openSUSE 11.2 oficiálne vydané
Okrem DVD a LiveCD je nové openSUSE možné spustiť už aj z USB.
Pod kapotou bije jadro 2.6.31.5.
Ext4 je predvolený súborový systém
Pracovné prostredia sú vo verziách KDE 4.3.1, Gnome 2.28, Xfce 4.6.1.
Pribudla možnosť živej aktualizácie distribúcie (obdoba dist-upgrade v Debiane).
Gnome 2.28 prichádza s novou témou, s názvom Sonar.
Kvôli problémom s niektorými protokolmi a proxy v Empathy, zostáva v Gnome predvoleným IM klientom Pidgin.
Desktopový vyhľadávač Beagle je vypnutý KDE4 je predvolené pracovné prostredie na inštalačnom DVD.
KDE3 už nie je oficiálne podporované. Pre ďalšie informácie o možnosti inštalácie KDE3, si pozrite stránku http://en.opensuse.org/KDE3.
PulseAudio štandardne nebeží a predvolene je nainštalovaný Phonon Xine backend.
OpenOffice je integrované do KDE4.
Všetky štandardné aplikácie sú portované do KDE4, ako Kaffeine, KNetworkManager, Amarok, DigiKam, K3b, Konversation a ďalšie.
Firefox je nastavený ako predvolený prehliadač aj v KDE a integrovaný do KDE4
Integrovaný plugin SUSEFOX vo Firefoxe.
Thunderbird je vo verzii 3.0 beta4. Thunderbird 2.0 bude podporovaný už iba krátku dobu, pokiaľ nebude vydaná finálna verzia 3.0. Je ho možné nainštalovať z Build Service. YaST webové rozhranie pre jednoduchú vzdialenú administráciu
YaST Qt ovládacie centrum je portované na Qt4 Webpin vyhľadávač balíkov je priamo dostupný aj cez YaST.
YaST Qt správca softvéru má konfigurovateľné rozloženie zobrazenia
Správca balíkov má možnosť nastaviť správanie po ukončenej inštalácii. Či sa má vrátiť späť do správcu balíkov, alebo zobraziť inštalačný sumár, alebo sa ukončiť.
Novinkou je aj podpora sociálnych sietí cez KDE klienta Choqok a Gnome klienta Gwibber. Kopete prichádza s podporou chatovania pre Facebook. Zypper prichádza s možnosťou najskôr stiahnuť všetky balíky do lokálnej vyrovnávacej pamäte a potom nainštalovať.
Zoznam implementovaných vlastností v 11.2.
No a v neposlednom rade, sa významne zapracovalo aj na slovenskej lokalizácii.
Sťahovať môžete z oficiálnych stránok.
ozaj, co myslis ze gnome aj kde? ved dvd ma obi tri
Niečo mi ušlo? mame nejaky portal?
Aj spravcovia tohoto portálu by si mali sypať hlavu na popol, lebo to ďalej so slavnym Shakalom nejde, je to iba vajatanie na jednom mieste s kolíkom v riti !!!.. akonečne tu nahodit nejaky schopny free open source CMS. Takto Slovensko prichádza o schopných autorov, smutné veľmi smutné...
Takže tak nejak to je na hd je pľacu dosť :-)
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
Čo sa týka písomných príspevkov, každý má právo písať tu od krátkych Správ až po recenzie softvéru a Články dvere otvorené. Sme na Slovensku, je nás málo, tak poďte a pomôžte hocijako ale zmysluplne.
Zdravím všetkých.
stiahol som to dvakrat a stale ma trapia rovnake subory, ze im nesedi kontrolny sucet, i ked dvd je vraj ok
ninu, chvalim novy portal. len tak dalej. tiez sa pripojim ako cas da,bolo nacase nieco na slovensku