Greenie alebo práca na lokalizácii Ubunto do slovenčiny
Čo je je podľa vás zmysluplnejšie a lepšie, vážená slovenská časť linuxovej komunity, pracovať na Greenie a.k.a. slovenskom Ubuntu, alebo sa radšej viac venovať lokalizačným prekladom Ubuntu do slovenčiny ???
Čo podľa vás, zástancov Linuxu viac pomôže pri presadzovaní Linuxu aj na Slovensku ????
Vopred upozorňujem, že sa nejedná o žiadnu Hoferekovsku anketku, iba si myslím, že sa treba dívať na svet reálnymi očami.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Je to uź síce zopár rokov dozadu, ale ťaźko sa na to zabúda.
Tak sa naivne pýtam, kto potom prekladá nové verzie Ubuntu do slovenčiny, hádam len nie Američania alebo iný cudzinci. Zrejme sa ale stihol vytvoriť nový team prekladu, nechcem sa robiť múdrym, keď nemám informácie, lebo pre / s Ubuntu Linuxom nerobím. Avšak stále si myslím, že práve preto by sa to úsilie (opakujem, určite nemalé) malo venovať týmto smerom. Nič viac ani menej ...
Ja priamo pametám keď presne toto došlo na LUG Con-e (či čo to bolo pred rokmi na CHTF) počas prezentácie priamo predsedovi lokalizačného teamu. Sekol s tým a celý team s ním. Potom sa toho začal chytať kade kto, dokonca aj tí čo okrem slovenčini nevedeli iné jazyky. Neskôr si zopár ľudí uvedomilo že preklad sa robí priamo u zdroja a začali dávať preklady autorom daných balíkov.
Takže ak sa chceš realizovať a priložiť ruku k dielu, tak si vítaný. Ale na prázdno mlátiť slamu ...
Ale teraz existuje nejaký lokalizačný team pre slovenčinu v Ubuntu, či nie ?! To je fakt husté !
Vzhľadom na postavenie Ubuntu na (aj slovenskom) linuxovom trhu a jeho ambície do budúcnosti by možno bolo účelné osloviť mladých ľudí z vládnej koalície, tých čo majú otvorené myslenie, či by v tom NEJAKO nepomohli ... čo myslíš ?
Vzhľadom na postavenie Ubuntu na (aj slovenskom) linuxovom trhu a jeho ambície do budúcnosti by možno bolo účelné osloviť mladých ľudí z vládnej koalície, tých čo majú otvorené myslenie, či by v tom NEJAKO nepomohli ... čo myslíš ?
Nešliap do osieho hniezda s bosou nohou. Vec sa má tak, že politikov ( aj tých od pomerne z prvopočiatku perspektívnej strany pre "mladých" ) zaujíma ich miesto, miesto ich kontaktov, ich byty atp, však to poznáme z kauz z posledných mesiacov. Všeobecné normy, zákony, nariadenia a čo ja viem čo ešte, ktoré schvaľujú / vydávajú riešia globálne merítko.. Nič ako konkrétne problémy ľudí neriešia, nevyriešia nič konkrétne ( a toto je značne konktrétny problém ). Všetko musí byť všesmerné a použiteľné pre celé územie SR. Práve v tomto okamihu sa očakáva iniciatíva od ľudí, ktorých sa problémy týkajú. Politici podpíšu kontrakt na modernizáciu školstva, ale to že škôlka v tvojom okolí je spráchnivetá s hrdzavými preliezkami ich nezaujíma. Nastúpi priama akcia nespokojných a ľudí ktorých sa to týka, urobí sa zbierka a preliezky sa vymaľujú.. Priama akcia pre konkrétny problém, bez politiky, z vlastnej iniciatívy. To bol čisto hypotetický príklad, ale platí to aj pre to, čo sa snažíš s Linuxom. Politici nebudu riešiť nasadenie Linuxu, už len z toho dôvodu že z toho nie je zisk ( smutný fakt ). Preto by mali jednotlivci z vlastnej iniciatívy pobehať po lokálnych internetových kaviarňach, že ponúkajú Linux, aké to nesie výhody, koľko ušetria na ročnom servise a pod. Napr. ja som si všimol že môj ISP používa v centrále ( kde sú sprístupnené 3 počítače s internetovým pripojením ) Linux. 2x Ubuntu a 1x Fedora.. Bohato postačuje, bez problémov. Verím však tomu, že keby nebola iniciatíva zamestnanca, alebo nápad "A čo tak ušetriť a vyhnúť sa problémom ohľadom vírusov, legálnosti a pod?", tak by tam ten Linux nebol.
V konečnom dôsledku, snažím sa poukázať na fakt, že keď niečo chceš, nemôžeš sa spoliehať na tretiu stranu ale musíš kopať sám za seba. A potom sa o zlato, ktoré nájdeš, nemusíš deliť.. ;-)
Ak by sa Linux skutočne začal ( z dôvodov jeho výhod oproti MS Win ) NAOZAJ uplatňovať v štátnej správe/samospráve, tak by podľa mňa nastal ten efekt, že súkromné SW firmy, ktoré by chceli participovať na zisku z linuxových riešení/nasadení a podpory riešenií, by začali spolupracovať aj pri prekladoch.
1) ujo stano preklada. hru wesnoth, odborne clanky do "normalne ludskej" podoby pre citatelov napriklad pcrevue, prehlad distribucii (nie len na distrowatch), ku slovenskemu prekladu naviedol par ludi, vratane cloveka, ktory prelozil do slovenciny viac, ako ja, ty a 20 dalsich linuxakov dokopy. malo? tak fajn, nemam problem napisat niekde na blog ci do PCREVUE clanok typu "prekladat linux je fajn, podte to aj vy." a vies co? vratil som sa z nocnej brigady, viac ako 24 hodin som nespal a idem to tam napisat hned. a ak budes mat co dodat, mozes samozrejme pridat komentar a rad nan odpoviem, alebo mozem tvoje nazory pridat do clanku.
2) greenie je v prvom rade ubuntu prisposobene pre miestnu oblast - kladie sa vela na to, aby bolo LiveCD co najlepsie a aby ho aj zaciatocnik mohol pouzivat. a len tak medzi recou, je to ceskoslovensky projekt, zapajaju sa ludia z obidvoch krajin.
3) realny pohlad? fajn. hovoris o preklade. ak by sa napriklad na toto forum dal textovy subor, kde by bolo mozne prekladat a kazdy by mohol prispiet par vetami (ako som to robil ked som ponukol prekladanie hry glest), tak by som sa velmi rad zapojil. viem anglicky, no nie som na technicke vyrazy. ovela viac mi ide prekladanie pribehov, a tak sa viac venujem wesnothu.
to, co slovensko potrebuje, je nieco pre zaciatocnikov, a hlavne komunitu. kolko ludi sa boji ist na forum? kolko sa vzda, pretoze nevie najst pomoc? kolko skutocnych zaciatocnikov chodi na linuxove akcie? schvalne skusim spomenut par mien ludi, ktori nieco urobili podla mna pre slovensky linux: ladislav bodnar, Viliam Bur, Ladislav Michnovic, michal palenik, peter mann... koho by si tam doplnil?
Pretože si pravicovo zmýšľajúci intelektuál, tak si vážim zo zásady Tvoj a iných pohľad na vec. Obávam sa, že Ťa ale musím trošku poopraviť. Ja sa vyhýbam akémukoľvek explicitnému tvrdeniu, že by chyba bola nebodaj v samotnom S. Hoferekovi a určite som toto (tému) práve tuná neotvoril preto, aby som ho podpichoval, prípadne si pomudroval na jeho úkor ... a hlavne, nemôžem a ani nedovolím si takémuto človeku čokoľvek nebodaj prikazovať. A to že niekedy nechápe môj humor ? To je výsostne jeho problém.
Neodpovedal si ale na moju všeobecnú otázku, čo by podľa Teba bolo lepšie, ak by to bolo možné: Venovať všetky svoje sily do vývoja slovenského Ubuntu alebo presunúť úsilie do práce teamu slov. lokalizácie Ubuntu ?
1) existuje nejaky stano, daky civilista kdesi za horami
2) povedal si, ze by sa dalo ubuntu upravit tak, aby bolo o kusok blizsie ludom. len tak, vo volnom case, nikto ho za to neplati
3) teraz od neho ziadas, aby vsetok cas nevenoval tomu, kde ma zo svojho pohladu uspech, ale prekladaniu pre vsetkych
myslim, ze je to uplne v poriadku. na druhu stranu nejaky stano nieco robi a nahana dalsich, ktory nerobia nic podobne, aby pomohli s prekladom.
lahka matematika: na slovensku je zaokruhlene 5 milionov ludi. 4.8 z nich nikdy nepoculo o linuxe. a ty par ludi, co sa linuxu venuju, chces prinutit, aby sa mu venovali este viac. mozeme urobit anketu - je lepsie pomahat zaciatocnikom, alebo hadat sa medzi sebou? ty chces lepsi preklad, ja chcem viac zaciatocnikov. spolupracou sa da ziskat obidvoje.
kolko ludi sa venuje prekladu, vie vyborne anglicky/slovensky/cesky a v zivote nepoculi o linuxe? len co ho spoznaju, mozu sa pridat ku starsim prekladatelom.
Prosím ťa, napíš mi nejaké základné informácie o tej práci, čo sa prioritne prekladá a podobne. Ako som spomínal, rád by som sa pridal. :)
Mimochodom, Greenie som ešte neskúšal, ale nakoľko je to asi jediný slovenský projekt rád by som ho podporil.
Nedá sa stiahnuť aj z torrentov? :)
http://people.tuke.sk//peter.mann/ubuntu/
ohladne prekladania je samozrejme ideal prekladat pri zdroji, takze napriklad ak mas rad gnome tak sa pridat do tymu slovenskych gnome prekladatelov.
každopádne veľmi pekná práca, aj graficky, aj systémovo, greenie sa mi páči oveľa viac ako ubuntu :)
stiahol som livecd...
otazka je mozno na mieste ale je zle polozena, pretoze nie je nikto komu by mohla byt odpoved adresovana. neexistuje nastroj ktory by mal skutocny vplyv na realnu situaciu. dufam ze ma chapes.
:-)
Tu si pozri niečo konkrétne linuxového.
BTW, a výsledky týchto projektov sú jedny z tých, ktoré určite majú prínos pre celú Linuxovú komunitu !
Serie ma, že sa s nástupom dlho očakávanej pravice do zmysluplnej vlády v čase globálnej ek. krízy nehýbe zvýraznenie a propagácia postavenia open-source na Slovensku a vždy sa tak akosi opičíme (samozrejme až neskôr) po českých kolegoch. Veď oficiálny SKLUG (t.j. štruktúra akceptovaná aj v zahraničí) NEFUNGUJE, nevyvíja sa žiadna iniciatíva s tejto strany na našu výkonnú moc, veď je to na ten povestný gogoľovský smiech cez slzy .
No, pridal som trochu z môjho povestného polit. školenia "Večernej Univerzity Marxizmu-Leninizmu", tak som sa ventiloval.
Avšak v ponímaní "priemerneho" intelektuála bývalej západnej Európy sú to zaužívané a pre nich bežné štruktúry, ktoré, keď u nás nefungujú (SKLUG), hoci sme členovia EU, tak ako keby tu Linux ani nebol .....
:-(
Treba napísať o tom, ja nič neviem o tom, totiž ....
... aby sme tu nevyprávali len v náznakoch, ako "utajení svedkovia" za vlády Hrubokrkého I.
"do toho" alebo do ... ?
Inak, cela tato tema je podla mna "malo uzitocna".
Ti co pracuju na Greenie nie su predsa taki tlkovia, aby nevedeli, ze a ci mozu pracovat na lokalizacii resp. na inom "uzitocnejsom" projekte.
keep loop everybody!