GIMP (4) - Nástroje II

12.02.2005 17:44 | Články | Marián Ščerbák
Gimp obsahuje sadu šikovných nástrojov na kreslenie. Veľa nastavení je rovnakých, no niektoré sú špecifické pre určitý nástroj a dodávajú mu ďalšie jedinečné vlastnosti. Takto si ľahko môžeme myškou v úlohe virtuálneho "štetca" nakresliť čiaru aj s "dobehom". Ako u skutočného :-)

tool-textNástroj Text obsahuje nastavenie písma, zarovnanie a pár jednoduchých možností, vrátane zarovnávania a vytvorenia cesty z textu.

Nástroje na kreslenie

plechovkaPlechovku poznáte aj z iných editorov. Nebol by to však Gimp, keby mu nepridal "tretí rozmer". T.j. pri jeho použití si môžeme nastaviť krytie (100% je úplné), režim (pri "hraní" sa s nimi strávite zrejme nejaký ten čas, je ich totiž 23 !), výber farby resp. výplne, či sa bude vyplňovať celá oblasť, alebo iba podobné farby. Pri druhom (defaultnom) spôsobe vypĺňania si ešte nastavíme podrobnosti. Ako vidíte, iba dôkladný opis práce s plechovkou by bol na jeden článok :-)

prechodPrechod je nástroj na vypĺňanie výberu a spol. farebným prechodom. Aktuálne nastavený nájdeme v dolnej časti karty nástrojov. Kliknutím naň (alebo na karte) si môžeme vybrať ďalší. Ak nám postačia prednastavené hodnoty, myšou iba pretiahneme výber na miesto určenia v obrázku. (Podobné "finty" s Drag & Drop môžeme vyskúšať aj pri iných prostriedkoch Gimpu, napr. na farbu :) V prechode si môžeme okrem už spomínaných krytia a režimu zvolíme tvar, smer a iné vlastnosti. Prechod aplikujeme tak, že v obrázku natiahneme myšou úsečku. Táto určuje veľkosť prechodu (zodpovedá približne jeho strednej časti), ako aj jeho smer (kolmo na úsečku). Samozrejme to závisí aj od použitého tvaru a iných nastavení.

ceruzka štetec pero guma sprej Pri ďalších nástrojoch si môžeme okrem už spomínaných vlastností vyberať tvar hrotu (štetec), citlivosť na tlak (pri obyčajnej myši je to bezpredmetné) a iné vlastnosti, ktoré umožnia skutočne realistickú simuláciu skutočného nástroja pri kreslení, alebo úpravách. Týka sa to Ceruzky, Štetca (zoslabenie napr. simuluje dobeh), Pera (veľkosť, sklon, uhol, citlivosť, typ), Gumy (antiguma napr. vracia späť vygumované časti :-) a Rozprašovača (to je vlastne spray; nastavujeme mu teda frekvenciu a tlak).

klonovaniePosledné nástroje si zaslúžia trochu podrobnejší opis. Prvým je Klonovanie (pečiatka). Po nastavení krytia a pod. si zvolíme či použijeme vzorku, alebo časť obrázka a takisto spôsob zarovnania. Stlačíme Ctrl a myšou "naberieme" vzorku z obrázku (pozor, aby to bolo z príslušnej vrstvy) a potom už len maľujeme vybranou vzorkou. Vynikajúci nástroj na úpravu a retuš obrázkov. Príklady využitia nájdeme napríklad v seriáli na linuxsofte. Oceníte ho napríklad pri retušovaní fotografie plyšového kresla :-)

zaostrenie/rozostrenie rozmazanie zosvetlenie/stmavenie Nástroj Zmena ostrosti zaostruje alebo rozmazáva obrázok. Prepíname ho pomocou Ctrl. Podobne pracuje nástroj Rozmazanie, ktorý však ťahom vyslovene "rozmaže" obrázok. Posledný nástroj Zosvetliť/Stmaviť upravuje jas obrázku. Modifikátorom funkcie je opäť klávesa Ctrl, pracuje rovnakým spôsobom ako Rozmazanie. My iba ťaháme a Gimp za nami stmavuje/zosvetľuje :-)

Farby

defaut-farbyA napokon sme sa dostali k výberu farieb, vzorkov, prechodu a hrotu. Výber farby nájdeme vľavo pod nástrojmi. Kliknutie na malé čierno- biele štvorčeky obnoví ich prednastavené hodnoty. Biela je farbou pozadia a čierna popredia (default). Kliknutím na šípku vpravo sa vymenia, pričom aktívna je tá hore. Ak si chceme nastaviť iné farby pozadia / popredia, poklikáme po nich, čím sa otvorí okno pre výber farieb. To obsahuje štyri karty, v každej z nich nájdeme históriu farieb (pridávame ich do palety kliknutím na tlačidlo so šípkou), ich hexadecimálny zápis známy z jazyka HTML (môžeme ho zadať aj priamo) a posuvníkmi so základnými farbami (červená, zelená, modrá) ako aj sýtosť, hodnotu, odtieň farby a prípadne priesvitnosť. Na prvej záložke (s Wilberom) ich volíme podľa Gimpu, na tretej je paleta podľa Win* a na štvrtej "miešame" vodové farby (postupne klikáme na farby, čím ich naberáme a miešame). Na druhej sú farby CMYK optimalizované pre tlačiareň. Toto je však zároveň asi najväčšia slabina Gimpu, pretože tento model nie je zatiaľ podporovaný na 100%.

výber farby GTK. výber farbypodľa Win*. výber_vodovej_farby.

Hrot nástrojov, štetec

Aktuálny hrot nástroja (volajme ho tak pre rozlíšenie od nástroja Štetec) na kreslenie vidíme hneď vedľa farieb (defaultne default štetec). Nový si vyberieme kliknutím naň (napríklad :), pričom sa nám otvorí nasledujúce okno.

výber_štetca. nový štetec. Vytvorené 2 ťahmi myšou.

Každý z týchto hrotov si môžeme upraviť, alebo si v Editore štetcov vytvoríme nový. Je to jednoduché, iba si ho nezabudnime uložiť.

Aktívna vzorka

Hneď vedľa hrotov sa nachádza aktívna vzorka. Jej pretiahnutím môžeme ľahko vyplniť obrázok (vrstvu, výber). Inú si môžeme vybrať po kliknutí na aktuálnu vzorku.

vzorky

Prechod

Pod vzorkou sa nachádza aktívny prechod. Už sme si ho spomínali, tu si ho môžeme vybrať, upraviť alebo vytvoriť nový. Ak sa po poklikaní naň nič neukáže, asi ho už máme otvorený na nejakej karte (default) :-) Vytvorenie nového prechodu je pochopiteľne trošku zložitejšie ako pri štetcoch. Použijeme na to kontextové menu z náhľadu prechodu.

prechody . editor_prechodu

To boli základné nástroje Gimpu v skratke. Viac o nich nájdeme v už spomínaných zdrojoch.

Menu

Ďalším nesmierne prínosným prvkom Gimpu je kontextové menu obrázku. Otvorí sa kliknutím pravého tlačidla myši na okno. Už sme spomínali, že akúkoľvek jeho časť môžeme oddeliť a umiestniť si ju samostatne na plochu. Rovnaké je aj v hornej lište okna. Nájdeme tam položku Súbor (je rozšírená o rôzne možnosti ukladania súboru), Upraviť (vkladanie, kopírovanie, zmazanie, vyplnenie farbou, buffer, obkresliť výber/cestu atď.). Podmenu Výber umožňuje prácu s výberom. Pomocou prvej časti tohto podmenu si výber vytvoríme (aj nástrojmi, ktoré už boli opísané), druhou časťou podmenu ho upravujeme (zmrštenie, nárast atď.) a v tretej ho uložíme na ďalšie spracovanie (do cesty, do kanála).

V časti Zobrazenie si zapíname napríklad Nový pohľad. Ten je veľmi výhodný najmä vtedy, ak v hlavnom okne upravujeme malú časť obrázku pri veľkom zväčšení, a v náhľade pritom môžeme sledovať zmeny vzhľadom k celému obrázku. Dá sa zapnúť viackrát, takže by nemal byť problém vidieť detail, polodetail a celok. Volíme tu tiež mierku zobrazenia, veľkosť okna, okná s informáciami, filtrami, navigačné okno ako aj iné prvky. Od vodítok, cez výber, ponuku atď. až po farbu výplne okna. Menu Obrázok nám ponúka funkcie ako Duplikovať, Režim (tu si skonvertujeme obrázok do inej farebnej palety, od prevodu do čierno- bielej, cez dekompozíciu/skladanie farebných kanálov až po optimalizáciu obrázkov pre web). Správnou konverziou môžeme značne zmeniť veľkosť obrázku v pamäti. Transformácia zmení polohu obrázku. Ďalej si tu môžeme upraviť veľkosť plátna/obrázku (čo nie je to isté) resp. tlače; rôzne spôsoby orezania obrázku, splynutie vrstiev, upraviť vodítka a veľkosť mriežky atď. Menu Vrstva sa budeme venovať v inej časti článku. Položka Nástroje poskytuje vlastne to isté, čo nájdeme Toolboxe :-) Dialógy (karty) si krátko preberieme v ďalšej časti článku. A napokon nám zostali položky Filtre a Script- fu, ktoré sú tou neotrepanou "šľahačkou na torte". Ak sa vám zdá, že nástroje sme opisovali veľmi krátko, jednotlivé prvky z týchto menu pre zmenu nebudeme opisovať vôbec... (Časť z nich však ešte budeme používať.) Ich objavovanie nechám čitateľom. A odporúčal by som začať bez rešpektu rovno Jéj-slizom, alebo Jéj-Lupou :-)

Jéj- lupa . Jéj-sliz

    • pochvala 13.02.2005 | 20:26
      corvus66   Návštevník
      Zatiaľ výborné zhrnutie. Ja by som na toto trpezlivosť nemal :)))
    • verzia pre tlac 14.02.2005 | 21:22
      Avatar juraj64 Mandrakelinux, Fedor  Používateľ
      Serial sa mi paci, skoda ze neexistuje verzia clanku pre tlac.
      • Re: verzia pre tlac 17.02.2005 | 20:15
        Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
        V budúcnosti budú aj verzie pre tlač jednotlivých článkov. Ale teraz môžete použiť OpenOffice.org. Skopírujte celý článok a nakopírujte do OOo. Z Firefoxu to ide bezchybne. Nakopírujú sa aj obrázky...
        • Re: verzia pre tlac 09.02.2009 | 00:38
          dodo   Návštevník
          7899 pojnbiuiu
        • Re: verzia pre tlac 09.02.2009 | 00:39
          dodo   Návštevník
          7899 pojnbiuiu
          oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
    • hlupa otazka 15.03.2005 | 22:54
      joe art   Návštevník
      prepacte ze sa pytam mozno je to haluz a ja som slepuch ale tusim tam nieje nic na kreslenie stvorca kruhu a pod. nieje to standard? lebo photoshop to ma priamo na lavej liste . dakujem za kazdu odpoved :)))
      • Re: hlupa otazka 12.04.2005 | 01:00
        Marián Ščerbák   Návštevník
        Sorry za neskoru odpoved ... Ci je to standart, neviem, ale existuje viac sposobov kreslenia geometrickych tvarov. Asi najlahsie je spravit stvorcovy (kruhovy) vyber (je vlavo hore) a donho pretiahnut pozadovanu farbu.
    • blba 19.07.2007 | 18:13
      Danielita   Návštevník
      ahojte. okrem toho, ze si sama robim stranku, nemam o PC a grafike ako takej ani sajnu.. kedze podnikam v smere, kde velmi zalezi na obrazovej dokumentacii, potrebujem preto vela upravovat najma obrazky. zatial som to robila mojim vedomostiam primeranym sposobom, takze aj vysledok bol podobny. bol mi vsak odporuceny prave GIMP... lenze ja s nim vobec neviem robit :((( vie mi tu niekto odpovedat, ako vyrezat z celeho obrazku urcitu cast, resp. aby pozadie okrem casti z obrazku, ktoru som si vybrala, zostalo biele? a ako robit na obrazkoch vodotlac? POPROSIM, NEDAVAJTE MI TU ODKAZY NA STRANKY... ja si ich vyhladam aj sama... lenze ja im aj tak nerozumiem... ak mozem, radsej by som uvitala postup. mam kopec obrazkov, ktore musim orezat a to nehovorim o tych, kde potrebujem vlozit vodotlac... dakujem.
      • Re: blba 29.09.2007 | 04:01
        MarkOs   Návštevník
        To nemas velmi zlozite. Proste si v gimpe otvoris obrazok a vyberies si niektory z nastrojov na oznacenie vyberu. Napriklad na oznacenie postavy alebo nejakeho zretelneho objaktu sa najlepsie hodi nástroj "vyber podla obrisov na obrazku". To potom len robis take bodky na okrajoch okolo objektu a ked dojdes tam kde si zacala tak este kliknes na ten objekt a oznaci sa vyber. Potom nan klikni pravým tlacitkom misi a vyber VYBER>PLAVAJUCI. Potom sa pozri na nastroj vrstvy a klikni na ten plavajuci vyber pravym tlacidlom a oznac NOVA VRSTVA. Potom to tam budes mat cele pekne rozdelene a nehodiace sa mozes vymazat. Popripade mozes vytvorit novu vrstvu - cisto bielu a umiestnis ju pod svoj vyber.
    • Can I post this in my blog? 24.06.2009 | 19:26
      Dama   Návštevník
      order ambien - ambien order online diazepam - diazepam wellbutrin info - wellbutrin buy alprazolam - alprazolam best price prozac - prozac buy tamiflu - tamiflu online lorazepam - lorazepam order nexium - nexium buy zoloft - zoloft online klonopin - klonopin
    • Are you guys just doing this 15.07.2009 | 07:54
      Baden   Návštevník
      • Príspevok bol vymazaný.