doinštalovať v stabilnej verzii. Čo sa týka stability tejto bety, nemám výhrady, sám o sebe sa mi nezosypal ani raz. Je však potrebné si zvykať na nové rozhranie, a rovnako sa tiež treba zmieriť s tým, že tam naozaj veľa vecí ešte chýba. Gimp je vo verzii 2.4.7, Blender 2.47. Nechýbajú ani klasické programy na spracovanie fotografií z digitálneho fotoaparátu digikam 0.10.0 či f-spot 0.5.0.1. Takto by sa dalo pokračovať dlho, veď Mandriva má v repozitároch niekoľko tisíc balíčkov. Vyberať je teda z čoho. Ich zaradenie do distribúcie je v súlade s predošlými verziami a skutočne môže splniť všetky očakávania na bežnú prácu, ale aj niektoré špecifické použitia.

Novinky, alebo ako to je s tým stokrát wow ...

Vývojári Mandrivy popracovali na rýchlejšom bootovaní Mandrivy. Nemyslím si však, že na skúšobnom HW to je viditeľné zrýchlenie oproti 2008.1. Skôr by sa to dalo pozorovať v edícii One, kde je táto zmena naozaj vidieť a cítiť.

Mandrake kontrol center

MCC prešlo spolu s inštalátorom predovšetkým zmenou vzhľadu (treba podotknúť, že vydarenou).

Mandrake Control Center

Správa balíkov

Tu sa opäť pracuje o niečo rýchlejšie, pridávanie nových zdrojov softvéru je zlepšené. Síce to už nie je novinkou, ale užitočnou je funkcia štatistiky používania balíkov. Na sťahovanie balíkov sa používa Aria2, pričom sa vždy znovu vyberá mirror podľa geografickej polohy. No a spomenúť treba aj nový, unifikovaný vzhľad rpmdrake, tzv. webkit, ktorý je teraz už takmer štandardom.

Rodičovská kontrola

Stojí za zmienku: je to užitočná vecička. Funguje to na jednoduchom princípe white- resp. blacklistu. Umožňuje však (rovnako novinka) využívať aj časové obmedzenia. Pochybujem však o jej efektivite, ak sa k rootovskému heslu dostanú vaše deti, resp. ak heslo nemáte vôbec ;-)

Podpora sietí

Tu sa evidentene urobilo pomerne veľa užitočnej, i keď nie príliš viditeľnej práce (napríklad v zlepšení koniguračných nástrojov), najviac však "vytŕča" novo pridaná podpora 3G sietí.

Pulse-audio

Tiež nie je novinkou, stále však vyvoláva vášnivé debaty. Dá sa však nastaviť pomocou programov s vlastným GUI tak (nájdeme ich ľahko v repozitároch, to vyhľadávanie je naozaj rýchle), tak, aby to šľapalo.

Práve pred pár dňami prebehol automatický upgrade všetkých balíkov pulse-audio.

Noviniek v Mandrive 2009.0 však okrem tých spomínaných a očakávaných (KDE 4.1) nájdeme viac, patrí sem napríklad FBReader- čítač eBookov i Google Gadgets pre linux.

Jadro

Tých má Mandriva tradične v rukáve niekoľko, ako "current", t.j. posledné, sa používajú jadrá 2.6.27-0.rc8.2mnb2 v rôznych verziách: napr. desktop, laptop či linus.

A ako to celé beží?

No, toto sa bude ṫažko súdiť... Ale pozrite sa sami:

Chyby

Celá Mandriva 2009.0 obsahuje dosť veľa chýb, niektoré sú dosť závažné. Ich neúplný zoznam nájdete na stránke: http://wiki.mandriva.com/en/2009.0_Errata.

Niektoré drobnosti človek ľahko prepáči, ako napr.: na paneli v KDE4 sa zobrazujú spustené aplikácie 2x, nefunguje zobrazenie podrobností pri štarte systému atď. Prekvapením bolo aj napríklad písmo pri bootovaní, keď systém na mňa vytiahol sadu písma v kódovaní iso8859-2, pričom som mandrivu nie raz chválil za to, že to celé hraje na utf-8.

S inými sa človek vyrovnáva ťažšie:

problém s inštaláciou a nastavením X pri použití originálnych driverov NVidia. Problémy existujú najmä s radom kariet GeForce 7x, no hlavne časté padanie GTK+ based aplikácií v KDE4. (Prejavilo sa to najmä pri spúšťaní RPMdrake v KDE4, padalo to ako chlap po 2 litroch 55% :-) Toto ma dokonca priviedlo na myšlienku, či nepoužívam omylom nejaký rc, a nie hotovú verziu 2009.0. Mimochodom, práve preto GNOME patrí k najstabilnejším častiam tejto verzie Mandrivy. Čiže ak potrebujete ozajstnú stabilitu grafického prostredia, odporúčam používať Gnome.

A poslednou bodkou pri vyratúvaní chýb je kompletné vymrznutie systému. Stáva sa to zrejme iba v niektorých HW konfiguráciách, pričom ja mám zrejme to šťastie. Tento počet - a takých závažných - chýb som tuším nezažil od verzie Mandrake 9.0. Keď som skúšal pred časom rc2 tejto distribúcie (podotýkam, že na rovnakom hardvéri), akékoľvek problémy sa vyskytli v minimálnej miere.

Len dodám, že tie najvážnejšie chyby sa nevyskytli na notebooku, ale na desktope... Samozrejme, že zďaleka nie sú všetky zavinené vývojármi Mandrivy. Do hry tu vstupuje aj stabilita iných aplikácií. V tom prípade však bude zrejme pokrivkávať ich výber.

Plusy

Mandriva 2009.0 obsahuje to najnovšie, čo je k dispozícii. Vývoj sa zrýchlil, zaraďujú sa mnohé novinky, avšak na úkor ich stability. To sme tu už mali :(. Jednoznačne však musím pochváliť Mandrivu 2009.0 na prenosných zariadeniach. Notebook bol schopný pracovať takmer bez akýchkoľvek vážnych úprav ihneď po upgrade, a to vrátane kedysi problémových častí (WiFi, webkamera), i keď zvuk ostal rovnako problémom (opäť defaultne repráčiky počuť, aj keď sú zapojené slúchadlá. Toto je však už o inom SW.)

Napriek tomu, že ide o Free edíciu, a teda ovládače niektorých zariadení neboli z dôvodu licencií prítomné, okamžite po vstupe v Mandriva Control Centra a sekcie Hardvér prišlo k oznámeniu, ktoré súbory je potrebné doinštalovať pre plnú funkčnosť HW. Plus odkiaľ a kam, ak by boli problémy. Ak ste už pripojení, systém si ich stiahne a nainštaluje po vašom súhlase sám. Ak pripojenie ešte nefunguje, musíme si ich nainštalovať vlastnoručne. Veľmi pekné, toto ocenia najmä menej skúsení používatelia linuxu. Teda, ďalšie veľké plus (pomaly tradičné) získava Mandriva za množstvo podporovaného HW.

Záver:

Je ťažké vyvodiť jednoznačný záver z tohto testovania. Je celkom možné, že po prvých opravných balíčkoch bude Mandriva 2009.0 excelentným operačným systémom s mnohými výbornými vlastnosťami, potenciál na to jednoznačne má. Ale predsa len bolo cítiť, že nie všetky systémy boli testované rovnako dôkladne.

Momentálne sa majitelia niektorých PC môžu len čudovať, čo všetko nedávno bežalo bez problémov, a teraz to jednoducho bez problémov nefunguje. Podľa výsledkov testovania, ale aj podľa rôznych vyjadrení ľudí z Mandrivy, vrátane oficiálnych dokumentov, usudzujem, že sú momentálne upredňostnované prenosné zariadenia, a to najmä netbooky. Ide o perspektívny priestor na trhu, preto to zrejme Mandriva hrá týmto smerom. V tejto časti trhu má Mandriva 2009.0 ambíciu byť najlepším OS. A podľa reakcií na internete usudzujem, že k tomu nemá ďaleko.

Na notebookoch táto Mandriva takisto má šancu excelovať: defaultne podporuje veľké množstvo HW. Ak si kúpite nový notebook a chcete si naň nainštalovať linux, odporúčam práve túto verziu ako horúceho kandidáta na prvý pokus.

Ostáva len dúfať, že Mandriva všetky chyby i chybičky čo najskôr odstráni v automatický aktualizáciách systému a 2009.0 stane sa tým, čím by mala a mohla byť: výborným a bezproblémovým systémom pre každého.

    • jajaj 20.10.2008 | 22:11
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      musim uznat, je to ovela lepsie spracovane ako moja verzia. takze teraz uz suhlasim, ked Toms vybral mandrivu od tohoto autora. skvela robota :)
      • Re: jajaj 22.10.2008 | 22:37
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        Stalo sa nechtiac, Stano... Ako odskodne ti "nechavam prava" na Ubuntu :-)
      • Re: jajaj 22.10.2008 | 23:53
        ARny   Návštevník
        No vidim ze sa tu trapite z roznymi pre mna dost zavaznymi chybami. Som rad ze sa na mandrive pracuje a tieto problemy budu vyriesenie pri prichode 2009.1 na ktoru si pockam lebo nechcem experimentovat s mojimi datami a nervami. Kazdopadne rozmyslam si tuto mandrivu nainstalovat aspon na virtualnu masinu.
    • noooop 20.10.2008 | 22:12
      Avatar Peter Kotrčka Fedora  Používateľ
      1. CD verzia "One" sa nepouziva na instalaciu (alebo sa aspon nepouzivala, neviem, ci je v 2009 nejaka zmena) kvoli jadru s podporou len 1 GB (aj to nie celkom) RAM. Vysvetlenia na to boli rozne, samozrejme aj jadro sa dalo zmenit, ale... uz to nie je celkom ono, aks i nejaky zaciatocnik ma menit jadro.

      2.problem pri upgrade ani nemusela byt aria2 a jej nepritomnost ako skor to, ze servery boli pretazene a aria to vzdava skor ako wget. (popisane napr. v diskusii na mandrivalinux.cz)
      • Re: noooop 20.10.2008 | 22:33
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        1) one sa nepouziva na instalaciu? no to si mi mal dat vediet pred instalaciou... pretoze teraz mam mandrivu nainstalovanu a asi je to velky bug ze je tam instalator...
        • Re: noooop 20.10.2008 | 22:37
          Avatar Peter Kotrčka Fedora  Používateľ
          mozno zla formulacia vety. nie ze sa nepouziva vobec, myslene skor, ze sa nezvykne pouzivat a dovodom je prave to, co som spominal. ide ti jabber? neviem sa ti dopisat...
          • Re: noooop 21.10.2008 | 00:17
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            ide mi jabber, kazdy 4. krat mi ide pripojenie cez kopete. btw som uz dlho online a nic od teba neprislo...

            inak one je teraz hlavna edicia, mandriva stavila na to, s cim ma uspech ubuntu. jedno cd aj s ovladacmi
            • Re: noooop 21.10.2008 | 01:10
              Avatar Peter Kotrčka Fedora  Používateľ
              tak neviem.. nejabberuje mi to.. ale s inymi ano (za predpokladu, ze mas stale JID na jabbim.sk)

              neviem, ci je hlavna prave edicia one (a ci uz zmenili jadro za nejake normalne) - na mandriva.com je ponuknute one na stiahnutie, po kliknuti na "download"v hornom riadku zasa ponuka ediciu free.
      • Re: noooop 20.10.2008 | 23:18
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        1. Napriek tomu sa to takto často stáva, najmä u pouzivatelov, ktorym sa Mandriva zapacila. Nie je problem, ak clovek vie, ze po instalacii si prida repozitare atd.
        2. Presne tak to mohlo byt. Problem bol skor v tom, ze ak bola nejaka chyba pri upgrade NB, pokracovalo sa dalej a upgrade uspesne skoncil. Zatial co pri upgrade PC bolo chvilu po chybe oznamene uspesne ukoncenie upgradu, co ale nebola pravda. Prave v tom som videl jadro problemu.
        • Re: noooop 20.10.2008 | 23:31
          Avatar Peter Kotrčka Fedora  Používateľ
          pekne bol upgrade popisany aj v jednom blogu (asi na root.cz), kde autor napisal, ze to musel robit na 2x. po prvom restarte mu totitz nabehol povodny system (2008.1)
          • Re: noooop 20.10.2008 | 23:44
            Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
            Ano? Necital som, ale po restarte u mna sa nebolo mozne prihlasit ani v singleuser mode.
            • Re: noooop 21.10.2008 | 01:07
              Avatar Peter Kotrčka Fedora  Používateľ
              http://zahradnik.blog.root.cz/archives/7
              • Re: noooop 21.10.2008 | 14:35
                Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
                No, bolo to podobne, ibaze na PC som nemal zapnute 3d efekty. Nv ano. Na NB ano, ale tam to prebehlo korektne.
    • 2009.0 20.10.2008 | 23:08
      Avatar mafo2210 Ubuntu GNOME  Používateľ
      Nóóó. Vyzerá to fakt pôvabne. Veľmi dobrá recenzia. Chvála autorovi. :o)
    • Strcte si celu Mandrivu 2009 do prdele! 20.10.2008 | 23:13
      pinkytt   Návštevník
      Uz sa zarytym windowsakom necudujem, ze stale nadavaju na linux, aky je nahovno. Zacinam tomu verit. Na mojom amilo pa2510 od Fujitsu-Siemens, ktory disponuje chipsetom amd R690 a grafikou ati x1200, som rozbehal horko tazkoz live distribucii Mandrivu 2007. Ubuntu som instaloval asi po 10 bootovani liveCD, kedze pri spustani gdm mi zmrzlo. Podobne: PClinuxos, Fedora (ta sa nedostala ani ku gdm), CentOS.... Ako tak sa mi podaril nainstalovat ArchLinux, ale som lenivy vsetko nastavovat cez konfiguracne subory. Takze sa velmi tesim na Ubuntu 8.10, ako mi zas nahovno pojde (ak vobec nabootuje, o com silne pochybujem). Zmrdane fglrx v mojom pripade nestaci ani na prehratie filmu (podotykam, ze v xorgu som mal Composite vypnute) a o Compiz-Fusion mozem snivat. A ked este pozeram na pokrok pri vyvoji xf86-video-radeonhd , tak to vidim tak, ze linuxovej komunite evidentne nezalezi na pouzivateloch, ktori disponuju zelezom od amd-ati.
      • Re: Strcte si celu Mandrivu 2009 do prdele! 20.10.2008 | 23:27
        Avatar miso PClinuxOS 2009.1  Používateľ
        mandrivu 2007? ked je vonku 2009?
        rovnako, predpokladam ze PClinuxOS si neskusal 2009Beta1 ale tiez 2007.
        skus, stoji za pokus..

        PS: linuxova komunita si aj ty, zdrojaky mas, pridaj sa a mozes si ten ovladac vylepsit sam, zeby to bolo skor tym ze AMD-ati nezalezi na uzivateloch linuxu? drivre od ati si mozes stiahnut na ich webe, btw... (resp. ze repozitara Pclos)
        Linux????? DUH!<br/> Distro that BLOODY WORKS<br/> sorry, ze som niekedy zly, myslim to v dobrom
        • Re: Strcte si celu Mandrivu 2009 do prdele! 20.10.2008 | 23:53
          pinkytt   Návštevník
          Mandrivu 2009 som samozrejme skusal, nenabootuje... Neviem, ci je problem v catalyste 8.9 a novom xorgu, ktore su nekompatibilne? Ale uz ma to unavuje. Mam problem nabootovat liveCD akejkolvek distribucie, ktora si nenainstaluje v live mode fglrx ovladac. 90% distribucii mi so standardnym ovladacom pri spustani gdm exne :-( Proste uz by som bol rad, keby mi nejaka live-instalacna distribucia slapala poriadne. Ako chce komunita presvedcit ludi o vyhodach linuxu, ked len blbe bootovanie liveCD je spojene s torturou upravy xorg.conf (v prikazovom riadku!) a restartovanim neviem kolkych sluzieb?
      • Re: Strcte si celu Mandrivu 2009 do prdele! 20.10.2008 | 23:30
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        Najviac na Linux nadavaju ti ludia, ktori si ho v zivote nevyskusali. Kazdy ma pravo na svoj nazor, aj ked neviem, ci vas nemal len vyvolat flame.
        Mohol som kludne Mandrivu iba chvalit, aby som jej urobil reklamu, ked uz som ten "linuxak"... Ale neurobil som to preto, lebo verim, ze Mandriva je vynikajuca distribucia a trocha konstruktivnej kritiky jej moze snad len pomoct.
        Pytali ste sa na radu na tomto fore? Su tu ludia, ktori pri slusnom pristupe dokazu velmi dobre poradit. Ale pri arogantom pristupe reaguju rovnako.
        Mozno by som vam aj vedel trosku poradit, ale vlastne ani nechcem...
        • Re: Strcte si celu Mandrivu 2009 do prdele! 20.10.2008 | 23:46
          pinkytt   Návštevník
          Sorry za prehnanu reakciu. Pochybujem, ze mi mozete nieco poradit, kedze uz som preliezol mnozstvo for a skusal nespocetkrat menit xorg.conf a vysledok ziadny :-(
          • Re: Strcte si celu Mandrivu 2009 do prdele! 21.10.2008 | 00:00
            Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
            No, fajn, skusim aspon nasmerovat. Skusali ste Mandrivu 2007.1? Prave jej skoncila podpora, ale mala velmi dobru detekciu starsieho HW. A mozno by som este pred tym skusil live Knoppix. Potom bude treba specifikovat, kde presne je chyba. Presne zapisat hlasky a poslat sem. Verim tomu, ze tu Vam chlapci poradia, su tu na to experti :-) Menovat ich nebudem, ale sami urcite vedia, o koho ide. Drzim palec.
            • Re: Strcte si celu Mandrivu 2009 do prdele! 21.10.2008 | 00:05
              pinkytt   Návštevník
              Dakujem, ze ste ma vopred neodsudili. Este raz sa ospravedlnujem, lebo vo mne uz vybuchla zavist, ked tu kazdy (majitel nvidie alebo intel grafiky) ospevoval Mandrivu. Skusim este pockat na nove Ubuntu, sak len 10 dni a uvidim.
        • Re: Strcte si celu Mandrivu 2009 do prdele! 21.10.2008 | 00:01
          pinkytt   Návštevník
          Este som zabudol. Na margo "linuxaka". Pred pol rokom som este nebol majitelom notebooku, ale mal som desktop s nvidia 6100 a dobry rok som fical na 90% s ubuntu. V ubuntu som robil v podstate vsetko. A za tento pol rok sa akurat jedujem a mazem linuxove particie, ked znechuteny prechadzam opät k viste. Keby nemal moj notebook vyborny pomer cena/vykon a pridane komponenty oproti zakladu, bol by som si asi kupil lacneho acera. Pekne som sa os.al, ked som si myslel, ze to bude ako s desktopom, kde este vo vtedajsom ubuntu 6.10 nebola podpora pre realtek HD audio a ethernet. Lenze o mesiac som ju uz mal, tuto uz cakam pol roka a nic...
      • Re: Strcte si celu Mandrivu 2009 do prdele! 21.10.2008 | 00:21
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        z toho sa mi zda ze napalujes kazdu distribuciu rychlostou 52x na medium v akcii za 4.50SK (sorry nechce sa mi to preratavat na €, ale je to tak priblizne 15 centrov)
        • Re: Strcte si celu Mandrivu 2009 do prdele! 22.10.2008 | 12:52
          pinkytt   Návštevník
          Vies co Hoferek? Radsej sa idem trapit s Archlinuxom ako ti seriozne odpovedat!
        • Re: Strcte si celu Mandrivu 2009 do prdele! 31.10.2008 | 22:08
          cena   Návštevník
          Ja by som povedal, ze na cene a rychlosti nezalezi, zalezi na stasti. Este teraz mam 10 medii, ktore som kupil za 1,90 pred 2 rokmi, napalil som ich 52x a stale funguju. Naproti tomu niektore Verbatimy kupene po 30Sk sa po pichnuti do PC tvaria ako ciste, ale neda sa na ne nic napalit.
      • Re: Strcte si celu Mandrivu 2009 do prdele! 21.10.2008 | 01:13
        Ljubla   Návštevník
        Ja mam podobni chipset aj grafiku (R690G - ATI X 1250) a rovnaki problem. Jedine distro ktore mi ide spustit ako live bez akehokolvek problemu a aj nainstalovat a po instalacii funguje takmer korektne je PCLinuxOS. Jedine je problem, ze ak chcem mat 3D efekty musim po instalacii stiahnut baliky s ovladacmi pre grafiku a pol hodinu az hodinu experimentovat a nastavovat system pricom niekedy sa totalne rozsype a nepomaha nic len reinstalacia. Tiez ma to dost stve, ze vyvojari linux distribucii nie su schopni urobit jedno poriadne distro kde by siel tento chipset a grafika korektne. Mna ako bezneho uzivatela nema co zaujimat, ze ATI ma oproti NVIDIA a INTEL grafikam o nieco horsie postavenie. Mna ako bezneho uzivatela zaujima aby to slo a nie nejake keci, ze to sa da alebo neda. Takymto postojom este dlho bude linux v ociach bezneho uzivatela zatracovani. Skusal som FEDORU, MANDRIVU, DREAMLINUX, OPEN SUSE, UBUNTU. Od Ubuntu by som cakal, ze pojde bez problemu, kedze sa snazia byt lidrom na poli linuxu ale cim dalej tim viac ma presvedcuju, ze distro robia v poslednich 2 rokoch len aby zamachrovali, ze vedia vydat kazdeho pol roka novu verziu.
        • Re: Strcte si celu Mandrivu 2009 do prdele! 22.10.2008 | 12:49
          pinkytt   Návštevník
          Musim s tebou len suhlasit! Spomenul som si, ze aj mne tusim fungoval len PCLinuxOS a par jeho forkov, ale prisli mi hrozne pomale (nepamätam si uz preco). Na margo Ubuntu a spol: vyzera to tak, ze distribucie sa robia len na zelezo, kde budu bez problemov fungovat. Po precitani mnozstva for sa zacinam utvrdzovat v teorii, ze ATi bola z linuxu vylucena. Pretoze nie je mozne, aby s takou obrovskou komunitou ani jedna z najväcsich user-friendly distribucii (podla tabulky distrowatch) nefungovala na debilnom RS690 chipsete!
        • Re: Strcte si celu Mandrivu 2009 do prdele! 22.10.2008 | 15:01
          Carth_Onasi   Návštevník
          Mam notebook ASUS F3Ka, chipset R690G a pouzivam integrovanou ATI X1200.

          Navod jak rozebehnout Live edici Mandrivy najdete na:

          http://wiki.mandriva.com/en/2009.0_Errata

          Polozka: One editions fail to boot to a graphical desktop (xorg.conf not created)

          Pro Free edidi musite pouzit "maly" trik:
          1) Stahnete a nainstalujte DVD
          2) Jako ovladac na grafiku pouzijte otevreny "radeonhd" model X1300 (kdyz to nepujde tak "vesa")
          3) Ve Sprave balicku MUSITE nainstalovat balik "kernel-xxx-devel", jedna se o vyvojovy balik
          4) Stahnete z:

          http://ati.amd.com/support/drivers/linux/previous/linux-rf-cat89.html

          Ovladac verze 8.9 (starsi a novejsi 8.10 Vam "zkazi" X server a efekty)
          5) Nastavte u ati-driver-installer-8-9-x86.x86_64.run ve vlastnostech, aby byl spustitelny.
          6) Jako root (prihlasit nebo "su") spustite "./ati-driver-installer-8-9-x86.x86_64.run"
          7) Nainstalujte ovladace
          8) Pouzijte "aticonfig --initial"
          9) Restartujte pocitac

          PS. Jestli se vam vypise neco jako DKMS instalation failed nebo v konzoli bude crash. Nesplnil jsi bod 3.

          Snad Vam to pomuze :-)
          • Re: Strcte si celu Mandrivu 2009 do prdele! 22.10.2008 | 15:10
            pinkytt   Návštevník
            Dik moc! Skusim.
    • Chyby 21.10.2008 | 07:06
      Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
      Vacsina zavaznych chyb je uz opravena, takze odporucam po instalacii nechat okamzite (este z instalacneho CD/DVD) urobit update. A samozrejme odinstalovat balik aria2, je to hroza :)
      Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
    • NTB a uspávání 22.10.2008 | 18:22
      Liborek   Návštevník
      Že notebook funguje bez problémů znamená i fukční uspávání (suspend) na disk a do paměti nebo jen bezproblémovou instalaci a běh?
      • Re: NTB a uspávání 22.10.2008 | 18:50
        Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
        Predpokladam, ze aj to.
        Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
      • Re: NTB a uspávání 22.10.2008 | 19:12
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        Suspend do RAM fungoval, síce si pri prebúdzaní zaväzbil zvuk, ale išlo to. Po prebudení aj vypísal nejakú chybu, prebehlo to však vcelku dobre. Suspend na disk bol tiež ok, ale pri prebúdzaní zvuk väzbí a nešlo to. To ale mohlo byť spôsobené menším swapom.
    • Stabilita 25.10.2008 | 02:05
      Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
      Zda sa mi, ze stabilitu systemu s grafickymi kartami NVidia GeForce 73* zlepsime nainstalovanim originalnych ovladacov od NVidie, nie tych balickov, ktore su zatial v repozitaroch... Najlepsie je pouzit samozrejme najnovsiu verziu 177.80.http://www.nvidia.com/object/unix.html . Navod na instalaciu najdeme na strankach vyrobcu, rovnako aj na fore na linuxos.sk.
      • Re: Stabilita 25.10.2008 | 11:47
        <<<>>>   Návštevník
        ja mam skusenost s tym ze sa nedali z neviem akej priciny nakompilovat {uz si nepamatujem}
        • Re: Stabilita 25.10.2008 | 16:25
          Marian Ščerbák   Návštevník
          No, zbehlo to bez problemov. Treba ale mat nainstalovane zdrojaky (source) prislusneho jadra a robit to v textovom rezime. Ja som pred tym este odinstaloval uz nainstalovane balicky nvidia (dkms*, nvidia-kernel, x11-video-nvidia*, tak nejak to bolo.). Potom to zbehlo v pohode... Ak bude nejaka chyba, treba pohladat na tomto fore, alebo to do neho pridat.
          • Re: Stabilita 26.10.2008 | 13:49
            Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
            Balíčky s ovládačmni NVidia 177.80 už sú dostupné aj v repozitároch, mali by opravovať spomenutú vec, pričom si ich stačí nainštalovať klasickým spôsobom.
            • Re: Stabilita 27.10.2008 | 10:57
              Avatar Peter Kotrčka Fedora  Používateľ
              vyskusal som mandrivu 2009 z one gnome cd, nainstaloval som - prvy dojem je katastrofalny. zlata 2008.1 :-(

              neskutocne pomale, mnohe balicky si nerozumeju (xmms hlada kniznicu, ktora v systeme je od nainstalovania), ...

              este tak mesiac by som tomu dal na ukludnenie, potom porovnal s fedorou 10 a nainstaloval. dovtedy nie.
    • KDE Keyboard Tool 05.11.2008 | 10:02
      moje meno nepoviem!!!   Návštevník
      Po starte systemu sa mi nezobrazuje ikonka v systemovej liste na prepinanie klavesnice...
      musim zanput KDE kontrolne centrum a v nom odskrtnut jej zobrazovanie a zase ho povolit, aby som ju videl...

      stalo sa to tiez niekomu a vyriesil to ? :)
    • DVD filmy a Mandriva 23.11.2008 | 03:01
      palo   Návštevník
      fcera som dychtivo nainstaloval cerstvo stiahnute dvd mandriva a naozaj sem tam mrzne, opera ta vydrzi bezat max 10 minut ale hlavne nejdu vobec prehravat filmy z DVD. Stale hlasi nejaky poskodeny retazec. Prehra iba prvych par sekund, aj s obrazom a potom koniec. Ked DVD otvorim v spravcovi suborov tak vidim vsetky subory ale aj ked som ich skusil prekopirovat na HDD tak nejsu - zervaj chybny retazec.
      BTW - hocijaky iny system nainstalujem, tak filmy idu OK.
      Poznam aj riesenie - a to nepozerat filmy, ale toto sa mi zda trocha nedobre.
      Co s tym ?
      • Re: DVD filmy a Mandriva 23.11.2008 | 21:26
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        Máte nainštalované všetky opravné balíčky? Všetky najväčšie chyby sú už opravené - presne podľa predpokladov. Vrátane mrznutia systému.
        Na prehrávanie DVD slúži viac programov, netuším, ktorý ste použili. Skúste VLC, a spustite ho z konzoly. Tie hlášky, o tom chýbajúcom reťazci sú dôležité, treba ich skopírovať a hodiť sem do fóra, ak s tým ešte bude problém... S Operou boli problémy tuším vo verziách okolo 9.5* a viac. A okrem toho to nemá nič spoločné s Mandrivou, padal aj na iných systémoch. Najnovšia verzia 9.62 je v pohode. Inak, odporúčam sa s otázkami okolo problémov s Mandrivou obracať priamo na fórum, keďže ja kontrolujem komentáre k článkom len raz za čas.
    • tema 15.12.2008 | 17:50
      fero   Návštevník
      zdar co to je za temu na tich fotkach celkom sa mi lubi :)
      • Re: tema 21.12.2008 | 03:03
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        dostali ste ma :-) ak si dobre pamatam, je to vacsinou vsetko defaultna tema "oxygen". Ikonky su tusim oxygen-refit, ale farby si uz fakt nepamatam... myslim ze to boli "zenburn", alebo "silver and gray", alebo "obsidian coast" farby.