Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa

10.01.2016 00:20 | Články | Dumaru - Pavel Šimún
Ako desktop som zvolil MATE (http://mate-desktop.com/) a siahol po iso súbore s integrovaným MATE. Dôvod je jednoduchý, nové verzie GNOME a KDesktopu sa mi nepáčia a takmer všetky programy a aplikácie ktoré používam sú napísané v GTK2. Ďalšia alternatíva bola Xfce desktop ale aktuálna verzia ho ešte neponúka na download, preto som ho neskúšal. Zámerne nebudem vypisovať čísla verzií nainštalovaných programov a knižníc, zameriam sa na použiteľnosť tohoto distra pre bežného používateľa a záverom sa podelím sa o skúsenosti na ktoré som narazil a pridal som pár poinštalačných tipov.

INŠTALÁCIA

Obraz Linuxu Mint som stiahol zo stránky (http://www.linuxmint.com/download.php), aktuálna verzia je k dispozícii s desktopom Cinnamon a MATE, predošlé aj s KDE a Xfce. Ak niekto predsa len baží po číslach verzií, info dostane aj na stránke Distrowatch (http://distrowatch.com/table.php?distribution=mint), na ktorej je Linux Mint najsťahovanejšou Linux distribúciou. Viac screenshotov nájdete na domovskej stránke (http://www.linuxmint.com/screenshots.php). Linux Mint som inštaloval z USB kľúča, bootovacie USB som vytvoril na druhom počítači s MS Windows programom Win32 Disk Imager (http://sourceforge.net/projects/win32diskimager/).



LINUX MINT - MATE EDITION

Nezačnem hneď inštaláciou ďalších balíkov ale aspoň v skratke opíšem Linux Mint a pár vychytávok. Vývojári vsadili na distro, ktoré bude použiteľné hneď po inštalácii. Či už ide o rozšírenú podporu hardvéru (mintdrivers, mintwifi) alebo podporu pri prehrávaní multimédií. Balíky inštalujete cez Synaptic, Správcu softvéru (mintinstall) alebo pomocou GDebi. Správcu súborov zastupuje Caja a textový editor Pluma. Programový výber je urobený univerzálne, tak aby vyhovoval väčšine používateľov. Spomeniem v skratke aspoň pár programov: GIMP, gThumb, FireFox, Pidgin, Thunderbird, Transmission, LibreOffice, Banshee, Brasero, Totem. Z vychytávok Linux Mint spomeniem aspoň pár: Nástroj na pripájanie a odpájanie obrazov CD priamo zo správcu súborov, grafické utility na prácu s USB flashkou (mintstick), o zálohu a obnovu systému prípadne zoznamu nainštalovaných balíkov sa stará Zálohovací nástroj (mintbackup). Okrem výberu programov sa Mint prezentuje vlastnými desktopovými témami a wallpapermi.



PO INŠTALÁCII

Po inštalácii vás privíta už spomínaný desktop MATE vo verzii 1.12.0. Ako prvé odporúčam nainštalovať všetky aktualizácie, predtým si môžete podľa rýchlosti zmeniť zrkadlá, z ktorých sa balíky budú sťahovať. Niektorí to odporúčajú, mne ide rýchlosť stabilne aj s predvoleným zrkadlom. Cez menu si aktualizujte najmä driver pre grafickú kartu. Ešte by som odporúčal povypínať služby ktoré nechcete spúšťať pri štarte, čo prakticky robím v každej distribúcií (vypol som mintUpload, mintWelcome, bluetooth, tlačovú frontu, šetrič obrazovky a zdieľanie plochy). A môžete sa pustiť do úpravy plochy a distribúcie tak, aby vám vyhovovalo. Ja som rozložil panely v štýle GNOME2, mám to zaužívané a preto som to nechcel meniť a vsadil som na klasické menu. MATE ako aj iné Linux desktopy dávajú možnosť prispôsobiť si používateľské prostredie vlastným potrebám cez Ovládacie centrum (mate-control-center).



POINŠTALAČNÉ ÚPRAVY

Cez vyššie spomínaný Synaptic si môžete doinštalovať programy, ktoré vám chýbajú a na ktoré ste zvyknutí. Do distribúcie nie je problém pridať "multiplatformové" programy na ktoré ste zvyknutí z Windowsu ako napríklad Filezilla, Google Chrome, Opera, Skype alebo VLC. Niektoré programové balíky som stiahol z netu a doinštaloval cez GDebi - Adobe Reader, muCommander, TeamViewer a program na hromadnú úpravu fotografií XnConvert v repozitároch nenájdete. Správcu súborov v štýle Total Commander som použil spomenutý muCommander (http://www.mucommander.com/), samozrejme Linux ponúka vlastné varianty ako napríklad GNOME Commander, Krusader alebo konzolový Midnight Commander.



WINE

Pre tých ktorým predsa len nejaký ten program z MS Windows chýba slúži PlayOnLinux (https://www.playonlinux.com/en/) ako nadstavba Wine, prípadne VirtualBox (https://www.virtualbox.org/) ktorý virtualizuje ďalšie operačné systémy. Cez PlayOnLinux sa mi podarilo nahodiť napríklad hru World of Tanks, ale kvôli grafickým "artefaktom" a celkovom výkone na mojom staršom Lenove bolo dosť nepohodlné likvidovať nepriateľské tanky, čo ale nemusí platiť na výkonnejších zostavách. Pri komerčných programoch ako MS Office alebo produktoch Adobe sa mi osvedčil VirtualBox s nainštalovanou licencovanou sedmičkou. Cez zdieľaný priečinok sa prakticky dostanete z Windowsu k celému obsahu na disku čo je výhodné napríklad pri práci s dokumentami. Netreba zabudnúť na image "VBoxGuestAdditions" (http://download.virtualbox.org/virtualbox/), bez ktorého vám zdieľanie vo Windowse nepôjde. Osobne túto možnosť preferujem najmä kvôli stabilite, ani úspešná inštalácia programov v PlayOnLinux nezaručí ich spustenie. A nakoniec nemôžem zabudnúť na DOSBox (http://www.dosbox.com/), cez ktorý si môžete zahrať staré dobré dosácke hry (http://www.bestoldgames.net/).



PÁR TIPOV

Na začiatku som sľúbil niekoľko tipov. Pravdepodobne ste si zvolili pri inštalácii ako admin heslo kombináciu písmen a číslic, čo je logické kvôli bezpečnosti. Aby ste nemuseli pri každom prihlásení zapínať numlock, nainštalujte si balíky "extlinux a numlockx". V predvoľbách prihlasovacieho okna zaškrtnite možnosť "Povoliť NumLock". Ak si pridáte správcu schránky Glipper alebo konzolu na "klávesu F12" Guake, nezabudnite ich pridať do programov spúšťaných po štarte. Pre zaujímavosť som nakopíroval do Guake zoznam balíkov, ktoré pridávam po čistej inštalácii ja. A ešte jeden tip pre rádiofilov, ak nemáte chuť stále listovať v dlhom playliste s hudbou. Popri práci alebo zábave môžete počúvať nerušene internetové rádiá, pridajte si cez Synaptic program Radio Tray (http://radiotray.sourceforge.net/). Zdroje so slovenskými rádiami nájdete na tejto adrese (http://www.listenlive.eu/slovakia.html).



NA ZÁVER

Túto recenziu som nezobral v zmysle opisu samotného distra ale ako urobiť z Linuxu Mint komplexný funkčný systém od základného stavu až po denne používaný Linux. Zameral som sa na stručný opis najmä pre začiatočníkov, zámerne som sa snažil nepoužívať konzolové príkazy a ukázal som, že už takmer na všetko sú v distribúcií grafické nadstavy. Posledné dni som skúšal programy aby som si overil celkovú stabilitu a funkčnosť distribúcie. Na začiatku článku som viac-menej objasnil voľbu desktopu, preferujem rozloženie ako v starších verziách GNOME. Ale prečo práve Linux Mint? Dozrel čas aby som na moju pracovnú stanicu nahodil modernú a najmä stabilnú distribúciu založenú na Debiane kvôli správe balíkov cez Apt, ktoré mi dáva subjektívny pocit spokojnosti. Distribúcia ktoré je aktívne vyvíjaná a má podporu zo strany komunity, prichádza z vlastnými vylepšeniami a s ktorým sa mi pracuje dobre. Všetky tieto aspekty Linux Mint spĺňa a preto ho vrelo odporúčam,,,

LINKY

http://www.linuxmint.com/
http://www.linux-mint-czech.cz/
http://distrowatch.com/
    • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 10.01.2016 | 16:15
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Verím, že všetci nerozhodnutí sa na základe tohto článku rozhodnú pre Mint :) Pekný článok Pavel.

      • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 10.01.2016 | 16:49
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Ďakujem, čím jednoduchšie som to chcel napísať tým viac mi to dalo zabrať :)

        • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 10.01.2016 | 17:11
          Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

          Veru, písať jednoducho, zrozumiteľne a popritom v akceptovateľnej tolerancii presnosti je riadna fuška:)

      • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 25.03.2016 | 20:06
        Avatar Tux   Návštevník

        Mint 17.3 Rosa Mate 1.12.0 je super. Odporúčam všetkým.

    • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 10.01.2016 | 16:37
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Ešte som prehliadol jednu vec, Google repozitár pridal do Aptu stiahnutý balík Google Chrome a nebol predvolený, všimol som si to až po čistej inštalácii,,,

    • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 10.01.2016 | 17:20
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      K stiahnutiu je už aj KDE a Xfce Desktop, v čase písania recenzie ešte nebol,,,

      • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 11.01.2016 | 22:20
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Dík za materiál a odporúčal by som každému kto sa hanbí niečo zverejniť aby mi napísal článok na korekciu, rád pomôžem s úpravami.

        Dúfam že Pavel tiež potvrdí že nehryziem a robím korekcie len v rámci IT slangu a v náväzností krokov, prípadne súvislostí v článku.

        Čím viac autorov tu bude, môžeme sa tešiť na väčšiu účasť čitateľov a väčšiu komunitu ktorá si bude pomáhať pri zverejňovaní článkov a rastúcej kvality obsahu.

        Dík Pavel.

        Tento portál je čiste komunitný a bez nadsázky je jeden z posledných nerdských kde sa da vyrásť, stačí sa zpojiť. Tu žiadne komerčácke hranice neexistujú.

        Každý sa môže stať adminom, správičkárom, korektorom ...

        Tento portál je hack na túto komerčnú spoločnosť.

        No a časom si články môžeš dať do CV a možno ti to pomôže si nájsť lepšu prácu.

        Robme svet lepším!

        Mať článok na najväčšom slovenskom linuxovom portáli je vždy plus a určite bude čítanejší ako nikde na nečítanom súkromnom hoci kvalitnom bogu.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 12.01.2016 | 14:35
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Spolupráca s Máriom na jednotku, aj napriek chorobe sa hneď pustil do úprav, chvályhodné,,,

        • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 12.01.2016 | 17:56
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Ja by som uvítal recenziu na openSUSE alebo Fedoru, prípadne na niečo iné ako Debian distrá. A bolo by dobre keby sa niekto venoval aj Linuxovým hrám, lebo "kdo se hrá nezlobí" a info na nete sú dosť zastaralé,,,

        • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 28.01.2016 | 15:15
          Avatar Maroš K Fedora 20,Arch Linux,Linux Mint  Používateľ

          Ja som ochotný pomôcť ako jazykový korektor, robil som korektora aj pre polomŕtvy linuxone.sk.

          Linux Mint (desktop),Fedora 38 Gnome (osobný notebook)
          • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 28.01.2016 | 16:22
            Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

            A skúsiť napísať článoček? V podpise Fedoru máš.

            • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 28.01.2016 | 16:59
              Avatar Maroš K Fedora 20,Arch Linux,Linux Mint  Používateľ

              Fedora je lovely, to by bol mega jednostranný a zaujatý článok.

              A bojím sa,že finálny produkt by vyzeral ako preváranie článkov z linuxexpres a mojafedora.

              Linux Mint (desktop),Fedora 38 Gnome (osobný notebook)
          • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 28.01.2016 | 16:41
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            Dík za ponuku a beriem ju. Ako si na tom s HTML syntaxou, si aspoň trochu v obraze?

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 28.01.2016 | 16:57
              Avatar Maroš K Fedora 20,Arch Linux,Linux Mint  Používateľ

              Ja a HTML? Totálna tma, maximálne si viem nejaké základné HTML tagy vygoogliť.

              Ja som sa vo svete Linuxu vyskytol šťastnou náhodou,mám humanitné vzdelanie.

              Linux Mint (desktop),Fedora 38 Gnome (osobný notebook)
    • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 12.01.2016 | 13:15
      Avatar fela   Návštevník

      Ešte k streamovaným rádiám ->

      ja používam streamy na radionomy.com radionomy.com/en/style

      a potom to už ide ľahko cez mplayer: mplayer <url_streamu>

      napr. mplayer http://streaming.radionomy.com/A-Better-Classic-Blues-Vintage-Station

    • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 13.02.2016 | 20:08
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Narazil som na recenziu Linuxu Mint ktorú som písal pred takmer 9 rokmi, kua nostalgia :)

      Linux Mint 2.2 'Bianca'

    • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 13.02.2016 | 22:01
      Avatar Robert   Návštevník

      v linuxe som novacik.

      zacinal som pre +/- mesiacom.

      a zacinal som Mint-om.

      hned v prvych dnoch som ho niekolko krat zmrzol,(?!)

      to sa mi s WIN nestalo, ani nepamatam.

      v zapati sa mi nedal vytvorit novy uzivatel, ked mi oznam napisal, ze nema prava na zapis/ citanie.

      to som uz nevydrzal a skusal som dalej.

      kubuntu mal problem pri zmene hesla uzivatela a dalsie drobnosti.

      tiez skoncil.

      fedora bol jeden z kandidatov, no nemoznost rozsirit klavesnicu o dalsi jazyk je problem.

      dalsi kandidat bol sabayon.

      ten pri istalacii na disk pred koncom oznamil,ze sa stala chyba, a instalacia sa nedokonci.

      podakoval som sa za zmrskany GRUB a dual boot.

      napokon som skoncil s Debianom.

      vrele doporucujem a konecne nieco s Linuxu funguje !

      ako novacik som pochopil jedno -

      linux ma svoje tajomstva a niektore distra su na figu drevenu.

      • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 13.02.2016 | 22:05
        Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

        necchce sa mi verit, ze vsetky zlyhali. niekde muselo dojst k chybe ... kedze nemame viac detailov, nevieme ti lepsie poradit.

      • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 13.02.2016 | 22:16
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Presne takto isto som začínal pre 11 rokmi ja, nadával som na každé distro, pohneval si 9/10 používateľov Linuxu kým som prišiel k záveru, že väčšinou som si mohol za to sám. Za mesiac veľa vedomostí nezískaš a nespomínam si žeby mi niekedy nejaké distro zamrzlo, na aký stroj si nahadzoval tie distrá? Nemáš chybnú ramku?

      • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 13.02.2016 | 23:54
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Ono to je na flame, ale ako dlhoročný používateľ Debianu ťa chápem :) Hoci sám používam svoju upravenú Debian/antiX distribúciu.

        Čo ťa v budúcnosti asi čaká, že niektoré uzatvorené veci ti nepôjdu na ranu, pretože Debian vyznáva líniu slobodného softvéru. Všetko je zas dobre zdokumentované a nieje problém to dodatočne vyriešiť.

        niektore distra su na figu drevenu

        Toto nieje pravda, tie problémy čo si opísal mohli vzniknúť aj tvojou neznalosťou. Mrznutie môže vzniknúť kombináciou ovládača a HW, najskôr ovládača grafickej karty.

        Čo sa týka vytvárania užívateľov v Linuxe sú presné práva čo kto môže, to nieje WIN kde hocičo rozbiješ na počkanie, chyba bola možno v nedostatočných oprávneniach.

        Kubuntu s KDE prechádza ťažkou zmenou, to je na dlhšiu debatu.

        Fedora a Sabayon zas ponúkajú najnovší vývoj v linuxovom prostredí čo znamená, že občas niečo rozbijú a nedoporučoval by som ich nováčikovi.

        Osobne som rád, že hoci si s Linuxom mesiac, tak si si dokázal vyriešiť veci ktoré ťa trápili. Ono zatiaľ neexistuje systém ktorý by všetko vyriešil sám, vrátene MS Windows, keď to šľape, tak je to v pohode, ale všade nájdeš problémy.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 01.04.2016 | 22:09
      Avatar 3nity   Návštevník

      Pekný web,výborný článok.Mám otázku.Bývam v dome a som dosť daleko od wifiny tak na windowse som používal wifi zosilovač(externu anténu).Lenže na linux tá anténa nemá driver tak sa chcem spýtať či je nejaká možnosť dostať ten ovládač do Linuxu.Napr cez Wine.

      • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 01.04.2016 | 23:25
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Ovládače cez Wine prakticky neexistujú a pokiaľ ti ovládač neposkytuje v Linuxe danú možnosť, tak to nieje ako riešiť, okrem toho, že nanapíšeš vývojárovi ovládača a požiadaš ho o to.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 02.04.2016 | 01:26
          Avatar 3nity   Návštevník

          Vdaka.Našiel som ovladač na off stránke ale nespustím ho. http://www.airlive.com/support/firmware/WN-380USB

          • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 02.04.2016 | 13:26
            Avatar menom   Používateľ

            Nenapísal si aký používaš linux. Ovládač je z roku 2013 pre jadro 2.6.37 a novšie, preto je slušná šanca, že v novších jadrách má podporu.Možno stačí doinštalovať:

            linux-firmware
            linux-firmware-nonfree
            Restart

            Ak to nepomohlo, mohol by si dať výpisy z terminálu:

            lsusb
            cat /etc/lsb-release*
            dmesg | tail

            Pri zasunutom zariadení v usb.

            • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 02.04.2016 | 14:41
              Avatar 3nity   Návštevník

              Zdar.Som relatívne nováčik v Linuxe.Linux mám

              Linux Mint 17.3 Rosa 64-bit Jadro :Linux 3.19.0-32-generic x86_64

              • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 02.04.2016 | 16:06
                Avatar menom   Používateľ
                wlan0: associated

                znamená že je wifi pripojená, ale to je asi vnútorná wifi v notebooku. V tom lsusb airlink nevidím, systém ho môže vidieť inak. Ak bola vo chvíli keď si dal príkaz lsusb tá wifi zapojená, tak skús dať lsusb aj pri vytiahnutej wifi z usb. Aby bolo vidno či niečo z výpisu ubudlo. Potrebujeme presne zistiť ako je vidieť ID vo výpise lsusb. Ešte by si mohol dať

                iwconfig

                Inštaluj firmware:

                sudo apt-get install linux-firmware
                sudo apt-get install linux-firmware-nonfree
                • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 02.04.2016 | 16:24
                  Avatar 3nity   Používateľ

                  No firmware som už nainštaloval. lsusb nájde aj tu anténu pod nazvom

                  Bus 003 Device 002: ID 1b75:8172 Ovislink Corp.
                  Na obrázku prvé lsusb zo zapojenou anténou ,druhé z odpojenou z usb.

                  • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 02.04.2016 | 22:12
                    Avatar menom   Používateľ

                    Mohol by si skúsiť zadať do terminálu:

                    sudo modprobe r8712u
                    Ak sa to rozbehne, tak vo výpise

                    iwconfig

                    bude vidno aj druhú wifi ako wlan1.

                    • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 02.04.2016 | 22:41
                      Avatar 3nity   Používateľ

                      Ked zadám tak mi nič nevypíše ,popýta heslo to zadám a nič sa nestane.

                      • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 02.04.2016 | 22:46
                        Avatar menom   Používateľ

                        To je v poriadku. Po vykonaní príkazu spadne kurzor o riadok nižšie. Tak to v linuxovom termináli funguje. Kukni iwconfig.

                        • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 02.04.2016 | 23:00
                          Avatar 3nity   Používateľ

                          Žiadnu nenašlo stále iba tú integrovanú.

                          • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 02.04.2016 | 23:48
                            Avatar menom   Používateľ

                            Podľa toho čo sa píše tu je driver r8712u ten pravý. Vlastne je to ten čo si chcel kompilovať od výrobcu. A skúšal si program Správca ovládačov či tam neponúka nejaký ovládač ?

                            • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 03.04.2016 | 00:11
                              Avatar 3nity   Používateľ

                              Vdaka že sa mi venuješ ale ja to asi beriem z iného konca.Nechcem ten hnusný windows ale sem do toho sa asi nedostanem.Do pochopenia Linuxu ako takého.Ved ani neviem používať terminal a ako sa inštaluje inak ako cez správcu softvéru.V tom drivery je Readme súbor.Z angličtinou by nebol až taký problém ale je to pre mňa španielska dedina.

                              • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 04.04.2016 | 08:36
                                Avatar menom   Používateľ

                                Ten ovládač už v systéme máš takže ho netreba inštalovať.Možno bude nejake info vo výpise dmesg.

                                dmesg

                                Ten je však dlhý.Ak chceš tak ho kopíruj na www.pastebin.com a sem daj odkaz.

                                • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 04.04.2016 | 20:25
                                  Avatar 3nity   Používateľ

                                  Dal som to do poznámkového .

                                  • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 04.04.2016 | 22:19
                                    Avatar menom   Používateľ

                                    Pise sa tam len ze zaridenie vidi v usb. Na tvojom mieste by som skusil:

                                    sudo modprobe r8712u
                                    potom vysunut a znova zasunut wifi do usb. Znova dmesg a stacilo by asi takych poslednych 100 riadkov kuknut.

                                    • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 05.04.2016 | 12:19
                                      Avatar 3nity   Používateľ

                                      NO na konci už ho píše z presným menom . AirLive WN-380USB Adapter

                                      • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 09.04.2016 | 13:32
                                        Avatar menom   Používateľ

                                        Ak sa ti chce môžeš vyskúšať na čo si sa aj pýtal, cez ndiswrapper alebo cez graf. program Ndisgtk použiť windowsový ovládač. Kukni sem ...

    • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 18.04.2016 | 20:49
      Avatar bbrbbla   Návštevník

      Mám ho rád a manželka musí také. Už ani neví, že není na W98. Trochu trable s bootem a nVidiou. Spíše HW problém.

    • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 22.06.2016 | 23:23
      Avatar igort   Návštevník

      Krasny clanok, Bezim len na oknach (cca 20 rokov), ale Linux ma velmi laka, uz mam komp, kde si ho nainstalujem, len sa obavam toho, ze som total zaciatocnik, okrem fotiek som Linux na zivo nevidel. Po precitani clanku ma to nakoplo este viac, lebo sa mi velmi paci a za to vas chvalim, ze sa nesmejete, ale poradite. Na vasej stranke som prvy krat. Nie je tu nejaka cast venovana len zaciatocnikom ? Obavam sa hlavne toho prikazoveho riadku.... Vo win som tiez len uzivatel.

      Tak este raz zaverom, paci sa mi vasa ochota. Pekny vecer.

      • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 23.06.2016 | 09:38
        Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

        Nemusíš mať strach z terminálu, normálny užívateľ na linuxu ho nepotrebuje, zvyčajne je len na riešenie problémov, a pre skalných linuxákov je to ľahšie a s väčšími možnosťami ako cez grafické rozhranie.

        • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 23.06.2016 | 11:56
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          Ten terminál naozaj nie je žiaden strašiak. Proste myšou označíš text, ktorý potrebuješ zadať do terminálu (to Ti väčšinou niekto poradí), otvoríš terminál, stredným tlačidlom myši sa ten príkaz vloží a potom už iba stlačíš Enter. Prípadne zadáš heslo, stlačíš Enter a je to. Heslo sa pri vkladaní nezobrazuje, to je normálne správanie.

    • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 17.07.2016 | 09:00
      Avatar palo73 suse 10.1,MDK.KUBUNTU  Používateľ

      ahoj na aku masinu si ho daval,potrebujem nieco na stary asus s tusim 1,5gb Ram

      • RE: Linux Mint Rosa - distribúcia pre bežného používateľa 18.07.2016 | 08:46
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Nemám teraz pri sebe notebook tak ti všetky parametre nenapíšem, je to Lenovo G560 s 3 GB RAM. Na stoj s menšou ramkou by som asi rozmýšľal skôr o Xfce desktope, subjektívne po vyskúšaní Linuxu Mint, Debianu a Xubuntu s Xfce desktopom mi šiel na tomto notebooku najrýchlejšie Xubuntu,,,