Gentoo na Pentium 133 MHz?
Intel Pentium 133 MHz, 64MB ram (mozem rozsirit po dobu kompilacie na 256 ak treba), 4 GB IDE disk, cd mechanika, S3 Trio 64 V+ PCI, USB klavesnica, PS2 mys, sietovka SMC EtherCard elite 16 ultra ISA.
Chcem tam mat aj X Server, ked boh da aj KDE, Pripojenie na internet to trvale nema, ako da sa (prehodim na noc kabel z mojho stroja) ale nie trvale takze asi instalacia z CD + potom mozno nejaky upgrade.
Uvitam akekolvek pripomienky, navrhy a napady, ktore CD mam stiahnut, aky typ instalacie, co treba nastavit a tak. Idealny stav by bol aby som to zapol a za mesiac mal gentoo, nie ze sa ma pri kazdom balicku bude pytat "ste si isty ze chete instalovat XYZ", pripadne keby sa to dalo pozastavit instalaciu, vypnut komp a pokracovat na druhy den, to by bolo uplne super. Pripadne odhad ako dlho to potrva. Vdaka.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
nerob to :D
na 133Mhz nevykompilujes nic. Ja som kompiloval gentoo + KDE na p3 (933Mhz) asi 3 dni, takze priblizne 3*933/133 = 21dni (neratam noci, vtedy spim a pc ma rusi ;) )
Inak odporucam ine distro, na pent133.
no, niečo podobné som kedysi stváral i keď s gnome. Vytrhol som disk a prekompiloval to na výkonnejšom stroji, postup bol - boot z minimalCD, agresívne upraviť USE flag a architektúru a potom som dal prehodiť systém a dokomplikovať aplikácie. To plné 600Mb CD je pre 686 a ty máš 586 takže si môžeš vybrať neoptimálne 386 ... no zábavku máš na dva týždne, držím palce.
Ale v supliku mam este lepsi kusok:
+ kopec dalsich haraburd po suplikoch, momentalne ale zhanam SCSI radic takze ak niekto ma (centronix) a je z kosic, sem s nim
PS.: takých by bolo čo zháňajú SCSI radič s Centronix, kamarát niečo hovoril o dostupných scanneroch pričom karty ostali v počítačoch.
U mňa zaberá celý systém v RAM 55MB aj s naštartovaným KDE. Nová inštancia konqueroru je približne 3MB. Editor kate si zoberie zhruba 5 MB voľnej RAM. To je na danom stroji ešte celkom použiteľné. QT3 ma bleskovo rýchle renderovanie, takže pomalý CPU by nemal byť až taký problém. Najväčší problém je to skompilovať (asi by bolo najlepšie kompilovať na inom PC).
Samozrejme čisté naštartované XFCE ma menšie nároky na pamäť, ale keby som skúsil spustiť firefox tak sa asi na 64MB RAM doswapujem k smrti. Spúšťať zase konqueror v XFCE je dosť blbosť, ten si zase natiahne knižnice z KDE a tiež to nie je práve najmenej hlavne keď už je desktop naštartovaný. Preto neodporúčam XFCE a potobné prostredia pre ľudí s malou RAM ak na tom PC chcú aj niečo robiť. Práve v takýchto prípadoch sú na tom omnoho lepšie komplexné integrované prostredia (ako KDE).
Bežná práca : spustený internetový prehliadač a grafický textový editor
Predpokladám že zadávateľ si tiež rozmyslí čo tam chce mať a tomu prispôsobí výber aplikačného toolkitu (ostatné asi zakáže) a aj do aplikácií dodá len nevyhnutné množstvo pluginov (asi nebude chcieť basic do bancelárskych balíkov).
na distrowatch sa pisalo o niecom co je upravene slackware pre starsie pc. ma to icewm manazer. to by si mohol skusit
Na P1 nejaky WinCHip CPU ~ 200Mhz (nieco pod 128MB RAM asi 92 ale niesom isty) mam nainstalovane XUbuntu z alternate Install CD, s XFce to beží únosne Web, Hudba, Office.
Alebo si myslis ze kernel/glibc skompilovane ako i586 napr. obsluhuje pamat rychlejsie ako i386? Nemyslim. Ak na tom pobezis XFCE, tak to nebude o moc rychlejsie ako Debian alebo Zenwalk.
aptitude install
wm2 :-)