Oki MB280

Sekcia: Hardware a Drivery 06.09.2013 | 11:52
Moonika   Návštevník
Ahojte, viete mi prosím poradiť ohľadom ovládačov pre toto multifunkčné zariadenie? Mám ubuntu 12.04 a ovládače od oki pre linux sú len pre Ubuntu 7 či 8. Tlačiareň mi rozpoznalo, ovládače som nainštalovala ale napriek tomu že súbor v tlačovej fronte zobrazí, spracúva aj sa tvári že ho vytlačilo, tak tlačiareň iba najskôr napíše čakajte a potom pípne a toť vsjo. Písala som do Oki ale nereagujú. Googlila som kade tade ale na nič som neprišla...
    • RE: Oki MB280 06.09.2013 | 14:27
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
      Skús driver od výrobcu.
      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Oki MB280 06.09.2013 | 17:49
        Avatar Moonika   Návštevník
        Ďakujem, ale to je ten čo som inštalovala, ten čo je robený pre starý ubuntu 7 či 8 a netlačí mi to s ním
        • RE: Oki MB280 06.09.2013 | 18:02
          Avatar WlaSaTy   Návštevník
          Taká zákerná otázka : skúšala si tú tlačiareň bez toho ovládača? Totižto inštalovať niečo 5 rokov staré do aktuálneho systému nie je dobrá voľba.
          • RE: Oki MB280 06.09.2013 | 18:42
            Avatar Moonika   Návštevník
            No môj systém si pri mne vytrpí, najskôr som totiž ak sa nemýlim inštalovala nejaký ppd súbor ktorý bol na CD pre pre windows(keď rozoznalo tlačiareň a pýtalo ovládač), to mi došlo až neskôr:P Potom som tlačiareň odobrala a skúsila to podľa návodu z balíka toho linuxáckeho ovládača, tlačiareň rozpoznalo, ovládač aj tlačiareň som nainštalovala podľa návodu cez terminál, ale tlačiareň netlačí. Ak píšem bludy, berte ma s rezervou, síce mám ubuntu 3roky, ale robím s ním len povrchne, nestíham sa tomu hlbšie venovať aj keď by som rada. Zistila som že môžem tlačiť aj priamo z usb kľúča tak to v najhoršom prípade budem rieešiť tak, len je blbé že to tlačí iba tiff, jpg a txt
            • RE: Oki MB280 06.09.2013 | 18:48
              Avatar Moonika   Návštevník
              Bez ovládača mi to rozchodiť nešlo, tlačiareň rozoznalo ale pýtalo to znova aby som vybrala typ zariadenia(aj keď ho už samo rozoznalo), ten v tom podzozname nebol tak tam bola možnosť zadať ppd súbor, ten som našla na inštalačnom cd(pre windows :P ) a nešlo to. Mala by som ten linuxácky ovládač odinštalovať? Môže to robiť šarapatu? Som moták, viem
            • RE: Oki MB280 08.09.2013 | 13:53
              Avatar WlaSaTy   Návštevník
              Takže si ani neskontrolovala či to funguje a rovno si nainštalovala prastarý ovládač z CDčka. Pokiaľ preferuješ ísť do toho po hlave, ta sa pozri na ovládač u výrobcu pre modelovú radu MB200. Má to tam z konca roku 2010.

              Ale, z môjho pohľadu tá tlačiareň používa štandardný jazyk PCL generácie 6, takže by mala fungovať okamžite.
              • RE: Oki MB280 09.09.2013 | 10:34
                Avatar Moonika   Návštevník
                Ten ovládač, napriek tomu že je to aktualizované v 2010 je pre ubuntu 7.10, ten mám nainštalovaný. Tá tlačiareň nejaké spojenie s pc má, lebo keď sa tlačený súbor zobrazí v tlačovej fronte tak je na displeji "čakajte prosím" a keď súbor z tlač.fronty zmizne ako vytlačený, tlačiareň pípne...
                • RE: Oki MB280 09.09.2013 | 12:25
                  Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                  Pozri sa, či sa ti nehromadia nevytlačené úlohy v /var/spool. Inak Wlasoš hovoril aby si ten driver odinštalovala a tlačiareň by mala ísť aj bez neho, tým že si systém zvolí sám ten správny. Proste pripojíš tlačiareň a sám by ti mal ponúknuť na nej tlačiť.
                  Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                  • RE: Oki MB280 09.09.2013 | 13:06
                    Avatar Moonika   Návštevník
                    Ďakujem, skúsim
                  • RE: Oki MB280 09.09.2013 | 13:40
                    Avatar WlaSaTy   Návštevník
                    Problém je ale v tom, že ten inštalátor pripisoval priamo systémové knožnice, a neobsahoval odinštaláciu. Takže, podľa môjho zbežného odhadu môže dievčina už iba nainštalovať ovládač pre Linux zo stránky výrobcu. Menovite, ovládač ktorý nie je pre Ubuntu z roku 2007, ale ten pre generický Linux z roku 2010. Hovoriť jej aby to po sebe dala do poriadku (obnovila zo zálohy alebo reinštalovala), a snažila sa pristúpiť k úlohe spojazdnenia toho železa zodpovednejšie asi nemá význam.
                    • RE: Oki MB280 09.09.2013 | 14:11
                      Avatar Moonika   Návštevník
                      :D ja to predsa len skúsim odinštalovať, v tom balíku stiahnutom z OKi, je popri tom návode v readme súbore aj návod na odinštalovanie, ešte nadomnou nelámte palicu, aj keď teda idem do toho fakt po hlave:D
                    • RE: Oki MB280 09.09.2013 | 18:39
                      Avatar Moonika   Návštevník
                      v tom balíku stiahnutom z oki, (MB200.linux.tar_tcm3-120732.gz) je priamo pod návodom na inštaláciu aj návod na odinštalovanie tak som to tak v terminále urobila,či to je dostatočné neviem(s qt nvm). Spomínate že som nemala sťahovať ovládač z 2007, ale musím zopakovať že som stiahla http://slovak.oki.com/support/printer/printer-drivers/detail.aspx?prodid=tcm:101-3995&driverid=tcm:101-120735-16 na ktorom je síce písaná aktualizácia v 2010 ale priamo v balíku v súbore readme pre ubuntu píšu že je to pre ubuntu 7.10, tak buď pri aktualizácii zabudli upraviť nápovedu alebo je to fakt taký starý ovládač. V cups som to vymazala. A reštartla cups. Tlačiareň som odobrala a potom zasa pridala nanovo, našlo ju ale pri pridávaní zas pýtalo ovládače, tak som zas pre zmenu zo zúfalstva skúsila vybrať z ponúkaných možností Generic PCL 6/PCL XL Printer Foomatic/lj5gray už som z toho jeleň, keď mi to nefunguje s tým od oki... No a zaujímavé že teraz mi už tlačiareň dokonca na displeji poča spracúvania tl.fronty vypíše "PC TLAČ" ale viac nič...ach:) Ja by som k tomu železu pristupovala aj zodpovednejšie, len proste nemám čas sa tomu venovať, takže mám len občasné výbuchy záujmu v prípade núdze, zatiaľ to môj ubuntu(a počítač) za tých pár rokov prežil a keď už zo mňa bude celkom na vetvy, reinštalujem ho nešťastníka :)) No nič, asi budem zatiaľ tlačiť z usb kľúča, za týždeň sa tu možno ukáže známy ktorý je v linuxe zručný. Ale ďakujem za snahu pomôcť :)
                      • RE: Oki MB280 09.09.2013 | 20:04
                        Avatar WlaSaTy   Návštevník
                        Ono je dosť možné, že tá tlačiareň síce rozumie PCL 6, ale vyžaduje doplnkové riadiace znaky určujúce vlastnosti tlačovej úlohy. Tie tam mohol pridávať práve pribalený konverzný program. Ten program bol však linkovaný s nejakou prastarou knižnicou ktorú mu inštalátor podhadzoval dosť nešťastným spôsobom. Natvrdo urobil symlink na verziu knižnice, čo už nie je moc k dispozícii. Ale to len odhadujem. Nemám k dispozícii danú tlačiareň, ale pamätám si podobné chovanie u veľkokapacitných tlačiek. Trošku väčších, ako videla väčšina populácie. Váhu mali v metrákoch, ale elektronika bola podobná ako pri stredne veľkých tlačkách pre cca 50 ľudí.

                        Tú knižnicu by som ešte mohol pohľadať, i keď bez záruky. Kdesi mám odloženú zdrojovú virtuálku z upgrade testov ktoré zbehli až k jesennej edícii Ubuntu čo vyjde za pár mesiacov.

                        PS : dokumentácia tlačového systému v Linuxe mešká v niektorých prípadoch aj niekoľko rokov. Takže to môže byť sranda. Držím palce.
                        • RE: Oki MB280 09.09.2013 | 21:20
                          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                          Doplnenie: niektoré drivere sa musia inštalovať pri vypnutej tlačiarni (netuším prečo) a potom to už funguje.
                          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                          • RE: Oki MB280 09.09.2013 | 21:29
                            Avatar Moonika   Návštevník
                            Aha, ďakujem za info... vyskúšam, pokiaľ mi zajtra z oki nepomôžu.
                        • RE: Oki MB280 09.09.2013 | 21:27
                          Avatar Moonika   Návštevník
                          WlaSaTy: Ďakujem. Akurát mi konečne odpísali z Oki, že sa zajtra o čosi pokúsia(nasimulovať), ohľadom toho ovládača, tak dúfam že to vyjde:)
                          • RE: Oki MB280 09.09.2013 | 22:26
                            Avatar WlaSaTy   Návštevník
                            Predaj tej tlačiarne skončil, takže by som sa divil keby sa ešte ozvali. Nedošiel Ti len potvrdzovací formulár že zaregistrovali Tvoju požiadavku?

                            Ten inštalačný skript vytváta fallback linku pre jednu starinu:
                            echo Running post-install commands...
                            ln -s /usr/lib/libstdc++.so.6.0.9 /usr/lib/libstdc++.so.5
                            echo Installation is complete.
                            
                            A tá knižnica už nie je k dispozícii na danom mieste.O to horšie je, že distribuované programy podľa ldd nepotrebujú tú verziu 5. Dokonca ju nepotreboval ani grafický inštalačný program, ten vyžadoval prastarú knižnicu libjpeg verzie 6(2). Mno, želám príjemnú zábavu.
                            • RE: Oki MB280 09.09.2013 | 22:41
                              Avatar Moonika   Návštevník
                              Ten skript mi teda odporúčaš nainštalovať? Odpísal mi skutočný človiečik z Oki , citujem: "Zítra dopoledne se pokusím nasimulovat, snad se mi podaří ve skladu ještě nalézt MB280" :)
                              • RE: Oki MB280 10.09.2013 | 10:04
                                Avatar WlaSaTy   Návštevník
                                Odporúčam, to čo som odporúčal. To, že k ovládaču z roku 2010 pribalili dokumentáciu z roku 2008 je irelevantné. Ale, keď sa ozval reálny človek od výrobcu, tak máš šťastie. Keď totižto skončí predaj a podpora, tak sa výrobcovia nemajú dôvod tým zaoberať.
                                • RE: Oki MB280 10.09.2013 | 14:27
                                  Avatar Moonika   Návštevník
                                  Jj som rada že sa o to ten pán pokúsi,aj keď to nevyzerá veľmi ružovo, dnes mi zas písal: "MB280 již bohužel nemám k dispozici, podařilo se mi dohledat jednu MB260, která by jí měla být podobná. Pokusím se ji nechat od servisní organizace zaslat a až ji budu mít k dispozici, testuji. Pro prostředí Windows tyty tiskárny měly emulaci GDI, tedy nepatří mezi nejinteligentnější stroje, bohužel se také jedná o stroj, který OKI odkoupila od jiné firmy, tedy je poměrně náročné získat novější ovladače, navíc stroj již není v aktuální nabídce, což mi situaci ještě více komplikuje.."
                                  • RE: Oki MB280 10.09.2013 | 18:17
                                    Avatar WlaSaTy   Návštevník
                                    GDI ale neguje produktovú špecifikáciu v ktorej výslovne uvádzali všeobecný PCL. Tak to budeš mať o zábavu postarané. Buď to vidím na komplexný rozbor ovládačov, alebo na prastarú virtuálku. Za predpokladu, že si ovšem neskúsila to, čo som už dávnejšie spomínal.

                                    Ja sa osobne nekamarátim s výrobcami a produktami čo klamú v popise. Mať ju ja, tak to vyhodím a vysmejem každého čo tvrdí opak.
                      • RE: Oki MB280 09.09.2013 | 21:19
                        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                        Čo som spomínal, nehromadí sa ti tam v spoole fronta nevytlačených úloh?. Niekedy ju stačí zmazať a už tlač ide. Poďalšie neinštaluj ju ručne proste skús zas odinštalovať, pripoj a daj tlačiť, neponúkne ti ju aj samo?
                        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                        • RE: Oki MB280 09.09.2013 | 21:32
                          Avatar Moonika   Návštevník
                          v spoole/cupse som to vymazala ale nepomohlo. odinštalovala som , pripojila a nezobrazilo to žiadnu tlačiareň, samo to nejde,