Hry v termináli

10.07.2013 18:43 | Články | mirek biňas
Linuxové hry v termináli.
Kľudnú hladinu linuxového herného sveta v poslednej dobe značne rozprúdila spoločnosť Valve so svojou linuxovou verziou aplikácie Steam a následne tak s postupným portovaním svojich “peciek” na túto platformu. Čo ale všetci admini, ktorí veľkú časť svojho dňa “visia” vzdialene pripojení cez ssh na niektorom zo spravovaných serverov? Čo keď sú aj oni len ľudia a občas by sa tiež radi niečo zahrali a osviežili tak svoju nudnú a stereotypnú orácu?

V tomto článku sa teda pokúsim predstaviť niekoľko terminálových “baviek”, ktoré zvyknem v príhodných chvíľach prezentovať na svojich kurzoch alebo sa ich rovno s účastníkmi (cez prestávky) aj hrať.

Moon Buggy

Stať sa kozmonautom a len tak sa preháňať po mesačnej pustatine, voľne poskakovať v mesačných kráteroch, stavať si torty a formičkovať iné koláčiky z mesačného prachu... Počujete to Tycho? Akurát občas treba naštartovať aj mesačného rovera a pustiť sa do serióznej práce, pri ktorej však často ide aj o život! A práve o tejto neľahkej časti zamestnania kozmonautov je hra Moon Buggy.

V hre sa stávate šoférom mesačného vozidla a vašim cieľom je uháňať pustou mesačnou krajinou v smere sprava doľava (áno - je to skrolovacia strieľačka s pohľadom zboku). Znie to síce veľmi jednoducho, ale toto zdanie žiaľ klame - mesačný povrch nie je tak rovný ako sa nám na pohľad zo zeme zdá, ale jeho cesty obsahujú hádam ešte viac výtlkov, ako tie naše. Ak teda nechcete svojho rovera úplne zičiť tým, že vojdete do diery v mesačnom povrchu, musíte ich na svojom vozítku preskakovať.


Obr. 1: Aj napriek tomu, že kozmonaut absolvuje náročný výcvik, nám Houston vždy na začiatku každého levelu poskytne niekoľko dôležitých pokynov...

A to vôbec nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať! Výtlky (spôsobené zrejme predchádzajúcimi výpravami najmä posádok z USA) môžu byť totiž nie len v rozličných intervaloch za sebou, ale taktiež aj rozlične široké. Roztrepať svojho rovera teda nie je žiadny problém (zrejme aj to bol dôvod, prečo tí Amíci prestali na ten mesiac chodiť). Čím ďalej idete, tým je to s tými výtlkmi len a len horšie.


Obr. 2: Tak tentokrát to nevyšlo :-( Vidíte, do akej výšky až odletelo z rovera koleso, keď sa stretol s výtlkom? Zrejme za to môže znížená gravitácia...

Vaše vozítko je však okrem posilovača skákania vybavené aj účinným laserom (čítaj lejzrom), ktorý v prípade nepohody odstráni akúkoľvek prekážku z cesty. Nejeden kozmonaut by teda mohol očakávať, že do vozítka by bolo vhodné osadiť aj druhého hráča (hmm... to znie ako vhodný nápad pre multiplayer), ktorý by práve obsluhoval laser, zatiaľ čo prvý hráč by sa snažil úspešne zvládať všetky výtlky, ktorými je mesačná pustatina posiata. A práve na začiatku šiesteho levelu by sa taký druhý hráč naozaj hodil...


Obr. 3: Cowabungaaaaaaaaaa!

V tabuľke najlepších koznonautov nájdete celú výpravu z “cesty tam a zase spátky”. Teda - až na top priečku, ktorá vždy patrí tomu najväčšiemu moon-buggystovi..

Hra samotná čerpá námet z klasickej akády Moon Patrol z roku 1982 (youtube video), ktorá sa samozrejme dočkala rozličných adaptácií na rôznych počítačoch a platformách (napr. verzia pre Commodore 64).

Ninvaders

Herná klasika s názvom Space Invaders, ktorú je možné pokladať spolu s Pacmanom za ozajstnú arkádovku. Ninvaders predstavuje ncurses verziu tejto klasiky. Hlavným cieľom hry je odraziť všetky vlny nepriateľských mimozemšťanov (Schválne - poznáte nejakého mimozemšťana, ktorý by s nami pozemšťanmi nemal nekalé úmysly? Hádam iba ten Špílbergov, ktorý chcel ísť celý film domov).


Obr. 4: Snaha o odrazenie ďalšej vlny vytočených mimozemšťanov bude tentokrát zrejme neúspešná

Hra sama v podstate nemá koniec. So zvyšujúcimi sa levelmi sa akurát zvyšuje rýchlosť vytočených mimozemšťanov, ktorí nalietavajú viac a viac agresívnejšie. Hra sa postupne stáva nehrateľnou, pretože s tým biednym laserom, ktorým je vaše delo vybavené, vo vyšších leveloch proste stačiť nebudete. Jeho vlastnosťou totiž je, že vystreliť ďalšiu strelu môžete až vtedy, keď tá prvá zasiahne cieľ alebo odletí z obrazovky. Vo vyšších leveloch to znamená, že mimozemšťania stihnú zliezť minimálne jeden riadok, kým vy dokážete strieľať znova. Dá sa domnievať, že koniec hry pravdepodobne nastane po pretečení údajového typu, ktorý je použitý ako počítadlo levelov (za predpokladu, že sa jedná o signed int, ktorého kladný rozsah by mohol mať 16b, by to teda mohlo byť okolo 65535).

Overkill

A na záver tu mám lahôdku pre všetkých milovníkov Doom-a a doomoviek a samozrejme mladých “kánterstrajkistov” s názvom Overkill. Jedná sa o český herný počin z roku 2000. Reklamný slogan z domovskej stránky propaguje hru veľmi jasne: “Throw away Doom, Quake and Duke Nukem - 0verkill comes. Now you don't even need graphic mode if you wanna take a bloody deathmatch with your friends.” A slogan neklame - naozaj sa jedná o dych vyrážajúci krvavý masaker v 2D (pohľad zboku) a to priamo vo vašom termináli!

Hra obsahuje všetko, čo by ste od riadnej FPS-ky očakávali - niekoľko typov zbraní, rôzne miesta pre respawn, rozličné lokácie v hernej mape, špeciálne predmety poskytujúce napr. neviditeľnosť, možnosť vybrať si unikátny vzhľad (samozrejme aj unikátne pohlavie) a to všetko v úžasnom grafickom prevedení. Takže sa môžete tešiť na odletujúce nábojnice z vašej zbrane pri streľbe, plynulé animácie, trhanie tiel na kusy pri presnom zásahu, črepiny odletujúce z granátov pri výbuchu, kvapkajúca voda z povaly a podobne.


Obr. 5: Časť hry sa zrejme odohráva v jadrovej elektrárni. Žeby Temelín? Alebo Mochovce? Černobyľ? Alebo je to skládka v Pezinku?

Hru môžete hrať sami proti botom alebo proti kamarátom (alebo iným účastníkom kurzu), pretože hra podporuje multiplayer. Team chat je v tejto hre samozrejmosťou. Až pri multiplayeri sa jedná o naozajstnú zábavu.

Cez prestávky sme túto hru radi hrávali aj počas linuxových kurzoch (pod veselým názvom - zastrel si svojho cvičiaceho/lektora). Dokonca občas si študenti vyžadovali nechať server bežať aj mimo kurzu a posielali mi pozvánky na partičku ;)


Obr. 6: Zásah zblízka - to je tá pravá mäsiarčina.

Za jediný smutný fakt je možné považovať skutočnosť, že hra sa už vyše 10 rokov nevyvíja (aspoň podľa údajov na domovskej stránke) a rovnako tak sa už nenachádza v súčasných distribúciách.

Pár slov na záver

Hier pre terminál je rozhodne dosť, ale tieto, ktoré som uviedol, patria do môjho osobného zlatého fondu, pretože ponúkajú príjemnú hernú skúsenosť a nie len zobrazenie jednej obrazovky, ktoré sa používa pri rôznych logických hrách alebo časť hernej mapy, ktorá sa používa pri roguelike a rpg hrách.

A čo okrem Midnight Commandera hráte v termináli vy? Podeľte sa so svojími obľúbenými terminálovými hernými “peckami” v diskusii pod článkom.

Časť pre podvodníkov

Všetci čestní hráči túto časť samozrejme preskočia, pretože podvádzať v takýchto skvelých hrách je pod ich úroveň. Pre vás ostatných, ktorým svedomie pri podobných príležitostiach zaryto mlčí, pridávam pár pomôcok, ako úspešne a bez nejakej extra námahy odraziť všetky vlny nepriateľských mimozemšťanov bez väčšej námahy v hre Ninvaders:

W - skok na ďalšiu mimozemskú vlnu (skok do ďalšieho levelu)
L - plus jeden život
    • RE: Hry v termináli 21.07.2013 | 16:50
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
      Koho zaujal 0verkill do prílohy som zabalil opatchované binárky, pretože to dnes už nebude také ľahké skompilovať.

      V domovskom priečinku si vytvorte priečinok napríklad Programy a tam si ho rozbalte. Spúšťa sa cez príkaz 0verkill. To v hre ale budete sami, takže treba spustiť server 0verkill-server. Potom ešte botov proti ktorým budete bojovať 0verkill-bot. Viac nájde v nápovede v priečinku doc.
      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Hry v termináli 28.07.2013 | 20:25
      Avatar Tommy Angelo   Používateľ
      To video nema chybu :-D strasne som sa nasmial