Arch Linux (3) - inštalácia Nvidia driverov, ALSA a NFS

07.11.2005 15:58 | Distribúcie | Samuel Cengel

V poradí tretí článok o distribúcii Arch Linux sa zaoberá inštaláciou Nvidia driverov a záležitosťami súvisiacimi s týmto krokom. Zvukovým systémom ALSA a NFS (Network File System). Na systém ALSA a NFS nájdete iba príslušné odkazy. V článku bude vysvetlené, prečo tomu tak je.

Inštalácia Nvidia driverov pomocou pacmana

Balíčky nvidia a nvidia-legacy, sú určené pre kernel Arch Linuxu. Kernel vo forme balíčka je možné nainštalovať (upgradovať) pomocou systému pacman. Dostupné verzie balíčkov kernelu je možné prezrieť si na archlinux.org v sekcii packages alebo pomocou príkazov: pacman -Sy a pacman -Ss kernel. Druhý z nich vypíše v okne terminálu všetky dostupné balíčky v sekcii kernels.

Postup je mnou otestovaný s jadrom 2.6, xorg a balíčkom nvidia.

Pokiaľ chceme použiť nejaký vlastný kernel, je nutné inštalovať nvidia drivery ručne.

Pred inštaláciou nvidia driverov je dobré upgradovať celý systém pomocou pacman -Syu. Túto operáciu je dôležité vykonať kvôli tomu, že balíčky nvidia sú v najnovšej verzii a jadro 2.6.10-3 (je obsahom inštalačného CD) je kompilované pomocou gcc3.4 a ovládače pomocou gcc4.0. Čo znamená, že pri použití jadra 2.6.10-3 by nastal problém v inštalácii, kvôli nezhodnosti gcc kompilátora.

Tento článok bude predpokladať, že vykonáme upgrade celého systému a tým aj jadra na poslednú dostupnú verziu a budeme používať jadro rady 2.6. Samozrejme, že v systéme je možné použiť aj jadro rady 2.4.

Aktuálne jadro by malo byť vo verzii 2.6.13.4-3 (SCSI aj IDE). V sekcii balíkov testing sa objavilo už aj jadro 2.6.14. Tiež treba uviesť, že po prechode na jadro 2.6.13.4-3 (SCSI aj IDE) alebo 2.6.14 (IDE) je nutné počítať iba s podporou udev (devfs nie je podporované v Arch linuxe od jadra 2.6.13). Pokiaľ teda z rôznych dôvodov potrebujete podporu devfs, musíte downgradovať jadro 2.6.13.4-3 na jadro 2.6.12, ostať u 2.6.10-3 alebo si vytvoriť vlastné jadro a nainštalovať nvidiu ručne.

Dôležité je tiež podotknúť, že v systéme pacman sa nachádzajú vždy iba aktuálne verzie balíkov (súvisí to s filozofiou Arch linuxu - byť veľmi aktuálny). Odkaz na článok o filozofii Arch linuxu nájdete v komentároch k prvému článku, ktorý bol venovaný inštalácii Arch linuxu 0.7 Wombat. Čiže jadro nájdeme iba najnovšie a nemôžeme nainštalovať napr.: 2.6.11-xxx. Downgrade jadra na verziu 2.6.12 je priamo možný cez systém pacman (no funkčnosť som neskúšal). Riešiť tento problém sa dá viacerými variantami, ktoré sú určené na diskusiu v komentároch k tomuto článku.

Pred upgradovaním jadra je dobré si zálohovať staré jadro, ktoré sa nachádza v /boot/ a jeho názov je vmlinuz2x, x=4,6 podľa rady kernelu. Ešte lepšie je zálohovať si celý adresár /boot/. Je to veľmi výhodné kvôli tomu, že si môžeme nové jadro odskúšať a v prípade problémov, vrátiť staré jadro (s upgradom som nemal však žiadne problémy, všetko fungovalo dobre). Možností, ako si výskúšať nové jadro je viac, takže tiež budú otázkou diskusie.

Ak používate bootloader grub je nevyhnutné kvôli podpore udev editovať /boot/grub/menu.lst a zameniť riadky typu /dev/discs/disc0/partx x=číslo podľa počtu oddielov na disku za /dev/hdyx y=a,b.... podľa zapojenia disku, x=číslo podľa počtu oddielov na príslušnom disku. Ak ste si nie istý, ako to spraviť, tak pred upgradom jadra sa najprv v komentároch alebo fóre opýtajte na správne editovanie tohto súboru skúsenejších používateľov.

Vrelo odporúčam pozorne čítať výstupy aktualizácie jednotlivých balíčkov alebo aj celého systému. Vyhnete sa tak skoro maximu možných problémov, ktoré so sebou prináša jednoduchá aktualizácia Arch linuxu pomocou systému pacman. Na škodu nie je navštevovať domovskú stránku, kde nájdete správy o prípadných problémoch v balíčkoch a možnostiach ich riešenia. Systém pacman je možné konfigurovať aj tak, aby sa určité balíčky neaktualizovali vôbec, čo môže byť občas veľmi užitočná funkcia. Tieto nastavanie búdú tiež predmetom komentárov a fóra.

Samotná inštalácia pozostáva z viacerých krokov:

Ovládače nvidia sa musia inštalovať v textovom režime. Ak bežíme v X, opustíme ho ctrl+alt+backspace. Potom zadáme:

#pacman -S nvidia alebo #pacman -S nvidia-legacy (pre staršie karty)

V prípade neúspešnej inštalácie, nájdeme chybu v súbore /var/log/nvidia-installer.log. Informovaní o neúspechu budeme tiež vo výstupe inštalácie v okne terminálu, kde prebieha. Vyššie už bolo spomenuté, že čítať pozorne sa oplatí :).

Configurácia /etc/X11/xorg.conf pre nvidiu

Treba editovať tento súbor a zmeniť v sekcii "Device" driver "nv" na "nvidia"

Section "Device"
	Identifier  "Card0"
	Driver      "nvidia" - predtým "nv"
	VendorName  "All"
	Option      "NoLogo" - tento riadok nie je potrebný, nezobrazi sa logo
	BoardName   "All"
EndSection

Ćasť vášho súboru by mala vyzerať podobne.

V článku, z ktorého som čerpal, je uvedné, že je dobré urobiť ešte ďalšie zmeny:

V sekcii "Module" zákázať GLcore a DRI
a pridať glx, ak tam nie je.

Section "Module"
	Load  "ddc"  # ddc probing of monitor
	#Load  "GLcore" - predtým bez znaku #
	Load  "dbe"
	#Load  "dri" - predtým bez znaku #
	Load  "extmod"
	Load  "glx"
	Load  "bitmap" # bitmap-fonts
	Load  "type1"
	Load  "freetype"
	Load  "record"
EndSection

Zakázať sekciu "DRI" kompletne

#Section "DRI"
#	Mode 0666
#EndSection

Predtým všetky tri riadky bez znaku #.
Ćasť vášho súboru by mala vyzerať podobne.

Konfigurácia /etc/rc.conf

V určitých prípadoch je nutné pridať do riadku modulov nvidia. Nie je to nutné, pokiaľ bežíme pod xorg a udev. V zdrojovom článku sa takisto uvádza, že to je nevyhnutné pre nvidia-legacy a niektoré verzie kernelu (treba odskúšať podľa verzie jadra a grafickej karty).

Zdroj pre tento článok: inštalácia NVIDIA. V tomto článku sa tiež dozviete návod na ručnú inštaláciu nvidia driverov v anglickom jazyku.

Inštalácia zvukového systému ALSA

Túto problematiku nebudem popisovať, pretože už existuje návod na inštaláciu v slovenskom jazyku a bolo by to dosť nefér voči autorovi. Uvediem iba odkaz na tento článok - inštalácia alsa.

Inštalácia NFS (Network File System)

Tiež existuje návod - inštalácia NFS.

Záver

Čo dodať na záver? Skúste si nainštalovať drivery pre Nvidiu, zvukový systém ALSA, NFS a tešiť sa z 3D akcelerácie, zvuku a Network File System. Otázky a pripomienky k tomuto článku adresujte do komentárov alebo priamo autorovi.

    • Re: Re: fedora4 a aurox 08.09.2005 | 14:01
      Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
    • Pardon 07.11.2005 | 22:58
      Avatar Samuel Cengel <b>Archlinux</b>  Používateľ
      Ospravedlnujem sa tym, co si tento clanok uz precitali. Nejakym nedopatrenim som tam uviedol linku na anglicku verziu navodu na instalaciu alsy. V najblizsom case to bude uvedene na spravnu mieru:-)
      • Re: Pardon 08.11.2005 | 02:08
        Avatar Samuel Cengel <b>Archlinux</b>  Používateľ
        navod v slovenskom jazyku najdete tu: instalacia alsy SK. Keby to niekto velmi chcel, kym to administrator nezmeni :-)
    • KDE 08.11.2005 | 14:56
      Jaroslav Šmíd   Návštevník
      Podobně jako u nävodu instalace pro GNOME jsem postupoval i při instalaci KDE. Do ~/.xinitrc napíšu "exec startkde". Zadám startx a spustí se KDE. Problém však nastává po odhlášení. Odhlásím se, a dám znovu startx. Začne se načítat KDE, ale zastaví se to na inicializaci periférií (druhá ikona). Ve vt1, odkuď jsem spouštěl startx se objeví chybová hláška programu xset, že je neplatný adresář s písmi, nebo špatná adresa xfont serveru. Adresáře s písmi jsou ale správné, takže je něco s xfont serverem. Zajímavé je, že první start KDE po spuštění PC se vydaří. Nemusím při startu spouštět nějakou další službu kromě těch, které jste uváděl u článku o gnome? V Madrivě se například musela při startu spouštět služba xfs (x font server), ktežto ta v archlinuxu není. Jinak arch je bezvadná linuxová distribuce.
      • Re: KDE 08.11.2005 | 15:34
        Avatar Samuel Cengel <b>Archlinux</b>  Používateľ
        musel by som klamat, keby som vedel z hlavy povedat, kde je problem. KDE vobec nepouzivam a Gnome som si iba vyskusal cez week. Pouzivam Fluxbox a kniznice pre gtk aplikacie. Mam ARCH aj na notebooku ibm thinkpad 400mHz a 298ram a bezi tam naozaj celkom slusne, aj ked uz nie vsetko je bezproblemove, ale co uz je to 6rocny book. Na desktope som zatial nemal nejaky problem. Arch nie je dokonaly, ale ak nieco raz vyriesite, tak aj funguje. Je podobny slackwaru, no ma masivnejsieho spravcu balickov.
        • Re: KDE 12.11.2005 | 20:12
          kajn   Návštevník
          mal by ti bezat daemon network, kedze ten sa stara o spustanie lo zariadenia a to kde potrebuje.
          • Re: KDE 12.11.2005 | 20:14
            kajn   Návštevník
            mal by ti bezat daemon network, kedze ten sa stara o spustanie lo zariadenia a to kde potrebuje.
    • Super clanok! 08.11.2005 | 22:57
      Dash   Návštevník
      Dobry den, o5 super clanok. Gratulujem ;)
    • Problem 28.11.2005 | 21:15
      Tomasso   Návštevník
      Nebudem tu robit rozne obkeci a pojdem rovno k veci. Pri distribuciach ako SUSE 9.3-10.0 alebo MEPIS 3.3.1 a 3.4-1-rc1 mi po nainstalovani ovladacoch od nvidie bud z nvidia.com alebo uz integrovanych v Linuxe mi po odhlaseni zacnu po obrazovke behat ciary a neviem co s tym. Robilo mi to aj na starsich ovladacoch a tiez aj na inej GF karte. Mal som GF420MX a teraz to iste aj na GF5200.
      • Re: Problem 01.12.2005 | 21:31
        Samuel Cengel   Návštevník
        Co sa tyka tochto problemu: tiez som si vsimol u seba na desktope, ze pri odhlasovani mam hore na obrazovke taky divny farebny pas, mam geeforce 5200. Pokial mam spravne info a niekde som cital diskusiu k tomuto problemu, tak je to problem priamo ovladacov od Nvidie, priamo od vyrobcu. Robilo mi to aj v inych distrach, takze je to asi vseobecny problem. Takze asi sa treba obratit na vyrobcu alebo napisat do fora, nvidia ma na svojej stranke forum, mozno tam budu o tom vediet viac.
    • breki@host.sk 01.05.2006 | 11:42
      Breki   Návštevník
      Tiez mam nvidiu no v balicku moja 6200 nieje, a okrem toho mam taky problem ze v linuxu nainstalovat nic neviem(SuSe) kupil som si aj knihu no som z toho stale sprosty. vsetko pisu len postupx nie. neviem ani ako nainstalovat hry......