Stavba HTPC - niečo na ujasnenie

Sekcia: Konfigurácia 15.01.2014 | 21:38
Linuxák   Návštevník

Zdravím všetkých. Rád by som poznal názor na nejaké veci pri stavbe multimediálneho centra s Linuxom a XBMC.

Dajme tomu že (nazvem to) klientom postavím multimedálne centrum ktoré bude bežať na distre Ubuntu Studio a bude bootovať priamo do XBMC. Ubuntu Studio mi na to pasuje najlepšie kvôli Real-time jadru a najlepšie beží aj na slabšom HW, nežerie toľko HW pre "seba". Xfce je tiež výhoda keďže bude desktop spúšťany iba minimálne (chcem tam nechať aj desktop, ak by sa v tom niekto chcel vŕtať, nech sa vŕta keď sa vyzná).

A teraz k veci:
>> čo spraviť s aktualizáciami? Úplne ich zakázať alebo ich nechať hromadiť"? To HTPC bude proste iba ako "prehrávač" v obývačke. Ku netu si to pripojí iba kto chce pozerať youtube a podobne.

>> Ako tam nastaviť aby bootovalo priamo do XBMC? Dá sa prostredie prepnúť pri odhláseni z Xfce ale to je oničom. Chcem aby nabootovalo hneď XBMC. Celé sa bude ovládať IR ovládačom ktorý už mám pripravený, a bude sa ním aj vypínať (samozrejme kto chce si môže dať klávesnicu, myš a ukončí iba XBMC sedenie, môže sa potom prepnúť do Xfce a vŕtať sa tam)

>> čo spraviť stou tonou aplikácií? Vyhádzať ich alebo ich tam nechať? Kto sa v tom nebude vŕtať tak ani nevie že tam sú (v kútiku duše by som ich tam rád aj nechal, ak by sa tam vŕtalo nejaké Windows decko tak nech vidí že bludy typu "na Linux na grafiku a hudbu nič nieje" sú hlúposti)

Sorry za takýto sloh ale rád by som poznal názor na tie 3 veci. Ostatné už mám premyslené a "beta" verzia už doma funguje. Ďakujem :)

    • RE: Stavba HTPC - niečo na ujasnenie 15.01.2014 | 23:02
      Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

      Aj my zdravime teba :)

      Moje nazory ber s rezervou, zatial som mltimed. centrum na linuxe nestaval.



      1, Pokial ten stroj bude iba u teba jediny kus, a neplanujes jeho kopie dalej sirit, tak by som aktualizacie asi vypol. Ak jeho kopie planujes rozsirovat dalej tak by bolo asi na zvazenie spravit si vlastny repozitar a updaty davat z neho po otestovani na developerskom kuse. Myslim ze je tu riziko, ze by ti mohli pani z ofic. repa aktualizaciou zrusit nejaku nestandardnu konfiguraciu. Ci ti to riziko stoji za to musis zvazit sam. Ako pisem, ja by som aktualizacie vypol.



      2, tu je navod starsieho data, ale hadam to bude fungovat podla neho http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2049059 potom samozrejme treba este povolit automaticke prihlasenie daneho uzivatela.



      3, ked ich tam chces nechat, tak ich tam kludne nechaj. V linuxe to nastastie nie je (opravte ma prosim niekto ked sa mylim) tak ako na windowse, ze cim viac aplikacii, tym je viac system brzdeny. Napriklad aj vdaka absencii centralnych registrov v linuxe.



      Na dovazok - realtime jadro pri multimed. centre podla mna moc nevyuzijes - to sa skor hodi napr. do nahravacieho studia, kde potrebujes dosiahnut nulovu latenciu medzi zvukom ktory ti lezie z nastroja a zvukom ktory ti lezie do nahravky, v opacnom pripade by si musel posuvat kazdu novu stopu o par milisekund. Ale pri tvojej aplikacii mi vyznam realtime kernelu unika.



      hadam som ti pomohol

      git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
    • RE: Stavba HTPC - niečo na ujasnenie 15.01.2014 | 23:17
      Avatar Linuxák   Návštevník

      Jasné, vďaka zá názor :)

      Tie aktuálizácie by som radšej vypol aj tak, aj keď to nebude u mňa doma. Predsa potrebujem aby bežalo len XBMC a LIRC na diaľkové ovládanie. Nepotrebujem to mať stále aktuálne. XBMC si aktualizuje doplnky sám.

      Automatické prihlasovanie mám nastavené, tak ešte sa skúsim na ten odkaz pozrieť. Viem že v Mint-te sa dá v nastaveniach naklikať ktoré prostredie vždy spúšťať. Tu to neviem nájsť.

      A na Linuxe sa mi nikdy nestalo že čím viac aplikácií som mal, tým by to šlo horšie, toho sa nebojím :)

      Stým Real-time jadrom máš pravdu. Ale používal som ho nejaké mesiace a páči sa mi ako sa prejavuje. Buď je to jadrom alebo týmto Linuxom. Takmer nič to "nežere" s HW a rýchlo bootuje. Na wiki je napísane o tom jadre toto
      Ubuntu Studio je jedna z oficiálnych derivácii Linuxovej distribúcie Ubuntu. Používa jadro v zásade rovnaké ako pôvodné Ubuntu, je však skompilované s prepínačmi "low latency", čo znamená, že systém si na svoju prácu rezervuje menej prostriedkov a viac ponecháva aplikáciam. To napomáha aby aj na pomalších počítačoch zvukové aplikácie (vyžadujúce synchronizáciu v reálnom čase) "nezakolísali".

      • RE: Stavba HTPC - niečo na ujasnenie 15.01.2014 | 23:33
        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

        samozrejme, ked s nim ma dobre skusenosti tak do toho urcite chod :)

        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
        • RE: Stavba HTPC - niečo na ujasnenie 16.01.2014 | 10:07
          Avatar Linuxák   Návštevník

          Dobre :) Zabudol som ešte spomenuť že bude vlastne tam aj DVB sateliný tuner a bude sa dať nahrávať, aj pozastaviť vysielanie. Preto padol výber naň.

    • RE: Stavba HTPC - niečo na ujasnenie 16.01.2014 | 20:05
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Pokiaľ bude ten počítač napojený na internet alebo nebude naň kontrolovaný prístup, tak by som záplaty určite nezatracoval.

      • RE: Stavba HTPC - niečo na ujasnenie 16.01.2014 | 23:59
        Avatar Linuxák   Návštevník

        Potom jedine nejako vyriešiť aby sa bezpečnostné aktuálizácie inštalovali samé, bez zásahu užívateľa.

        • RE: Stavba HTPC - niečo na ujasnenie 17.01.2014 | 11:39
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          To sa dá nastaviť v aplikácii na záplaty (update-manager). Ohľadne zvyšných otázok, tak vyhadzovať programy z inštalácie ktorá má slúžiť ako desktop je hovadina. Štandardná inštalácia OS s aplikáciami sa obvykle zmestí do 5G a to je pri disku ktorý bude slúžiť aj na nahrávanie filmov zrnko piesku na sahare. A návodov ako nastaviš aby sa XBMC štartovalo automaticky bez hesla je dosť, stačí si vybrať. Alternatívne môžeš vyskúšať aj toto.

          • RE: Stavba HTPC - niečo na ujasnenie 17.01.2014 | 11:53
            Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

            mas urcite pravdu ze je lepsie mat aktualny system, lenze z nasadzovania aktualizacii priamo na live nestandardnej konfiguracie mam zle skusenosti. Odporucal by som mozno spravit si virtualku s rovnakou konfiguraciou ako bude mat prehravac a skusit kazdu aktualizaciu najprv na virtuale. Predsalen predstava ze pridem unaveny vecer domov z prace a zisitm ze musim opravovat skody co napachala nejaka nova aktualizacia na to aby som si pozrel oblubeny film nie je velmi lakava.

            Toto by ma aj mimo temy zaujimalo, ci sa na vlastne repo da spravit nejaky system preklapania aktualizacii z ofic. repa, do ktoreho by sa nove aktualizacie preklopili az na pokyn uzivatela a s moznostou obskocenia niektorych balickov (myslim tym mirror repa s vylucenim konkretnych balickov ktore zada uzivatel). Potom by bola uloha relativne jednoducha.

            git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
            • RE: Stavba HTPC - niečo na ujasnenie 17.01.2014 | 14:43
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              Virtuálka je dobrý nápad, ale neotestuješ celý dosah update kôli rozdielnému železu. Vlastné repo si môžeš spraviť, ale kôli jednému stroju sa to časovo neoplatí. Presne kôli tomuto sú distribúcie typu enterprise desktop, ale tie zvyknú byš platené kôli podpore.

              Mimochodom, ja mám prehrávač s minidesktopom založený na Androide aby som sa vyhol týmto problémom. Je to lacnejšie, a dokonca aj stabilnejšie.

              • RE: Stavba HTPC - niečo na ujasnenie 17.01.2014 | 15:38
                Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

                jasne, podobny myslienkovy pochod som mal v uplne prvom prispevku. S inym zaverom nez ty, keby som vedel ze existuje distro specialne zamerane na podporu multimed. centra, tak by som samozrejme odporucal hned od zaciatku taketo riesenie. Ten android dokaze prehravat aj z vnutornej siete cez FTP, pripadne sambu, ci tam mas nahodene rovno xbmc? Mam tu dva nevyuzite minidesktopy, asi to vyskusam podla tvojho vzoru, aj ked si myslim ze HD mi zvladat nebudu, predsa len su uz starsieho data.

                Ja ako multimed centrum pouzivam PS3, ale co sa tyka podpory prehravania videi cez siet je to bieda, zvlada iba protokol na ktoreho nazov si teraz ani za nic nedokazem spomenut. A co je horsie, video si dokaze cachovat iba par sekund dopredu, co ma za nasledok pri kvalitnejsich videach lagovanie aj ked na pripojenie pouzivam kabel.

                git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                • RE: Stavba HTPC - niečo na ujasnenie 17.01.2014 | 19:30
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  Nie, DLNA nie je vyžadovaná. CIFS obvykle postačí, prehrávače majú v sebe príslušného klienta. I keď v štandardných buildoch chýba podpora NFS a automatického pripájania EXT diskov. A to všetko obvykle v spotrebe do 10W aj s diskom a pri prehrávaní HD filmov. Ak má niekto z Tvojho okolia telefón s Androidom, tak sa s ním o jeho skúsenostiach porozprávaj. Odchýľky ako že prehrávač má telku ako displej, alebo že nepotrebuje SIM kartu už pochopíš. Inak je telefón s Androidom takmer to isté ako prehrávač s Androidom.

          • RE: Stavba HTPC - niečo na ujasnenie 17.01.2014 | 11:58
            Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

            ako pozeram ten link co si dal, tak tato alternativa vyzera podla mna najlepsie

            git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
          • RE: Stavba HTPC - niečo na ujasnenie 18.01.2014 | 11:22
            Avatar Linuxák   Návštevník

            Vďaka za tip, vyzerá to dobre, idem to vyskúšať. Ak sa mi tam podarí rozbehať LIRC a TVheadend tak to bude super.

            Len ešte mám jednú trochu "bezpečnostnú" dylemu. Ak budem tých strojov robiť viac, mám dávať všade heslo na "root-a" rovnaké, alebo vždy iné pre istotu? Lebo napríklad BFU užívateľ si ho nebude vedieť, ani nebude chcieť zmeniť na svoje. A ak ho pripojí ku internetu nechcem to nechávať na náhodu.

            • RE: Stavba HTPC - niečo na ujasnenie 18.01.2014 | 16:17
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              To je veľmi dobrá otázka. Ale ak chceš mať takých strojov viac, tak musíš mať obchodnú stratégiu ktorá umožní konkurovať hotovým riešeniam na báze Androidu s HW za pajcku alebo menej.

              A nevidím dôvod na aktiváciu užívateľa root. Tak isto by som ovšem dal pozor na prístup a heslo užívateľa ktorý bude tie mašiny spravovať. Na bežnú prácu a autologin by som nehal konto čo mašinu spravovať nemôže, ale má prístup na multimédiá.

              • RE: Stavba HTPC - niečo na ujasnenie 18.01.2014 | 16:46
                Avatar Linuxák   Návštevník

                Tie srandy s Androidom ako konkurenciu neberiem. Ja to budem robiť do skriniek veľkosti DVD prehrávača (aj displej tam plánujem neskôr spraviť) a bude tam optická mechanika, čítačka všetkých možných kariet a to hlavné aj (integrovaný) TV tuner. Satelitný či terestriálny (stým sa teraz doma bavím).

                Toho root-a ako myslíš že ho neaktivovať? Alebo to spraviť potom tak, že mimo XBMC tam budú dva účty. Jeden môj "administrátorsky" kde budem vedieť heslo iba ja (ako výrobca dajme tomu) a druhý cez ktorý sa nebude dať nič spravovať nechám užívateľovi. Chápem to správne?

                • RE: Stavba HTPC - niečo na ujasnenie 19.01.2014 | 16:03
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  Chápeš to správne. Len nezabudni poskytnúť zákazníkom zdrojové kódy diel šíreným v súlade s GPL. Prajem komerčné úspechy a dostatočný komerčný úspech v spojitosti s testovacímí laboratóriami.

                  • RE: Stavba HTPC - niečo na ujasnenie 19.01.2014 | 22:43
                    Avatar Linuxák   Návštevník

                    Ďakujem. A jasné "zdrojové kódy", skôr konfiguráky tie si má možnosť hocikto pozrieť a ďalej upraviť podľa seba (prípadne si ich vyžiadať a pošlem aj a mail s krátkym popisom). Preto tam nechávam aj jednoduchý desktop.