Hodil som si Mandrivu 2008.1 x64 lebo chcel som skusit ako to pobezi. Narast vykonu je asi zanedbatelny. Aspon tak sa zda mne, a navyse nieje to bohvie aka podpora. Napriklad flash player neni sanca zohnat taky co by bezal. A ked som si dal 32-bit mozillu alebo operu tak tiez to neslo tak ako malo. Myslim si ze est bude trvat velmi dlho kym sa prejde viac ku 64-bitu. Asi si v najblizsej dobe hodim naspat 32-bit.
Ake skusenosti mate vy z 64-bitom? Zvysil sa vam vykon? A co podpora?
http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux
flash som rozchodil bez problemov, skype takisto
narast rychlosti citelny (mam 4GB ramky) aj boot systemu aj spustanie aplikacii aj ked to mozno bolo len novou instalaciou
vdaka 32bit kniozniciam mi isli aj aplikacie ktore nemaju priamu podporu 64bit
jedine co som nerozchodil bolo acetoneiso
a este ma zaujalo ze virtualbox mi nechcel pustit 32bit XP ktore som nainstaloval na 32 bit kompe a skopiroval si .vdi subor (virtualny disk)
inac mi fungovalo vsetko ako malo
mandrivu nepouzivam ale ubuntu 64bit je podla mna super a nie je ziadny problem najst navody a podporu aj pre 64bit, podla mna na 64bit komp 64bit OS
a rozchodil si to na archu ?? instaloval si zo zdrojakov ??
co konkretne ti ide pomalsie ??
a keby aj chcel viac ram tak je to pohode lebo aspon mi ju alokuje vsetku nie len 3gb
tip. neviem ci ste si to vsimli, ale plocha sa uz moze spravat ako klasicka plocha z kde 3, gnome, windows...cize ikonky na ploche sa spravaju naozaj ako ikonky a nie plasmoidy. Vsetko co treba urobit je pravym tlacitkom na plochu Desktop settings -> Desktop Activity - Type -> Folder view
kde 4 bude dobre, ale chce to cas...
prechod na 4.1.3 to zazracne vyriesil
citelne zrychlenie si viem rpedstavit napr s 8Gb ramky (32bit alokuje iba 3.2 ci kolko)
a neviem ci procesor pocita nejak inac
Takže používam gentoo linux čo znamená, že mám distribúciu optimalizovanú pre môj CPU.
V prípade bežných distribúcii je zrýchlenie spôsobené jedine tým, že distribúcia je schopná využiť inštrukcie ktoré využíva architektúra x86_64. Ak ale skompilujem s podporou týchto inštrukcií ale ako 32bit neprídem o žiaden výkon. Dokonca adresy sa zmenšia z 64 bitov na 32 čím sa zmenší priestor potrebný na ukladanie adries a zároveň sa zrýchli prenos adries. Takže v konečnom dôsledku je OS optimalizovaný pre daný typ CPU ale skompilovaný s 32 bit rýchlejší ako so 64 bit.
p.s. myslene v dobrom slova zmysle
ono ide na 32bite pouzivat aj viac nez 3gb?
na moj notebook MSI GX701X-094SK co ma procesor intel centrino dvojjadro 2.8 ghz a 4 gb ram by si skor odporucal 32 bit distro s kernelom bigmem, alebo 64 bit system?
pritom potrebujem nevyhnutne behat tieto aplikacie:
qcad professional, openoffice3, gimp, inkscape, pidgin, screem (alebo nieco podobne) a wine s nejakymi 32 bit aplikaciami by bol tiez celkom vitany
Robil som doma testy ako z 32-bitovou Mandrivou tak aj z 64. Skusal som to na rychlosti importu MP3 do audacity a nasledne export do OGG v naj kvalite. Skusal som taku vacsiu pesnicku aby sa tam pekne prejavyl rozdiel. Pri testoch mali Mandrivy rovnake podmienky (ziadne aplikacie na pozadi). Meral som to stopkami.
Tu su moje vysledky:
---32-bit---
import 12:9 s
export 1:10:5 s
---64-bit---
import 10:4 s
export 58:0 s
Na ukazku len tolko.