Co je drahsie Windows alebo Linux?

Sekcia: Aplikácie & Desktop 05.09.2008 | 05:52
Avatar matko5   Používateľ
Rozhodol som sa pouzivat Linux kedze je zadarmo, ale neskor som zistil ze hry mi na nom nejak nebezia, neskor som si vsimol ze ani hardware ktory mam mi s nim nefunguje v tom lepsom pripade nefungoval tak ako mal v tom horsom vobec........a polozil som si otazku bud kupim origi Windows za cca 2000sk alebo novy hardware za cca 10 nasobok ceny a hry mi aj tak nepoidu. Tak som sa rozhodol jednoznacne pre lacnejsiu variantu. Co si myslite vy? Lebo podla mna v 99% pripadoch je Windows lacnejsi ako Linux.
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 08:00
      Avatar Marek MAC OS X Tiger, Debian  Používateľ
      To je asi tvoj pripad. Akoze boli problemy s urcitimy PC. Ale dalo sa to zvladnut zmenou distra alebo googlovanim. A hry. Je ich dostatok quake. W:Enemy territory atd...
      Dávať správne otázky znamená veľa vedieť.Save the Planet by recycling and reusing old computer hardware with the best operating system GNU/Linux
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 08:44
      Avatar Peter Mint  Používateľ
      Na hry je Playstation. Zober to tak, ze k hram potrebujes Win ako rozhranie, cize potrebnu sucast. K Windowsu si pripočítaj Office, kvalitny antivirus a k tomu mas stale este v skatuli shittovy hardver. No velka vyhra to nie je. Co moze byt lepsie ako investovat do kvalitneho HW pod ktorym pobezi vsetko? Ale tvoj nazor ti samozrejme nikto neberie.
      Žijem v krajine, kde aj zajtra znamená predvčerom :-)
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 09:31
      Avatar Peter Drábik Manjaro  Používateľ
      Tak ako sorry, ale je to len tvoj problem ze si si nekupil iny hardware. Alebo nevies pouzivat google? Kazdopadne by si sa v prvom rade mal jednoznacne rozhodnut, ci budes postovat zbytocne prispevky alebo sa tu spytas na nejasnosti a mozno aj usetris...
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 09:45
      Avatar Peter Paška Ubuntu 11.04, LinuxMint  Používateľ
      Tak som spravil malé prepočítanie softwaru, ktorý by som musel kúpiť pri používaní WIN a HW, ktorý som musel vymeniť pre používanie Linuxu.
      WIN: OS 2500,-
      Nero 8 1800,-
      Antivir ak chcem kvalitný musím kúpiť 1200,-/rok
      ANYDVD 1500,-
      Hry ktoré som používal vo win spolu asi 3500,-
      spolu 10500,-
      Linux: musel som vymeniť graf kartu ak som chcel používať compiz nová 2000,- starú som predal za 800,-
      výmena Webkamerky nová 900,- starú predám za 300,-
      spolu 1500,-
      Nevypísal som SW ktrý je možné mať ofic. aj pre win zdarma. Hry pod Linuxom hrám iné a mám tam PSX emulátor ten mi plne postačuje.
      PC Intel Core2Duo {3200}, 2GB RAM, ASUS Nvidia GTS250 1GB, 1 TB HDD, MB ASUS P5QE-L / NTB Fujitsu Lifebook AH512
      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 10:03
        Avatar milboy Ubuntu so znakom ElementaryOS  Používateľ
        Linux nie je len o tom či je lacnejší ako windows ale aj o schopnosti pochopiť fungovanie HW a SW . Tiež používam na odreagovanie hry a nemusím mať win ale stačí mi vedieť ako a v prípade , že to nejde (alebo to neviem) tak to neriešim ale nenadávam na OS. Podporou win podporuješ tiež ekonomiku USA (a z daní sa financujú americké vojenské agresie) a tá mi je odporná ako celé ich fašisticko-imperialistické zriadenie. UssamaBinLaden povedal : "only dead americam is god american.."
        skusam vsetko....už stovka distribúcií za tie roky a vedomosti žiadne.. Prečo linux?
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 10:08
      Avatar donmizo Slackware 13.0 a.i  Používateľ
      z mojho pohladu je lacnejsi linux lebo aj ked nemam
      zrovna najnovsi HW ale drivery som normalne pozhanal.
      linux4ever
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 10:11
      Avatar donmizo Slackware 13.0 a.i  Používateľ
      a okrem toho ked chces hrat win hry tak skus wine
      linux4ever
      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 10:17
        Jorden   Návštevník
        Nahodou hy pod linuxom bezia celkom slusne. Dokonca aj hra od microsoft games :-). Inak nemam PC aby som nanom hraval ale ked je nuda...
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 11:36
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      z mojho pohladu je linux jedina moznost - som tazka povaha, furt nieco menim, a tak mi windows nevyhovuje
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 12:02
      Avatar chatpall   Používateľ
      Ja sa opytam co je lepsie? Sedet doma za pocitacom a prechadzat sa vo virtualnom svete hier alebo ist na turu (samozrejme ak to neobmedzuje daky hendikep)? A co je lepsie? Zobrat a vyskusat co mi vyhovuje alebo sa pytat na forach stale tu istu otazku?

      Pretoze: Velkost investicie musi zohladnovat pouzivanie pocitaca, zrucnost a vedomosti uzivatela, moznost odpisovania v uctovnictve a samozrejme kolko je uzivatel ochotny investovat. (moje skusenosti)

      Pri lacnejsich rieseniach hardware, kedy sa predpoklada, ze koncovy uzivatel chce pocitac na kancelarsku pracu a nejake to slovenske stahovanie a napalovanie, tak je vhodnejsie kupovat pocitac ktory to spravi jednoducho - jednoduchy uzivatel = jedoduche riesenie = MS. Pohybujeme sa do 30 000.

      Ak je uzivatel skusenejsi a nema nejake specialne naroky na specificku pracu ( DTP, grafika, hudba, video, automatizacia atd.) tak na obycajnu kancelarsku pracu mu staci Linux a lacnejsi hardware - nizsi model od renomovynych firiem, ktore "podporuju" Linuxove riesenia, alebo si ho posklada sam. Aby som vas nezaviedol, tak lacnejsie riesenie znamena do 50 000. U takehoto uzivatela je bezna vymena komponentov PC. (To tejto skupiny patria aj "kvázi" IT znalci - diletanti - napr. ja) Tejto skupine uzivatelov moze byt uplne jedno co ma v pocitaci. Ak vystup ich prace potrebuje "profesionalitu" tak sa musia zariadit podla toho a investovat.

      Uzivatel ktory sa zivy PC. Obycajne administrator, programator, grafik (aj DTP), spravca siete, poloamater hudobnik, CAD/CAM/CAE konstrukteri a FEM analyza. Je bezne ze tu je zastupenie alternativnych OS vo vyssom percente. Ma prehlad aj v HW a SW sfere a vie presne co potrebuje na svoju pracu. Stretol som sa aj s tym ze pouzivaju komponenty, ktore nie su bezne potrebne na domace pouzitie - napr. sietovy firewall, nejaky ten domaci "klaster" ci uz na render, alebo ako vypoctovu silu. Tu sa rozpravame o rieseniach do 100 000 Sk za SW a HW. Este stale to nie je drahe podotykam. Nepocitam cas co do toho investovali. Stale je tu priestor pre alternativne OS. Je to otazka diskusie a skusenosti.

      Uzivatel pracujuci profesionalne, je ina kategoria.
      NERUSTE TENTO UCET!!!
      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 13:27
        Peter2   Návštevník
        Presne tak, to je velmi relativne ci je nasadenie hardwaru pre Linux drahsie ako pre Windows. Treba si vybrat podporovany HW a zavisi od toho ktoreho typu ci bude drahsi alebo nie. Z mojho pohladu to aj tak vychadza na rovnako. Ale len tak tresknut ze nasadenie Linuxu je drahsie ako Windowsu tak o tom pochybujem.
        Btw. pamätate niekto tu kampan Microsoftu spred par rokov, kde sa prave o tomto pokusali ludi presviedcat formou reklamy? Tvrdili tam ze hardware pre Linux vas vyjde suverejne drahsie ako pre Windows. Aj tam robili nejake s prstu vycucane nezmyselne vypocty. Nic z toho samozrejme nebola pravda, linuxaci sa im do oci vysmiali, nemalo to moc velky uspech a Ms s tym po chvili prestal. Aj sa na to chvala bohu zabudlo a nijak vyrazne nastastie neovplyvnilo expanziu Linuxu. Prave naopak takouto kampanou si Ms ziskal dalsich nepriatelov. Ma napadlo zeby to chcelo protikampan, kde by sme ludi presviedcali o drahsom hardware pre Win a lacnejsom pre Lin :-)
        • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 13:45
          Avatar Peter Paška Ubuntu 11.04, LinuxMint  Používateľ
          Úplný súhlas ide skôr o to kto je koľko ochotný investovať do HW.
          Moja prvá zostava bola takáto:
          ASUS Barbone T2 Deluxe, Intel Celeron 1800MHz, 512 MB RAM, 40 GB HDD, ATI 9550 128MB
          a na toto som si prvý krát nainštaloval Ubuntu 7.04
          Neskôr som kúpil väčší HDD 320GB aby sa mi tam vošlo spolu s win. Dnes mám zostavu uvedenú v podpise na ktorú som prešiel s tým, že som veľa častí nechal z pôvodného pc a len postupne dokupoval novšie časti.
          Dnes je toho znakom už len HDD a základná doska, ktorá zvládala aj starši HW.
          PC Intel Core2Duo {3200}, 2GB RAM, ASUS Nvidia GTS250 1GB, 1 TB HDD, MB ASUS P5QE-L / NTB Fujitsu Lifebook AH512
        • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 06.09.2008 | 10:45
          Avatar gs_peter Mac OS X, iOS  Používateľ
          muhehe, sranda flame...

          ale ako pises, je to tak, ze na Win je drahsi HW aspon to tak vychadza, ja som teraz kupoval kancelarsku vec s 1 GHz CPU, 1 GB ram a 80 GB HDD a integrovanou grafikou, a uprimne, Vistu by som na tom urcite nedal a XP by siel ako na srackach, takze jedina alternativa je Linux (v tomto pripade Ubuntu 8.04), vdaka tomu som ziskal pomerne lacny HW a zadarmo SW, s ktorym som nemal ziadne problemy, proste uplne vsetko funguje ako ma a system je dostatocne svizny...

          a je pravda, ze ludia, co su odchovani na Win, tak tych na ziaden iny OS neprehodis, pretoze by im chybali tie nezmyselne hlasky systemu typu ""ste si naozaj isty, ze chcete zmenit obrazok na ploche?", ale skutocnost, ze sa vam v pozadi instaluje virus si ani nevsimne...
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 14:23
      Avatar david1 Debian Etch, Ubuntu 8.10  Používateľ
      hmm ked to zoberieme z ineho uhlu.. ake HW naroky su napr. na Vistu? Rozbehal by si ju na slabsom PC tak ako Linux? tak by som o nakladnejsom Linuxe nepisal
      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 14:24
        Avatar david1 Debian Etch, Ubuntu 8.10  Používateľ
        nemusim pripominat, ze vyssie HW naroky = vyssie naklady za HW
        • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 15:13
          Matko5   Návštevník
          Ja tiez programujem v Jave. Ale hladat drivery na googly? Pre mna cas=peniaze (ale to asi pre vsetkych) kedze mam moznost pracovat aj z domu. Asi zostanme aj nadalej na Win kedze 2000sk pre mna nie je vela a zvysok SW si viem zaobstarat free. Problem je aj ten ze pouzivam SW ktory asi pre Linux neexistuje.
          • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 15:17
            Avatar david1 Debian Etch, Ubuntu 8.10  Používateľ
            "asi" sa nerata, napis aky SW pouzivas
      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 09.09.2008 | 01:25
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        ak ide na pc pomaly ubuntu, tak hodim xubuntu

        ak ide na pc pomaly vista, hodim xp... a zistim, ze novucky znackovy PC nema ani sajn o tom, ze by tam niekto chcel hodit starsie XP... takze zhananie ovladacov a zaroven snaha presvedcit 32 bitove XP, aby tam isiel vsetek novy HW na plne pecky
        • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 19.04.2010 | 20:30
          Avatar Peter Kotrčka Fedora  Používateľ
          ovladace pre winXP nie su vacsinou (99,99 percenta) len pre nove pocitace.

          nove pocitace zaroven su dostatocne vykonne pre vistu a vyssie.

          takze mozes pouzit XP tam, kde nie je dostatok vykonu a zaroven nie je problem s ovladacmi, lebo nevykonne = starsie. moznost pouzitia na novsich strojoch je uz o stasti s ovladacmi, no casto sa zadari (ja som to stastie zatial mal).

          pri linuxe mozes pouzit stale len nove (vydanie distribucie), lebo stare nie je podporovane a aktualizovane. a nove je pri porovnatelnych narokoch stale narocnejsie a narocnejsie (ak sa bavime o BFU desktope - GNOME a spol je proste narocnejsie ako pred napr. 3 rokmi).
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 15:55
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      podla mna je lacnejsi linux...

      na windows pouzivam pidgin, openoffice (na starsich PC abiword), gimp a firefox. takze platim iba za operacny system.

      na linux pouzivam pidgin, openoffice (na starsich PC abiword), gimp a firefox. takze platim iba za operacny system - vsak naklady na ciste CD a stiahnutie... sa mozu vysplhat maximalne tak na 20 korun :)

      takze ak si das linux, kupis si uplne znackove CD a dokonca aj vypalovacku, stale je lacnejsi...
      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 16:29
        Ehm   Návštevník
        Tak to si na tom dobre, keby si len vedel kolko cd-ciek roznych distier mi lezia v sufliku :d nebude sa to pohybovat len okolo 20 sk :)
        Ale nie o tom som chcel... Nech kazdy pouziva co chce, ja linux stale len skusam a to som uz presiel distribuciami.... Naco to riesit ci je nieco lepsie lacnejsie popripade horsie... Kto chce, tak si to vyskusa kto nie zostane pri vidlach. JA mam orig. Hlistu a som rad ze ju mam pretoze este stale linux neviem obladat na tolko aby sa u mna ohrial dlhsie... hrajem sa studujem obdivujem ale stale si myslim ze to nieje ono ale to len asi z dovodu ze si to neviem dostavit sam. Ale uz teraz viem ze dalsi laptop si urcite kupim bez Hlist :)
        • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 16:31
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          mam doma asi 100 linuxovych CD/DVD, ktore som chybne napalil, na nekvalitne medium atd... funkcnych no zastaralych mam este viac...

          prekonas ma? :)

          laptop si kup s greenie :)
          • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 16:41
            ehm   Návštevník
            Nie samozrejme ze tolko distier vypalenych nemam ale tak cca 30-40 kusov som uz s linuxom vypalil... aj ked je pravda ze niektore distra ako starucicky mandrake mali cca 4 cd :) fuuu to boli casy 30kb/s :D
            Dakujem ale ja radsej sa pohram s cistym ubuntu linom ... :)
            • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 16:46
              Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
              a to uz preco? co take je na ubuntu vynimocne, ze v zelenom nie je? :)
              • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 16:55
                ehm   Návštevník
                Neviem neskusal som tvoje distro a popravde neuraz sa ale poslovencit a nadotit ho do zelena dokazem tiez. Urctite su v nom spravene nejake vychytavky (codeky, ntfs zapis...) ale predpokladam ze nic v nom nieje take aby som pocitoval potrebu siahnut prave na "tvoju" distribuciu.

                Nemyslim to v zlom takze sa prosim neuraz je to dobra praca pre tych co o linuxe ani nepoculi.... Ale osobne som o nom neuvazoval a ani nebudem....
                • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 18:27
                  Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                  jasnacka, pohodicka :)

                  takto... ubuntu ma oproti par vyhod, aby som bol korektny... napriklad lepsi preklad aplikacii, kedze greenie pouziva aj take programy, ktore su menej bezne... napriklad hlavny prehravac audia a videa je banshee... kde nie je slovensky ani ň...
                  • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 11.09.2008 | 20:02
                    Nejaky moj nazor   Návštevník
                    A co tak to hodit do Launchpadu, nech to maju vsetci, aj na *buntu bez zelenej temy?
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 16:59
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      je mi jedno co je drahsie - mna zaujima co je lacnejsie :P
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 17:40
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
      Nikdy som nekupoval podľa toho čo funguje pod linuxom takže rozdiel ceny hardware lin - win je ehm 0. Mimochodom funguje mi všetko.
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 17:58
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      Kupil som si notebook bez hlbsej znalosti ci tam linux pojde. Ide.. A to je pri notebookoch dost tazke s linuxom ( hlavne ohladom wifi, bluetooth-u, kamery, pridavnych tlacidiel atd.. ). Na pocitaci som taktiez nemal ziadny problem s tymto typom problemu. ( Iba na zaciatku, veci typu : odfajcil som grub, nebootol mi linux .. ale to boli zalezitosti mojej nevedomosti ). Preplaval som cez distribucie ako napr. debian arch gentoo opensuse mandriva zenwalk fedora a na notebooku mi ide najspolahlivejsie kubuntu ( kde4.1 based, kedze gnome mi priserne a casto padalo.. ale iba tu na ubuntu ).
      Ohladom tej ceny, no hm..
      Beriem to tak, ze potrebujem: antivirus ( a myslim ze tam je licencia len na rok, konkretne pri NOD32 ), Office, podla mna je dobre kupit aj nejaky lepsi firewall ako systemovy, popripade stiahnut nejaky free firewall, dalej treba service packy pokial sa dobre nemylim.. No celkom pekna sumicka nie? Na linux pocitam asi tolko ( beriem v uvahu, ze internet mame doma ). kupit si za par korun CD-RW / DVD-RW, napalit si jednu z pozdavajucich sa linuxovych distribucii, skusit, otestovat, po pripadnych nezhodach obsah RW media vymazat a napalit iny, ktory moze vyhovovat viac.. ( Predsalen, medzi gentoo / archom a ubuntu/opensuse je dost velky rozdiel.. )
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 20:02
        Lotar   Návštevník
        Drahsie alebo lacnejsie to vsetko je relativne. Dnes uz kvoli hardverovej nekompatibilite zriedkakedy treba dokupovat komponenty do pc ked chces nainstalovat namiesto (alebo vedla) windows, linux. A ked uz linux pouzivas tak sa treba trosku informovat pred kupou hardwar-u alebo periferii.
        Kamos nedavno kupil notebook bez o.s. a nevedel nan nainstalovat svoj windows xp. Linux tam isiel bez problemov aj Vista by, ale preco by mal kupit vistu ked je spokojny s win xp professional co kupil pred 3 rokmi za 6000 sk? Kamos linux nechcel, tak zobral notebook k maniakovi co mu ten xp tam nainstaloval, sral sa stym 2 dni. Stalo to 1000 sk. Kamos, Billov mater s radostou spomina aj odvtedy. Nehovoriac o tom ze ked som videl ako pouziva ten xp na nete (ma modem bez firewallu, ma zapnuty sp2 firewall : ) a ma craknuty nod32, pouziva internet banking a v emailoch ma same porno: no comment! ) tak si myslim ze onedlho bude mat dalsie vydavky.

        Ked som vlani v oktobri preinstalovaval vo svojom pc kompletne obe systemi tak na windows som hladal asi hodinu vhodny ovladac na zvukovku a na videokartu ( nenasiel som moj cd s drivermi na XP ) v ubuntu 7.10 som mal hned po instalacii funkcny zvuk a samo my ponukol nvidia driver ktory po kliknuti na ok aj nainstaloval-funguje ako ma. Dokonca uz od 7.10 je aj automaticky nainstalovany NTFS-3G takze pisanie a mazanie na ntfs je jednoduche aj pre lami ako ja. No skus z windowsu davat udaje na lin. particiu. Ved ani nevie co to je zac. Nas Bill sa tvari akoze nepozna linux :-D

        Okrem samotneho windowsu nepouzivam v nom ziadny iny SW za ktory by som musel platit a som snimy spokojny.
        kancelaria: open office, adobe pdf reader
        internet: firefox, utorrent, lime wire, google earth,
        praca s mediami: k-lite mega kodek pack alebo VLC, cd burner xp-pro
        praca so subormi: unreal commander, quick zip
        firewall: comodo
        antivir: AVG free

        Je pravda ze na napalovanie mam aj starsiu verziu Nera lebo CD burner XP-pro som zacal pouzivat len pred pol rokom. Zatial som s nim spokojny ale tym ze chodim do win uz len velmi zriedka este ho nemam dostatocne otestovaneho. Vsetky ostatne programy pouzivam dlho a osvedcili sa.

        Hry: Vo wine funguje vela hier ale samozrajme aj vela nie. Mna to netankuje, hry velmi nehravam a keby aj open hry by my uplne stacili. Niektore su na tom celkom dobre aj s grafikou.
        Ale ked je niekto fanaticky hrac tak musi mat pripravene peniaze. Zabava stoji money! Minimalne 20k-sk za pocitac + 6-10k za 1,5 rokov na upgrade hw a za dalsich 1,5 r moze zacat odznova. A to este neratam cenu hier. Pri takych cenach krabicova verzia win. je najmensou polozkou.
        Clovek ktoreho zivy praca na pc je ine kafe. Tam sa oplati investovat do najkvalitnejsich sw a hw ved sa to aj mnohonasobne vrati. Ci je to pod linux, windows alebo apple mac.

        Kazdy windows user si ale musi uvedomit jeden velmi dolezity fakt!
        Keby linux dnes nebol tam kde je tak by windows programy boli 2-3x drahsi. Microsoft jasne uvedomuje svoje oslabenie na trhu a musi si ratat konkurenciou uz nie len zo strany apple ale aj od linux.
        A to je v konecnom dolsedku vyhoda aj pre zaritich windows fanatikov lebo ich os. sa stava tak nie len lacnejsim ale aj kvalitnejsim lebo Billovci su nuteny popracovat tvrdsie a samozrejme co to aj ukradnu od open source projektov :P

        Napriek vsetkemu ja windows nepovazujem za drahy. Aj ked v sucastnosti by som za to peniaze urcite nedal ved v linuxe mam vsetko co momentalne potrebujem je zadarmo a nemusel som dokupovat ziadny hw aby slapal. Ale taky apple mac je podla mna omnoho drahsi ako windows a sice som ho nikdy nemal, neviem si predstavit ze je o tolko lepsi ako drahsi, hlavne pre cloveka co to nepotrebuje profesionalne.


        • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 05.09.2008 | 20:09
          Avatar samba openSuSe 11.1  Používateľ
          No, instalni si vistu a zistis co je drahe a co funkcne, i ked nie na hry, po case zistis ze je tazkopadny a je nutna reinstalacia.
          ak si sikovny nainstalujes, urobis ghostom obraz, budes zalohovat data

          o bezpecnosti ani hovorit nebudem

          • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 06.09.2008 | 00:38
            NoNo   Návštevník
            To oslabenie trhu .. si poriadne prehnal Win má cez 90 perc. podielu- MAC Os 6 až 8 perc. a Linux ostatné.
            Linux je nedokonalý systém, furt sa dačo jebe, podpora hw je mizerná, o sw ani nehovorím, prijeblosť balíčkov - totálna kokotina, naištalovať niečo iné ako je v packoch - utrpenie... to vypisovanie do riadku je archaizmus. Totálny bordel v tisíckách distrách pomay už nikto nevie o čom To JE.
            Pokiaľ sa nespoja popredné distrá do jedného celku, jednoduchej inštalácie programov a ovládania OS .... stále bude LINUX tam kde je v hlbokom prepadlisku všetkých OS. Napriek mnohým výhodám ktoré má oproti Win - hold užívatelia sa rozhodli pre 90 perc.
            • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 06.09.2008 | 01:15
              Avatar Tomi Windows XP Pro/Ubuntu  Používateľ
              no, zas sa to prevalilo do flamu windows vs linux, ktory zo srdca nenavidim. ale teraz som to uz fakt nevydrzal ;-) prispejem do tohto flamu po roku aj ja ;-) :

              1) porovnavat OS je riadna debilina... porovnavat Windows a Linux je asi nieco take, ako by som porovnaval Sackovu polievku a Plastove okna... a kazdy, kto si mysli, ze dokaze porovnat _vo vseobecnosti_ Windows a Linux(a Mac), tak sa len ukazuje, ze je debil.

              2) neobhanajte sa prosim blbostami, ze Windows je drahy... kto nanho nema peniaze, nech si za PC nesada...
              Za kvalitu sa vzdy plati

              IMO cely problem je v ludstve :-). Kedy neboli ludia idioti a nechceli s kazdym vydzubat(rozumej, kradnu, a nelegalne kopiruju, kde sa len da - necenia si dusevne vlastnictvo), tak by mohol byt aj Windows open source. Lenze zas by zanho vela uboziakov nezaplatilo....(mimochodom, tak, ako aj neplati za hry...)

              3) ked chce niekto pocitac, kde si chce rozbehat vykonny server, chce sa parat s kernelom a "vnutrom" systemu, tak lepsi system, ako Gnu/Linux nepoznam; Ked vsak niekto chce kvalitne aplikacie, user-friendly rozhranie, tak Linux tu nema co hladat.
              Linux je aj pre tych, ktori idu len na web, chatuju, nehraju hry, ani sa pracou v pocitacom nezivia - je pre nich zadarmo. Samozrejme Linux je aj pre Stana Hofereka ;-)

              Ked vsak chce niekto na desktop kvalitu, tak pouzije Windows, alebo Mac(btw, koncom mesiaca si ho kupujem aj ja ;-) ).

              Zdvovodnenie? Vid napr. (skoro) vsetko, co sa da robit vo Windowse, da sa aj v Linuxe, ale naopak to neplati Naco budem napr. frcat na Photoshope cez Wine, ked mozem si vychutnavat nativne vo Windowse?(Nepiste mi prosim to oneeee neprehladneee zvane Gimp, ako alternativu ;-) ). Takychto prikladov je vela.

              A uz prosim sa nehadajte a locknite to, lebo v tomto threade sa aj tak nic noveho nedozvieme ;)

              Apropo prispevok pre NoNo-a: distra by sa ani _nemali_ spajat, lebo kazde ma inu filozofiu, kazde je na nieco ine dobre. Ale o tom sa mi uz rozpisovat nechce :-)
              Nobody is perfect. I am Nobody.
              • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 06.09.2008 | 02:07
                Avatar jv openSuSE 11  Používateľ
                Vies, co je bla bla bla? Toto: "Ked vsak chce niekto na desktop kvalitu, tak pouzije Windows" alebo toto: "porovnavat OS je riadna debilina... porovnavat Windows a Linux je asi nieco take, ako by som porovnaval Sackovu polievku a Plastove okna..."

                Kazdy nech si robi tam, kde chce, len nech NEKRADNE a vazi si pracu inych. S tym suvisi aj respektovat licencie vsetkych programov.
                Porovnavat dva funkcnostou rovnake vyrobky je uplne v poriadku a mozes na nich porovnavat viacero parametrov. To, ze OS tych parametrov pre porovnavanie ma radovo viac ako gumenny kacer je ina vec.
                Taktiez sa vzdy usmejem na argumentacii o Photoshope a Gimp, lebo mam naozaj pocit z takychto diskusii ako keby kazde PC bola graficka stanica, uz len polygraficke stroje chybaju (to viete, to je ta 'kvalita')...
                • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 06.09.2008 | 13:33
                  Avatar Tomi Windows XP Pro/Ubuntu  Používateľ
                  s Photoshopom som uviedol len najznamejsi priklad, ktory sa da zovseobecnit: je MNOZSTVO kvalitnych programov, ktore pouzivam aj ja, a ktore pre linux NIESU. A ja sa nepotrebujem uspokojovat s ovela menej funkcnymi, (no zadarmo) alternativami, ked mozem mat kvalitu.

                  no niesu to funkcnostou rovnake vyrobky, je to jak porovnavat kolieskove korcule a korcule na lad ;-)
                  Nobody is perfect. I am Nobody.
                  • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 11.09.2008 | 20:11
                    fhdfhfghdfg   Návštevník
                    Zbytok navstevnikov for si kazdy rok kupuje AutoCad s nadstavbou za 250k. Bohuzial, nie vsetci si mozu dovolit vyhadzovat take peniaze za SW, aj ked zaraba tiez pomocou CAD aplikacii.
                  • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 13.09.2008 | 20:45
                    Avatar jv openSuSE 11  Používateľ
                    Porovnavat kolieskove korcule a korcule na lad je ako porovnavat desktop a enterprise OS. Takze nemas pravdu.
              • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 06.09.2008 | 02:23
                qwertz   Návštevník
                problem je taky v tom, ze si lidi mysli, ze linux je takovy windows zadarmo, jenze to nastesti neni
                ps: linux je o svobode, takze se obcas z pruzkumu dozvime, ze zhruba 1% uzivatelu pc chteji byt svobodni..
              • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 06.09.2008 | 11:11
                Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                hmmm, a tieto uvedene fakty mas z rozpravky ako isli operacne systemy na vandrovku?
                git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
              • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 22:51
                Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                ak je gimp neprehladny, tak g. w. bush je druhy einstein a ja zbalickujem vsetky linuxacky na slovensku... :D
                • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 08.09.2008 | 11:00
                  Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                  nehaj tak, niekomu sa zda gimp neprehladny, ja zase odmietam vyhodit 30 litrov za bitmapovy upravovac, s ktorym spravim presne to iste ako s GIMPom v ovela mensom uzivatelskom pohodli (kto nepochopil,myslim tim photoshop)... ... a kradnut odmietam.
                  git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                  • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 08.09.2008 | 11:30
                    Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                    kradnut odmietas? heeeeh... som pisal daco o kradnuti... kuk moj blog: elven.blog.root.cz :)

                    podla mna je velmi prehladny nastroj paint shop pro... s lepsim som este nerobil... no gimp je fajn...
                    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 08.09.2008 | 12:03
                      Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                      nepisem ze ty...

                      len tak celkovo zo skusenosti, ze kazdy chce mat nainstalovany photoshop na vykonavanie ukonov, na ktore by im pomaly stacil aj windowsacky paint, ale platit za to samozrejme nechcu a ked im ponuknes alternativu tak do teba p...ju ze oni "potrebuju" photoshop na vyrezavanie fotiek. grrrr!
                      git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 08.09.2008 | 13:20
                        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                        uplne suhlasim...

                        to je ako kupit za 5000 klavesnicu, ktora by sa dala lahko prepinat zo slovenskej na anglicku a s5...

                        myslim, ze nejaky ten gimp ma tolko funkcii, ze malokto pouzije vobec tu "zlozitejsiu polovicku".

                        na nastavenie velkosti obrazka ci platna je gimp uplne super. na otacanie tiez, na prevod do formatov ako png, jpg atd je tiez fajn - a preto ho mam aj vo windows aj v linuxe...
                        • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 08.09.2008 | 17:46
                          Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                          tiez na upravy nekvalitne zoscanovanych obrazkov, vyrobu jednoduchsich plagatov, a vlastne stacil mi zatial na vsetko s cim som sa z oblasti bitmapovej grafiky stretol. Vektorova to je uz ine kafe, ale tam zas zatial uplne postacuje inkscape.
                          git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
            • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 06.09.2008 | 10:27
              Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

              Prečo zjednocovať? Ja používam gentoo a žiadnu inú distribúciu by som nechcel. Spomínaná možnosť inštalácie balíčkov je úplná kravina. Práve to, že nemam bordel v systéme je jedným z dôvodov, že linux používam. Mimochodom linux dokáže bežať na mnohých platformách. Ako by sa to teraz malo riešiť s "inštalačnými súbormi" alebo ako by som to nazval. Dať do toho všetky potrebné knižnice? Alebo aby to išlo aj kolegom ktorí nemajú x86 tam dať všetky knižnice pre všetky podporované platformy + program pre všetky podporované platformy? Už to vidim .. idem si nainštalovať jednu mizernú utilitku a natrepe sa mi do systému 100MB duplikovaného balastu. Znie to rozumne, však.

              to vypisovanie do riadku je archaizmus

              Tým riadkom bol myslený terminál? Ak áno tak len pre zaujímavosť je to veľmi užitočný nástroj. Bežne používam na veci ako hromadnú zmenu veľkosti obrázkov a podobne. Vy windowsáci kvôli takej drobnosti asi musíte inštalovať nejaké programy. Mimochodom programy ktoré sú určené na inštaláciu majú príponu *.exe .. to je teda super. Nemožnosť rozoznať balíček od programu, nemožnosť rozoznať od škodlivého kódu .. preto to asi s bezpečnosťou vyzerá tak ako to vyzerá.

              okiaľ sa nespoja popredné distrá do jedného celku, jednoduchej inštalácie programov a ovládania OS .... stále bude LINUX tam kde

              No ja budem celkom rád keď zostane tam kde je. Už teraz je omnoho lepší než windows a nezdá sa mi, že by ho windows dobehoval. Užívatelia to síce nechápu ale je to ich problém. Ja som s gentoo nemal žiaden problém a snáď žiaden problém mať nebudem.

            • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 06.09.2008 | 18:08
              Avatar Peter Drábik Manjaro  Používateľ
              vypisovanie do riadku - archaizmus? ano i nie. Ano, mnozstvo veci sa robi jednoduchsie a pohodlnejsie klikanim, a zvysok... hadaj, preco do visty pridali powershell?
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 06.09.2008 | 02:13
      Avatar jv openSuSE 11  Používateľ
      Samozrejme, ze hry mas zadara, MS-Office mas zadara atd, vsak? To sa predsa nepocita. Ved ked sa da, preco nie? Ospravedlnenie si mozes zobrat take stare socialisticke: "ved vsetci tak robia" alebo "bol by som blby, keby som platil"... Este keby sa tak ten HW dal nejako splasit. Aspon, ze sa to da pripisat tatkovi na firmu, nech aspon zo statu vytiahnem DPH.
      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 06.09.2008 | 11:54
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        mna prave tak napadlo...

        vsak ked sa da kradnut softver tak sa da kradnut hardver, no nie?

        cez nejake p2p siete sa stiahne windows, ms office... a potom sa da kukla na hlavu, prepadne sa obchod s PC a ukradne si poriadnu mys, monitor...
        • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 06.09.2008 | 11:57
          Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
          samozrejme, ved to robia aj iny, tak preco by to mal mat zrovna on legalne zakupene? ;)
          git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
          • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 13:45
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            hehe si predstav... ukradnes si LCD monitor s uhloprieckou 30 palcov... a ked sa Ti pokazi tak ho nemozes reklamovat! Podla mna je to blbe...

            asi o tom napisem nejaky clanocek...
            • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 14:16
              Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
              maly podnet na zamyslenie: ked sa ti pokazi windows, mozes ho ist reklamovat? (pokial ho mas samozrejme legalne zakupeny)
              git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 06.09.2008 | 09:33
      Avatar Róbert Dúbravský PC Debian alebo Ubuntu - servery Debian  Používateľ
      Keď som začal s linuxom za win98 chceli odo mňa 16 000. Tak som hľadal alternatívy. naštastie som v tej dobe čítal PC Revue. Takže 1 linux bol Mandrake8. Živím sa pomocou PC ale pracujem VACSINOU na linuxe. Prečo? (mám aj origoš Wistu 64 chodím do nej len testovať stránky na IE7)

      - Lebo som si naň tak zvykol ze Windows mi pripadá čudný
      - Linuxe pracujem rýchlejšie - je rýchlejší ako vista, mám štandardne 4 až 6 plôch
      - Všetok hradver funguje
      - Všetky programy čo potrebujem fungujú ako majú

      P.S. Neviem čo všetci máte s tým Photoshopom.....
      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 06.09.2008 | 10:44
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
        A čo tak IE Tester spustený pomocou virtualboxu v linuxe?
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 06.09.2008 | 12:24
      emge   Návštevník
      Úvahu o tom, čo je drahšie, by som doplnil ešte o fakt, že v dnešnej dobe je už bežné, že domácnosť má viacej ako jeden počítač. Rozšíreným riešením sa stáva PC + notebook. Tu už ceny za Windows idú na dvojnásobok. Ďalší software môže byť free, za úvahu stojí antivírový program. Počítač sa dá zabezpečiť aj pomocou free programov, to si však vyžaduje viacej práce a času. A spravovanie 2 počítačov s Windows (ativírus, čistenie registrov...) zaberá už dosť veľa času.
      Myslím, že Linux má dobrú perspektívu na rozšírenie na druhom... počítači - hlavne na notebookoch (netbookoch), a to nie len z hľadiska ceny. Ja sám využívam takéto riešenie - na PC Windows, na NB Linux.
      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 02:39
        Matko5   Návštevník
        Este by som rad doplnil tuto diskusiu o tieto otazky.....Bill Gates ma uz tolko penazi ze aj keby sa velmi snazil tak ich za cely svoj zivot neminie preto ma vytvorenu tu nadaciu na pomoc rozvojovym krajinam, preto ked si kupujem Win viem ze cast ide aj na dobru vec, to je podla mna spravne (myslim ze Apple nic take nema).............Co si myslite o tom ze Linux porusuje patenty MS (podla mna je to dost viditelne v Linuxe ze sa to podoba na MS)? MS investuje peniaze do vyskumu a potom si to niekdo len tak skopci a upravy (to mna inak dost svte na Linuxe). Myslite si ze keby nebolo MS a Apple existoval by Linux (podla mna asi nie)? Inak otazku na zaciatku som polozil ci je drahsi Win alebo Linux a zas sa to zmenilo na to co je lepsie co je horsie.
        • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 03:06
          Matko5   Návštevník
          A este jeden moj postreh co som si za posledne obdobie vsimol..........Kazdy hovori ze Win je menej bezpecny a stale pada.........Mne Windows spadol asi pred styrmi rokmi a cim viac sa rozsiruje Linux tym viac stale citam ze bola objevena nejaka chyba v nom......Je to vcelku logicke, kto bude hladat chyby v OS ktory ma asi 3% ludi.........podla mna nie je uplne objektivne porovnavat bezpecnost OS s takymto rozdielnym podielom.
          • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 08:20
            Avatar milboy Ubuntu so znakom ElementaryOS  Používateľ
            Ludia ako ty nikdy nebudu prinosom ani pre linux ani pre spoločnost. Dokažeš napisat blbost ako novinar bez toho aby si sa pozrel či je to aj v skutočnosti tak a preto si radšej kupuj produkty MS aby mali z čoho podporovať charitu... Možno raz dospeješ k inym nazorom ak sa ti objavi nejaky riadny virus a zniči ti hw alebo ak sa dostaneš do takeho sledovanie spywarom .... ale vlastne ved ty to nikdy ani nerozoznaš...
            skusam vsetko....už stovka distribúcií za tie roky a vedomosti žiadne.. Prečo linux?
        • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 11:49
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
          Takže v prvom rade ak chcem dať peniaze na správnu vec tak určite nie microsoftu. Len pre zaujímavosť koľko percent je asi tá časť peňazí? Mimochodom s tým kopírovaním je to úplná kravina. Možno maximálne tak vzhľad je podobný (teda ak porovnávam windows vista a KDE4) ale to je tak všetko. Len pre zaujímavosť ako KDE-čkár viem, že za týmto desktopom sa skrýva viac, omnoho viac ako je vidieť na povrchu. V žiadnom prípade mi to ako kópia windowsu nepripadá (radšej sa zastrelím než by som mal používať) rovnako ako mi to nepripadá ako kópia mac os (platí to isté čo pri windowse). Mimochodom tie patenty na slovensku neplatia a pravdu povediac nevidím nič zlé na tom, že nejaká aplikácia používa základné veci ako dvojklik, page up, page down ... Tieto patenty sú totálna kravina, na ochranu duševného vlastníctva tu je autorský zákon. Zo softwaru by nemalo byť možné patentovať nejakú elementárnu časť. Ako príklad pužijem kompresiu formátu gif. Povedzme, že chcem vytvoriť software, ktorý vytvára obrázky. Kompresný algoritmus je patentovaný. Napíšem vlastný algoritmus ktorý vytvára funkčné gif súbory a výstup sa podobá na výstup pôvodného kompresného algoritmu. Má v takomto prípade niekto právo mi zakázať vyrábať takýto software? Podľa mňa nie, i keď podľa amerických zákonov nie. Ja som ale v európe a mám na niečo takéto právo. Kým surovo neskopírujem patentovaný algoritmus necítim sa vinným i keď amerika je amerika. Patenty v tejto oblasti sú jednoznačne kontraproduktívne a dúfam, že v európe nikdy takýto zákon neprejde (i keď dôverihodný nie je snáď nikto, ani ISO).
          • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 15:23
            Avatar voxar Linux Mint,  Používateľ
            Presne... este ze niesu patentovane 4 kolesa na aute.. toto je prij...ny amicky pristup.. ked sa dostanes k rovnakemu vysledku inou cestou tak ta zazaluju za vysledok lebo je rovnaky... a na margo matko5 ... doteraz sa vykradalo open source ... ale vies ... nie velmi nam to vadi, lebo sme obohatili dusevne svet ... microsoft si zalozil na kradezi start pre tie miliardy co vysal zo sveta.. a tie xaritativne veci ... to niesu ani omrvinky vycitiek svedomia co by mali mat ... amerika je postavena na pravnikoch a ti si postavia system tak aby z nadychu vzduchu vedeli vytrieskat peniaze..este stastie ze zijeme v europe ... tu este funguje zdravy rozum obcas ...
            Začať používat Linux ja ako prestať fajčiť... potrápi ťa to , ale potom je lepšie
        • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 12:42
          Avatar gs_peter Mac OS X, iOS  Používateľ
          Bill Gates ma tolko penazi preto, lebo na jeho zaciatku spravil neskutocny podvod, neslo o to, vytvorit funkcny OS, ale zarobit prachy...

          podla dostupnych info z historie Operacnych Systemov vieme, ze prve graficke rozhranie ovladane mysou vypracovala spolocnost Xerox, tam vsak ti najvacsi spravili to, ze pracu vyvojarov dali do ruk prvym, kto pride ku dveram a boli to chlapci z Apple, ti si prisposobili cele graficke rozhranie svojmu stroju, je pravda, ze na zaciatku mal Apple basic, ktory bol myslim od MS...

          Mrkvosoft vsak nikdy nepochopil driver na mys, proste aj teraz maju klavesa a mys spolocny driver

          Linux, zial historiu nepoznam, ale snazim sa to dohnat, je to pre mna velmi zaujimava alternativa na Office PC, myslim, ze v tejto sfere to je bezkonkurencne...

          a este pre upresnenie Matko5, v roku 1998 prisiel Apple s iMac-kom G3, ktory mal USB, a o 2 roky na to, vypustili FireWire 400, chlapec, musis si uvedomit, ze keby niet Apple, tak ty ani nepoznas tieto porty, dalsia skutosnost, ktoru ty evidentne nikdy nepochopis je, ze cista instalacia Linuxu a aj Mac OS X dokazu bezproblemov pracovat s formatmi EPS, RAW, PSD a mnohe dalsie, ktore ty ani nepoznas, ale pre nas, co uzivame iny OS ako Win citime neskutocne obmedzenie, pretoze koli vam, chlapcom s Win musime vypustat a upravovat vystupne formaty, aby ste to vy otvorili!!!

          taktiez si musis uvedomit, ze Mac OS X aj Linux dokazu citat formaty HDD, ako su HFS+, HSF, Unix File System, FAT, FAT16, FAT32, NTSF - Apple v cistej instalacii len cita, Linux aj pise

          a k tej podobnosti, cela Vista je skopirovany Mac OS X, takze to sem netahaj a linux podla mna nema nic spolocne s Win, to, ze si to vies vzhladovo prisposobit na Win by si mal len privitat!!!

          ale inak si myslim, ze jedina spolocnost, ktora porusuje vsetky patenty, pretoze ich kradne, tak to je prave tvoj milovany MS,

          naozaj neporovnavaj, co je drhasie alebo lepsie, nema to vyznam, uzivaj si, co ti vyhovuje, podla mna je Microsoft riesenie neskutocne financne narocne, pretoze sa musis o PC starat ako o tamagotchi a to sa mi naozaj nechce...
          • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 13:43
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            vista je skopirovana?

            takze... ak ma vista podobne efekty ako mac os x a jablko, ktore vsak maju ovela vyssie naroky na PC, moze to byt amaterskym portovanim ficur inych OS do Windows? :)
            • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 14:27
              Avatar gs_peter Mac OS X, iOS  Používateľ
              http://www.youtube.com/watch?v=MDNuq94Zg_8

              ano, Vista sa strasne snazi podobat na Mac OS X (Spotlight, Dashboard, Expose), akoze zacali uzivat aj priesvitnost okien, ale nejak to je stale neprehladne...

              mal som doma NB HP Pavilion so 64 bitovym CPU a 3GB ram a nejakou Ati alebo NVidiou, ale aj tak, system startoval velmi dlho a samotna praca v nom nebola svizna, takze ked uvazim, co potrebujes Vista na normalny chod s grafickymi efektami, tak dakujem...

              akoze nechcem porovnavat ziaden OS, nezaujima ma to, ale ked som zapol efekty v Linuxe a hral sa tam s grafickym rozhranim (Ubuntu 8.04), je to sranda, v Mac OS X su standardne zapnute, ale to podl amna nema vyznam, je to len na oko, ale realita je ta, ze clovek rad pozera na graficky prepracovany OS
          • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 14:24
            Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
            unix bol na svete skorej nez DOS z toho vyplyva ze MS vykradol unixy ;)

            myslim ze apple mal prvy funkcny pocitac v dobach ked bill este na univerzite kradol strojovy cas.
            git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
            • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 14:29
              Avatar gs_peter Mac OS X, iOS  Používateľ
              dakujem za poopravenie, som si to prave precital na nete (Unix je "najstarsi")
              • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 16:04
                Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                odporucam pozriet film "Pirates from silicon valley" - velmi dobra zalezitost na tuto tematiku
                git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 18:32
                  Matko5   Návštevník
                  Ja som videl film Pirates OF Silicon Valley a prave tam som sa presvedcil ze MS nezbohatol na Win ale ako je povedane v tom filme na MS-DOS. A prave preto ze som videl ten film tak som sa presvedcil ze nikdy nechcem mat PC kde bude OS od Apple.........Preto som rozmyslal nad Linux alebo Windows a kedze som ich obidve vyskusal pozdaval sa mi viac Windows a aj preto som zalozil tuto diskusiu a chcel porovnat ich ceny.
                  • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 22:09
                    Milox   Návštevník
                    ZAUJIMAVE JE TO ZE JA KED SOM TENTO FILM VIDEL HNUSILO SA MI ZAPNUT PC KDE JE AKYKOLVEK WINDOWS!!!!!!! Strycko Bill je len hnusny s****r co len kradne. Dnes je to stale rovnako. Teto film nam pustil majster na praxi v skole. Ucili sme sa nieco o OS tak nam pustil toto. A malo to aj nejaky efekt. Asi tyzden po vydeni toho filmu som uz bezal na Mandrive!!!!!!!!
                  • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 08.09.2008 | 11:14
                    Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                    tak si ho pozri este raz, lebo ti ocividne unikla pointa. MS si zacal upevnovat poziciu MSDOSom, a pomocou zmluvy s IBM, ktori ficali dovtedy na dost drahych unixoch. Pani z MS naozaj zbohatli az na windowsoch 95 a vyssich verziach. MSDOS → odkupeny operacny system od inej softverovej firmy, Windows → vykradnuty pozliepanec od vsetkych moznych aj nemoznych firiem (vratane tebou tolko nenavideneho applu). BTW. nebyt applu tak polovica veci ktore dnes bezne na PC pouzivas by pravdepodobne ani neexistovala.

                    A co ches porovnat ceny operacnych systemov? ok: windows: radovo v tisickach; linux: zadarmo az radovo v desattisicoch.

                    Ceny hardweru? win vista: zostava cca 30 litrov; ubuntu 7.04: rozbehal som ho na starej vyradenej PII 400mhz, 256 MB ram, ale da sa behat aj na specializovanych strojoch v hodnote par sto tisic

                    Ceny softveru? Win: zadarmo az stotisice; linux: zadarmo az stotisice.

                    Co z toho vypliva? Ze linux je ovela univerzalnejsim nastrojom nez nejaky windows.
                    git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 08.09.2008 | 23:40
                      Matko   Návštevník
                      No skus si pozriet ten film este raz, je tam taka mala prestavka kde ujo meno Ballmer hovori ze to je ta chvila preco je Gates najbohatsim clovekom na svete a ta prestavka je prave ked vo filme je Gates v IBM a kecaju o zmluve na MSDOS. Ja som nikde nepovedal ze Apple nenavidim, napr.: MacBook Air je podla mna uplne fasa NTB. A s tou zostavou za 30 litrov si to dufam nemyslel vazne :D alebo mozno ked si k PC za kupis LCD s velkostou 50 palcov tak potom mozno hej :D (ale predpokladajme ze Vista bude bezat aj na monitore na ktorom fungovalo XP :D)
                      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 09.09.2008 | 00:59
                        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                        MSDOS bol produkovany s novymi pocitacmi IBM za dost nevyhodne ceny, avsak MS si takto zaistil zavislost desktopov na svojich produktoch. Potom zacal predavat graficku nadstavbu na svoju napodobeninu unixov (MSDOS) ktora napodobnovala applacky operacny system (windows). Kedze dost vela dolezitych aplikacii bolo vtedy uz zavislych od MS, tak tato zavislost vyniesla v obdobi windowsov a mnohonasobne vacsom rozmachu vypoctovej techniky (ktory bol v roku '96 nepochybne vacsi nez v roku '93) microsoftu tie miliardy, ktore teraz ma.

                        Tu zostavu za 30 litrov som myslel uplne vazne. Otvor si stranky predajni typu datart, kde nakupuje pocitace vacsina BFU a hned uvidis ake sa u nas pytaju ceny z vypoctovu techniku (Samozrejme nemam momentalne na mysli lowendove hracky, ale strednu triedu, aby si na tej uzasnej viste mohol spustit aspon nejaky ten office a k tomu hudbu, multitasking aky prevadzam na linuxe pod vistou ani nie je mozny).
                        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                        • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 09.09.2008 | 04:10
                          matko5   Návštevník
                          Ja mam NTB za 30 litrov ktory je rok stary (Compal FL90) a ide mi na nom Crysis na strednych detailoch na 30 FPS. Myslim ze aj Vista by na nom pekne isla........moj kamos ma nejaky Asus ktory je slabsi ako moj NTB a ide mu na nom nadherne Vista.
                          • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 09.09.2008 | 10:16
                            Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                            netusim sice co je to crysis (predpokladam ze nejaka super duper hra s napeckovanou grafikou, ale bez zalezitosti, ktore od hier vyzadujem ja) a tiez neviem co to znamena Asus ktory je slabsi ako tvoj notebook, ale pochybujem, ze keby som na svoju konfiguraciu (celeron 3,2ghz, 1gb ram, 256mb nvidia) hodil vistu, ze by zvladala tolko co mi zvlada moj linux (ono to na tej istej konfiguracii totizto nezvladalo ani XP a pri spusteni 9-ho procesu na mna zablikalo modrym ockom ze "system error", a to sa mi stalo viac krat)
                            git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
              • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 16:18
                mlp   Návštevník
                kde myslite, ze pracoval mladej Bill http://www.youtube.com/watch?v=GvskEGWMLp4&feature=related
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 10:39
      Avatar Róbert Dúbravský PC Debian alebo Ubuntu - servery Debian  Používateľ
      matko5 az teraz si sa prejavil.... dúfam že to niekto zamkne toto vlákno....
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 17:17
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      </FLAME> a ziadam o lock z dovodov vyvolavania flame-u a poburovania miestnej komunity jednoznacne nevzdelanym buducim novinarom bez vole nastudovat si aspon trochu OS Linux FAQ.
      A odkaz pre teba cukricek moj:
      Daj si na server nieco ine ako unix based system a uvidime kam to dotiahnes :)
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 20:40
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        podla mna toto nie je nejaky kruty flame... no do coho to prerastie, to veru neviem...
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 07.09.2008 | 17:54
      Peter2   Návštevník
      Ludia uz tu tolko neflejmujte :D Aj ked z nadpisu "Co je drahsie Windows alebo Linux? bolo nad slnko jasnejsie ze sa z toho vyvinie flame Win vs. Lin. A ignorujte prispevky "expertov" ktory na tuto debatu narazili nahodou pri surfovani po nete, ked na googli nieco hladali a vypisuju tu kraviny. Bude asi treba lock.
      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 08.09.2008 | 18:18
        Avatar pitke ubuntu  Používateľ
        ja som s linuxom spokojny. mam greenie cca 3 mesiace, googlim, citam a bavi ma to, upravujem si desktom dla vole a vsetko, co potrebujem mam.je pravda, ze sprvu som mal pri starsom greenie problemy s hardverom, ale dal som ubuntu a v poho. a teraz nove greenie tiez faxci. a teraz k winu. mam sice dualboot, ale win skoro vobec nepouzivam. ked si predstavim, ze predtym som stale riesil ochranu PC,kedze som xcel freeware, cistil som register, optimalizoval system roznymi nastrojmi je mi do smiechu, ked niekto polozi na toto forum takuto temu. ja povazujem cas za najcennejsí. pricom pri wine stravime vela casu zbytocnostami, pri linuxe, aj ked tiez stale nieco riesime, tak sa pri tom ucime a to je dolezite!!!!
        • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 09.09.2008 | 01:26
          eM   Návštevník
          jj, to je presne ono! U Win stravite spoustu casu hledanim programu/ovladacu/cracku a vrcholem veskereho vzruseni ze systemu je "dalsi super ztaplata" ... Zatimco s linuxem mate porad co objevovat ... tohle tezko uzivatelum Win vysvetlovat (protoze to neznaji) ... Svet Win je kutecne nuda a misto posunovani hranic vlastniho vedeni travite cas zabezpcovanim PC... Zkuste Linux, je to fakt daleko zabavnejsi! ;)
          • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 09.09.2008 | 01:44
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            hmmm... mne sa paci... ked chcem vediet co ako funguje, tak si v linuxe otvorim daky ten subor v textovom editore.

            vo windows nic take neprichadza v uvahu... to aby som si pre nahliadnutie do kodu kupil visual basic ci co...
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 09.09.2008 | 01:18
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      99 percent? akoze... neskusal si instalovat na novy PC distribuciu z roku 1995?
      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 09.09.2008 | 04:07
        matko5   Návštevník
        Preco by som to robil? Je rok 2008 nebudem predsa na novy PC instalovat nieco co je 13 rokov stare.....alebo........ma to nejaky prakticky vyznam? Nenapada ma ziaden soft z pred 13 rokov ktory by som potreboval mat dnes na PC ak mas nejaky konkretny na mysli tak ho napis.
        • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 09.09.2008 | 11:05
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          tak ja bezne hravam z roku 1995 hry... kedze su super :)

          no ale aby Ti neslo 99 hardveru... to by sa pri beznom distre urcite nestalo... ani nahodou...
          • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 09.09.2008 | 13:12
            Avatar Peter Paška Ubuntu 11.04, LinuxMint  Používateľ
            Tiež neverím, že 99% nejde však to by nenabootovalo ani ako liveCD.
            PC Intel Core2Duo {3200}, 2GB RAM, ASUS Nvidia GTS250 1GB, 1 TB HDD, MB ASUS P5QE-L / NTB Fujitsu Lifebook AH512
            • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 09.09.2008 | 16:13
              matko5   Návštevník
              Hmm tomuto nerozumiem, este stale je to odpved na mohu vetu "podla mna v 99% pripadoch je Windows lacnejsi ako Linux."?
              • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 09.09.2008 | 16:18
                Matko5   Návštevník
                Este aby som nezabudol http://www.itnews.sk/buxus_dev/generate_page.php?page_id=56173&forum_submited=T&usr_forum_page_id=0
                • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 09.09.2008 | 18:18
                  Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                  99 percent... ani nahodou...

                  windows je drahsi - a myslim ovela. vista ma vysoke naroky, kazdy windows potrebuje bezpecnostne programy...

                  a taktiez potrebujes microsoft office... pretoze ak povies, ze mas openoffice, tak na teba pozeraju ako na blbca. vsak aj ms word a spol je zaradmo, nie?
                  • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 09.09.2008 | 18:19
                    Avatar borg Fedora  Administrátor
                    skoda ze nik nerata zaskolovanie...
                    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 09.09.2008 | 20:01
                      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                      zaskolovanie? potrebuje nejaka sekretarka vrtat s v /etc? musi vediet ovladat VIM?
                      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 19.04.2010 | 20:41
                        Avatar Peter Kotrčka Fedora  Používateľ
                        to nie, ale zasa nezaskodi, ked nebude hladat, kam ma ukladat.

                        ja viem, my sme tu PC znali ludia - ale sekretarka ked neuvidi "Moje Dokumenty", tak strach a panika.

                        proste, vela "linuxakov" sa na to pozera svojimi ocami, nie ocami vystraseneho uzivatela.

                        ale ano, office je viac-menej stale len office, firefox je firefox. lenze system je odlisny, vela veci je odlisnych, zaskolenie je potrebne (zasa nemusi byt profi skolenie - ale cas to stoji)
                  • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 09.09.2008 | 21:20
                    Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                    ked zoberies do uvahy aj distra s oficialnou podporou od vyrobcu, alebo specialne distra, tak myslim ze niektore linuxy su drahsie nez windows. Avsak toto bezneho uzivatela zaujimat nemusi, ze?
                    git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 11.09.2008 | 11:58
                      ferko j.   Návštevník
                      Ono toto je možno dôvod, prečo linux je tam kde je aj z jeho "elitnosťou". Z windows som sa naučil až po amiministratívnu úroveň bez hocijakého manuálu. Jeho ovládanie je proste natívne. Doma ho budem vždy používať, pretože žiadne distro linuxu nemá ani minimálnu nádej konkurovať v komatibilitite s okolným svetom. Rád si zahrám vo voľnom čase hry a pracujem často s grafikou. Toto fakt vedia lepšie aj mac.
                      Avšak ako rozumný človek sa chcem naučiť niečo nové a už na 3 fórach mi napísali, čo všetko robím zle ako "windowsák", aká som lama a ako nič nebudem vedieť a ako si mám prečítať obrovský manuál. Všetky stránky o linuxe, vysvetlujú veľmi povrche prečo si zvoliť ktorú distribúciu a potom samozrejme že existujú alternatívy k win programom. Preto som si o linux expertoch vytvoril predstavu ako o týpkoch čo behajú po chodbe a vyhukujú RTFM! FTFM!
                      Čo sa týka tých akože vašich chýb, čo som mal spraviť...Nainštaloval som si debian cez vmware na mojom pc. Heslo roota je u mňa zložené z 21 znakov a chápem na čo je, čiže túto chybu si možno spravil na začiatku ty, a teraz si myslíš že ju robí každý (bohužial nie každý je retardovaný). Neboj, nehľadal som program files, namiesto toho som si prešiel interface gnome a pomocou Synaptic som si nainštaloval KDE, ktorý je pre mňa ako začiatočníka vhodná. O tých problémoch s pameťou neviem čo si myslel, ale asi znova narážaš na svoje začiatky :) Dokázal som pár základných zbytočných úkonov, ako zmeniť si pozadie, a naištalovať prehrávač hudby. Ja sa z týchto maličkostí teším a bolo by fajn, keby prvý príspevok k téme obsahuje: "je fajn že ideš na linux, tu sú linky ako ďalej", alebo "keď už si si zvolil distro, tak" a nie tvoju infantilnú predstavu o užívateľoch windowsu. Takto zbytočne zhadzuješ seba, a okrem toho aj linuxovú komunitu, ktorá všade vyhukuje, ako ochotne poradia pokročilý užívatelia. Ani windows by nebol tam kde je, keby neodpovedajú mnohí na debilné otázky, ktoré samozrejme v manuále sú. A priznajte si sami, koľkí z vás ten manuál čítali.
                      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 11.09.2008 | 12:37
                        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                        ucil som sa linux bez manualov. a ked som sa s nim zacal viac zapodievat, tak som jeden napisal...

                        stale ma otravuje niekto kto je lenivy do manualu pozriet, no malokedy ho odbijem hlaskou RTFM. ak mam problem s niecim, mam sa na koho obratit. Co som vo svete Windows nemal.

                        Dokonca ak potrebujem poradit s Winampom, tak mi nikto z mojich "nelinuxovych znamych" nevie poradit...
                        • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 11.09.2008 | 16:53
                          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
                          stale ma otravuje niekto kto je lenivy do manualu pozriet

                          Otázka: nepýtal si sa ma väčšinou otázky na ktoré som našiel odpoveď na googli hneď ako prvý odkaz?

                          • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 11.09.2008 | 17:01
                            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                            ano, kedysi ano... tu na tomto fore je hromada mojich zaciatocnickych otazok... hanbim sa stale...
                            • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 12.09.2008 | 17:29
                              tatar   Návštevník
                              a to uz akoze niesi zaciatocnik ?
                              • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 12.09.2008 | 19:42
                                chesus   Návštevník
                                +1
                      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 11.09.2008 | 16:42
                        Avatar Dušan Ďurech Debian Lenny 5.0  Používateľ
                        Toto som uz niekde cital :)
                        tu
                        • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 11.09.2008 | 18:33
                          sepilko   Návštevník
                          Co sa tyka LINUXU dost vela zalezi aj na kompatiblite. ci pre HARDWARE alebo pre SW. Nechcem tym povedat ze to LINUX nema . Ma urcite ale vela SOFT ktory je dobry tak robi podporu len pre WIN lebo vela zakaznokov je len pre WIN a tak firma nebude platit programatorov za to aby sa vrtali v kompatiblite pre LINUX...Ako su take firmy co to robia ale nie je ich vela. A zase

                          uraza SOFT pre WIN hmm a hadat sa co je lepsie .Ci LINUX alebo WIN lebo na WIN ide to a na LINUXE to nedie a OPACNE ? hmm ?Nie je to OKA si myslim Ja neurazam soft pre LINUX alebo operacne system tak isto nie.. a ani WIN Mam rad LINUX a pouzivam ho rad .Teraz som s nim zacal a rad sa ucim nove veci a pri LINUXE je pravda ze sa treba ucit no je to len dobre :) ked sa clovek nieco nove nauci
                          .Keby velke firmy zacali svoj SOFT robit aj pre LINUX bolo by to super..Myslim si ze sa to uz deje len to nieje tak rychlo ... :)) a pootm by ani tato DISKUSIA nebola...:))
                          • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 12.09.2008 | 17:04
                            Avatar Miloš Linux Mint, Ubuntu studio  Používateľ
                            Pred 3 mesiacmi som mel este XP ale uz mi liezlo hore ktkom, a Vista...nemam slov!
                            Par prikladov preco som odisiel od windowsu:
                            -furt sa tam nieco sralo
                            -furt tam nieco mrzlo
                            -virusy
                            -nieco som mal rozrobene a zrazu to stuhlo
                            -stale cistenie registrov aby sa ten windows sam nezozral
                            -viete ako sa dokonale vycisti windows? Preinstalovat! A to mi uz liezlo krkom!
                            -Stale to defragmentovat. Aj ked som z tym diskom nic nerobil aj tak si windows sam tie subory rozsekal
                            -a nakoniec ma dorazilo ked sa mi naistaloval sam od seba Microsoft antivirus a zablokoval mi pristup k diskom, nefungovalo ctrl+alt+del vraj spravca systemu tuto skratku zakazal. A stale to chcelo nieco kontrolovat a odosielat na internet. Vytrhol som sietovy kabel a nasledovalo format C:
                            a jedine plus na windowse je pre tych hracov
                            +kliknut na instalacku, chvilku pockat, a potom si kliknut na ikonku na ploche.

                            Mam MANDRIVU a som najstastnejsi pouzivatelov PC pod slnkom :-) Nemam tu problem z nicim. Aked nahodou nejaky je tak skocim po radu ku skusenejsim linuxakom alebo skusam na to sam prist.
                            Asi tak (botka).
                            http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux
                            • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 12.09.2008 | 21:08
                              Michal   Návštevník
                              Mas pravdu s tym SUHLASIM Win ma tu nevyhodu ze system sa kazi a treba sa o neho starat.... No vyhodov je zase SOFT.. Je ich viacej a su lepsie..

                              Linux take veci nepotrebuje v tom je najepsi ale zase pokiaľ bude málo kvalitných aplikácií portovaných z windowsu na linux , bude mať linux stale málo užívateľov.

                              Operacny system bez kvalitneho SOFTU je mi na nic...A zase zly system s kvalitnym softom je tiez niekedy zle.. TAKZE myslim si ze LINUX a WIN MAJU PLUSI a MINUSI ..
                              A co sa tyka VISTI.. mam dual bot. LINUX a VISTU.. No vista je vazne na nic ak nevies pracovat v registroch a nevies si vypnut fukcie... Ako pozivam Soft. Vlite ktora dokaze upravovat instalaciu VISTI a z 4.3 INSTAL mi urobil nar 1 GB a sam si zvolim co chcem a nechcem.. a teraz mi to ide pohode...Mam aj LINUX len chybaju mi niektore SOFT ... Ale myslim si ze zadarmo nikto nebude robit a tak nemozeme cakat namakany SOFT na LINUXE zadarmo...to sa neda...
                            • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 13.09.2008 | 16:36
                              Matko   Návštevník
                              Jedine v com mas pravdu je s tym preinstalovanim ostatne su thluposti. Naozaj taky trapny argument typu "furt tam nieco mrzlo" asi malokoho presvedci.
                              • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 13.09.2008 | 18:07
                                Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                                <flame> ako chces dokazat to, ze windows nemrzne a nepada? </flame>
                                git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                                • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 13.09.2008 | 18:29
                                  Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                                  windows nemrzne, aspon u mna. len sa obrazovka sfarbi na modro a jedine riesenie je tvrdy reset...
                                  • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 13.09.2008 | 18:39
                                    Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                                    jedine riesenie je reinstall za nieco kvalitnejsie ;)
                                    git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                              • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 13.09.2008 | 21:07
                                Avatar zr3zo Arch Linux  Používateľ
                                :DDD tak toto ma pobavilo, ze trapy argument ... tak dodnes som sa tejto teme vyhybal lebo som vedel ake kraviny tu budu. ale tak dnes mi to nedalo a precital som si to odhora dole(a musim povedat pekna rozpravka :D ). tak trapnych argumentov tu bolo az az ale vatsinou na temu "preco je linux taky zly" ;-) . A to, ze suhlasit s tym preinstalovanim ti prijde ako normalne??? vsak mne pride ako normalne mat system co netreba kazdu chvilu preinstalovat lebo su registre zadrbane a na disku je asi milion virusov, nejaky ten spyware a este ine svinstvo.

                                ps: som toho nazoru nech kazdy pouziva co chce a co mu vyhovuje ... mne vyhovuje linux :)
                                zrezo@jabbim.sk
                                • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 13.09.2008 | 22:46
                                  Michal   Návštevník
                                  Mne NEMRZNE VISTA ani 1x sa to nestalo :) ...Mam ju upravenu vo Vlite Co som nechcel som dal prec z INSTALACIE teraz nemyslim ovladace ale sluzby v OBLADACICH paneloch co vazne boli blbe.A tak z INSTALACIE 4 GB mam 1 GB a ude vsetko pohode.. Ako da sa to vsetko nastavit len treba vediet ako na to :)... A s tym suhlasim .... REGISTRE a take haluze.. v tom je MINUSIVY tento operacny system ale co sa tyka SOFTU aky vychadza na WIN je lepsie.....
                                  • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 14.09.2008 | 12:03
                                    Lotar   Návštevník
                                    Podla mna Windows je DRAHSI ako Linux.
                                    Odpovedajte na otazku a nakoniec spocitame hlasy a uvidime ci v 99% pripadoch je Windows lacnejsi ako Linux. Lebo povodne na toto bol zvedavy matko5!

                                    Takisto ako su lami v linuxe (napr. ja) su aj vo windowse.
                                    Ja totiz nechapem ludi ako milox. Co dopiche furt vyvadzaju v tom windowse ze maju same vyrusy a furt im to mrzne! Nehovorim taky win98 hej, toho mohli radsej volat freeze98 ale winxp ten my ani raz nezamrzol. To je pravda ze padnut padol pri dennom pouziti cca 1x tyzdenne (oproti tomu ubuntu 2x za 18 mesiacov) ale to co pise ze:

                                    "Aj ked som s tym diskom nic nerobil aj tak si windows sam tie subory rozsekal" je vyslovena kokotina!
                                    -furt sa tam nieco sralo = chyba lama usera
                                    -virusy = chyba lama usera
                                    - stale to chcelo nieco kontrolovat a odosielat na internet. Boha vsak tam treba nainstalovat normalny firewall v ktorom to zakazes a hotovo. Aj linux posiela udaje von na internet len ty o tom asi nevies.

                                    -stale cistenie registrov aby sa ten windows sam nezozral. To uznam je to tak.
                                    - Caste padanie systemu. Tiez uznam.

                                    -a nakoniec ma dorazilo ked sa mi naistaloval sam od seba Microsoft antivirus a zablokoval mi pristup k diskom = chyba lama usera

                                    Tuto diskusiu treba uzavriet nema zmysel. Povodna otazka znela: Co je drahsie Windows alebo Linux? Vyse 100 prispevkov z toho asi 25% odpovedi na otazku.
                                    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 14.09.2008 | 19:28
                                      Avatar Miloš Linux Mint, Ubuntu studio  Používateľ
                                      Pocuvaj zlato moje! Vo windowse som mam uz odrobene tolko ze si to nevies ani predstavit tak tu nevyryvaj! Windows mam komplet vyladeny do posledneho bitu ale aj tak to nepomoze. Vies co je windows? Otvor si CD windowsu a tam je jeden velky piecinok i386. Mas jedno ci mas 2000 ci XP stale je zaklad ten isty. Stale len nabaluju..nabaluju na ten dieravy zaklad. Potom sa pride nato ze je tam velky bezpecnostna diera a spravia na nu zaplatu. A neskor sa pride na to ze na tej zaplate su dalsie dve diery. Uz chapes?! A Vista je vraj na uplne novom zaklade. No mozem povedat ze sa im podarila :-). Je to totalny prepadak! Co pouzivaju na serveroch? Co pouzivaju na vyskum? Co riadi lekarske pristroje? Co riadi prilety a odlety na letiskach? Nie, windows to nieje. Len si predstav ze by si lezal v nemocnici a nieco co by malo windows by ta drzalo pri zivote. Kuknes na monitor a tam BLUE DEATH SCREEN. Kym stlacis CTRL+ALT+DEL je po tebe :-). Preto tam maju LINUX! Aby som povedal pravdu tak na pracu z hudbou a grafikou sa este casto pouziva MAC. Asi tolko!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                      http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux
                                      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 14.09.2008 | 20:33
                                        matko5   Návštevník
                                        JJ no podla teba sa Windows nepouziva nikde, len skade je tych 90% :D...........Linux je podla mna vhodny presne ako si ty pisal do veci ktore clovek bude ovladat len minimalne alebo vobec...........inak v bankomatoch je Windows (asi preco si banky zvolili Win a nie Linux, zeby kvoli bezpecnosti).
                                        • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 14.09.2008 | 20:50
                                          Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
                                          Kvôli bezpečnosti asi nie. Banky majú nejako zvrátené zmýšľanie. Oni komplet bežia na win riešeniach.
                                          Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
                                          • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 15.09.2008 | 01:35
                                            matko5   Návštevník
                                            Tak teraz si ma dostal.........Banky maju zvratene zmyslanie, tak toto vyhlasujem za najsilnejsi argument celej diskusie.........Bezpecnostny experti v bankach su nuly oproti tebe ze? :D:D dufam ze este nieco napises lebo toto este dlho bude pouzivat :D:D
                                            • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 15.09.2008 | 12:05
                                              Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
                                              Neviem. Ale ktosi tu už tiež raz písal, že banky sú na chvoste v bezpečnosti. Snáď vedia, čo robia a moje peniaze nikam nezmiznú ;)
                                              Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
                                        • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 14.09.2008 | 22:30
                                          Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                                          jooj cicaaa. 90% je len pri desktopoch, do tohto poctu nie su zaradene spceializovane stroje, servery, atp. Viem ze pre teba pocitac znamena len to co tebe a tvojim kamaratom sedi na stole, ale ono pod pojmom pocitac sa toho rozumie ponekud vice ;) To ze v bankomatoch je windows, kolko si ich osobne instaloval? to ze z casu na cas vidiet na nejakom BSOD este neznamena ze na tych, ktore ficia bez problemov nie je linux, ze?
                                          git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                                      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 14.09.2008 | 20:42
                                        Lotar   Návštevník
                                        "Kuknes na monitor a tam BLUE DEATH SCREEN. Kym stlacis CTRL+ALT+DEL je po tebe :-). Preto tam maju LINUX! "
                                        XDXDXDXDXD
                                        To by bola dobra antireklama.

                                        Ale co to ma spolocne s tym ci je drahsi alebo lacnejsi?
                                    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 14.09.2008 | 21:34
                                      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
                                      Pls. žiaden flame, len jeden screen. Vlastne môžem x rôznych chybných screenov, robí mi to stále, je to virtualbox takže môžem stale krok s5, nie je napojené na internet a mimochodom win dokážem rozbiť bleskovo na čomkoľvek ;) Vlastne svojím používaním som dokázal dostať aj mac :D
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 15.09.2008 | 13:00
      Avatar gs_peter Mac OS X, iOS  Používateľ
      nasiel som velmi zaujimavy clanok o MS...
      odporucam precitat, pretoze je pisany z nejakych "vycucov" clankov, ktore boli relane odpublikovane a myslim, ze by mohli pomoct k lepsiemu objasneniu tejto temy

      prosim precitejte si to cele, naozaj som sa dobre zasmial napr. na pasazi:

      "Bezpečnosť Visty je na lopatkách

      Povedzte nám, aký kód máme s akými privilégiami nahrať na ktoré miesto v pamäti a urobíme to. Tvrdí to dvojica bezpečnostných analytikov zo spoločností IBM a Vmware, ktorí prezentovali svoje zistenie na konferencii Black Hat.

      Analytici odhalili, že architektúra Visty nie je až také bezpečná, ako si mnohí doposiaľ mysleli. Objavili spôsob, ktorým je možné obísť všetky bezpečnostné prvky chrániace operačnú pamäť počítača s využitím Javy, ActiveX či .NET objektov spracovávaných internetovými prehliadačmi. Spomínaná technika hravo obíde i mechanizmy Address Space Layout Randomization (ASLR) či Data Execution Prevention (DEP), ktoré boli vyvinuté na to, aby bol operačný systém voči útokom imúnny. Nastala však opačná situácia – Vista je na lopatkách.

      Znamená to, že akúkoľvek triviálnu chybu internetového prehliadača je možné využiť na získanie plnej moci nad počítačom. Smutné však je, že Microsoft tento problém podľa analytikov vyriešiť nedokáže. Týka sa architektúry operačného systému, ktorú radikálne meniť nemožno. Rovnaký princíp je možné využiť na prienik do počítača i pri iných aplikáciách – napríklad pri trójskych koňoch či vírusoch.

      Milan Gigel

      http://pocitace.sme.sk/c/4014751/bezpecnost-visty-je-na-lopatkach.html "


      http://n3.sk/microsoft/
      • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 15.09.2008 | 18:42
        Jožko   Návštevník
        hele - vole. ty si snáď myslíš , že do správy procesoru sa cez Linuxu tiež nemôžeš nejako nabúrať ???
        Ktovie koľko takýchto free kanálov existuje a práve Linux ich nemusí mať korektne ošetrený !!!
        • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 15.09.2008 | 19:28
          Avatar gs_peter Mac OS X, iOS  Používateľ
          akoze absolutne ma to nezaujima, Linux (konkretne Ubuntu 8.04), mam nainstalovcany cca druhy tyzden alebo mesiac na na to speci kupeny PC a len sa s tym hram, viem, ze Linux obsahuje kadeco a moze to byt aj v ramci tych pomyselnych dier

          uprimne ma to vsak nezaujima, pretoze uzivam uplne iny OS ako standard, len som to sem supol, lebo si myslim, ze sa to sem hodi, pobavilo ma to a naviac, preco platit za deravy system, ked ho mozem mat zadarmo a byt menej ohrozeny, aspon pocitovo...

          ale ak chces, tak mozes vyvratit vsetky tam clanocky niecim smerodajnym, ale ja si myslim, ze v prospech Linuxu vravi samotny prechod francie, ktori insatuluju Linux do vsetkych sfer, pretoze to je lacnejsie ako mat a spravovat Win, takze asi to az take derave nebude a naviac, asi to je viac v ISO normach ako oblubeny Win, ktory spatne nepodporuje ani vlastne formaty...
    • Re: Co je drahsie Windows alebo Linux? 22.09.2008 | 04:09
      Avatar Richard ubuntu 8.10 64bit  Používateľ
      mam win aj linux
      kupil som si Linux magazin Special s dvd open Suse 11.0 asi za 12 euro
      za Wintendo OEM som zaplatil asi 90 euro
      obidva os mi funguju na mojom pc.
      90 je a vzdy bude viac ako 12.
      odpoved na tvoju otazku je ze wintendo je drahsie.
      The best things in life are free !!!