Ahoj, prosil by som o pomoc s prepojením dvoch PC s ubuntu. Nakoľko sa s tým už týždeň po večeroch trápim s takmer nulovým výsledkom.
údaje PC1 :systém kubuntu 8.04 i686_32bitový, samba 3.0.28a-1ubuntu4.18 , meno PC: judita, zdielanie nastavené pre každého na priečinok home/miro/zálohy priečinok má práva pre čítanie a zápis pre každého, IP 10.1.191.111
údaje PC2 :systém ubuntu 12.04 x86_64bitový, samba 1.2.63-0ubuntu5 , meno PC: mg, zdielanie nastavené pre každého na priečinok home/miro/zálohy priečinok má práva pre čítanie a zápis pre každého, IP 10.1.191.112
Ba oboch PC je nastavený user miro aj samba user miro
Oba PC sú napojené sieťovým káblom do switchu TP-LINK, ktorý je napojený na wifi AP.
Spojenie na vonkajšiu sieť (internet) je na oboch PC v poriadku.
Správanie PC1: ping na 10.1.191.112 - OK no napriek tomu nevidím žiadny iný PC v sieti takže ani priečinok ktorý by mal byť zdieľaný
Správanie PC2: ping na 10.1.191.11 - nejde ! napriek tomu vidím v sieti PC1 (server) s menom judita no pri pokuse o spojenie vypíše "nepodarilo sa pripojiť umiestnenie ,Získanie zoznamu zdielaní zo servera zlyhalo"
Zaráža ma ten chýbajúci ping z PC2 aj keď na FW PC1 mám povolenú IP PC2.
Prosím o pomoc nie som IT takže na mňa len ako na BFU Ďakujem
Inak, 8.04 skončilo svoju púť aj v prípade Ubuntu. Nerozmýšľal si preventívne nad upgrade?
Ps: hodil by sa sem výstup z smb.conf a potvrdenie či služby smb a nbd bežia.
Mimochodom, ping s týmto problémom nemusí mať nič spoločné. Služby bežia obvykle na TCP (ako spomínaná samba), alebo na UDP (ako napríklad DNS alebo NFS). Cez IP protokol sa overujú cesty pre komunikáciu. Ale, na druhú stranu s tým môže mať spoločného veľa, ten firewall si nemusel korektne nastaviť pre komunikáciu medzi tými dvoma strojmi.