Ako nainštalovať Mandrake Linux 10.0

11.12.2004 11:05 | Články | Peter Chabada
V tomto postupe popisujem krok-za-krokom návod "Ako nainštalovať Mandrake Linux 10.0 na počítač, na ktorom je nainštalovaný OS Windows". Postup je určený najmä ľuďom, ktorí nemajú veľké skúsenosti s Linuxom, no napriek tomu sa rozhodli Linux vyskúšať.
Úvod - 01 - 02 - 03 - 04 - 05 - 06 - 07 - 08 - 09 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16

Úvod

V tomto postupe popisujem krok-za-krokom návod "Ako nainštalovať Mandrake Linux 10.0 na počítač, na ktorom je nainštalovaný OS Windows".

Postup je určený najmä ľuďom, ktorí nemajú veľké skúsenosti s Linuxom, no napriek tomu sa rozhodli Linux vyskúšať. Preto mnoho vecí zjednodušujem a nevysvetľujem do detailov. Podrobnejší postup v češtine nájdete na webe ako 244 stránkový skomprimovaný pdf súbor. Pokiaľ zatiaľ nemáte žiadne skúsenosti s Linuxom, skúste najprv niektorú zo "živých" distribúcií, ktoré sú spustiteľné priamo z CD bez toho, aby sa inštalovali do počítača (napr. Knoppix, Mandrake Move, či Slax).

Tento postup je odskúšaný na Mandrake Linux 10.0, avšak pravdepodobne je ho možné použiť aj na iné verzie disponujúce rovnakým inštalátorom (napr. Mandrake Linux 9.2). Mandrake Linux je možné bezplatne stiahnuť (prvé tri CD) z viacerých lokalít.

Začíname

Do počítača vložíme prvé CD a reštartujeme počítač. Ak je to potrebné, v BIOSe umožníme bootovanie (štartovanie) počítača z CD/DVD mechaniky. Ak ani potom počítač nezačne bootovať z CD, skúste bootovať z CD číslo 2 a pri prvej otázke vymeňte CD za prvé.

Nasledujúci krok

Vyvinenie sa zo zodpovednosti:
Autor dáva tento návod v dobrej vôli, že pomôže prípadným záujemcom o Linux. To, že sa autorovi podarilo uvedeným spôsobom nainštalovať Mandrake Linux 10.0, nemusí znamenať, že sa to podarí aj vám. Ak budete pokračovať, robíte to na vlastné riziko uvedomujúc si, že pri neodbornej inštalácii akéhokoľvek operačného systému je možné zničiť všetky údaje nachádzajúce sa v počítači. Autor neberie zodpovednosť za akúkoľvek škodu spôsobenú použitím tohto návodu.