Skúsenosť, ako som objavoval skryté inštalačné pasce číhajúce na neinformovaného užívateľa Linuxu.

Skúsenosť, ako som objavoval skryté inštalačné pasce číhajúce na neinformovaného užívateľa Linuxu.
16.12.2014 20:22 | Články | vxmery

Namiesto úvodu priatelia, dovoľte mi v skratke vysvetliť Ako, Prečo a Pre Koho tento článoček vznikol.

AKO. Keď som sa odvážil prvý krát inštalovať Linux minulý rok na Vianoce (Ubuntu 13.10; 2013) mal som za sebou asi dva mesiace intenzívnej teoretickej  prípravy v podobne prečítaných návodov, návštev Linuxových fór a Linuxových stránok s recenziami všakovakých distier. Pred sebou som mal voňavučký, novučičký notebook PackadBell s predinštalovaným Linuxom (Linpus bez grafiky). S prirodzeným rešpektom a stiahnutými polkami sa mi podarila inštalácia na prvý šup a bez najmenších problémov. Hneď ma napadla otázka – o akých problémoch  s hardvérom, ovládačmi a podobne sa to potom v diskusiach točí kua, keď mne ako totálnemu začiatočníkovi to klaplo na prvý šup?
PREČO. Preto som si začal všímať diskusie obvykle nazvané ako „Problém s inštaláciou Linuxu...“ a nestačil som sa čudovať čoho všetkého sú novoužívatelia schopní a aké najrôznejšie inštalačné pasce môžu vzniknúť kombináciou horlivosti, neinformovanosti, neopatrnosti, užívateľského nadšenia a zároveň smoly s pridaním X faktoru aplikáciou Murphyho zákonov. Tak som teda sledoval príbehy statočných bojovníkov-inštalatérov a postupne som si príčiny inštalačných výbuchov začal  triediť do pár pascí a pastičiek. Tak ma napadlo, že keď sa tieto pasce pokúsim popísať  z môjho laického pohľadu Linuxového nováčika, azda sa niekomu podarí zorientovať v mínovom poli inštalačných nástražných systémov a prvošupových úspešných užívateľov o čosi pribudne. 
PRE KOHO je určený už som rafinovane naznačil.  Je pre tých, ktorí sa s Linuxom často nestretli a ktorí  si ho chcú vyskúšať. Pretože napriek tomu, že moderné Linuxové distribúcie sú ľahko ovládateľné aj pre človeka s priemernou počítačovou gramotnosťou, je veľmi praktické si hneď na začiatku a včas uvedomiť,  aké pasce a pastičky číhajú na nepripravených. Obrázky vložené v texte sú vybraté náhodne z Internetu pomocou vyhľadávača ako ukážky z bežného života. Pre zachovanie súkromia sú nicky premazané. 

Jednotlivé časti sú usporiadané náhodne, tak ako mi postupne prichádzali na myseľ, veď už každý zistil, že toto nie je odborný článok pre profíkov. 

I. Pasca SRALO

 
Úplne prvá pasca počas našej práce s Linuxom je latentná, rokmi silnejúca nákaza, skrátene zvaná SRALO. Je to skratka Syndróm Rýchleho A Lenivého Odklikávača. Tento syndróm je pomerne rozšírený a dokáže spôsobiť stratu dát na počítačoch, stratu nálady pri obsluhe a stratu chuti ďalej sa zaoberať Linuxom úplne na počiatku snaženia. A pokiaľ sme na správnom mieste v správnom čase odklikli ten správny príkaz, ktorý nejaký čiernohumorista umiestnil na správne fórum, tak aj dočasnú stratu zdravého rozumu. A pribudne povedzme takýto príspevok na nejakom fóre:


V skrátenom preklade:
 „Ahojte, som nový uživateľ Linuxu. Počas mojej inštalácie Ubuntu bol môj disk náhodne preformátovaný a nemám žiadnu zálohu dát..“. 


Veru tak. A z takýchto a podobných príspevkov by sa dala robiť hitparáda.
Rokmi užívania jedného operačného systému ako spúšťača pre aplikácie sa nám v podvedomí vytvorí presvedčenie, že o počítači a jeho údržbe vieme všetko potrebné, veď sme si predsa z času na čas preinštalovali celý stroj jednoduchým a rýchlym preklikaním a ani sme veľmi nemuseli čítať obsah dialógových okien, ak sa nejaké vyskytli. Aj inštalácia na novom notebooku bola predsa úplne jednoduchá, po zapnutí sa ozval inštalátor, rýchlo sme odklikali čo bolo treba a hotovo. Skúsme sa otestovať, koľkí z nás trpeli alebo trpia nákazou SRALO.  Našťastie je tento dlhoročný syndróm pomerne ľahko liečiteľný. Ako? Sú dve terapie. Prvá postupná a druhá šokom.

Postupná terapia. Čítaním návodov, manuálov, článkov, sledovaním fór, diskusiami, pýtaním sa kamarátov a čuduj sa svete aj ľudí, ktorých sme v živote nevideli pred tým, ako sa pustím do inštalácie, postupne zistíme koľko rôznych pascí na nás počas práce s Linuxom môže číhať. A neraz sa to aj na fórach pripomína. Všimnime si názov jednej veľmi kamarátskej výzvy z jedného fóra – Naučte sa čítať priatelia. No zo skúsenosti vieme, že takéto články, rady a výzvy si prečíta a ocení každý okrem toho, komu sú určené. Je to podobné, ako keď učiteľ v škole nabáda žiakov aby nechodili poza školu. Opakovane ju budú počúvať  iba tí, ktorí v škole sú.


Ak si uvedomíme, že pred každým kliknutím si už dialógové okno riadne prečítame, sme na dobrej ceste v postupnom liečení.

Šoková terapia začína napríklad stekaním studeného potu po chrbte z toho, že sme si vymazali všetky dáta, že po našej prvej inštalácií nebootuje ani Linux ani Windows, a teda nám z notebooku vznikla nepoužiteľná tehla.


Názov tejto témy v diskusii je: Bootovací problém, neštartuje ani Ubuntu (Linux) ani Windows. 

A začne sa oveľa intenzívnejšie čítanie návodov a návštevy fór ako v prvom prípade. Čo myslíte, ktorý spôsob liečby je praktickejší? A čo myslíte, ktorý je častejší? Takže priatelia: Učiť sa, učiť sa, učiť sa. Nič nové. Takto jednoducho napríklad pred sto rokmi vyzval veľké masy malý muž a stal sa vládcom šestiny sveta.

II.  Pasca MBR a vypredané 

Ako zrejme vieme, MBR (čiže Master Boot Record) umožňuje vytvorenie maximálne štyroch primárnych partícií (oddielov) na disku. Tento limit je obľúbená finta niektorých nainštalovaných Windows ako znepríjemniť inštaláciu iného operačného systému.  Stačí, ak bude prvá partícia definovaná ako boot, druhá ako C,  tretia ako RECOVERY a štvrtá ako HP_TOOLS (napríklad). Ak si urobíme boot v Live session Linuxu, všetko môže krásne chodiť.  Následne sa teda rozhodneme pre inštaláciu, inštalátor Linux-u môže zamrznúť, pretože nemá kam inštalovať, je “vypredané“.
Nepríjemnému prekvapeniu zabránime tak, že pošleme z Live session príkazy, ktorým dáme takúto podobu:

sudo fdisk –l
sudo parted –l

kde –l znamená mínus malé L. Tieto príkazy nám vrátia informáciu o rozdelení disku, veľkosti a type jestvujúcich partícií. Ak sa vo výpise stratíme, je čas kontaktovať osobu znalú. To isté môžeme však získať aj v grafickej forme Linuxovým programíkom Gparted a uvidíme napríklad toto:

Šikovná pastička, však? Riešenie je našťastie jednoduché. Buď odstránime jednu partíciu vo Windows alebo počas inštalácie vyberieme voľbu „Niečo iné“ a necháme to na Linux ako znázorňuje obrázok:

Pochopiteľne ak plánujeme namiesto uvoľnenej jednej partície definovať viaceré partície (root, SWAP, HOME napríklad) tieto už budú definované ako logické.  Majme však vždy na pamäti, že všetky hrátky s rozdelením disku alebo zálohou dát začínajú alebo stratou dát zase končia.

III. Pastička 32 bit vs 64 bit

Iste sme si všimli, že väčšina Linux distier je k dispozícii ako pre 32 bitovú tak aj pre 64 bitovú architektúru. Zjednodušene povedané, staršie stroje (cca 10 a viac ročné) majú 32, novšie 64. Ak sme teda majitelia novších strojov, netýka sa nás to. Zásadný zádrhel nehrozí, pretože ak budeme chcieť 64 bitové distro nainštalovať do 32 bitového stroja, jadro Linuxu vám to zdvorilo oznámi. Naopak to možné je, 32 bitové distro sa dá bez problémov nainštalovať na 64 bitový stroj, a niekedy sa to aj robí, napríklad, keď je k dispozícii malá RAM.

Niekedy však narazíme na dosť radikálny odpor voči takémuto riešeniu ako vidíme na náhodne vybranom príklade.

Vo všeobecnosti má byť na 64 bitovom stroji aj 64 bitové distro. Pastička? Ak máme pomalší Internet a pracne stiahneme za pol dňa nevyhovujúce distro, nebudeme mať komu vynadať. Ak si teda nie sme istí, pogúglime alebo vytiahneme žolíka Priateľ na na fóre. Bez experimentovania to zistíme tak, že vo Windows pozrieme Počítač/Vlastnosti/Systém, tak ako na obrázku (pre W7).

Ak nevidím nič, tak mám 32-bit verziu, ak mi svieti 64-bit Operating System mám 64. V Linuxe to zistím napríklad v Live session a príkazovom riadku príkazom uname –a ako nám ukazuje obrázok z jedného návodu.

Otázka znela na akej verzii Linuxu sa nachádzame avšak popri tom bol otestovaný aj stroj. Ako sme práve zistili, aj túto pastičku dokážeme obísť včas. Ak o nej vieme.

IV. Pasca BIOS a UEFI 


BIOS (Basic Input Output System) je tu už s nami niekoľko desaťročí a samozrejme sa vyvíja spôsobom reflektujúcim požiadavky hardvéru i softvéru. Táto téma by sama o sebe zabrala niekoľko strán, tak sa opäť uchýlime (sme úchyláci) ku relevantnému zjednodušovaniu. Predstavením 64 bitovej architektúry počítačov a programov náš starý dobrý BIOS narazil na určité limity. Tieto limity zas neumožňovali naplno využiť možnosti 64 bitových systémov. Tak sa inžinieri zamysleli a vymysleli UEFI (Unified Extensible Firmware Interface).  A pokiaľ potenciálny inštalatér Linuxu nemá základný prehľad, kde je sever, hrozí vysoké riziko zablúdenia v jeho inak skvelých vlastnostiach, ktoré sa prechodne môžu stať nepríjemnými pascami a na pohľad slepými uličkami. Že preháňam? Nájdeme šesť rozdielov?

Ak sme sa niekoľko rokov nehrabali v BIOSe, tak môžeme byť riadne prekvapení keď na nás UEFI vystrelí s takouto ponukou (dole) oproti tomu, čo sme si pamätali z klasického BIOSu (hore).
Naviac existuje niekoľko možných kombinácií okolností. Pri čistej inštalácií bez dualbootu, teda keď chceme mať na počítači iba Linux, je takmer univerzálnym riešením nastavenie BIOS-u do módu „Legacy“ t.j. UEFI a jeho špeciality budú vypnuté. Jedno z možných dialógových okien vidíme tu. Prepneme do voľby Legacy. Ak sa to podarí, je to ten lepší prípad.




Samozrejme aj tu existuje pastička. Ak máme napríklad na notebooku nálepočku oznamujúcu že je „Ready for Windows 8“, môže sa stať, že aj napriek márne vynaloženej urputnej snahe voľbu BIOS-u Legacy enabled nenájdeme alebo ak ju nájdeme, jednoducho sa k nej nebude možné prekliknúť. V tom prípade máme dve možnosti. Buď urobíme update BIOS-u alebo sa poobzeráme po Linux distribúcii, ktorá UEFI podporuje (napríklad Ubuntu/Xubuntu/Kubuntu 14.04 LTS).  Keďže UEFI samozrejme podporujú aj iné distrá, príklad je z Manjaro Linuxu.

V prípade dualbootu a aktívnemu UEFI a teda aj tabuľky GPT (GUID Partition Table) na výber nemáme a inštalujeme pod UEFI. Ak začíname tušiť, že aj tu môžeme naraziť na pastičku, tušíme správne. Volá sa Secure boot. Ak je táto voľba UEFI zapnutá, pre nás to znamená to, že akýkoľvek zavádzač Linuxu, ktorý nemá bezpečnostný certifikát, teda akýsi elektronický podpis, jednoducho nenabootuje. A inštalácia skončí skôr ako začala. Riešenia sú opäť dve. Buď Secure boot vypnúť alebo jednoducho zvoliť distribúciu s certifikátom. Informáciu by sme sa mali dozvedieť v Release notes alebo použitím žolíka Priateľ na telefóne. Čiže zhrnieme: vlastníci 32 bitových strojov  sú v bezpečí, 64 bitoví si pred inštaláciou dobre prezrime nastavenia možnosti našej verzie BIOS/UEFI.

V. Pasca WUBI

Wubi.exe je špeciálny inštalátor Linux/Ubuntu pre Windows, ktorý Ubuntu nainštaluje ako ktorýkoľvek iný program. Dá sa tak vyskúšať  bez štandardnej inštalačnej procedúry (delenie disku, grub atď.) a bez strachu zo straty dát. Na viacerých fórach  sa však užívatelia sťažovali, že inštalácia síce prebehla úspešne, avšak Linux (Ubuntu) nenabehol. Proste taká obdoba konštatovania, že operácia sa podarila avšak pacient zomrel. Možnou príčinou neúspechu je, že Windows sú nainštalované v UEFI móde, kdežto Wubi si vie poradiť iba MBR tabuľkou (Legacy mód).  Kto si chce vyskúšať  plnohodnotnú inštaláciu Linuxu, ten WUBI nebude používať. Grafické inštalátory moderných Linux distribúcií sú prehľadné a spoľahlivo prevedú každého primerane oboznámeného inštalatéra celým procesom. Pastička? Máme, samozrejme. Nedávno som pripravoval LiveDVD Lubuntu 14.04.1 LTS. Kamarátka chcela dualboot popri W7 na starší notebook. Tak som teda milý notebook naštartoval, zasunul pripravené DVD a než som stačil notebook vypnúť, šup a usmievalo sa na mňa dialógové okno Wubi. No  nevedieť ktorá bije, automaticky kliknem na „Install“ a potom sa čudujem, že v tom Linux Inštalačnom Manuáli to bolo nejako inak.

Takže odolať pokušeniu, zrušiť, okno zavrieť, reštart a všetko prebehne v poriadku. Kto by sa chcel napriek tomu cez Wubi preklikať, tak treba skontrolovať  či jel UEFI mód vypnutý. Po korektnom nainštalovaní Wubi, by sa mal objaviť po reštarte  Windows Boot Manager s ponukou.

V tom prípade je však namieste otázka, či je to tak správne, keď potenciálneho Linuxáka víta Windows Manager. To mi pripomína príhodu, keď som zamladi prišiel s partiou do horskej chaty  v Tatrách (Terinka?) a s milým úsmevom ma privítal chatár řka: tak, co si dáte pánové?

VI. Pasca Pae vs Non-pae

V dnešnej dobe je to už pomerne zriedkavá pastička ale môže sa ešte vyskytnúť. Pôjdeme pomôcť kamarátovi, ktorý má staré PC avšak plne funkčné takže ho nechce vyhodiť ale iba nainštalovať nejaké nové distro. Šupneme do DVD mechaniky naše pripravené Live a na monitore sa rozsvieti povedzme toto:

„This kernel requires the following features not present on the CPU: pae. Unable to boot - please use a kernel appropriate for your CPU.“ 

A skončili sme jasná správa. Po krátkom pátraní sa dozvieme, že PAE je Physical Addres Extension čo je technika na 32 bitových CPU umožňujúca adresovať viac ako 4GB pamäte. Ako z toho von?
 Keďže kamarátovi zo slušnosti nepovieme, že má doma starú šunku tak vyskúšame boot ešte raz s opciou „forcepae“ ako vidíme napríklad v *buntu:

Ak nepochodíme t.j. procesor jednoducho túto funkciu nemá, pohľadáme medzi distrami verziu, ktorá non pae  mikroprocesory stále podporuje.


Ako vidíme, aj dnes sa také distrá dajú nájsť, toto je príklad Bodhi Linuxu.

VII. Pastička predinštalovaný OS

Ak sa rozhodneme pre túto alternatívu s tým, že sa vyhneme neočakávaným pastičkám, môže sa stať, že sa tešíme zbytočne. Ak je napríklad na stroji predinštalovaný FreeDOS a  nálepočka Ready for Windows 8, pravdepodobne bude v UEFI zapnutý Secure boot a v čítaní môžme pokračovať v časti BIOS a UEFI. Ak je pri popise stroja iba uvedené „Linux“, často je to Linpus, ktorý nabootuje do textového režimu a tým pádom  sme opäť skončili, pretože príkazový riadok je pre nováčika riadny šok ako ukazuje tento zúfalý príspevok.

„Ahojte všetci, som tu na fóre iba odvčera ako som si kúpil netbook... po zapnutí sa objavila čierna obrazovka s textom

[root at localhost/] #

Čokoľvek však napíšem, objaví sa command not foud. Nejaký nápad???? Nič z príkazov ako startx alebo adduser nefunguje. Bol mi predaný netbook s chýbajúcim softvérom?...“

Záver

Ak ste rozčarovaní nad tým, že článok je bez linkov a príliš stručný, je to správne. Linky nedávam, pretože neviem ako dlho budú funkčné. Stručný je preto, lebo toto nie je žiadny univerzálny návod ale iba akási včasná výstraha pre neinformovaných o číhajúcich pasciach, pastičkách a nástrahách na inštalačnom poli Linuxu.Špecializovaných článkov na každú spomenutú pastičku bolo uverejnených plný kýbel. Avšak uvidíme v diskusii k tomuto článku ako ďalej. Ak hlas LinuxOSľudu  upozorní, že nejakú relevantnú pastičku, ktorá unikla pozornosti treba doplniť, doplníme.  Ak bude pastičiek na ktoré LinuxOSľud upozorní dostatočne veľa, možno sa niekto pustí do ďalšieho článočku. Ak si hlas LinuxOSľudu vyžiada nejakú z pastičiek rozpísať podrobnejšie a uverejniť ako samostatný článok, prečo nie? Neverili by ste, koľko šikovných hlavičiek sem chodí a teší sa na pekný námet od LinuxOSľudu na napísanie článku.

    • Skúsenosť, ako som objavoval skryté inštalačné pasce číhajúce na neinformovaného užívateľa Linuxu. 17.12.2014 | 07:53
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Po tých rokoch si už na pastičky ani moc nespomínam, ale boli veci čo ma zmiatli. Napr. The root filesystem a /root že sú to dve rozdielne veci.

      Mountovanie HDD, mount /dev/hdx /mnt/disk, čo z toho je zariadenie, čo cesta, ktorý to je disk.

      Že nemám práva na nejaký súbor? Pod rootom som celému systému nastavil vlastníka seba a všetko na RW, zaujímavé už som ani nenabútoval :)

      Keď človek pochopí spôsob oprávnení, prácu s diskami, tak ostatné je malina.

      Inak celkovo som bol z Linuxu od prvého momentu uchvátený. To že v distrách už boli priamo vývojárske nástroje ma očarilo, už žiadne sťahovanie zo Slunecnice :)

      Na problémy človek narazí aj dnes, ale spravidla je to HW a slabá podpora, alebo nepodpora od niektorých výrobcov.

      Dík za článok.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • Skúsenosť, ako som objavoval skryté inštalačné pasce číhajúce na neinformovaného užívateľa Linuxu. 17.12.2014 | 09:32
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Pekný článok, až ma tak pri srdci zahrialo, keď som si spomenul, čím všetkým som si musel za posledné cca 2 mesiace prejsť. Jediné, k čomu mám malé upresnenie sa týka nasledovného textu:

      Pri čistej inštalácií bez dualbootu, teda keď chceme mať na počítači iba Linux, je takmer univerzálnym riešením nastavenie BIOS-u do módu „Legacy“ t.j. UEFI a jeho špeciality budú vypnuté.

       Ak chcem inštalovať linux, ktorý zvláda inštaláciu v UEFI móde a nepredpokladám, že tam budem chcieť inštalovať aj linux bez podpory UEFI, zvolil by som inštaláciu v UEFI móde. Je novší a navyše 64 bitový, preto bude s 64 bitovým linuxom lepšie spolupracovať a Linux má podporu UEFI dobre zvládnutú. 

    • RE: Skúsenosť, ako som objavoval skryté inštalačné pasce číhajúce na neinformovaného užívateľa Linux 17.12.2014 | 12:59
      Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

      Veľmi krásny článok. "NUMBER ONE!"

      Na doplnenie k rozdeľovaniu diskov pri dualbote, keď už bol windows používaný, je dobré pred rozdelením urobiť defragmentáciu disku. Záloha dát, ako aj uvádzaš, musí byť samozrejmosťou.

      Vďaka za článok a všetkým nováčikom hodne zdaru bez pascí!

      "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
    • RE: Skúsenosť, oval skryté inštalačné pasce číhajúce na neinformovaného užívateľa Linuxu. 18.12.2014 | 17:44
      Avatar laco2 cinamon  Používateľ

      Ako keby si ma poznal.Polovicu problémov o ktorých si písal som odskúšal na sebe,a len za pomoci napr.Bedňa,Dvorský,Lacho,Janek M,Hoferek,a ostatných som sa dostal z najhoršieho von...Týmto všetkým  Díky.

    • Skúsenosť, ako som objavoval skryté inštalačné pasce číhajúce na neinformovaného užívateľa Linuxu. 13.01.2015 | 01:16
      Avatar XMen   Návštevník

      Ja este pridam jednu pascu a to vymena starej grafickej karty za novu. Bolo treba nainstalovat nove nvidia drivre, ktore ani nie su v repozitaroch. Dostal som sa az do takeho stavu, ze som sa vedel dostat iba po zavadzac ale uz nie dalej. Musel som do PC vratit staru kartu, odinstalovat stare nvidia drivre a pridat nouveau, potom vymenit za novu kartu a nainstalovat nove drivre. Cele to zabralo niekolko hodin a stratil som par mesiacov zivota.

      Co sa tyka tych odporucani o citani, tak neznasam ked toto niekto povie. Ja nemam cas sa cele tyzdne vzdelavat a casto to ani nie je mozne bez predchadzajucich zlych skusenosti aby som vedel robit jednoduche veci, ktore sa daju robit (napr. na windowse) jednoducho. Verim, ze aj v Linuxe sa daju veci robit jednoducho a userfriendly, len bohuzial, niektory ludia ako keby ani nechceli vyuzit urcite ergonomicke pristupy. Aj linux sa da spravit pre klikacov, ktorym by nesposoboval infarktove stavy. Stale verim, ze pride nova generacia nearogantnych vyvojarov a firiem, ktory zacnu linux presadzovat za userfriendly system, rovnako jednoduchy ako napr. windows. Nastroje na to existuju uz dnes.

      • Skúsenosť, ako som objavoval skryté inštalačné pasce číhajúce na neinformovaného užívateľa Linuxu. 13.01.2015 | 07:48
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

        Ďakujem za názor i za skúsenosť

      • Skúsenosť, ako som objavoval skryté inštalačné pasce číhajúce na neinformovaného užívateľa Linuxu. 15.01.2015 | 00:46
        Avatar XMen   Návštevník

        Este by som chcel dodat, ze si neviem predstavit, co by som robil, keby sa mi pokazila ta stara graficka karta este pred instalaciou novej a nemal by som pri sebe napr. smartfon alebo iny PC. Ako by som si vobec vedel najst nejake informacie ci navod na fix, keby som nenastartoval X-ka? Toto je hodne nedomyslena vec.

        • RE: Skúsenosť 15.01.2015 | 18:18
          Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

          Cez trebars program elinks ;)

          • RE: Skúsenosť 16.01.2015 | 02:09
            Avatar XMen   Návštevník

            To je super rada, len ako by som si ju tu precital, keby sa mi graf. karta pokazila teraz a nemal by som browser uz nainstalovany?

            Nebolo by lepsie, keby pri bootovani linux rozpoznal, ze bud graf. karta alebo ovladace nie su kompatibilne a automaticky pouzil genericke resp. open-sourcove? Ved kazdy vyznamny vyrobca GPU uz ma svoj opensource ovladac, tak preco ich nepredinstalovat s tym, zeby zabezpecovali aspon zakladnu funkcnost ale na velkom mnozstve mozneho HW? Nikto by od nich nechcel nejaky extremny vykon, na to su tu proprietarne ovladace. Si myslim, zeby to dost podstatne zvacsilo ergonomiu linuxu a uzivatelom neubieralo vzacne dni na zivote.

            • RE: Skúsenosť 16.01.2015 | 08:24
              Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

              Dovolím si nesúhlasiť s tvojim tvrdením:

              "Nikto by od nich nechcel nejaky extremny vykon, na to su tu proprietarne ovladace. "

              Ja by som bol práveže veľmi rád pokiaľ by OpenSource ovládače dosahovali vysokého výkonu. Tým by sa linux dostal do úplne iné fázy "pre ľudí".

              No a čo sa týka toho výberu tak pokiaľ viem OpenSource ovládač sa zavádza takmer vždy - pokiaľ ho daná karta má.

              • RE: Skúsenosť 02.02.2015 | 23:18
                Avatar XMen   Návštevník

                Ako suhlasim ale v mojom pripade je jedno ci OpenSource ovladace maju velky vykon alebo nie. Ide mi o to aby tam boli predinstalovane a ked sa mi napr. moja graf. karta pokazi aby som ju mohol vymenit za inu bezohladu na typ ci znacku a aby sa mi spustilo graficke prostredie linuxu. Super vykon pri hrach by som nepozadoval. Tie proprietarne mi celkom stacia a ich vykon optimalizuje samotny vyrobca.

                Co sa tyka toho zavadzania ovladaca tak tam to nefunguje, teda aspon nie mne na Mageia 4. Ked som vymenil staru kartu za novu, tak system jednoducho nenabehol a musel som najskor vratit tu staru. Neviem si predstavit, co by som robil, keby sa mi ta stara pokazila.

                • RE: Skúsenosť 03.02.2015 | 08:40
                  Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                  Pokiaľ viem tak Mageia by mala mať celkom dobre ošetrené inštaláciu proprietárnych driverov. Hlavne grafiku. To si asi prvý prípad čo počujem že sa mu to nepodarilo. Možno aj závisí akú starú máš grafiku. Až je moc stará tak sa odporúča OpenSource.

                  Nemám rád NVidiu ale majú to skvelo skombinované = Intel + NVidia.

                  To je dobrá kombinácia na linuxový laptop si myslím.