linux & mac
Ked ma mac unixove jadro, budu macovske programy bezat aj na linuxe / bez problemov / ?
rookie
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
A dôvod Tvojej otázky je ...?
nie je to možné. MAC OS X má jadro z OS BSD a to sa od Linuxu líši dosť rapídne. Emulátor typu Wine pre spúšťanie BSD aplikácií na Linuxe neexistuje. Kedysi existoval projekt Mac on Linux, ale ten bol pre procesory od IBM. A už niekoľko rokov je ten projekt mŕtvy.
Inak, nechápem dôvod tvojej otázky. Ak máš platené programy pre Apple, tak si za ne vysolil také prachy, že cena za HW bola zlomkom ich hodnoty.
PS.: Existujú však dve cesty, ale obe sú nelegálne. Tak ako používanie warez.
taktiež veľmi veľa ľudí chce "word", nie "textový editor". možno teda bude tazateľ hľadať náhradu za program, ktorá existuje pod iným názvom.
reagoval som na Teba. On nespomínal platené predražené programy, Ty však áno. A narážal som na nelogickosť ich legálneho použitia v inom OS, najmä ak sa pri tej kombinácii stratí záruka.
Na zadávateľa sa mi neoplatilo reagovať. Zas sa tu vyskytla abstraktná otázka ktorá požadovala konkrétnu odpoveď. Teda, len sa tu zbytočne zdvihol vietor rozdúchavajúci plamienky diskusie.
ide mi o skusobnu verziu programu / systemu/ Autodesk Flame a oni tam maju moznost linux, lenze koli tomu mac nebudem kupovat. Aj tak je to skusobne dvd, alebo cd. A preco to nejde, ked aj mac ma unixovu konzolu ?
rookie
Zakúpiť si ten produkt
Prestať ho používať a poprípade si nájsť alternatívu s prijateľnejším pomerom cena/výkon.
Inak, pre firmy pri takej pálke za SW je cena za pracovnú stanicu zanedbateľná a nedosahuje rádovo ani percentá z nadobúdacej hodnoty.
Apple MAC OS X má síce BSD jadro, ale nad ním je postavené celé grafické rozhranie ktoré je viazané na priamočiary licenčný model. Takže, skúsiť to môžeš, ale pochybujem že sa Ti podarí aspoň nainštalovať verziu pre masox na BSD.
PS.: existuje možnosť virtualizácie, ale tá je v tomto prípade nelegálna a tak je zákonom postihnuteľná.
dalsia vec je, ze HW sa VZDY kupuje podla SW, nikdy nie naopak
PS.: Čo v prípade poslednej vety, vylúdila mi úsmev na tvári. Ale, čo ak potrebujem spraviť upgrade SW na virtuálke kôli ukončeniu SW podpory, bude tá veta platiť aj vtedy?
tak ja som nikdy ani nevedel pravy vyznam virtualneho servera, takze pre mna je tato otazka uplne mimo, vzdy som pracoval na realnom HW a s realnym SW, pri mojej praci to je potrebne :)
ale ked sa stretneme, tak mi vysvetlis, co je to ten virtual...
Nebviem ći Ti niečo hovorí pojem navádzanie k trestnému činu, ale mne sú tvoje znalosti ukradnuté.
Mimochodom, neverím že by potreboval ten SW k oboznámeniu sa zo svojím pravdepodobným pracovným miestom. Výberové konanie pre zamestnancov je kratšie ako mesiac, takže skúšobná verzia toho SW plne postačuje. A z tohoto mi logicky vyplýva, že ten chalan klame a chce jednoducho nelegálne používať ten SW ku komerčným účelom. A Warez v hodnote miliónov sa rieši na súdoch prednostne.
rookie
To Rockie: Nainštaluj si do PC MacOS (Hackintosh) a veselo testuj, keď to potrebuješ kvôli práci.
už prvá odpoveď ktorá sa mu dostala za menej ako 1/4 hodinu po položení jeho otázky mu dala dostatočnú odpoveď. To že sa snažil spojazdniť ten software za akúkoľvek cenu bez použitia legálnej cesty (zakúpenia alebo zapožičania jablka, či vypítania si dema pre legálne nadobudnutý OS hoci aj od potencionálneho zamestnávateľa) len zbytočne zvádzala na nezákonné chodníčky. A navyše vzhľadom na to, že ten zamestnávateľ mal záujem svojich zamestnancov zaškoliť, tak sa jednalo o zbytočnú činnosť.
Navyše. Neviem ktorý zamestnávateľ by podporoval zamestnancov vo wareze. Firmy musia mať auditované použité SW nástroje pre prípad nehlásenej kontroly zo strany polície iniciovanej neexistujúcou BSA. Takže taký zamestnanec je obvykle dosť slušným rizikom pre firmu a na to sa prihliada nielen pri pohovore, ale aj po skúšobnej lehote. Ja osobne by smo sa nemal dôvod prihovoriť za takého zamestnanca. Nepotrebujem riskovať stratu výplaty kôli platovej neschopnosti spôsobenej pokutou za zneužívane SW takýmto indivíduom. Tá cena za SW hovorí za všetko.
Inak, pokiaľ myslíš pojem "usmernenie" ako "doj....", tak je to len tvoj problém.
Este raz a jednoducho po bodoch, aby si pochopil:
1. Chcem sa zamestnat v postprodukcnom studiu
2. Je to pozicia operator Flame
3. Software Autodesk Flame / Smoke sa dodava ako turn key system = HW + SW
4. Su to drahe systemy beziace na platformach Mac, IRIX apod. nie WIN
5. K systemu Flame firma Autodesk prostrednictvom online formulara poskytuje, aspon sa tak tvari, demo, NIE TRIAL. PREDSTAVUJEM SI TO AKO DVD S UKAZKAMI CO DOKAZE SYSTEM.
6. Na produkt Smoke si prostrednictvom online formulara mozes objednat TRIAL VERZIU produktu, ale iba pre MAC
7. pouzivam WIN 32bit
8. venoval som sa podobnym programom - Adobe After Effects
9. Ale aj tak sa tieto technologie treba naucit, aj ked to pojde omnoho lahsie
10. Aj ked som sa niecomu venoval, investicia do noveho pocitaca MAC S MIN SYS.POZIADAVKAMI pre Smoke je pre mna neunosna z hladiska casoveho limitu / 30 dni /
11. A preto som hladal na tomto fore prijatelnejsie riesenie - cenovo i casovo
12. Vobec mi neslo o to, aby som nacierno pouzival SW, resp. nejaky system
13. To ma inac celkom pobavilo, pretoze napr. do tejto skupiny SW patri aj Quantel Henry, to je ten za 30 000 000 SK a ten ma vlastny HW a vlastny SW.
14. Neviem ako to riesi Autodesk, v pripade tychto SW byvaly Discreet, ale toto nie je Photoshop kde si niekde na nete najdes serial aj s aplikaciou
15. Ako som sa vyjadril, nejake znalosti mam, takze ide len o naucenie sa technologie a ziskanie miesta
16. Ten hackintosh som dal do googlu, aj som videl nejake video, ale co ja viem. Chcem sa este dostat k mojim win veciam a nie aby to tak dopadlo, ze dam na komp hackintosh a mozem rovno formatovat cely HDD
17. Tam asi ide o specificke prostredie pod ktorym to pracuje. Hoci teraz ked sa do macov davaju Intely...
ja som Ťa pochopil už na začiatku, nemusíš to opakovať. Ale, ak chceš, tak mi vysvetli že kde som o Tebe tvrdil že klameš. Tak ako si sa snažil argumentovať pred dvoma dňami.
Myslím že táto diskusia bola už dávno zodpovedaná.
19.3.2011 13:47 a este aj obvinenie z pouzivania kradnuteho SW
ani tento prípad sa nedá pochopiť, nieto ešte aj ospravedlniť. Najme keď mu priamo jeho potencionálny zamestnávateľ potvrdil že potrebné zaškolenie vykoná on. Ak chcel vykázať proaktivitu, tak si mal vypítať demo verziu priamo od zamestnávateľa a nezasierať toto fórum otázkami o wareze. Neviem si totižto predstaviť aký pohľad na neho hodí jeho vedúci keď sa mu pochváli že už má skúsenosti s tým SW pomocou nelegálnych kópií. Asi zváži pravdepodobnosť že chalan zavlečie iné nelegálne programy do firmy a následne mu dôjde že je menšia strata osloviť záložného uchádzača ako riskovať mastnú pokutu. Takže takýmto chovaním si uškodí len sám sebe.
Chalan je zjavne v strese, takže čiastočne chápem jeho chovanie. Žiaľ ho ja osobne nemôžem akceptovať. Ak chce warez, nech sa opýta na mucholapkových fórach na to určených. Existuje na to elegantný spôsob ktorý nevyžaduje žiadne hacky, ale nezaručuje legalitu používania SW. A ani jeho schovanie pred forenznou analýzou vykonanou vyšetrovateľmi PZSR.