vista alebo linux
je lepsie vistu vymazat aj ked je legalne alebo radsej dat aj vistu aj linux? mam skusenosti s livecd slax a greenie a obidva funguju u mna velmi dobre, no nikdy som linux neinstaloval. dlhe roky som pouzival windows xp ktory isiel na slabsom pocitaci ovela lepsie ako vista na tomto notebooku. poradte prosim
ako je to s tym presunutim... ak mas predinstalovanu vistu na notebooku, nie som si isty, ze to mozes pouzit na inom PC. skor by som povedal ze nie ako ze ano. teda predpokladam, ze mas skrytu particiu a tam mas tu vistu nakopirovanu. ak to hodis na DVD-cka, neviem neviem ci z toho plnohodnotne vistu nainstalujes na iny PC
pri linuxe budes mat neuveritelne a neriesitelné problemy s ovladacmi a iným hw.
cely linux je o jednom ... o jednom velkom hovne
no a ked ovladac nie je ani u vyrobcu ani u google, tak to nedokazem najst. ty ako rypac to urcite dokazes
Daj si radsej dualboot. Aj ja mam len 80GB HDD a v pohode sa tam zmesti Linux aj WinXP.
Len neviem ako mas rozdeleni disk.
Ja mam nasledovne: 15GB pre win, 10GB pre Linux, 1GB na swap(pre linux) a zvysnich cca 50GB mam sformatovany na NTFS pre data. Tak mas pristup k datam aj z win aj z linuxu cize mozes sledovat filmy, hudbu a ine z obidvoch systemov.
Takto si mozes v pohode vyskusat linux a ked sa ti nepaci vratis sa k Viste.
Ak mas len jednu particiu na ktorom mas Vistu tak najprv si sprav defragmentaciu uloz si dolezite data na usb a potom pred instalaciou si sprav tie particie "odkrojenim" z Vista particie. Je nato dobry program Gparted.
A tie Live cd-cka ti idu v pohode na notase? Ked ti idu tak by si nemal mat problemy s instalaciou ani po. Ale byt na tvojom mieste najprv by som si prekontroloval kompatibilitu hardwaru s linuxom aby si potom nebol neprijemne prekvapeny.
radim vistu nechat v dualboote a spoznavat prednosti a neduhy konkurencneho systemu, aspon budes mat prehlad a vyhnes sa tak jednostrannemu a fanatickemu nazeraniu na svet OS.
co sa tyka linuxu na mojom ntb, skusal som mdv, open suse a ubuntu. najlepsiu detekciu hw mala mdv a ubuntu, suse uplne zlyhalo. keby sa mdv hned nechytila a nebola dostatocne rychla, este by som zvazil fedoru, ta je, co sa detekcie hw tyka, udajne tiez velmi dobra. v tvojom pripade vysledky mozu dopadnut inak, ale ako zaciatocnik by som isiel do tychto distribucii, pripadne ich derivatov, a dalsiu skusenost rozvijal v distribucii ktora je najlepsie pripravena na chod out of box.
vistu som poriesil inaksie ak budem potrebovat windows tak si dam radsej xp ako vistu ta sa fakt nepodarila
dodoedo: navrhujem ta za hlavneho vysetrovatela PZSR!! co!!! FBI, CIA, Scotland Yard vsetci sa bite onho!! :)
Ale stále pokašliavam, som už asi na neho akosi precitlivelý a už zdiaľky cítim jeho štýl písania, v tom momente, ako ten timotej spomenul Greenie, bolo mi to jasné. Ale aj tak je to o to smutnejšie, že cigáni okolo svojej pomoci pri preklade Ubuntu, keby radšej mlčal.
BTW možno už patrí do rúk odborníkom ....
asi vsak bude viac zaujimat to pouzivanie viac nickov. pisem vela, pod svojim menom a priezviskom. obcas ale pouzijem nejaky vymysleny nick, aby som sa vyhol kecom od r0x0ra a podobnych ludi, ze "tvorca distribucie a take lahke nevie". takze ano, to timotej som vymyslel ja. nemam v plane v buducnosti pisat z mojho ci z ineho pc pod inym nickom ako je moje meno a priezvisko.
takze slapol som vedla, urobil som si velku hanbu a priznavam svoju chybu. mohol som to iste pisat pod svojim registrovanym menom a dopadlo by to lepsie.
Ako hlboko klesneš, pokiaľ pochopíš ?!
Ale ak notebok neni celkom novy tak si tam vistu nedavaj on ma totiz dost velke naroky na HW, to radsej nahod xp, ale nepredpokladam ze ho potrebujes.
A vieš sleepy, komu to vlastne radíš a odpovedáš, :D
Prečítal si si vôbec predchádzajúce riadky ?
Patria, aj s Greenie do rúk odborníkom ....
:-)
Len tym rozdielom ze ked som si otazku daval este som nepoznal odpoved a bol som pod jednotnym nickom .
Takze skusku som spravil? Uz mozem aj ja urobit nove distro? Vylepsil by som Ubuntu dal by som tam next..next..next..install