Kúpa notebooku - neviem sa rozhodnúť - Lenovo - HPCompaq - MSI
Nastal čas kúpi notebooku. Cenový strop je 16000SK +-500SK aj s DPH bez os. Pobeží na tom niektoré z nasledujúcich distier: Fedora 8, Mandriva 2008, Slackware current
Kupovať to budem pravdepodobne (ledaže by to mali dakde lacnejšie) na www.alza.sk.
Určenie:
bežná práca - office, internet, počúvanie hudbi a sledovanie videa. Občas daaká nenáročná hra napr Scorched 3D, Freeeciv a podobne.
Heslo:
Za málo penazí funkčnosť pod linuxom a trochu muziky.
Rozhodujem sa medzi týmito modelmi:
(všetky modeli som si obzrel v istom hypermarkete)
1
LENOVO: 16 181,00 SK
http://www.alza.sk/notebook-lenovo-3000-n200-d80989.htm
značka, kapacita disku disku, kvalita vyhotovenia - pevné nič sa neprehýbalo, intel wifinka
2
HP COMAQ: 15 985,00 SKK
http://www.alza.sk/notebook-hp-compaq-6720s-d79611.htm
vyhotovenie sa mi zdalo trochu horšie - display a klávesnica sa prehýbal, je tam brodacom wifinka - asi problém,
v predajni som z neho nemal dobrí pocit ale možno ma presvedčíte o opaku.
3
MSI: 16 284,00 SKK
http://www.alza.sk/msi-megabook-m670x-090cz-s64-3600-15-4-wxga-1gb-120gb-5-4k-dvd-rw-wf-bez-os-d82526.htm
kvalitné vyhotovenie, fakt tenký (všetky boli naozaj dosť tenké a lahké), numericka klávesnica, mobilný sempron a nvidia GF go 6100. 1GB ram, 120 disk
Ide hlavne o tieto rozdieli:
Intel celeron M VS Mobilný se Sempron 64
Intel x3100 VS nvidia GF GO 6100
MSI má naviše 1GB ram
výdrž práce na batérie v tejto cenovej kategórii nepovažujem za smerodajnú - 2h vydrží snáď každý notebook.
ktoré komponenty sú na tom lepšie čo sa týka výkonu a napr zmeny frekvencie CPU v linuxe?
funkčnosť 3d akcelerácie na GF go 6100 pod linuxom s nvidia ovládačmi?
neviem sa rozhodnúť či vsadiť na značku (LENOVO) a obetovať ramku, a prípadný rozdiel výkonu CPU a grafík
alebo kúpiť MSI
záleží mi hlavne na výkone a možnostiach úspori energie pri CPU - podtaktovanie, pri grafike mi ide hlavne o výkon 1GB ram poteší. Na kapacite disku mi nezáleží, výdrž na baterku nieje smerodajná. Najdvoležitejšia je podpora všetkých komponentov v linuxe.
Prosím napíšte mi vaše názory skúsenosti a problémi.
Ďakujem
tomolc
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
ati aj nvidia robia rozne problemy (pri uspavani), intel je istota. takze ak radsej pockas a prisetris na nejaky core procesor (staci aj core 1 solo), tak budes podla mna spokojnejsi
a samotnu znacku lenovo netreba zamienat s thinkpadmi, to je uplne ina kategoria (aj ked na pohlad sa s vyhotovenim trochu inspirovali, netusim do akej miery, tiez neviem aky dobry bios k tomu dodavaju)
nákupná cena 16994,-
Nebite ma len dávam do pľacu niečo ďalšie. Neviem aké s tým máte skúsenosti.
O aceri ani neuvažujem.
Osobne pokukujem po tomto MSI kusku, ale bojim sa nekompatibility s hw.
Na ten konkrétny rad som dával klientovi Ubuntu. Maximálna spokojnosť. 3d desktop (intel VGA), čítačka. OK. Ak by som kupoval ďalší notebook určite MSI s minimálne 1G RAM.
Ahoj
Viem, že má ten model ATI grafiku. S ATI grafikou už nemám zlé skúsenosti (po dlhej dobe). Uspávanie na disk OK, do RAM- mi nefungovalo. Compiz v Ubunte OK. Len to som chcel dodať.
Takže zatia by som to zhrnul takto:
(Na základe toho čo tu bolo povrdané)
Mobilný Sempron má lepšie vlastnosti čo sa týka "mobilných záležitostíˇoproti celeronu. Nvidia by mohla robiť problémi pri uspávaní. Intel je istota.
Čiže už nám ostáva v hre len HP a Lenovo. sú v podstate zhodné čo sa HW týka. Rozdiel je len vo wifikarte.
HP má broadkom a lenovo má intel 9xxx - aspoň podla stránok lenovo.sk. lenovo m á o 40GB večí disk a podla mna lepšie vyhotovenie.
To MSI ma strašne láka hlavne kvoli predpokladanému výknu
vie niekto porovnať výkon vga x3100 a GF go 6100?
tomolc
vykon nvidie bude asi o dost vyssi
Má niekto iný názor?
To Lenovo? Ako už molo spomenuté nieje to tá kategória povestných ThincPad takže mám očakávať niečo "horšie"?
má niekto reálne skúseností s GF go 6100? a Sempronom M?
tomolc
(broadkom by som nerád)
V tejto cenovej kategňorii sa NEDÁ na slovensku zohnoať notebook z externou grafikou.
Nvidia GForce Go 6100 je integrovaná grafike v nvidia čipsete takže sa spotrebov moc nebude líšiť od iných integrovaných grafík - teda aspoň tak predpokladám: Ak má niekto iné informácie rád sa nechám poučiť
tomolc
v tom pripade je ta nvidia samy problem.
* nekompatibilita
* zisti si ako je na tom s vykonom
* zisti si ako je na tom s teplotou (co priamo suvisi so spotrebou, ale hlavne pouzitelnostou -- posledne co chces je aby ti to pieklo o pol roka ruky)
tomolc
Obiednal som Lenovo.
ďakujem za vaše názory a reakcie
tomolc
Inak čo sa týka dizajnu, Lenovo je na tom asi najlepšie. Nemyslím tým iba nádherný hranatý kryt, ale aj pevnú, skutočne pevnú kostru.
Čo sa týka výdrže baterky, neverím, že by vydržala rovnako dlho ako pod windowsom. Proste vývojári linuxu sa zaoberajú inými vecami ako je úspora energie, napríklad 3D desktopom a podobnými nezmyslami ktoré aj tak bez trápenia nefungujú. Ja som sa pod 15W nedostal.
napíšem :-)
tomolc
Najprv som nainštaloval fedoru 8 a aplikoval update. Tlačítko na zapnutie blothoth a wifi síce fungovalo ale s wifinkou sa mi nejako nepodarilo pracovať - poriešim neskvor. 3D akcelerácia na x3100 beží
Chcel som nahodiť livna repozitáre čo sa aj podarilo ibaže následne fedorácky správca softu nebol schopný aktualizovať zoznami balíkov.
Tak som nahodil smart pm ibaže pri pokuse spustit smart vypísal že v systéme nieje gtk ale pritom tam je - samotný konzoloví smart vypíše že gtk je nainštalovaný....
Potom som sa trochu trápil z konfiguráciu.... Nemám z tej fedory dobrí pocit....
Tak som vzal DVD Opensuse 10.3 a nainštaloval to. Hned počas inštalácie mi ponúkol oss a non oss repozitáre z netu tak som ich pridal.
Inštalácia prebehla v pohode. hned pri prvom štarte som mal k dispozícii wifi aj bloototh. Z ponuky zdrojou softu som vybral dalšie repozitáre a aplikoval update. Zatial ive všetko hladko. Jediná vec žo zatial nefunguje je nastavenie podsvietenia displeja respektýve jeho znižovanie aby som ušetril baterku. (to vo fedore išlo) - ale predpokladám že po zmene typu displeja v yaste to pojde. Zatial mám dobrí pocit avšak suse moc nemusím. Zatial nebeží 3D na x3100
Skúšal som aj mandrivu z internet instal boot cd. - rozbehla sa inštalácia ale potom nebol schopný zýskať dhcp od mojho rutera takže som nemohol pokračovať v inštalácii :-(
Nakoniec som skončil u LDT 3D beží, displej sa dá regulovať. wifi ovládače niesu v jadre - treba doinštalovať ručne zo stránok intelu - poriešim neskvor.
Tak a teraz budme múdri v každom distre funguje defaultne iba niečo.
Suse zatial vedie až na displei funguje všetko - dokonca zistil že tam m ám snímač odtlačkou prstou ale zatial nefunguje.
tomolc
glxgears dáva 680 fps
tomolc
lsusb, ak tam mas "SGS Thomson Microelectronics Fingerprint Reader", tak pojde s thinkfingerom
v debiane pojde vsetko :D
iba na device 003 hlási AuthenTec, Inc.
tomolc
jedine ak http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/fprint-login-pomoci-otisku-prstu
Jediná vec žo zatial nefunguje je nastavenie podsvietenia displeja..."
Vo Fedore to ide preto, ze ma jadro 2.6.23 a Suse len 2.6.22.
Skus pouzit najnovsie jadro 2.6.24 (http://download.opensuse.org/repositories/Kernel:/Vanilla/openSUSE_10.3). Je to len moj odhad, ze by to mohlo pomoct. Kamos ma MSI notas s Intel vnutornostami a tiez mu to podsvietenie vo Fidorke ide a v Suse nie. Aj v Kubuntu mu to tiez slo, ale neslo mu zase nieco ine.
Ten snimac odtlackov prstov by si mal rochodit pomocou YaSTu. Spustis yast2, klik -> Hardver klik -> Snimac odlackov prstov.
v LDT mám jadro 2.6.21 a displej funguje takže v jadre to asi nebude....
tomolc
Ani v jednom distre mi nejde zvuk!!!
V suse mi yast napísal že našiel zvukovku aj ovládač ale zvuk nehraju ani s reprákov ani zo sluchátok. skúšal som sa hrať s sw aj hw hlasitostoua nič
tomolc
Tak som pretestoval suse mandrake aj fedoru
Ve to niekde medzi alsou a acpi respektýve nejaký ich konflikt.
Pogoogloval som že parameter acpi=off treba poslať jadru pri štarte - pridať do grubu.
Zvuk vo fšetkých troch distrách sa následne rozbehol a bol plne funkčný.
Problém je že NB bez acpi je oničom - anilen nevidím kolko mi ostáva baterky :-(.
Naviše v ani jednom distre nefunguje korektne suspend 2 ram. Mám taký pocit že dakde v configurákoch od acpi bude treba dačo zmeniť ale už som v koncoch nič ma nenapadá.
tomolc
ked je acpi=off tak zvuk ide sám a ok
ked tam acpi=off nieje ovládač je natiahnutý tiež ale zvuk proste nehraje, skúšal som alsaconfig alsamixer k mixer rôzne okmbinácie hlasitosti a nič ani tuk.
tomolc
teraz na to nemám čas - až neskvor
tomolc
Problém zo zvukom je vyriešený aj ked nie k mojej spokojnosti.
Aby mi išiel musim dať do grubu acpi=off.
Podla záznamu v bugoch na ubuntu to vyzerá na to že alsa má v sebe nejakú chybu ktorú však plánujú opraviť až vo verzii x.16 (teraz je aktuálna x.15). Tak počkám....
Nikde inde na nete iné riešenie ako acpi=off nieje. Možno ešte vyskúšam staršiu Mandrivu 2007.0 ale nakolko v tomto NB je pomerne nová čipová sada može sa stať že to nepojde.
tomolc
;-)
tomolc
nebelo treba nič kompilovať ani inštalovať - stačilo kvalitný guimixér a jeden riadok v konfiguráku
riešenie skúsim pridať bud do databázi znalostí alebo do tohto fora behom zajtrajška
tomolc