caute mam podozrenie ze niekde je nejaka zrada, uz sa mi 2x stalo ze som zapol pc a zastalo to na tom dialogu kde mozem este skratkou ist do biosu, prisiel som tam a v boot menu som nemal svoj HDD , potom som restartoval a nabehlo to uz, stalo sa to presne tak isto 2x , ale nie za sebou, ale az po nejakych uspesnych rebootoch, netusim cim to moze byt, mozno by som mal skusit zmerat cmos baterku, mam pc 2 a pol roka asi . A nemenil som tu baterku, aj ked neviem, nerozumiem tomu celkom, podla mna ta detekcia HW od tej baterky nezavisi.
R.K
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED
, si velmi nevsimaj. Ovela zaujimavejsie udaje najdes v sekcii Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds. Ak je v stlpci TYPE nieco ine ako Pre-fail alebo Old_age, tak rychlo zalohuj. To iste plati aj pre stlpec WHEN_FAILED, tam musia byt same pomlcky. Samozrejme, uz z nazvov tych riadkov sa da usudit, ze ked niekde nie su nuly, tak je zle, napriklad v takom Raw_Read_Error_Rate alebo Spin_Retry_Count.Mam nasledovne stare disky:
7 rokov
5 rokov
3 roky
0.5 roka
A vsade tie iste hodnoty Pre-fail alebo Old_age. Jedine co je v SMART podla mojho nazoru zaujimave je Power_On_Hours. Inak podla mojho nazoru tento tool je uplne zbytocny.
SMART Self-test log structure revision number 1
Num Test_Description Status Remaining LifeTime(hours) LBA_of_first_error
# 1 Conveyance offline Completed: read failure 90% 8338 67681711
# 2 Short offline Completed: read failure 90% 8337 67681711
Ja tam mam:
SMART Self-test log structure revision number 1
Num Test_Description Status Remaining LifeTime(hours) LBA_of_first_error
# 1 Short offline Completed without error 00%
# 2 Short offline Completed without error 00%
Ja to robim cez Hirens boot CD 15:
Po stiahnuti napal ako obraz disku, potom daj do mechaniky, nabootuj.
Spusti Parted Magic.
Potom na pracovnej ploche spusti Disk Health.
Klik na HDD, aby ostal v modrom obdlzniku.
Na karte Device stlac Perform Tests, stlac Execute.
Vedla Test result: uvidis vysledok
Keby nestacil 2 minutovy, tak vyber dlhsi test cez Test type.
Test result:Completed without error.
Ale over si to aj spôsobom ako radil Samuel Kupka,
pripadne pusti ten dlhsi test.
Az tak ma to nezaujima.
Skús skôr povedať čo všetko je v počítači a aký je zdroj. A z ktorého je ten počítač roku.
:podla mna ta detekcia HW od tej baterky nezavisi.
detekcia nie, ale uchovanie údajov áno.
Mimochodom, je možné že to má jednu z príčin:
1) slabý zdroj alebo podpetie v zásuvke 230V.
2) doska neudrží údaje.
3) zle zasunutý alebo vadný kábel.
4) elektronika disku začína odchádzať.
Pokiaľ bývaš na lazoch kde počas búrky bliká žiarovka, tak ...
Pretože, disk Ti možno vymenia ak je v záruke. Ale, ak tam máte elektriku čo nestačí, tak si s tým na dlho nepomôžeš.
Odhadujem že je ten stroj postarší keďže o ňom zatajuješ všetky informácie. Ale, je dosť možné, že mu v zdroji už po tých rokoch klesla účinnosť a jednoducho nedokáže dodať dosť šťavy.
Naozaj, z toho čo píšeš sa dá usúdiť len že niečo zatajuješ. A že sa to pokazilo.
Procesor: Intel Pentium Core 2 Duo 64-bit 2.6 GHZ
Ram: 4x 2gb , cize spolu 6 gb vsetko znacky kingston
Graficka karta: Nvidia 9800 GT
HDD: WDC WD1600AAJS-0 160GB
Maticna doska: MSI P45 Neo-F (MS-7519)
Zdroj: Max 450W
Ten disk 160G ale vyzerá byť starý 4 až 5 rokov a tak isto vyzerá byť z prvých sérií čo mali kolmý zápis. Vtedy sa ale zdvíhala chybovosť kôli zvýšenej hustote zápisu a neodladeným algoritmom a materiálom.
Ak máš na tom disku nejaké cenné dáta, tak ich budeš musieť odzálohovať.
Ohľadne testov, tak ako už bolo povedané, tak je treba urobiť kompletný test cez SMART a sledovať či chybovosť nenarastá. Tak isto by som odporúčal testy stability. Teda, či to nozaj nežerie viac ako je schopný dodať zdroj vo svojom veku. Neblblo to pri hrách kedy grafika zvýšila odber?
Takže, zdroj si vylúčil a testy ktoré Ti poradil Samo hneď v prvom príspevku Ťa nezaujímajú. Pekný zvyšok večera.
:to je blbost, praveze malo
Pokiaľ je z tvojho pohľadu nútený reštart 4x za sebou v poriadku, tak Ťa z omylu vyvádzať nebudem.
Ten log z SMART testu potvrdil že disk už pár krát zakýchal. Či mal len málo šťavy pri štarte alebo klepol hlavičkami pri zápise, alebo má pokazený kábel, to ja naozaj z takýchto protichodných tvrdení nezistím.
Ani sa nechcem pýtať prečo Ti tak dlho trvalo kým si sa odhodlal ten kábel aspoň dotlačiť. Nemá to význam.
PS: Ak je pre Teba zostatková cena toho počítača vyššia ako jeden drink, tak si zaň radšej kúp nový kábel na disk. Je dosť silná šanca, že Ti tú koncovku potom neodfúkne.
SMART monitoring vyhadzoval nieco ako:
Cize "vsetko v pohode". Nakoniec to šlo s ním rýchlo dole z kopca a do mesiaca bola z neho nepoužiteľná tehlička. Našťastie bola FULL záloha.
Pravdupovediac, možno za pokazenie môžem aj sám. Používal som ho totiž nie na to, na čo bol určený, má pomalé točenie platní, t.j. vhodný na prehrávanie videa, music, všeobecne prácu nerozhadzujúcu hlavičky kade-tade po disku. Používal som ho ako klasický pracovný disk, čiže zápisy do /tmp, /var, kompilácie a pod.
Práve vysoký počet RAW_Read_Error_Rate ma doviedol k zisteniu, že problém je vo vadnej sérii SEAGATE Barracuda 1GB ST31000520AS Green diskov, Firmware: CC32. Sám Seagate to priznal, chyba FW. Obchodník bez námietok vymenil v záruke za "nový" - predpokladám rovnako postihnutý, ale medzičasom s preflashnutým FW na vyššiu verziu. Žiaľ kúpil som povodne 2ks a ten druhý mi ešte neodišiel. Už je mimo záruku a podľa popisu správania chyby je to len otázka času. Používal som ho menej, preto sa este neprejavila.
Ja osobne by som to odzálohoval, nakopol z LiveCD ktoré vie na konzole zobrazovať syslog a dal nedeštrukčný RW test cez badblocks a pozeral či to nepíše niečo cez syslog. Ak nie, tak môže byť pri nábehu počítača moc vysoký odber. Ale, to som už myslím spomínal.
ATA disky sa už dávno nerobia. Robí sa len SCSI/SATA/SAS/FC. To, čo sa dopredáva sú niekoľko rokov staré kusy podobného veku ako máš Ty, len na to dávajú symbolickú záruku vrátenia peňazí v prípade havárie. Nepredpokladám, že by si chcel redukciu PATA SATA a k tomu nový terový disk. To by zdvihlo cenový strop.
Niektoré adresáre a swap sa tý pádom neoplatí mať na disku. A tak isto je vhodné použiť korektnú geometriu aj s zarovnávaním sektorov a vynechať zbytočné zápisy typu atime. Existencia žurnálu je tiež dosť dobrou otázkou.
A nielen /tmp, ale aj /var/tmp, /var/spool(/sockets) a podobné adresare by som dal do RAM. Teda, v prípade servra moc nie. Ale do servrov patrí iná kategória železa.
Stačí si skontrolovať geometriu disku aj s rozdelením na logické jednotky, použitý súborový systém aj s zarovnaním na veľkosť bloku a hlavne vypnutie všetkých neportebných zápisov.
Ale, to by vyžadovalo zadať tú frázičku čo som spomínal a kliknúť na prvý link ktorý sa zobrazí zhodou okolností v Češtine. A proaktívne tomu venovať trochu času. Ono je predsa len jednoduchšie sa reaktívne opýtať a čakať že to urobí niekto iný. Napríklad tým, že si zbehne do obchodu kúpiť identický disk, nahodí na to tú distribúciu, a prejde to podľa článku.
Ale, kam potom zaslať faktúru na ktorej budú náklady?
relevantne:
none on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime,size=512M,mode=1777)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,size=10%,mode=0755)
mozno je aj toto dokaz, ale ja by som chcel vediet ako skutocne zistim ze sa ten temp do tej ram zapisuje
Buď máš zle nastavené SATA v BIOSe (kôi iným OS), alebo si inštaloval nejakú archaickú verziu OS.
Mimochodom výpis pripojených diskov cez príkaz mount nepotrebuje byť zabalený do sudo.
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Urivok s clanku: "Jelikož souborový systém ext4 používá standardně 4KB sektory, dosáhneme zarovnání na 512KB"
Malo by to byt dobre nie?
Z toho návodu si asi nič neurobil. A ani si nepozrel či v biose, teda efi máš korektný typ prenosu sata. Od toho sa to celé odvíja. Typnem si, že máš zapnutý kód kompatibility ATA cez ktorý neprelezú dôležité príkazy a systém tak nemá šancu ani tušiť že pracuje s SSD.
Ujistěte se ještě, že první oddíl začíná na sektoru dělitelném číslem 512.
-cislo ktore tam mam ja je delitelne cislom 512
Zarovnání souborového systému
Moja velkost je 512 bitov, ked to zacnem nasobit tak to nakoniec vide, ale ty vravis ze to mam zle, a ja teda nechapem ake velke to teda ma byt, v tom prikaze co tam maju oni je 128. Toto mi vysvetli.
TRIM a klesající výkon takze toto mam v poriadku
Parametr noatime
Pouzite
Přemístění /tmp do paměti
spravene
Predpokladám, že si si už skontroloval, že Ti ten TRIM nefunguje. Je to niekde okolo tejto vety: Stačí prohlédnout výstup hdparm a hledat hvězdičku před příslušným řádkem
A ohľadne geometrie, tak predpokadám, že si sa už pozrel na produjtovú špecifikáciu daného disku. Keď si to prepneš v BIOSe, teda EFI, tak uvidíš pri disku jeho skutočnú geometriu. A ak ju aj použiješ, tak sa Ti ešte zdvihne výkon.
Teda, za predpokladu, že sa nespoľahneš že inštalátor použije nastavenia ktoré si zakázal.
Odporučil by som ešte raz skontrolovať že aké veľké bloky má ten disk naozaj. Prečo, to je popísané v tom článku aj s ostatnými krokmi.
Inak, tých 512B na blok je bbosť. Každý blok disku je chránený CRC a v prípade SSD je chránený aj ECC. To by pri tak malých blokoch ujedalo dost značnú časť kapacity a spomalovalo by to prenosy ich fragmentáciou.
Asi najbeznejsie maju cca 512KiB na blok (tie su este organizovane na stranky), ale to treba uvorit u kazdeho modelu.
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
Inak, nejedná sa o heuristiku. Jedná sa o to, že si tie dáta interne neprepisujú v rámci pôvodnej bunky, ale zapíšu ich na bunku čo má najmenej prepisov. A k tomu potrebuje disk vedieť ktoré bloky sú voľné a na to slúži ten trim. Ten máš síce prístupný, ale neaktivoval si si ho a ani Ti ho neaktivoval inštalátor.
No nič, držím palce.
Vsimni si:
Logical Sector size: 512 bytes
Physical Sector size: 512 bytes
Takze aky je zaver?
Random Read/Write 4K : 44000 ioPS
neviem ci to je ono
Skús u výrobcu v downloadoch. Možno to bude v špecifikácii, možno v inštalačnom alebo migračnom manuáli. Alebo to bude v release notes pre firmware.
Nuž, čo. Skús si tým pádom odzálohovať ten nainštalovaný OS cez LiveCD a tar.bz2 niekam na vedľajší disk, prejsť všetky tie body toho návodu okrem trim/discard (ten sa urobí neskôr), obnoviť systém z tej zálohy, a zavesiť s5 grub aj s výťahom. Ak to naskočí, tak urob tú zmenu v fstab (discard, noatime), reštartni to a over funkcionalitu cez trim. A tak isto si urob aj performance test.
Ale, je to na Tebe. Ak výrobca neudal parametre a nastavil geometriu ako pre prastarý DOS, tak mal na to nejaký dôvod. Či je tým dôvodom kvalita OS z Redmondu alebo fyzická konfigurácia HW, tak to sa asi nikto nedozvie. Pochybujem že Ti odpovie výrobca alebo predajca na tento typ otázky. No, nič. Predpokladám, že si ho bral v Alze za 40E a tam má záruku 3 roky. Ak by chcípol do troch rokov, tak Ti ho do mesiaca vymenia. A po záruke? 13E ročne ke síce viac ako ušetríš na elektrike, ale zas nervy s pomalým načítavaním ... Ten cenový rozdiel je meraťeľný rádovo ako jeden drink pri výčape za mesiac mimo diskotékovej oblasti.
Ale, silno odporúčam zálohovanie dôležitých dát aj s verzionovaním. Produkty bez popisu sú obvykle dizajnované ako silné kurvítka.
No nič, dúfam že ten dážď ustane. Na koncert už myslím postavili aj veľký stan, ale uvidíme.
Inak ano. To, co popisujeme sa vola obecne heuristika.
V reále OS jednoducho oznámi disku ktorý blok je vymazaný a disk si ho poznačí na relokáciu dát v prípade zápisu.
Takže heuristika je v tomto prípade iba marketingový názov. Niečo ako databáza, ktorá vie veštiť z údajov (NASDAQ: ORCL).
Never každej marketingovej báchorke. Tá heuristika spočíva len v zápise dát na najmenej prepisované bloky ktoré majú príznak "neobsahujú dáta".
Aspoň myslím. Výťah nepoužívam ani keď si nesiem bike na 4p.
mam silny dojem ze to nefunguje :D , bude to treba upravit nejak inak, na ten GUI nastroj sa vykaslem, ale dik uz viem aspon ako zistim ze ci to funguje
BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.0-29-generic root=UUID=d10a1198-b20c-40a7-a397-f46f357d76d5 ro elevator=noop quiet splash vt.handoff=7
radovan@radovan-MS-7519:~$ dmesg | grep -i elevator
[ 0.000000] Command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.0-29-generic root=UUID=d10a1198-b20c-40a7-a397-f46f357d76d5 ro elevator=noop quiet splash vt.handoff=7
[ 0.000000] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.0-29-generic root=UUID=d10a1198-b20c-40a7-a397-f46f357d76d5 ro elevator=noop quiet splash vt.handoff=7
radovan@radovan-MS-7519:~$
takze uz fungujem
ale funguje to , vcera som stiahol asi 800mb film, sledoval som pritom volne miesto na disku, to po stiahnuti ostalo rovnake pricom v ramke pribudlo zhruba o taku velkost, a po zmazani toho suboru to zas z ramky odbudlo, takze to musi byt funkcne
Ešte by to chcelo poriešiť tú zálohu aj s verzionovaním dôležitých údajov keby ten disk náhodou chcípol.
Inak, nazývať tabuľku s počtami prepisov pre bloky heuristikou je trošku pritiahnuté za vlasy. Heuristika je trošku iné kafe a nepoužíva ju napríklad ani ESX pri relokovaní prázdnych blokov v (ako to pre zmenu oni nazvali) optimized disks i keď sa to z veľkej diaľky podobá zrovna na tento TRIM. Ľudia poznajúci ESX do detajlov prepáčia za takéto nepresné prirovnanie.
A IMHO to ani nesúvisí s témou.