Raid radic PCIe
dik
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Podpora RAID je v Linuxe vcelku v pohode. Toto platí ako pre radiče ktoré pripájajú disky cez zväzok drôtov, tak pre radiče pripájajú disky cez optické vlákno na skrine plné diskov ktoré sú väčšie ako tá babičkina. Samoyrejme to platí aj pre radiče ktoré pripájajú disky cez bežnú sieť.
Pýtaš sa na konkrétnz model alebo len chceš odporučiť managerovi nákup nového železa?
Problém bude asi toto asi to špatne chápem
Configure System
Add dm_mod to the MODULES line in mkinitcpio.conf. If using a mirrored (RAID 1) array, additionally add dm_mirror
Add chipset_module_driver to the MODULES line if necessary
Add dmraid to the HOOKS line in mkinitcpio.conf; preferably after sata but before filesystems
Ide o to ze skúšam skoro každý Linux aký vyjde mam v PC vždy 2 Linuxy "skúšaný"+ archlinux+ Xp
takže ak sa to nepodari rozchodiť chcem kúpiť radič do PCIe ibaže keby bol zase problém z archom by to bolo zbytočná investícia ceny začínajú na 15 Euro
Radiče zvládajúce iba 0, 1 a JBOD sú fake RAID. Význam slova fake si pozri v slovníku. Normálny RAID je cenovo a funkčne niekde inde.
Tvoj problém je v zle vytvorenom initrd ktorému chýbajú ovládače použité pri inštalácii. Jaký to je radič a jaký typ RAIDu si tam vytvoril?
Ten ovládač sa do toho initrd musí nejak dostať.
robil som to podla tohto návodu https://wiki.archlinux.org/index.php/Installing_with_Fake_RAID len to vypisuje chybu ako je uvedene na konci
Mimochodom, presne toto navrhovala aj tá chyba ako riešenie o ktorej si písal na začiatku.
HOOKS="base udev sleep autodetect pata scsi sata dmraid filesystems"
Add dm_mod to the MODULES line in mkinitcpio.conf. If using a mirrored (RAID 1) array, additionally add dm_mirror
Tak ze Fake Raid nieje v žiadnom prípade v Linuxe stable bez problémov len na Fedore
Skúsim aj tu pripomienku aj keď podla prekladu by to malo byt pre Raid 1 nie pre 0
PS: raid mirror je jedna. Nula je stripe, takže tá príručka je v poriadku. Ten preklad máš odkiaľ?
Uznávam na rok je asi kvôli záplavám a cenám diskov takéto navyšovanie výkonu pase .A raz som čítal test integrovaných radičov a výsledok ma vtedy prekvapil a teraz som si to overil že sa to oplatí aj keď veľkými problémami z inštaláciou.
K tomu archu 2 dni + 1 noc som to rozchodil ale nieje jasne v čom to bolo lebo som menil aj Grub na Pinguy OS 10.10.1 lebo na archu neprejde inštalácia Grub takže ešte musím odskúšať a dám taky popis na svoju stránku
PS: Dúfam že na tom diskovom poli nemáš nič cenné. Ak Ti prdne jeden disk, tak prídeš o dáta aj na tom druhom.
mozno vyzeram dement ale viem co znamena raid 0 a moznost obnovy dat alebo skorej nemoznost
Ten navod Fake raid nieje zly len sa na archu stale nieco meni takze by to musel vzdy niekto prerabat co je nerealne .Jednoducho nieco tam uz nieje treba upravovat a nieco zase ano .Je to nieco ako moj navod na vigor318 na www.vigor318.ic.cz mnohy len upravovali na novsie verzie distribucii "iny strom zavyslosti" ale nezabudli sprosto osocit pôvodny navod ze je zavadzajuci "cest vynimkam " ktory uviedli ze cerpali z pôvodneho navodu len ho upravili na novu verziu jadra .A o tom je linux sice je nas vsetkych ale by sme mali mat aj trosku uctu ktym co to robily 1 krat kde to nebolo skade okukat a upravit
PS: Ja osobne dávam prednosť Software RAID pred FAKE RAID. Ten nie je závislý od zkripleného radiča diskov. Teda, ak zhorí radič, tak mi to pôjde nakopnúť aj na inom radiči. Posledne som to testoval zhodou okolností dnes.