GIMP (3) - Nástroje

05.02.2005 17:23 | Články | Marián Ščerbák
Jedna zo základných častí Gimpu sú nástroje. Všetky nájdeme v Toolboxe. Na čo vlastne ten ktorý slúži a ako sa s ním pracuje si vysvetlíme v dnešnej časti článku, aj keď treba priznať, že to nebude ani zďaleka vyčerpávajúci opis. Viac nájdeme už vo viackrát spomínanej dokumentácii, seriáli na Linuxsofte a veľa trikov objavíme pri ich častejšom používaní a samozrejme v Tipe dňa.

Toolbox s nástrojmiNa Toolboxe nájdeme vo verzii 2.2.* presne 29 nástrojov. Použiť ich môžeme aj z kontextového menu obrázku. Nastavovať ich môžeme buď myškou, alebo pomocou kláves. Teoreticky by sa dali roztriediť do niekoľkých skupín podľa účelu ich použitia. Najskôr si však vysvetlíme štruktúru obrázku z hľadiska Gimpu, neskôr sa k niektorým prvkom vrátime podrobnejšie.

Štruktúra obrázkuZákladom obrázku je obrazový bod (pixel). Z nich sú vytvorené jednotlivé farebné kanály RGB (Red, Green, Blue) a kanál Alfa, určujúci prisvitnosť vrstvy. Ak si ich poskladáme na seba, vznikne vrstva. Ak poskladáme viac vrstiev, vznikne obrázok. Pripomína to nezabudnuteľný Meotar s jeho fóliami, ak si to ešte niekto pamätá :-)

Nástroje na výber

Prvou skupinou by mohli byť nástroje na výber časti obrázku. S výberom môžeme neskôr vykonávať množstvo akcií (úprava, presun, nový obrázok atď.) nezávisle od zvyšku obrázku. Na to slúži prvých sedem nástrojov.

Prvý (Obdĺžnikový výber) a druhý (Eliptický výber) majú takmer všetky vlastnosti spoločné, samozrejme okrem tvaru. Ak si jeden z nich vyberieme, na karte nástroje si môžeme upresniť predovšetkým Režim výberu, Zaoblenie hrán (výber nepôsobí takým "ostrým" dojmom), Automatické zmenšenie výberu a Spôsob výberu. To jest: Voľný, Fixnú veľkosť výberu a Pevný pomer (zachováva iba pomer strán). Samotný výber vykonávame ťahaním myšky. Po vytvorení/nahradení výberu si môžeme k nemu pridať ďalší (ak predtým stlačíme Shift), ubrať z neho (pomocou Ctrl), alebo vytvoriť podmnožinu výberov (logicky Ctrl + Shift + ťahanie). To sú rovnaké akcie, aké dosiahneme stlačením niektorej ikonky z tzv. Režimu výberu. Výber môžeme zrušiť z kontextového menu Výber -> Nič, alebo (nie však vždy) kliknutím na obrázok mimo výber.

Ďalším nástrojom je Voľný výber oblasti. Rozdiel oproti predchádzajúcim nástrojom je v tom, že myškou vyberieme časť obrázku, pričom sa začiatočný a konečný bod automaticky spoja úsečkou. Preto sa nazýva aj "laso".

Ďalšie nástroje sú Výber spojitých oblastí a Výber oblastí podľa farby. Prepínaním vlastností sú podobné predchádzajúcim. Prvý z nich vyberie oblasti obrázku s podobnou farbou, o ktorých si myslí, že patria spolu :-) Posuvníkom v spodnej časti nastavujeme povolenú odchýlku od farby bodu, na ktorý sme klikli (referenčný bod). Nástroj je príznačne nazývaný aj "čarovná palička" :-) Výber oblastí podľa farby, vyberie všetky časti obrázku, ktoré majú rovnakú farbu ako bod, na ktorý sme klikli. Povolený rozsah takisto nastavujeme posuvníkom.

Ďalším nástrojom je Výber podľa obrysov na obrázku. Umožňuje nám ručne vybrať požadovanú časť obrázku, a to tak, že na obrys, ktorý chceme vyselektovať, postupne klikáme myškou. Vzniknuté čiary medzi bodmi sa automaticky snažia "uhádnuť", čo chceme "dosiahnuť". Umožňuje to určiť presnejší výber tvarov. Ak ho chceme upraviť, nie je problém "naklikať" si ďalšie body na existujúce čiary a ťahaním ich upraviť do požadovaného tvaru. Výber týmto nástrojom ukončíme spojením východzieho a koncového bodu a kliknutím do výberu.

OriginálVýber spojitých oblastíVýber podľa farby
1. Originálne logo 2. Výber spojitých oblastí 3. Výber podľa farby

Bézierova krivka

Podobný, ale oveľa výkonnejší je ďalší nástroj, Vytvoriť a upraviť cestu, inak tiež nazývaný "Bézierova krivka". Aj práca s ním je trochu podobná, tu však čiary upravujeme pomocou vektorov. Najprv si vytvoríme "cestu" ("označkujeme" požadovaný obrys) a z nej potom vytvoríme výber. Nástroj pracuje v troch režimoch: Návrh (samotné "značkovanie"), Úpravy (vytvarovanie cesty tak, aby čo najpresnejšie zodpovedal požadovanému tvaru, aj pomocou klávesy Ctrl), a Presun (presúva cestu). Ak sme s vytvorenou cestou spokojní, stlačíme Vytvoriť výber z cesty. Ikonku nájdeme aj na karte Cesty spolu s opačnou funkciou. Práve tento nástroj je mimoriadne vhodný na výber akéhokoľvek tvaru z obrázku. Ak chceme, môžeme túto cestu exportovať do samostatného súboru a použiť ju neskôr pri ďalšom obrázku; vyfarbiť, zvýrazniť obrysy apod., alebo ju použiť na iné účely :-) Možnosti ciest sú veľké, v jednej z ďalších častí článku sa k nim ešte na chvíľu vrátime...

Bézierova krivka
Práca s Bézierovou krivkou

Pipeta. Lupa. Meradlo. Presun. Skalpel.

Pipeta nám umožňuje výber akejkoľvek farby z obrázku, a tá sa dá pridať do našej vlastnej palety farieb. Tu ešte upozorním na "maličkosť": ak je zapnutá vlastnosť Vzorka zahrnutá, vyberie sa farba zo všetkých (!) vrstiev obrázka. Podobne to platí pre všetky nástroje obsahujúce túto vlastnosť.

Pipeta


Lupa: mnou asi najčastejšie používaný nástroj. Defaultne zväčšuje, po stlačení Ctrl zmenšuje.

Nástroj Meradlo (kružidlo) meria v obrázku uhly a vzdialenosť bodov.

Nástroj Presun "prekvapivo" presúva vrstvy, cesty atď. Nezastavia ho ani hranice obrázku a tak je možné pretiahnuť vrstvy, cesty atď. do iného obrázku. Defaultne presúva aktívnu vrstvu.

Skalpel umožňuje meniť rozmery obrázku buď priamo orezaním, alebo zadaním rozmerov. Šikovný nástroj. Tmavšie je zobrazená časť obrázku, ktorá bude "odstrihnutá". Otvorí sa nám aj dialógové okno, ktoré nám umožní zadať požadované hodnoty ručne.

Skalpel

Perspektíva, tvarovanie a spol.

Ďalšie štyri nástroje slúžia na zmenu rozmerov, perspektívy, naklopenie časti resp. celého obrázku. Ako prvé si na dolnej karte určíme, čo budeme meniť: vrstvu, cestu, alebo výber; smer transformácie (tradičná a korektívna: tá pracuje takpovediac v "opačnom smere"), druh interpolácie (kubická je vhodná pre zväčšovanie, lineárna naopak), orezať výsledok a v neposlednom rade náhľad (s mriežkou, bez, kombinácia ...). Mriežka nám pomôže lepšie sa zorientovať pri "ohýbaní" obrázku. Z podobného súdka je Preklopenie, to "prevráti" obrázok v smere šípky, tradičné Ctrl smer otočenia zmení na vertikálne.

Naklonenie Perspektíva- dopredu Perspektíva-  dozadu

A tu je výsledok
Perspektíva- dozadu hotovo

V ďalšej časti si krátko predstavíme zvyšné nástroje na kreslenie, pozrieme sa tiež na menu a niekoľko zaujímavých kariet.

    • --- 09.02.2005 | 00:41
      Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
      Som rád, že sa vám článok páči. A rovno by som poďakoval Ondrejovi Hučkovi za to, že ho tak skrášlil :-)
      • Re: --- 10.02.2005 | 12:09
        Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
        Ja som tam iba pridal ikony k jednotlivym nastrojom... nic velke :) Ale ten clanok je napisany velmi dobre, to sa musi nechat ;)
    • Pekny clanog 05.02.2005 | 14:32
      Alex   Návštevník
      Pekny clanok, vdaka. Tesim sa na dalsie diely.
    • Len tak dalej. 07.02.2005 | 17:27
      Avatar max SuSE 9.3  Používateľ
      Naozaj dobry clanok.Budem cakat na dalsie casti. Nahodov neexistuje nejaka kniha o Gimpe ktora to vsetko opisuje rad by som ju kupil? Alebo neplanujete nejaku napisat o Gimpe? Mislel som to vazne.
      • Re: Len tak dalej. 07.02.2005 | 18:11
        Avatar max SuSE 9.3  Používateľ
        Vsimol som si az teraz odkaz na tu knihu o Gimpe v clanku Gimp2
    • Nástroje na výber 17.02.2005 | 15:37
      mike   Návštevník
      Caute daju sa Nástroje na výber nastavit tak aby boli vzdy na vrchu a neskovavali sa za ine okno s otvorenym obrazkom alebo este lepsie aby boli sucastou otvoreneho obrazku?Tak ako je to u photoshopu?Pri praci sa mi stale niekam straca okno s nastrojmi. dik
      • Re: Nástroje na výber 18.02.2005 | 00:02
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        Zdravím Súbor-> Nastavenia-> Správa okien-> Typ správy okien-> Udržovať hore. Toto zabezpečí, že sa doky budú zobrazovať nad obrázkom. Potom už iba treba vytvoriť a odpojiť dialóg (kartu) nástroje, vhodne ju umiestniť a je to. Ak však chcete takto nastaviť časť odpojeného Menu (nástroje na výber), použite na to nastavenie WM. V KDE kliknutie na rám pravým tlačidlom myši -> Pokročilé-> nad ostatnými ... A opakujem, Photoshop nepoznám :-)
        • Re: Nástroje na výber 22.02.2005 | 12:44
          mike   Návštevník
          skusil som to ale vobec nic sa nezmenilo pouzivam ver 2.2.3 pod win XP
        • Re: Nástroje na výber 01.08.2009 | 11:56
          dsYkREfSvqQ   Návštevník
          bargain shop because; buy doxycycline; [url="http://www.expedater.com/buydoxycycline.html"]buy doxycycline[/url]; http://www.expedater.com/buydoxycycline.html buy doxycycline; 8PP; buy propecia; [url="http://www.expedater.com/buypropecia.html"]buy propecia[/url]; http://www.expedater.com/buypropecia.html buy propecia; 836238;
          • cialis generico 24.03.2010 | 20:41
            HsvsRsvsesv   Návštevník
          • generic levitra 27.03.2010 | 16:43
            HsvsRsvsesv   Návštevník
    • Re: 23.02.2005 | 00:17
      Marián Ščerbák   Návštevník
      Žiaľ, tak v tom prípade poradiť neviem. Možno sa bude dať niečo nastaviť v XP. Alebo skúste niečo pohľadať vo FAQ na gimpovských stránkach, predpokladám, že sa niečo také už riešilo. V každom prípade, v Linuxe to funguje :-)
      • Re: Re: 23.02.2005 | 23:07
        Marián Ščerbák   Návštevník
        V každom prípade skúste http://wingimp.org
        • Re: Re: 29.06.2008 | 22:15
          ferri222   Návštevník
          Nemate niekto navody na fotomontaz(chcem si vystrelit z kamarata)a ja sa v tom gimpe vobec nevyznam .Ak mate nejake podrobne navody prosim .poslite mail ferri.222@centrum.sk
          Diky
      • Re: Re: 31.05.2010 | 09:08
        Donuts   Návštevník
        Thanx! Very informative!, FL Studio XXL v9.0.3 Signature Bundle/Edition, [url="http://danna3513.vox.com/library/post/fl-studio-xxl-v903-signature-bundleedition-crack.html"]FL Studio XXL v9.0.3 Signature Bundle/Edition[/url], http://danna3513.vox.com/library/post/fl-studio-xxl-v903-signature-bundleedition-crack.html FL Studio XXL v9.0.3 Signature Bundle/Edition, fbjdzt, Mega Brickbash 3000 V1 2 1 Macosx Incl Keymaker Core, [url="http://ifiles.vox.com/library/post/mega-brickbash-3000-v1-2-1-macosx-incl-keymaker-core-crack.html"]Mega Brickbash 3000 V1 2 1 Macosx Incl Keymaker Core[/url], http://ifiles.vox.com/library/post/mega-brickbash-3000-v1-2-1-macosx-incl-keymaker-core-crack.html Mega Brickbash 3000 V1 2 1 Macosx Incl Keymaker Core, 752355, ZIP.Password.Recovery.Magic.v6.1.1.131.Regged-DJiNN, [url="http://aserrato.vox.com/library/post/zippasswordrecoverymagicv611131regged-djinn-patch.html"]ZIP.Password.Recovery.Magic.v6.1.1.131.Regged-DJiNN[/url], http://aserrato.vox.com/library/post/zippasswordrecoverymagicv611131regged-djinn-patch.html ZIP.Password.Recovery.Magic.v6.1.1.131.Regged-DJiNN, 743511, Audi Navigation RNS-E West Europe DVD9 2010 MULTiLANGUAGE, [url="http://vfelker.vox.com/library/post/audi-navigation-rns-e-west-europe-dvd9-2010-multilanguage-keygen.html"]Audi Navigation RNS-E West Europe DVD9 2010 MULTiLANGUAGE[/url], http://vfelker.vox.com/library/post/audi-navigation-rns-e-west-europe-dvd9-2010-multilanguage-keygen.html Audi Navigation RNS-E West Europe DVD9 2010 MULTiLANGUAGE, 7501, BackTrack 4 Final Release 2010, [url="http://acaesar.vox.com/library/post/backtrack-4-final-release-2010-patch.html"]BackTrack 4 Final Release 2010[/url], http://acaesar.vox.com/library/post/backtrack-4-final-release-2010-patch.html BackTrack 4 Final Release 2010, 81228,
    • help 22.07.2008 | 16:44
      kwecina   Návštevník
      prosim prosim..v gimpe este len zacinam..a nejako so nenasla funkciu pomocou ktorej by som zvacsila alebo zmensila len urcite casti na fotke...napriklad ked mam fotku tvare a potrebujem zvacsit oci..pomozte plis:))
      • Re: help 26.08.2008 | 17:36
        Katie   Návštevník
        hm... ja ak chcem zväčšiť oko, napr. keď si upravujem fotku (:D) tak idem cez Filtre-Skreslenie- IZvlnenie. Označíš Nárast, a určíš Polomer deformácie(teda akú veľkú plochu má zmeniť) a Mieru Deformácie(či jedným klikom zmeniť veľmi alebo málo).
        Trošku sa s tým pohráš. :) Teda možno existuje aj iný spôsob, ale aj ja som v podstate len začiatočníčka. :D
    • Great site! 20.06.2009 | 21:23
      Alisa   Návštevník
      buy levitra -levitra buy propecia -propecia buy zithromax -zithromax buy xenical -xenical buy ultram -ultram buy fioricet -fioricet buy valium -valium buy acomplia -acomplia buy prozac -prozac buy ativan -ativan
      • Re: Great site! 28.09.2009 | 20:07
        knzqyUzbySDQo   Návštevník
        meridia with money order [url="http://www.joshstricklandonline.com/meridia-with-money-order.html"]meridia with money order[/url] http://www.joshstricklandonline.com/meridia-with-money-order.html 85012 lisinopril and joint pain [url="http://www.barkerforsenate.com/lisinopril-and-joint-pain.html"]lisinopril and joint pain[/url] http://www.barkerforsenate.com/lisinopril-and-joint-pain.html =] loratadine for pets [url="http://www.barkerforsenate.com/loratadine-for-pets.html"]loratadine for pets[/url] http://www.barkerforsenate.com/loratadine-for-pets.html nwbx tadalafil fedex [url="http://www.joshstricklandonline.com/tadalafil-fedex.html"]tadalafil fedex[/url] http://www.joshstricklandonline.com/tadalafil-fedex.html 4758
      • Re: Great site! 26.02.2010 | 08:55
        ABzWtoKUbi   Návštevník
        estazolam shipped fedex [url="http://www.karenhermanforjudge.com/estazolam-shipped-fedex.html"]estazolam shipped fedex[/url] http://www.karenhermanforjudge.com/estazolam-shipped-fedex.html gcjoz comparison ultram [url="http://www.joshstricklandonline.com/comparison-ultram.html"]comparison ultram[/url] http://www.joshstricklandonline.com/comparison-ultram.html aayzvw depression kava effexor [url="http://www.arkhamgames.com/depression-kava-effexor.html"]depression kava effexor[/url] http://www.arkhamgames.com/depression-kava-effexor.html mgx study of gefarnate [url="http://www.karenhermanforjudge.com/study-of-gefarnate.html"]study of gefarnate[/url] http://www.karenhermanforjudge.com/study-of-gefarnate.html 997
    • Blog look great but 24.06.2009 | 19:36
      Dacian   Návštevník
      ambien info - ambien buy diazepam - diazepam best price wellbutrin - wellbutrin buy alprazolam - alprazolam online prozac - prozac order tamiflu - tamiflu buy lorazepam - lorazepam online nexium - nexium order zoloft - zoloft order online klonopin - klonopin
    • Thank you. 15.07.2009 | 08:06
      Damara   Návštevník
      • Príspevok bol vymazaný.