Aké distro pre danú zostavu ?
Dnes mi tam beží windows xp so service pack 2jkou. Ale kým to nabootoje, kým mi nabehne nejaký program, škoda reči...
Potreboval by som si tam nahodiť nejaký linux. Prečo ? Jednak by som sa chcel naučiť v tom robiť ( ako v linuxe ). Druhá vec, chcel by som aby to bolo stabilné a aby som nečakal "hodinu" kým mi nabehne qip/icq alebo Mozilla Firefox. Ďalšiou mojou požiadavkou je samozrejme zadarmo a prijateľné grafické prostredie, veď sa v tom chcem naučiť. Takže nie len konzola.
Ešte 1 požiadavka. Oplatí sa sem linux vôbec dávať ? Nie že si skompilujem alebo cez nejaký balíček doinštalujem video prehrávač a budem v prdeli, lebo mi to bude sekať jak...
Ak máte ďalšie otázky ohľadom zostavy, kľudne sa pýtajte.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Idem do XUBUNTU 9,04, vraj by to mal utiahnuť ten chudák veterán PC.
Len mi poraĎte, kde by som zohnal drivery na D-Link G122, je to wifi adaptér. Výrobca ich oficiálne nemá.
..ale skusit môžeš aj ubuntu z toho roku, xubuntu je menej náročné na grafiku, najnovšie distrá 2008 Ubuntu, Kubuntu aj Xubuntu, openSUSE...neviem či ti na tom pôjdu
ale na distra s gnome alebo s KDE by som velmi nepozeral, asi by sa aj rozbehli ale bolo by to pomale
ja by som skusil xubuntu alebo SAM linux mozno aj dreamlinux(xfce verziu), alebo cokolvek s XFCE prostredim, ale ako zaciatocnik radsej skus mainstreamove distribucie (*ubuntu,PClinuxOS(SAM),openSUSE,mandrivu,fedoru...)
ale ten arch by som neodporucal, lebo konzolu nechces a v archu zacinas pri konzole aj ked vdaka wiki aj dokumentacii nie je problme instalovat graficke prostredie, arch podla mna nie je pre zaciatocnika ani pre uzivatela ktory chce OS pouzivat hned a nie sa najprv cely den (alebo ja dlhsie) zabavat s nastavovanim a instalovanim
alebo kup novy pc. za par tisicok mas ovela silnejsiu masinu. a tym myslim naozaj ovela.
Takže final. Slack alebo Zen ?
z tychto dvoch ale odporucim skor zen
Už mám stiahnuté iso aj vypálené CDká, čiže mi to je jedno.
Najprv dám ubuntu a ak nebudem spokojný hodím tam ZEN.
Išiel by som hneď na ZEN, ale bojím sa nedostatku inštalačných balíkov a ready2go doplnkov, keďže som fakt lumka. Alebo sú moje obavy zbytočné ?
Potom napíšem ako som dopadol. Naviac grafika už nieje 64mb Ge=Forceka ale nejaký smejd 8megovy.
Celkom to frci. Asi ako XPcko. Akurat disk vkuse nerachoce (pri necinnosti, co sa pri XP nedalo povedat).
Len grafika vyzera zvlastne. Akoze mne sa rozhranie Ubuntu lubi, ale nejak pomaly grafika ide mam pocit.
Naviac ma prekvapilo ze WPA2 key mi nejde zadat 63miestny. Ide dat len 62 znakov. Na routri sa da nastavit az 64. Kvoli mobilu som to skratil na 63 a teraz mam na 62 :D ?!
Idem dat ZEN :-D Ale neviem kedy sa uvidime, kedze nevem jak pojde driver.