Dobrý deň, práve som s pomocou doinštaloval Debian Etch (5.00), no potreboval by som pomoc s drivermi. Materska doska je Asus M4A78T-E, s integrovanou Ati Radeon HD 3300 grafickou kartou. Ovládače som stiahol z oficiálneho webu Amd.com, no po inštalácii sa namiesto Log in screenu zobrazí iba "biely štvorec s čiernym štvorcom v pravom dolnom rohu": Chybu prisudzujem novo nainštalovanému driveru, takže by som ho potreboval znova odinštalovať. Neviem to však urobiť cez terminál, tak by som potreboval nejaký príkaz na obnovu/reštart driverov. Za odpovede vopred ďakujem.
k problemu:
po nabootovani sa prepni do inej tty (ctr+alt+F3) a skus spustit startx mozno to vyhodi chybu ktora sa bude dat riesit
riesenie by sa dalo dosiahnut upravou suoru /etc/X11/xorg.conf ale nepoviem ti ako (ja to zasadne dobabrem)
mozes skusit pouzit iny ovladac (viem ze pre ATI su rozne verzie nech napise niekto kto ma skusenosti s ati)
1. Creating new autority file /home/user/.Xautority
2. Creating new autority file /home/user/.Xautority
3. Fatal Server Error
Server is already active for display 0. If server is no longer running, remove /temp/.X0-lock and start again.
Dakujem.
resp. predpokladam ze ten oficialny driver niekde na webe ma pokyn ako to odinstalit
aticonfig --initial
a potom restartnut ak nepomozeskusil by som zistit na com spadli X-ka v logu by to mohlo byt popisane
less /var/log/Xorg.0.log
2. co sa tyka opensource driverov tak podla mna su lepsim riesenim aj ked vyvoj niektorych ovladacov nie je v takom stadiu ako v ovladacoch z ATI.com
Peter Barlik: príkaz aticonfig --intial mi nejako nefunguje, po reštarte sa mi x javí ako keby normálne fungoval: systém sa normálne naštartuje, zobrazia sa už spomínané štvorce, potom len tak do ničoho zadám meno a heslo, preblikne čierna obrazovka, potom opäť tie štvorce. Čo sa týka tých open source driverov, bez problémov vyskúšam aj tie, len by som potreboval nejaký konkrétnejší link.
Neskôr som vyskúšal preinštalovať drivre. Po inštalácii mi vypísalo, že oobsahovala nejaké chyby, a že pre podrobnejšie informácie si mám zobraziť nejaký log. Súbor:
[Message]: Trying to install precompiled kernel module
[Message]: Precompiled kernel module mismatched
No kernel module build enviroment.
O Linuxe neviem takmer nič, ale myslím že problém by mal byť zrejmí práve kvôli tomuto logu. Ďakujem.
aticonfig --initial
?? resp ako vies ze nefunguje?dufam ze sa vies dostat co konzoly (napr ctrl+alt+F1 alebo ine F napr F3 F4 .... nie vsak vyssie ako 6)
do konzoly napis
cat /var/log/Xorg.0.log | grep WW
a hod sem vypiscosi podobne
cat /var/log/Xorg.0.log | grep EE
a tiez hod vypisa este by to mozno chcelo vidiet aky mas
/etc/X11/xorg.conf
otvor to napr pomocounano /etc/X11/xorg.conf
co sa tyka tych open driverov tak predpokladam ze ich debian pri instalacii uz nainstaloval ale ak nie tak
sudo apt-get install xserver-xorg-video-ati
a potomsudo apt-get install --reinstall libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri
by ich malo preinstalovat vsetko co sa tyka driverov grafickej karty