Prechod na LINUX
Konfigurácia:
procesor: 700MHz
pamäť: 256MB+128MB
grafika: 32MB
systémový disk: 10GB (sídli WinXP)
Poprípade či by sa nejako nedal nainštalovať LINUX spolu s WIN, aby som ho len vyskúšal a ešte sa rozhodol? Verím, že mi určite niekto, kto sa v tom vyzná pomôže ;-)
Vopred vrelá vďaka
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
V tom článku je toho veľa... Chcem len dopredu vedieť, skôr ako to začnem čítať až dokonca. Dočítam sa tam aj odpoveď pre takúto situáciu:
Mám 3 fyzické jednotky:
primary master: 10GB (sídli WIN)
pirmary slave: 80GB (rozdelený na D: a E: po 40GB - utajené dokumenty a dokumenty pre všetkých užívateľov PC)
secondary master: CD-RW/DVD combo
secondary slave: 20GB (úložný priestor)
...
rozmýšľal som nad tým, že secondary prehodím a na 20GB by som nainštaloval LINUX s tým, že by na primary master bol WIN a na secondary master LINUX. Je to možné?
najlepšie bude, ak bude aj WIN aj LINUX na jednom disku ;-)
... Asi by bolo najlepšie zmeniť to takto:
primary master: 20GB (WIN&LINUX - 1:1)
primary slave: 80GB (1:1 data+uložisko)
secondary master: 10GB (budem si tam odkladať myšlienky)
secondary slave: CD-RW/DVD combo
čiže ma čaká cez víkend reinstal WIN + install LINUX (ak to chcem skúsiť), čo nie je až také hrozné, keďže za posledný weekend som reinstaloval WIN asi 3x a ešte ma čaká jedna reinstall u kamarátky :-D
Už sa neviem dočkať...
Po nainstalovani Linuxu nezabudni prehodit to bootovanie v BIOSe.
Ak pri instalacii Linuxu narazis na otazku, kam instalovat zavadzac GRUB (celkom isto sa na to spyta openSUSE a Mandriva, Ubuntu nie) tak vyber zariadenie
sdb
(bez cisla). To znamena, ze zavadzac sa zapise do MBR disku na sekundarnom kanali prveho radica.Nezabudaj, tak ako pisem v clanku: Základnou požiadavkou pre nainštalovanie akéhokoľvek Linuxu je dostatok voľného miesta na pevnom disku. Pre systemovu (tzv. root) partisnu budes potrebovat minimalne 8GB.
Včera som googlil a browsoval po tých weboch a zapáčilo sa mi to, bezpochýb to aspoň vyskúšam.
Ešte zopár otázočiek:
Ako je to s ochranou na internete (myslím tým antivírusy a podobne)?
Ako je to s komunikáciou Linux vs. ostatné disky v PC s tabuľkou NTFS?
- ochranu nebudes potrebovat. virusy nie su a ostatnym nakazam sa vyhnes rozumom (neinstalovanie programov z internetu atd)
- linux vie standardne citat ntfs. zapis sa da doinstalovat ako driver ntfs-3g. pouziva ho uz dost vela ludi
Ale firewall rozhodne nevypinat.
1) subory ktore tam nakopiruje z winu budu mat autora a skupinu roota
2) po nasilnom vypnuti linuxu mu windows nepripoji particiu (vyskoci len okienko "zelate si formatovat disk?")
Momentálne som síce na WIN, ale LINUX je úspešne nainštalovaný. Vybral som si XUBUNTU. Je to skvelé, ešte sa len zoznamujeme, ale dúfam, že to nebude žiaden problém a že sa nebude oščiadať.
Skúšal som ten MEMORY TEST, ktorý je v ponuke na inštalačnom CD, ale po osemnástich hodinách testovania som to radšej zrušil... Bol to test #6 a nebol som si istý, koľko ich bude, tak som sa na to vykašlal. Má s tým niekto nejakú skúsenosť, respektíve je to na niečo dobré?
Ďalšia vec, ako si preberiem svoje nastavenia z WIN do LINUX napríklad z Thunderbird alebo kde má FF uložené heslá a podobné veci?
Prečo mi nejde spustiť LINUX prvou možnosťou v BOOT menu? Toto by ma zaujímalo najviac. Vypne monitor a nepracuje... To robil aj pri inštalácii a dal som to cez grafic safe mode (alebo tak něco). Nainštaloval som na grafiku ovládač, ktorý našiel LINUX na internete a stále to nejde, musím to otvárať cez druhú možnosť kde dám v "príkazovom riadku?" exit a naštartuje sa mi LINUX...
BTW: WTF?! Miranda nevytvára verziu spustiteľnú v LINUX? :-(
# Download (Windows NT, 2000, XP, Vista only)
# Download (Windows 95, 98, ME)
Existuje nejaký iný IM, ktorý sa mi spustí v LINUX OS?
Vopred ďakujem za všetky odpovede ;-)
"Má s tým niekto nejakú skúsenosť, respektíve je to na niečo dobré?"
Je to dobre na testovanie pama:te. Napriklad ak nastavis rychlejsie casovanie, tak zistis, ci je zapis a citanie bezchybne. Test bezi donekonecna, takze ho musis ukoncit sam, az nadobudnes pocit, ze je to O.K. Inak je tam taka polozka, vola sa PASS a pise tam kolko krat uz prebehol cely test.
Add:
"Ďalšia vec, ako si preberiem svoje nastavenia z WIN do LINUX napríklad z Thunderbird alebo kde má FF uložené heslá a podobné veci?"
Ano, vola sa Migration assistant.
ad Migration assistant >> nefunguje s mnou modifikovanymi WinXP (bug som hlasil, neuznali mi ho). Zmenil som iba nazov adresara
Documents and Settings
nahome
.To je aj odpovedou na povodnu otazku, ako zmigrovat udaje - manualne, treba vyhladat patricne subory v ceste
C:\Documents and Settings\MENO_USERA\Application Data\MENO_APLIKACIE
. Tieto subory je potom v linuxe treba nahrat do adresara/home/MENO_UZIVATELA/.MENO_APLIKACIE
. Neplati to ale genericky, ze treba nahrat vsetky subory z danej zlozky. Treba manualne vyberat. Napr.opera6.ini
ma iny obsah vo Win a iny v Lin.AMD Duron 750MHz
NVidia Geforce2 MX/200 - 32 MB
640 MB RAM
HDD 80 GB - Linux
HDD 20GB - Dožívajúci Win XP proff.
mám Kubuntu 7.10. A fachči v pohode.
Ale tu RAM si dokup. nejaku 512 MB. Teraz sú dosť lacné. :D
Linux a Win samozrejme spolu mať môžeš. Ale dufam ze to nechces natlačit na ten 10 GB disk!!
Moja RAM = SD RAM, ... také niečo sa ešte vyrába? Za koľko to kúpim? (lacné sú asi len DD RAM)
Tu v PN som SD RAM kúpil za 1200 Sk - tú 512 MB - novú, ešte teplú z výrobne. :)
PROBLÉM:
nech spustím čokoľvek v boot menu (XUBUNTU alebo XUBUNTU recovery mode - alebo také niečo) ... v prvom prípade sa mi sputstí prázdna obrazovka (resp. vypnutý monitor - dióda svieti na oranžovo :-D), v druhom prípade mi nabehne niečo ako komunikácia s LINUXom cez príkazový riadok. Keď som prvý raz skúsil login, meno, heslo a potom exit, tak to fungovalo. Teraz to už nefunguje, po exit sa dostanem tam ako v prvej možnosti. Kde môže byť chyba? Boot mám nastavený z disku kde je LINUX. :-(
jinak z live doporucuju knoppix , nebo slax
Ako ten co nema ziadne skusenosti tych problemov bude naozaj vela (hovorim podla seba)
Ja som mal neraaz take stavy ze som sa chcelna vsetko vykaslat ale stale ked som si naspet nainstaloval win stale ma to tiahlo k lin hodzci som ho nepoznal a neslo mi to tak lahko ako som si predstavoval.Na win som nikdy nenadaval a nepresiel som na lin koli tomu ze win je shit a podobne veci...
Chcel som nieco nove,narocnejsie tak som si dal lin a us na nom bezim viac ako rok.
Prajem vela uspechov.