GIMP (2) - Linuxová superhviezda

24.01.2005 17:19 | Články | Marián Ščerbák
Nechali ste sa zlákať zaujímavou históriou Gimpu? Už ste si ho vyskúšali? Pevne verím, že vás zaujal. Takýto program človek veru každý deň nevymyslí :-) Aby sme sa však 'nestratili' v jeho bohatých funkciách, začneme si postupne predstavovať jeho základné prvky a spôsoby práce s nimi.

Najprv si však trochu voľnejšie objasníme pojem "rastrový obrázok". Rastrovým obrázkom môžeme chápať súbor, ktorý vznikol presným určením každého farebného bodu obrázka. T.j. pri výraznom zväčšení sa takýto súbor "rozpadáva" na jednotlivé body uložené do siete (odtiaľ raster, bitmapa). Vektorovým obrázkom chápeme súbor, ktorý sa pri zväčšení "nerozpadáva" na farebné body a jeho jednotlivé prvky (rôzne geometrické tvary) sú vykresľované stále v rovnakom pomere (napríklad kliparty).

Na vytváranie vektorových súborov Gimp však príliš stavaný nie je (existujú však nejaké plug-iny), tu môžeme použiť napríklad OpenOffice.org Draw. Z neho sa dajú exportovať obrázky do bitmapových formátov, kde už "vládne" Gimp. S akými formátmi vie Gimp pracovať? To nájdeme pekne opísané v seriáli na linuxsofte. Za spomenutie však určite stojí aspoň podpora RAW súborov, tiež čiastočná podpora natívnych formátov pre konkurenčný PaintShopPro PSP a Photoshop PSD, PDF a prirodzene TIFF. Pri náročnejšej práci (zložitá úprava fotiek, kreslenie, animácia atď.) využijeme na ukladanie zmien radšej natívny formát Gimpu XCF a do cieľového formátu (JPEG, GIF, PNG) ho uložíme až po úplnom dokončení obrázku (neskôr si vysvetlíme prečo).

Opis Gimpu

Toolbox

Spustíme si teda Gimp (v našich článkoch sa budeme zaoberať verziou 2.2.1). Na ploche sa nám objaví "Tip dňa" (zaujímavé čítanie, odporúčam nechať zapnuté) a samotné "doky" Gimpu. Sú dva: ľavý je hlavný, nazýva sa aj Toolbox.

O programe 2.2.1

Prekoná túto silnú dvojku (Enlightenment a Gimp) p. Gates svojím ďiaľkovým ovládačom?

Toolbox obsahuje hlavné menu (vrátane pomocníka), samotné nástroje a voliteľné karty. Pomocníka si môžeme doplniť nainštalovaním príslušného balíka. Využívame ho rovnako, ako to poznáme z kancelárskych aplikácií: stlačením F1 sa otvorí súbor pomocníka, Shift + F1 zmení kurzor na otáznik a ním potom klepneme na prvok, ktorý nás zaujíma. Bohužiaľ, pomocník vie iba po anglicky. Určite nám však pomôže slovenská bublinová nápoveda, zobrazujúca sa nad každým prvkom Gimpu. Pre jednoduchšie ovládanie ukazuje aj klávesové skratky, ktoré si však samozrejme môžeme predefinovať v nastaveniach. Súbory pomocníka sa zobrazujú buď v internom prehliadači (rýchlejšia možnosť), alebo v našom obľúbenom web prehliadači (je to pomalšie, ale má viac možností). Z obsahu hlavného menu ma ešte zaujalo: Gimp online, Správca a prehliadač modulov a prehliadač procedúr. Zbytočné určite nie sú, rozhraní modulov mám totiž momentálne nainštalovaných 258, procedúr 849! To si fakt žiada kvalitný nástroj na správu. Aj tak je veľmi pravdepodobné, že z nich nevyužijem ani polovicu :-( (Dobrá správa pre grafikov na profesionálnej úrovni : je ich ešte viac a stále pribúdajú ;-) Prehliadače o nich zobrazujú dostupné informácie a dajú sa tu aj vypnúť.

Správca modulov

Správca procedúr

Editor jednotiek nám dokáže pomôcť v prípade "nedorozumení" s anglosaskými mierami, defaultne používaných programom. No a v ponuke Súbor nájdeme úplne bežné veci (Nový súbor, Nastavenia, Dialógy, História aj s náhľadom obrázkov atď.), s výnimkou zaujímavej položky Získať. Práve ona ponúka vytvorenie screenshotov, získanie obrázkov z fotoaparátu (treba mať Gtkam-gimp-plugin) ako aj skenera (požaduje sa Xsane-gimp plugin). Pod menu sa defaultne nachádzajú nástroje, s nimi je úzko spätá karta s nastaveniami nástrojov. (Vo verziách 1.2.* sa k nej dalo dostať poklikaním na ikonku nástroja) Na každej karte (môžeme si ich otvoriť podľa potreby) je krížik na zavretie karty a šípka s menu karty, buď na pridanie ďalšej, alebo úpravu vlastností, prípadne jej odpojenie od doku. Takéto rozvrhnutie Gimpu evidentne poskytuje veľké možnosti na jednoduché prispôsobenie si nástrojov a ich rozloženie na ploche podľa našich potrieb.

Ľavý dok obsahuje "iba" karty. Momentálne je ich možné použiť 22! Podrobnejšie si ich prejdeme neskôr. Tento dok si môžeme kedykoľvek zavrieť, znovu ho otvoríme z Menu -> Dialógy-> Vytvoriť nový dok. Pod horným rámom je pole, ktorým sa prepíname pri otvorení viacerých obrázkov a vedľa je tlačidlo Automaticky. To necháme zapnuté vtedy, ak chceme, aby príslušný dialóg sledoval naše akcie s editovaným obrázkom.

Okno s otvoreným obrázkom má v hornej časti menu s mnohými položkami, opíšeme si ho neskôr. To isté menu dostaneme aj po kliknutí na šípku vľavo hore, alebo po kliknutí sekundárnym tlačidlom myši na obrázok. Jednou z príjemných vlastností Gimpu a aj ďalších z knižnice GTK (Gimp Tool Kit) vychádzajúcich aplikácií je oddeliteľné menu. Oddelíme si ho kliknutím na prerušovanú čiaru a môžeme s ním pracovať ako s nejakým samostatným "oknom". Pod menu sa nachádzajú pravítka, tie nájdu uplatnenie pri práci, ktorá vyžaduje presnosť. Nad posuvníkom vpravo je tlačidlo, po stlačení ktorého sa bude veľkosť rámu prispôsobovať veľkosti obrázku. Vľavo dole je tlačidlo pre zapnutie rýchlej masky. Nastavuje sa po kliknutí pravým tlačidlom myši. V stavovej lište sa nachádzajú informácie o polohe kurzora myši, o veľkosti obrázku v pamäti a zväčšení. Posledná šikovná vecička okna je vpravo dole. Ak sa nám celý obrázok nevmestí na plochu či do okna, kliknutie na tento krížik otvorí jeho náhľad, ktorý nám umožní ľubovoľne sa presúvať v obrázku.

Okno obrázku

Otvorenie a uloženie obrázku

Obrázok si môžeme otvoriť viacerými spôsobmi. Z menu, z webu, klávesami Ctrl+O, alebo jednoducho pretiahneme ikonu obrázku na panel nástrojov Gimpu (funguje to z väčšiny programov podporujúcich drag & drop). Ak sa nerozhodneme pre ťahaj & pusť, otvorí sa nám nasledujúce okno, v ktorom môžeme naraz otvoriť viac obrázkov:

Dialóg otvorenia súboru

V pravo hore je tlačidlo na vytvorenie "čerstvého" náhľadu, zobrazuje sa pod ním. Náhľady si Gimp ukladá do špeciálneho adresára, a s miniatúrami môžeme ďalej pracovať. Do ľavého stĺpca si môžeme pridať naše obľúbené adresáre, v prostrednom je zobrazený adresár. Ukladanie súboru Podobný dialóg sa nám otvorí aj pri ukladaní súborov. Jedna z vynikajúcich vlastností Gimpu je to, že ukladá súbor automaticky podľa prípony do formátu, ktorý sme si zvolili. Ale aby to nebolo také jednoduché, vyhodí dialóg, v ktorom je možné zadefinovať veľa užitočných vlastností pre ukladaný obrázok. Stačí nám síce odkliknúť ponúkané hodnoty, ale prečo nevyužiť aspoň čiastočne niečo z možností Gimpu?

Ukladanie súboru do PNG

Ukladanie súboru do JPEG

Môžeme si totiž nastaviť výslednú kvalitu obrázku s ohľadom na jeho účel, doplniť komentár, nastaviť kompresiu, počet vrstiev a veľa ďalších vecí. Je jasné, že pre webové stránky potrebujeme obrázky s minimálnou veľkosťou, ale aspoň priemernou kvalitou. Podobne to platí pre posielanie fotiek emailom. Ale na archiváciu, alebo úpravu treba samozrejme použiť obrázky v tej najvyššej kvalite.

Ako vidíte, o Gimpe by sa dali písať knihy. A aj sa píšu :-) Nejaké nájdeme aj na knihy.cpress.cz. V ďalšej časti si už konečne predstavíme konkrétne nástroje a spôsob práce s nimi.

    • a co s textom 16.06.2005 | 22:24
      krixi   Návštevník
      celkom je dobry programko. Velmi dobre su tu napisane funkcie. Ja osobne pouzivam wo winXP Photoshop, a tam mám desiatky moznosti a efektov pre text. Co s ty roby superhviezda? Da sa stiahnut plug in?
      • Re: a co s textom 05.10.2005 | 00:42
        Marián Ščerbák   Návštevník
        Samozrejme, kde ich nájdete je opísané v niektorej časti seriálu.
    • Google announced today 20.06.2009 | 21:00
      Cain   Návštevník
      buy levitra -levitra buy propecia -propecia buy zithromax -zithromax buy xenical -xenical buy ultram -ultram buy fioricet -fioricet buy valium -valium buy acomplia -acomplia buy prozac -prozac buy ativan -ativan
    • Thank you. 24.06.2009 | 19:18
      Damia   Návštevník
      order ambien - ambien buy diazepam - diazepam online wellbutrin - wellbutrin order alprazolam - alprazolam order online prozac - prozac tamiflu info - tamiflu buy lorazepam - lorazepam best price nexium - nexium buy zoloft - zoloft online klonopin - klonopin
    • Thank you so much for this post. 15.07.2009 | 07:42
      Babette   Návštevník
      • Príspevok bol vymazaný.
    • QwtKSpoOLZjZGZ 13.10.2009 | 16:23
      TyygIaFrnZYu   Návštevník
      hoodia cactus health risk [url="http://www.barkerforsenate.com/hoodia-cactus-health-risk.html"]hoodia cactus health risk[/url] http://www.barkerforsenate.com/hoodia-cactus-health-risk.html 767010 fluconazole loop [url="http://www.joshstricklandonline.com/fluconazole-loop.html"]fluconazole loop[/url] http://www.joshstricklandonline.com/fluconazole-loop.html fzht lisinopril blood pressure erectile disfunction [url="http://www.barkerforsenate.com/lisinopril-blood-pressure-erectile-disfunction.html"]lisinopril blood pressure erectile disfunction[/url] http://www.barkerforsenate.com/lisinopril-blood-pressure-erectile-disfunction.html aouds buy clonazepam without perscription [url="http://www.joshstricklandonline.com/buy-clonazepam-without-perscription.html"]buy clonazepam without perscription[/url] http://www.joshstricklandonline.com/buy-clonazepam-without-perscription.html 9821
    • tLWqLivUnDUXUH 06.03.2010 | 00:06
      uiopGEuWXgZKtFtdaH   Návštevník
      • Príspevok bol vymazaný.
    • xhskLBZszeeYuK 10.03.2010 | 08:42
      WHSmgpmjx   Návštevník
      lisinopril 5mg [url="http://www.barkerforsenate.com/lisinopril-5mg.html"]lisinopril 5mg[/url] http://www.barkerforsenate.com/lisinopril-5mg.html klwv secobarbital work [url="http://www.cchreus.org/secobarbital-work.html"]secobarbital work[/url] http://www.cchreus.org/secobarbital-work.html fajhmr valtrex at a discount [url="http://www.arkhamgames.com/valtrex-at-a-discount.html"]valtrex at a discount[/url] http://www.arkhamgames.com/valtrex-at-a-discount.html 8P phentermine without prescription fast delivery [url="http://www.joshstricklandonline.com/phentermine-without-prescription-fast-delivery.html"]phentermine without prescription fast delivery[/url] http://www.joshstricklandonline.com/phentermine-without-prescription-fast-delivery.html mfkpw
    • VMfuuzef 31.03.2010 | 06:55
      BliBueeHUKXLs   Návštevník
      facts about aldara [url="http://www.joshstricklandonline.com/facts-about-aldara.html"]facts about aldara[/url] http://www.joshstricklandonline.com/facts-about-aldara.html kiblli what is buspirone [url="http://www.joshstricklandonline.com/what-is-buspirone.html"]what is buspirone[/url] http://www.joshstricklandonline.com/what-is-buspirone.html yinsga diazepam us fedex no prescription [url="http://www.joshstricklandonline.com/diazepam-us-fedex-no-prescription.html"]diazepam us fedex no prescription[/url] http://www.joshstricklandonline.com/diazepam-us-fedex-no-prescription.html 8047 too many ambien [url="http://www.barkerforsenate.com/too-many-ambien.html"]too many ambien[/url] http://www.barkerforsenate.com/too-many-ambien.html 8-DDD