OpenSUSE 10.3 - pohľad na GNOME a KDE

OpenSUSE 10.3 - pohľad na GNOME a KDE
01.11.2007 00:00 | Distribúcie | Pavel

Pred tromi týždňami vyšla dlhoočakávaná verzia openSUSE s číslovaním 10.3, za ktorou stojí softvérový gigant Novell. Keďže sám aktívne používam predošlú 10.2ku a KDesktop, rozhodol som sa nainštalovať najnovšiu verziu. Pozriem sa na vylepšenia, prípadne nedostatky tejto obľúbenej linuxovej distribúcie, ako aj na použiteľnosť zo strany bežného používateľa.

Inštalácia

Médiá s inštalačkou openSUSE stiahnete z niektorého mirroru. Rozhodol som sa vyskúšať desktopy KDE aj GNOME. Zvolil som CD inštalačky oboch desktopov plus Addon-NonOSS-CD ktoré obsahuje balíky s uzavretým kódom ako napríklad Flash, Java Plugin a Addon-Lang-CD, ktoré obsahuje podporu jazykov vrátane slovenčiny. DVD verzia obsahuje oba desktopy vrátane NonOSS softvéru.

Samotná inštalácia je takmer totožná s inštaláciou predošlej verzie. Základná téma je zmenená z pôvodnej modrej na zelenú farbu. Inštalácia má zmenené sprievodné ikony na štýl Tango. Funkcia, ktorá ma potešila, je kontrola média na md5sum, ktorou som odhalil chybu na DVD médiu. Po nastavení siete je možnosť nastaviť sieťové repozitáre. Celá inštalácia trvá približne 30 minút.

GNOME

Posledná verzia openSUSE obsahuje najnovší použiteľný softvér, okrem iných: Firefox 2.0.0.6, Gimp 2.2.17, GTK+ 2.12.0, OpenOffice.org 2.3, Pidgin 2.1.1. Oba desktopy využívajú jadro 2.6.22.5, X.org 7.2. Viac informácií o súčasných alebo predošlých verziách programov zistíte na stránkach DistroWatch.com. Nepoznám predošlý programový výber GNOME, preto ma potešili okrem iného programy v oblasti multimédií, audio prehrávač Banshee a napaľovací program Brasero.

Desktop vo verzii 2.20 vám ponúka viacero vylepšení. Na rozdiel od štandardného umiestnenia panelov v GNOME, všetky prvky nájdete ako aj v predošlej verzii v jednom paneli, ktorý je umiestnený dole. openSUSE vsadilo v oboch desktopoch na menu, ktoré používa vlastné voľby. Osobne mi táto možnosť prekáža a preferujem klasické menu, v ktorom sa viem rýchlejšie orientovať.

Nastavenia desktopu spravuje Control Center a ovládacie centrum YaST2, ktoré je pre SuSE charakteristické. Pomocou YaSTu taktiež inštalujete samotné balíky, spravujete repozitáre. Ak používate CD inštalačku a potrebujete pridať niektorú KDE aplikáciu bez internetu, môžete bez problémov pridať CD s KDE ako repozitár. Samotný YaST je tentokrát orientovaný osobitne pre GTK a QT rozhranie, v závislosti od desktopu. Ikony sú na rozdiel od predošlých Crystal zvolené Tango.

V poslednej dobe dosť používateľov preferuje 3D desktop, spustíte ho v Control Center voľbou Desktop Effects. Napriek varovaniu, že moja Intel notebooková grafika nie je podporovaná, celý 3D desktop fungoval bez problémov. Na druhej strane osobne nerád používam efekty, pretože spomaľujú celkovú odozvu systému, preberajú klávesové skratky. O prehrávaní videa a hraní hier nehovoriac, ale je to vec názoru. Pre úplnosť som vyskúšal aj túto možnosť.

KDE

Stručne prejdem aj konkurenciu. Najnovší K Desktop Environment 3.5.7 zahŕňa aj programy: Amarok 1.4.7, Gwenview 1.4.1, k3b 1.0.3, KMail, Kopete, OpenOffice.org 2.3. Nechýbajú niektoré GTK aplikácie, Firefox 2.0.0.6, Gimp 2.2.17. Prvýkrát obsahuje openSUSE preview pripravovaného KDE4 plus hry tohto desktopu: KMines, KSudoku, KMahjongg, KReversi a Patience. Screenshoty. O indexovanie a vyhľadávanie súborov sa postará systém Kerry Beagle. Výber ostatných aplikácií je takmer totožný s predošlou verziou.

KDE vás privíta príjemným zeleným wallpaperom podobne ako GNOME, taktiež nájdete v spodnom paneli prispôsobené menu s položkami. Čo sa týka vzhľadu celého desktopu, obsahuje táto verzia navyše štýl okien QtCurve a kvôli spomínanému KDE4 sadu ikon Oxygen. Ak čakáte kompletnú sadu, budete sklamaný. Ako predvolený webový prehliadač je použitý Konqueror, ktorý môžete zameniť za čoraz viac používaný Firefox.

Nastavenie systému pomocou YaSTu je použité v oboch desktopoch. Ako som spomínal pri GNOME, oba desktopy majú rozdielne rozhranie použité pre YaST, zhodné sú ikony. V GNOME Tango ikony pôsobia príjemne, v KDE by som ale uprednostnil predošlú sadu ikon kvôli zjednoteniu predvoleného ikonsetu Crystal SUSE.

Multimédia

Čo sa týka multimédií v openSUSE, komunita okolo tejto distribúcie vsadila na nový systém 1-Click Install. Tento systém za vás pridá repozitáre, nainštaluje kodeky a potrebné programy, využíva sa aj pri inštalácii grafiky. Ako výsledok má byť bezproblémové prehrávanie multimédií, vrátane mp3 súborov a videa, aj samotný program vás upozorní na problém a odkáže vás na web. V GNOME som pomocou tejto technológie nainštaloval všetky kodeky bez problémov, ale v KDE som mal problémy, ktoré som riešil na tomto fóre. Problém bol vo video výstupe, desktop nevedel spolupracovať s prehrávačmi multimédií používajúcimi XV výstup. Zmena na GL video driver pomohla.

Pre tých, ktorí používajú pri inštalácii konzolu, určite pomôžu dva príkazy. Pridanie repozitára sa dá realizovať pod rootom príkazom zypper ar adresa názov. Samotný zypper vie aj inštalovať balíky, neskúšal som túto možnosť. Odporúčam pridať rozšírené repozitáre Packman a VLC, z oficiálnych zdrojov OSS a Non-OSS repozitár. Následnú inštaláciu všetkých multimédií som realizoval v KDE v predošlej verzii cez konzolový YaST príkazom yast -i amarok amarok-xine ffmpeg k3b k3b-codecs kaffeine lame libdvdcss libxine1 mad MPlayer w32codec-all. Myslím, že rovnaké balíky obsahuje aj najnovšia verzia.

Záver

Nové openSUSE 10.3 je moderná distribúcia, ktorá osloví veľa používateľov. Starostlivo urobený univerzálny výber balíkov pre oba desktopy ako aj celková stabilita systému určite zabezpečia tejto distribúcii popredné miesta v používaní. Prekvapilo ma skrátené bootovanie systému, taktiež sa zrýchlil YaST2 pri inštalácii balíkov. Mám len jednu podstatnú výčitku - spomínané multimédiá, prípadne som postrehol miestami horšiu lokalizáciu do slovenčiny. Vynikajúci informačný web s podporou zo strany používateľov je SUSE Portál, no ani na ňom som nenašiel viac informácií o multimédiách a problémoch pri inštalovaní.

Hodnotenie

+ bootovanie systému
+ stabilita systému
+ YaST2 rýchlosť

- podpora multimédií
- horšia lokalizácia

    • Najnovšie... 01.11.2007 | 00:48
      Avatar Jaroslav Petráš Arch Linux  Používateľ
      Označenie "najnovšie" čo sa týka verzií softvéru by som bral v tomto článku trošku s rezervou.

      Inak celkom pekný článok, aj keď trošku stručný, ale zaujímavý...
      301 Keyboard Error. Press any key to resume or F1 for setup...
      • Re: Najnovšie... 01.11.2007 | 10:43
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
        Keď sa distro pripravuje rok, myslím že tieto verzie programov sú dostatočne aktuálne. Samozrejme že sú už novšie, ale chce to trochu času aj na odladenie chýb. Podľa môjho názoru majú byť recenzie stručné, však opíšeš dekstop, nejaký ten programový výber a nemáš o čom chýbať lebo poznáš oba desktopy a distro. Preto sa snažíš vychytať nejaké zmeny a vylepšenia, prípadne nedostatky :-)
    • Screenshoty 01.11.2007 | 11:50
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
      Niektoré screenshoty desktopu sa do recenzie nezmestili, môžete stiahnuť archív (1,7 MB) s obrázkami v JPG formáte. Sústredil som sa najmä na GNOME.
    • sieťová inštalácia 01.11.2007 | 16:07
      Avatar juraj GNU/Linux / FSF priority  Používateľ
      Možno by bolo dobré v recenzii spomenúť možnosť sieťovej inštalácie. Teda stiahnutie asi 50MB!!! ISO obrazu (presnú veľkosť si už nepamätám) a doťahať zo siete iba aplikácie, ktoré majú byť nainštalované. Sťahoval som z českého servera a rýchlosť downloadu bola naozaj maximálna akú mohlo moje pripojenie umožniť.

      Ak sa niekto rozhodne pre tento druh inštalácie a vybafne to na neho nejaký ten Gigabajtík dát na stiahnutie, nech nemá strach, údaj sa vzťahuje na rozpakované balíčky, tie sa však sťahujú skomprimované, takže úplne toľko toho zasa nie je.

    • Dnes som inštaloval OpenSUSE 10.3 01.11.2007 | 18:27
      Avatar Igor Čonka Xubuntu 18.04  Používateľ
      na Acer 5220 a všetko šlo skvele. Možno to bol iba subjektívny pocit, ale YaST sa mi zdal byť až nechutne pomalý.
      A dead thing can go with the stream, but only a living thing can go against it.
      • Re: Dnes som inštaloval OpenSUSE 10.3 02.11.2007 | 10:04
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
        Nezdal, on je skutočne pomalý. Mohli by sa trochu posnažiť a zrýchliť to ...
        • Re: Dnes som inštaloval OpenSUSE 10.3 02.11.2007 | 11:03
          Avatar uid0 Debian  Používateľ
          a to sa niekto tusim chvastal, ze v tejto verzii je to vyrazne zrychlene alebo co...
          Debian. apt-get into it…
          • Re: Dnes som inštaloval OpenSUSE 10.3 02.11.2007 | 15:16
            Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
            Aké to teda muselo byť predtým... :)
            • Re: Dnes som inštaloval OpenSUSE 10.3 02.11.2007 | 16:51
              Avatar uid0 Debian  Používateľ
              asi horsie nez spracovavanie cache v aptitude na starej K6...
              Debian. apt-get into it…
              • Re: Dnes som inštaloval OpenSUSE 10.3 02.11.2007 | 17:32
                Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
                Také zážitky "bohužiaľ" nemám. :)
                • Re: Dnes som inÅ¡taloval OpenSUSE 10.3 02.04.2010 | 04:30
                  GJWHcyuKKcSrN   Návštevník
                  glibenclamide off [url="http://www.karenhermanforjudge.com/glibenclamide-off.html"]glibenclamide off[/url] http://www.karenhermanforjudge.com/glibenclamide-off.html fsvu legitimate deferiprone online [url="http://www.cchreus.org/legitimate-deferiprone-online.html"]legitimate deferiprone online[/url] http://www.cchreus.org/legitimate-deferiprone-online.html 405924 the buy levitra [url="http://www.arkhamgames.com/the-buy-levitra.html"]the buy levitra[/url] http://www.arkhamgames.com/the-buy-levitra.html txbi ibuprofen harmful to dogs [url="http://www.joshstricklandonline.com/ibuprofen-harmful-to-dogs.html"]ibuprofen harmful to dogs[/url] http://www.joshstricklandonline.com/ibuprofen-harmful-to-dogs.html =-D atrial fibrillation and droxidopa [url="http://www.cchreus.org/atrial-fibrillation-and-droxidopa.html"]atrial fibrillation and droxidopa[/url] http://www.cchreus.org/atrial-fibrillation-and-droxidopa.html 3249
          • Re: Dnes som inštaloval OpenSUSE 10.3 02.11.2007 | 21:19
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
            Ty čo riešiš?
            • Re: Dnes som inštaloval OpenSUSE 10.3 02.11.2007 | 22:38
              Avatar uid0 Debian  Používateľ
              no nic, ja im to neupieram
              Debian. apt-get into it…
          • Re: Dnes som inštaloval OpenSUSE 10.3 14.11.2007 | 22:31
            unknown   Návštevník
            svoje navrhy na zrychlenie balickovacieho systemu mozete predniest v tejto ankete
    • Pekne 02.11.2007 | 02:12
      Tomáš Hanzel   Návštevník
      No ani nie žeby som chválil článok, skôr schválim autora o informovanosti o SuSE.

      SuSE mam veľmi rád a vždy ho budem považovať za najlepší linux...

      • Re: Pekne 02.11.2007 | 12:24
        abain   Návštevník
        64 bit verzia na AMD64 je dobre pripravená na inštaláciu multimédií.
        Je to zatiaľ prvé 64 bit distro kde som spojazdnil prehrávanie aj youtube aj ta3 live vlastne hneď po inštalácii. Zatiaľ veľmi stabilné - od inštalácie nespadlo ani raz čo je už skoro mesiac.
        Ja by som tu na rozdiel od autora dal na podporu multimédií jedno veľké plus.
    • msi-laptop 04.11.2007 | 17:20
      Avatar Tommy Angelo   Používateľ
      najnovsie SuSE je ozaj lepsie a rychlejsie. Len mam dotaz, k pouzivatelom SuSE

      1.otazka ::
      ci im KDE dobre bezi na MSI notebookoch detekuje vsetky Fn funkcie. Pretoze som skusal SuSE-live-kde a nefunguju mi tlacice na ovladanie jasu monitora a zvuku, webkamery.

      2.otazka ::
      Zeby ostra instalacia vsetko vyriesila?

      poznamka Dalsia otazka, ale k teme. Nainstaloval som si Ubuntu (aby som rozbehal ovladanie jasu, v pohode isli, a tak som si dal don kubuntu-desktop a tie tlacitka nejdu!).
      • Re: msi-laptop 08.11.2007 | 23:18
        Avatar Tommy Angelo   Používateľ
        .:: Vyriesene - ovladanie jasu monitoru ::.
        Toto riesenie moze byt vhodne aj pre ine znacky notebookov. moj notebook - MSI EX 600

        Edituj /etc/modprobe.d/xorg-x11-driver-video ako root
        Zakomentuj install video /bin/true (pridaj pre riadok#)
        Edit /etc/sysconfig/kernel ako root
        Hladaj riadok, ktory obsahuje MODULES_LOADED_ON_BOOT="" a pridaj medzi uvodzovky video.
        Uloz, zavri, restartni
        • Re: msi-laptop 21.11.2007 | 14:29
          Avatar zemkooo openSUSE, PC-BSD  Používateľ
          Kamo, to si kde vyhrabal ? Ja som mal podobny problem s HP Pavilion a googlenie nepomohlo...
          Dik za info, uz mi na 10.3ke takmer nic nechyba...