Týždeň s Ubuntu telefónom

15.10.2014 23:09 | Články | bedňa

Ubuntu sa snaží preraziť do sveta chytrých telefónov. Za týmto účelom vytvorilo projekt Ubuntu Touch, ktorý by mal splynúť s desktopovým Ubuntu a ponúknuť platformu kde budeme mať v telefóne aj na desktope ten istý systém. Pretože ma už nejaký čas láka ho vyskúšať, tak som si kúpil zatiaľ jediný oficiálne podporovaný telefón LG Nexus 4.

Hardvér

LG Nexus 4 má štvorjadrový procesor, 2GB RAM, 16GB ROM, 4.7 palcový IPS Plus displej s rozlíšením 768 x 1280 bodov.

Inštalácia

Dostať Ubuntu Touch do Nexusu je úplne triviálne. Do počítača si stačí nainštalovať ubuntu-device-flash a phablet-tools. Pokiaľ nebudeme zálohovať Android a nepoužívame šifrovanie, tak stačí spraviť tieto kroky.

  1. Zapnúť v telefóne USB debugging (Je v nastaveniach Androidu).
  2. Odomknúť telefón.
    1. Rebootneme do bootloaderu
      adb reboot bootloader
    2. Odomlneme zariadenie
      sudo fastboot oem unlock
  3. Reboot do bootloader - zvolíme na telefóne (hlasitosť zvuku a power)
  4. Nainštalujeme Ubuntu Touch
    ubuntu-device-flash --channel=devel --bootstrap

Všetko sa samo stiahne, potom sa telefón rebootne a už beží Ubuntu, prvý boot bude dlhý. Pravdepodobne sa vás telefón pri prvom boote bude pýtať či chcete fixnúť bootloader, tam len stlačíte tlačítko na zapnutie telefónu a boot pôjde ďalej.Originálny návod v angličtine.

Obrázky

Uvítacia obrazovka - lockscreen

Pohybom doľava, alebo doprava odomkneme obrazovku.

Plocha

Je to klasická plocha s ikonami a dá sa rolovať hore dole. Keď spravíme pohyb od úplne spodného kraja obrazovky, tak sa presunieme do manažéra oblastí.

Manažér oblastí

Je tu na výber niekoľko oblastí ako Video, Music, Ubuntu Store atď.

Unity panel

Pohybom prstom úplne zľava trochu doprava sa nám zobrazí Unity panel.

Prepínanie aplikácií

Dlhým pohybom sprava doľava sa nám zobrazí zoznam spustených aplikácií. Vyzerá to dosť efektne. Na aplikáciu na ktorú kilkneme sa nám maximalizuje. Pohybom aplikácie hore alebo dole ju ukončíme.

Lišta

Pohybom prsta zhora dole vyrolujeme lištu z rýchlymi nastaveniami správ, GPS, siete, zvuku, správy napájania, udalostí a času.

Terminál

Emulátor terminálu má dosť možností nastavenia, vrátane imitácie CRT monitoru viď screenshot. Vie klávesové skratky ako Ctrl+Z, Ctrl+C, pohyb šípkami, TAB autodplňovanie atď.

Momentálny stav

Ovládanie je naozaj svojské, sám by som bol zvedavý koľko by vám trvalo nastavenie budíka. No keď zistíte ako sa s ním pracuje, tak vám to všetko už príde automatické, je to rovnaké vo všetkých aplikáciach. Základné aplikácie fungujú a počas pár dní čo ho mám tak prebehlo niekoľko upgrade. V prvej verzií som musel aj odpojenie siete nahadzovať cez terminál, nepomohol ani reštart.

sudo sh
cd /usr/share/ofono/script
./enter-pin pin číslo_s_pinom

V najnovšej verzií po reštarte už ide zadať PIN kód cez užívateľské prostredie. Systém sa stabilizoval, viac aplikácií začalo fungovať, ale zďaleka nie všetky. Na to že vyhlásili 19.04 RTS ako stabilnú, tak toto musím povedať, že prestrelili. GPS nefunguje, je to otvorený bug. Teda ono funguje, aspoň keď si ho overím cez terminál, vracia hodnoty, len GUI sa k ním nemôže dostať, zmena API, alebo problém s oprávneniami. Pozadie sa nedá zmeniť, hoci nastaviť ako že ide. Vraj tento bug pribudol v 14.04. Nieje problém si stiahnuť niekoľko aplikácií a pôjde jedna. Výber aplikácií je slabý, s kvalitou Andoidích sa nedajú ani zrovnať. Veľa z nich sú to len prerobené webové aplikácie. A čo spotreba? No nieje to dobré, pokiaľ sa nedostanú na polovicu, tak to bude nepoužiteľné.

Resumé, oplatí sa do toho ísť?

Bez pochyby sa oplatí, je to systém ktorý prináša klasické linuxové prostredie, dá sa to slušne hackovať. Tím vývojárov komunikuje, hoci opravy nebudú zo dňa na deň. Je to niečo iné, vyzerá to dobre. Je tam neskutočný terminál aj s emuláciou starého rozbitého CRT monitora, fungujú tam Ctrl+C atď. Dá sa zapnúť RW systém a frčíme ako na hocijakom desktope, tu sa to dá asi dosť slušne rozbiť, ale dostať systém do použiteľného stavu vďaka utilitkám je otázka pár minút. Teraz keď nad tým rozmýšľam toto som na desktope nikdy nevidel, teda ani na Androide. Keď počítam že dáta a nastavenia nám stále ostanú a popritom môžeme meniť verzie hore, dole.

Killer Feature

Zabijáckou vlastnosťou Ubuntu Touch je možnosť pomocou SlimPort kábla, pripojiť monitor, klávesnicu a myš. Systém sa prepne do klasického desktopového Ubuntu ako ho poznáme. Takže OpenOffice, Inkscape, Gimp a ďalšie aplikácie používame ako sme zvyknutí, vrátane celého prostredia Unity.

Malý hacking

Vďaka tomu, že tam beží zobrazovací server Mir (alternatíva Xorg), tak ako ho poznáme z desktopu tak vieme pomocou jeho nástrojov vytiahnuť z neho obraz a spraviť snímky obrazovky, alebo video.

Pre snímok obrazovky si stiahnite do počítača môj upravený skript phablet-screenshot na snímanie obrazovky, ako to už býva zvykom, ten ubunťácky je rozbitý. Nezabudnite mu dať spustiteľný príznak.

V počítači do terminálu napíšete

phablet-screenshot nazov_obrazka.png

Pokiaľ chceme spraviť video, tak som na to spravil malý skript. Skript vyťahuje RAW snímky a skladá z nich video. No pretože tam nieje žiadna komprimácia, tak video v rozlíšení 384x640 bodov a 30 sníkov za sekundu, vytvorí za 15 sekúnd video väčšie ako 400MB. Pre použiteľnosť sa po skončení snímania prenesie do počítača a skomprimuje do formátu ogg, v telefóne sa zmaže. Je nutné mať v počítači nainštalovaný mencoder.

Downloading trvá dlho tak trpezlivosť.

Skript stiahnete tu, je to ut_nexus4_screencast.

Spustíte ho príkazom

./ut_nexus4_screencast

Video nájdete v aktuálnom adresári pod názvom screencast.ogv.

Meizu MX4 základné parametre

Prvý telefón oficiálne predávaný s Ubuntu bude nadupaný Meizu MX4.

Procesor: Štvorjadrový 2.2 GHz Cortex-A17 a štvorjadrový 1.7 GHz Cortex-A7 (osemjadro)

Pamäť: 2GB RAM

Interné úložisko: 16, 32, alebo 64 GB

Dislej: IPS 1152 x 1920 bodov, 5.36palca

Fotoaparát: 20.7 MP, 5248 х 3936 bodov, autofókus, dual-LED (dual tone) blesk

Kamera: Full HD (1 920 x 1 080 b., 30 fps) a 4K video 3 840 x 2 160 b., 30 fps

Pripojiteľnosť: HSDPA, HSUPA; LTE, Cat4, 50 Mbps UL, 150 Mbps DL, Bluetooth 4.0, microUSB, dual-band, Wi-Fi Direct,  3,5 mm jack

Ďalšie: GPS, Glonass, Beidou, QZSS, akcelerometer, gyro, compass, MHL

Batéria: batéria: Li-Ion 3 100 mA

    • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 18.10.2014 | 21:42
      Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

      Super článok, síce sa viac zaujímam o Jollu ale toto je tiež veľmi zaujímavé len splašiť HW kde sa dajú tieto psie kusy stvárať :-)

      • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 18.10.2014 | 22:39
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Ja som rozmýšľal nad viacerými mobilnými systémami. Jolla stavia na overených základoch, len čo som počul má tam nejaké vecí s QT nejak natvrdo zadrátované a že je s tým problém ak tam chceš niečo zmeniť. Žiadna iná platforma okrem Ubuntu neponúka možnosť po pripojení monitoru, klávesnice a myške sa prepnúť do štandartného desktopu. Ďalším zaujímavým je momentálne FireFox OS ktorý je benevolentnejší k úpravám a kopec vývojárov práve hackingom môžu prilákať. Osobne si myslím že práve vývojári pretlačia FireFox do popredia. Je voľnejší k úpravám ako konkurencia.

        Čo sa týka HW, tak práve na LG Nexus 4 je preportovaná väčšina existujúcich mobilných systémov, FireFox, SailFish a ďalších.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 18.10.2014 | 23:01
          Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

          V Jolly je ešte dosť bugov ale je to aspoň nejaký nástupca Meega al keď základ systému je úplne iný, aspoň to robia rovnaký vývojári a aj komunita je s väčšej časti tá istá

          • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 19.10.2014 | 01:19
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            Až na drobnosti by to malo na Nexus 4 chodiť, inak video z Ubuntu Touch si si pozrel? Jako nieje to úplne plynulé ale na to že sa to sníma desktop z mobilu mi to príde fajn.

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 19.10.2014 | 11:18
              Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

              Jo pozeral som si to, vyzerá to súper ale nieje to môj štýl, nemám rád plytvanie miesta, strašne veľké rozostupy okolo ikoniek ale asi sm si moc zvykol na Meego na mojej Nokii N9, a potom som celkom bezradný pri ovládaní iných telefónov, žiaden iný mi ešte tak nesadol do ruky ako práve táto nokia. Škoda že takto zakapala mala šancu na život.

              Jo nexus 4 by bol fajn na pokusy ale nieto peňazí na zvyš.

    • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 20.10.2014 | 10:42
      Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

      Mne sa to paci dost a rozmyslam nad kupou Nexusu. Alebo rovno asi pockat na MX4 :)

      • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 20.10.2014 | 22:48
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        To už je fakt dosť výkonný kompiš.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 20.10.2014 | 23:02
          Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

          To veru hej. Ja mam momentalne k dispozicii Evolveo XtraPhone 4.5 Q4 a laka ma to tam vyskusat. Pravdepodobne to komplet rozbijem ale ja tak ma to laka :)

    • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 20.10.2014 | 13:20
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Zaujímavý článok. To Unity mi tam celkom sedí, nepríde mi také odporné ako na PC. A utilitka na pripojenie monitora a klávesnice, thumbs up.

      • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 20.10.2014 | 22:51
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        SlimPort kábel zatiaľ nemám, tak inokedy :)

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 21.10.2014 | 11:16
      Avatar Mike Stuffel   Návštevník

      Ahoj,

      chcel, by som sa opytat, ci je Ubuntu Touch vhodny na celodenne pouzivanie. Mam na mysli vydrz baterie, stabilita, pristup na net, citanie PDF.

      Dik

      • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 22.10.2014 | 06:52
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Výdrž batérie: Je tam štvorjadro, takže keď nejaká aplikácia potrebuje výkon, taj ju to vycucá, ale pri bežnom používaní tak deň vydrží.

        Stabilita: Tu už mi to pripadá OK, teda po niekoľkých updatoch to prestalo padať a netreba už ani reštarty.

        Prehliadač: Je tam WebKit rovnako ako Android, alebo Chrome. Na FireFox to nemá, ale kto je zvyknutý na tieto šmejďárny tak bude spokojný.

        PDF: Je tam PDF prehliadač ktorý 6 ľudí z ôsmich chváli, ale vraj sa nedokáže integrovať do iných aplikácií, nemám to odskúšané.

        Zhodnotenie: Ber to tak že je to úplne v plienkach, čiže vhodné len pre človeka, ktorý dokáže nejaký problém tolerovať a tiež pre človeka ktorý keď mu niečo vadí, tak to dokáže nahlásiť. Officiálna verzia stále nieje na trhu, tá príde až z Meizu MX4, ak všetko dobre dopadne tak v Decembri. Je tam 3100mA batéria, tak aj výdrž bude určite dobrá. Je vidieť že sa na tom maká a do toho decembra väčšina vecí bude vychytaná.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 22.10.2014 | 09:28
          Avatar Mike Stuffel   Návštevník

          Dik za info.

          • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 24.10.2014 | 09:21
            Avatar Mlh   Návštevník

            Ahoj.

            Pokud na Nexu 4 či 5 máte Root, stačí doinstalovat MultiROM a může si vedle sebe nainstalovat systémů, co hrdlo ráčí.

            Ubuntu Touch mi moc nesedlo, včera jsem nainstaloval JollaOS a taky to ještě chce dodělat.

            Bye.

            • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 24.10.2014 | 09:56
              Avatar ToJeJedno   Návštevník

              mas na mysli konkretne tuto appku?

              https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tassadar.multirommgr&hl=en

    • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 24.10.2014 | 09:45
      Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

      Niekde na nete som vcera vecer zahliadol ze Ubuntu Touch ma min. konfig. RAM-ky na 2 Gb. Pokial to je pravda tak ten moj s 1 Gb co som chcel testnut asi ani nebudem pokusat.

      • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 24.10.2014 | 13:33
        Avatar Mike Stuffel   Návštevník

        Podla wikipedie, Ubuntu Touch pobezi aj s 512MB RAM v entry level smartfonoch

        http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_Touch#Hardware_requirements

      • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 25.10.2014 | 11:16
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        To netreba, stačí aby bol telefón medzi podporovanými komunitou.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 26.10.2014 | 12:13
          Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

          tak ze by som to riskol? :)

          • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 26.10.2014 | 12:17
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            Tvoj telefón nieje medzi podporovanými. To by chcelo podľa HW telefónu pohľadať ovládače a potom kompilovať. Jako zábava určite dobrá, ale výsledok neistý.

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 26.10.2014 | 12:26
              Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

              Ano zabava na jednicku. Ale asi by som urobil nejskor, radsej, backup androidu.

    • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 24.11.2014 | 09:54
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Žeby Bq chystala nejaké prekvapkanie s Ubuntu telefónom? článok je TU

      • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 24.11.2014 | 15:28
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Ja som si ten system obľubil a bolo by fajn keby na tento trh vstúpili nejaký văčší hráči. Aplikácií nejak nepribúda. Mať tak ćas napíšem im aspoň Jabber klienta. Teraz fičím na vývojovej verzií, takže sa mi to už upgradlo na 15.10. Napr. teraz keď nastavím budík na hocijaký čas tak on si ho vźdy zmení na 7:28, celkom humorná fjučúra.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 25.11.2014 | 16:45
          Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

          Aspoň nikdy nezaspíš do roboty :)

          • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 27.11.2014 | 12:05
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            Je to jediný čas čo sa dá nastaviť a tuším aj tak vôbec nezazvoní ani o tých 7:28, sú to borci :) Mať viacej času tak si pozriem posledné patche čo tam rozbili.

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 22.12.2014 | 09:51
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Podľa informácie odtiaľto by mali byť prvé Ubuntu telefóny vo Februári. Bude to tento fešák.

      • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 22.12.2014 | 15:02
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Uvidíme, stále to na produkčné nasadenie nevidím, už len kvôli absencií aplikácií, ale tie by sa dali preportovať s MeGoo, tak uvidíme.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 23.12.2014 | 21:48
        Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

        Tak ďaľší telefón bez nápadu, systém to nezachráni to už naozaj nikto nevie spraviť pekný vlastný dizajn, to furt musia len kopírovať. Takže nič pre mňa, dúfam že moja N9 mi ešte dlho vydrží lebo zatiaľ jedinú náhradu vidím v jolle.

        • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 24.12.2014 | 15:31
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          N9 je výborný telefón, škoda meniť.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 27.02.2015 | 09:52
      Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

      Kúpil som si Meizu MX4 je tam upravený android 4.4 resp. systém sa volá FlymeOS. Je to naozaj pekný a dobrý smartphone ako aj systém. Plánoval som kúpu MX4 s Ubuntu ale žiaľ sľuby sa sľubujú blázni sa radujú. Tým pádom ho asi nespravili.

      Nevadí, možno ked sa odvážim tak ho tam dám ja.

      • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 27.02.2015 | 10:57
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Neváhaj a inštaluj :)

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 27.02.2015 | 10:58
          Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

          Mám z toho bobky u prdele :) najprv by som potreboval kompletne odzálohovať terajší systém s prípadnou možnosťou opätovnej inštalácie.

        • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 27.02.2015 | 12:04
          Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

          Plánujem asi skôr naň hodiť CyanogenMod lebo Ubuntu Touch ... no neviem nájsť k tomu relevantný návod.

      • RE: Týždeň s Ubuntu telefónom 16.10.2015 | 16:30
        Avatar huvik   Návštevník

        ahoj, podarilo sa ti? funguje to?