Nejasnosti ohladom UEFI

Sekcia: Ostatné 13.03.2020 | 23:25
Avatar wakatana   Používateľ

Ahojte, pred nedavnom sa tu riesila dual boot instalacia Windowsu a Ubuntu Ako tak pozeram tak som riadne zaspal dobu. Posledne som nieco podobne riesil v dobe BIOSu, MBR, Partition Magicu a pod. Preto by som si rad vyjasnil nejake otazky. Vopred velmi pekne dakujem

  1. Ako zistit ci je OS nainstalovany ako UEFI alebo ako LEGACY?
  2. Ako zistit ci PC pouziva LEGACY alebo UEFI?
  3. PC moze bootovat bud do LEGACY alebo do UEFI? Alebo je tu aj moznost poradia napr najprv UEFI a ak nieje tak LEGACY?
  4. Po tom co sa konkretny OS nainstaluje, drzi sa niekde informacia o tom ci bol nainstalovany ako LEGACY alebo ako UEFI?
  5. UEFI nepouziva nieco ako boot priznak pre particiu?
  6. EFI je samostatna particia (nejako spata s UEFI), viditelna z Windowsu aj z Linuxu?
  7. Aky je vztach medzi EFI, UEFI, GPT, GRUB, MBR?
  8. Aky je best practice pre instalovanie dual boot Linuxu k existujucemu Windowsu s EFI particiou? Instaluje sa GRUB na EFI particiu alebo sa instaluje na rovnaku (prip nejaku inu) particiu kde je Linux? Alebo sa GRUB neinstaluje vobec?
  9. Instalacia OS alebo zavadzacu vseobecne nejakym sposobom modifikuje EFI particiu?
  10. Je EFI paricia nieco coho sa netreba vobec chytat? co ked sa nejak posaha? Odide aj partition tabulka a teda data? Da sa spravit jej zaloha?
  11. Pri pouziti LEGACY modu musi byt niektora z particii oznacena ako boot a obsahovat bud konkretny OS alebo GRUB?
  12. Odkial sa bootuje system v pripade ze je k dispozicii EFI aj GRUB?
  13. Moze EUEFI fungovat aj bez EFI particie?
  14. Je nejaky trik na zalohu EFI - tak ako sa dakedy robilo: dd if=/dev/sda of=/tmp/mbrsda.bak bs=512 count=1?
  15. Pokial je v grafickom UEFI (to co sa dakedy volalo BIOS) zapnuty UEFI boot tak pri instalacii je moznost zvolit si UEFI alebo ako LEGACY - aky to ma zmysel?
  16. V pripade ze je dual boot nainstalovany korektne potom v grafickom UEFI (to co sa volaked volalo BIOS) je vidiet presne ktore OS su dostupne? Je tam moznost bootovat konkretny OS, teda nielen boot prioritu (USB, SSD, CDROM a pod) ale Windows, Ubuntu ...?
  17. Ake su spravne prerekvizity ktore treba dodrzat aby OS nabootoval?
  18. Je mozne OS kt bol nainstalovany ako LEGACY nejako "skonvertovat" na UEFI?
  19. Je mozne OS kt bol nainstalovany ako UEFI nejako "skonvertovat" na LEGACY?
  20. AK je nejaky OS nainstalovany ako UEFI potom musi byt aj v grafickom UEFI (to co sa volaked volalo BIOS) nastaveny boot na UEFI?
  21. AK je nejaky OS nainstalovany ako LEGACY potom musi byt aj v grafickom UEFI (to co sa volaked volalo BIOS) nastaveny boot na LEGACY?
  22. Ak bol OS nainstalovany ako LEGACY a v grafickom UEFI (to co sa volaked volalo BIOS) sa zmeni boot na UEFI nastartuje tento OS?
  23. Ak bol OS nainstalovany ako UEFI a v grafickom UEFI (to co sa volaked volalo BIOS) sa zmeni boot na LEGACY nastartuje tento OS?
  24. Ak by bol v grafickom UEFI (to co sa volaked volalo BIOS) zapnuty UEFI boot, nasledne nainstalovany Linux ako legacy, nasledne v grafickom UEFI zmeneny boot na LEGACY nastartoval by Linux?
  25. Ak nainstalujem Ubuntu a GRUB na nejaku particiu mimo EFI tak UEFI by sa mal nejakym sposobom dozvediet ze existuja tato particia?
  26. Ako je mozne "pomiestat" UEFI a LEGACY - je to len o tom ze sa treba prisposobit tomu OS ktory je nainstalovany ako prvy a tak zinstalit aj druhy?
    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 13.03.2020 | 23:38
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Livan nečakaj a píš :)

      Zrovna včera som písal komentár Livanovi aby to spísal ako článok, pretože sa tu podobné otázky množia a má to v malíku.

      Asi som ti momentálne nepomohol, ale teším sa na Livanovu reakciu.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 13.03.2020 | 23:43
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Zdá sa mi, že návštevnící nehľadajú a nečítajú.

      • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 14.03.2020 | 08:16
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        To by bolo v poriadku, pretože lenivý ľudia použijú pripravených sprievodcov na inštaláciu a vyklikali by si to na pár klikov. Ale ak človek ide robiť rizikové zmeny, a nepozná technológiu, tak to dopadne dosť zvláštne. Doma by si bežný človek tiež sám nenarysoval a nepristavil balkón na siedmom poschodí. Nestihol by, padlo by to kvôli statike.

        Ale na počítači si človek môže urobiť zálohu, takže sa môže hrať. Len nerozumiem prečo sa nechce dať poučiť a zatajuje podstatné skutočnosti o ktorých je presvedčený že ho nezaujímajú. Tento prístup poznám aj z komerčnej sféry. Takže veľmi dobre viem, o čom hovorím.

      • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 14.03.2020 | 10:47
        Avatar wakatana   Používateľ

        Ja osobne hladam. Ale napr v spominanom odkaze je tolko nejasnosti ze sa v tom uz neda vyznat. Povodne sa hovorilo o tom ze si dotycny nainstsloval windows v efi a linux v legacy. Nakoniec to zrejme bolo naopak. Nepochopim ako mu legacy windows mohol bootovat kedze mal zrejme nastaveny efi boot ktory mu nasledne dovolil zinstaloval ubuntu v efi, ak by mal legacy boot tak predpokladam ze by sa mu ubuntu zinstalilo tiez v legacy. Spominala sa tam info o tom ze efi a legacy mozu koexistovat. atd atd.

    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 14.03.2020 | 11:35
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Zodpoviem iba otázky, ktoré viem zodpovedať bez hľadania, dúfam, že k ostatným sa vyjadrí aj niekto iný.

      1. Ako zistit ci je OS nainstalovany ako UEFI alebo ako LEGACY?

      V linuxe je na to príkaz

      efivar -l

      Na obrázku jedna je odpoveď v prípade UEFI inštalácie, obrázok dva zasa v Legacy. Druhá možnosť, ktorá je obecnejšia, je pozrieť si nastavenie UEFI a disk. V UEFI je možnosť nastaviť UEFI, Legacy, prípadne už som sa stretol aj s možnosťou UEFI first, čo je nejaké hybridné nastavenie, uprednostňujúce nastavenie UEFI. Disk zasa máva pri UEFI inštalácii jednak GPT tabuľku rozdelenia a býva prítomná partícia 200 až 500 MB naformátovaná na Fat32 s príznakmi esp (efi system partition) a boot, na nej býva adresár /boot/efi. V legacy máva tabuľku rozdelenia msdos (mbr) a nemá efi partíciu.

      Ďalším predpokladom pre spôsob inštalácie je zvyčajne nasledovný. Win7 býva nainštalovaný v Legacy. Win8 a Win10 v UEFI. Výnimkou je Win10, pokiaľ bol inštalovaný formou aktualizácie z Win7 so zachovaním dát alebo pri inštalácii nebol odsúhlasený prevod tabuľky rozdelenia disku z msdos na gpt.

    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 14.03.2020 | 11:44
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      2. Ako zistit ci PC pouziva LEGACY alebo UEFI?

      3. PC moze bootovat bud do LEGACY alebo do UEFI? Alebo je tu aj moznost poradia napr najprv UEFI a ak nieje tak LEGACY?

      Na otázku 2. som v podstate odpovedal pri odpovedi na otázku 1. Väčšinou je možné UEFI nastaviť buď na UEFI alebo Legacy, čo je emulácia starého BIOSu. Avšak videl som už aj implementácie UEFI, kde sa dalo nastaviť UEFI first, čo znamenalo, že uprednostňuje UEFI a ak sa nedá bootovať v UEFI, tak sa pokúsi bootovať v Legacy režime. Existujú však i UEFI, kde sa nedá do Legacy prepnúť, našťastie sa dá alespoň vypnúť secure boot, hlavne to býva na lacných notebookoch. Tu to záleží od konkrétnej implementácie UEFI.

    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 14.03.2020 | 11:52
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      4. Po tom co sa konkretny OS nainstaluje, drzi sa niekde informacia o tom ci bol nainstalovany ako LEGACY alebo ako UEFI?

      5. UEFI nepouziva nieco ako boot priznak pre particiu?

      6. EFI je samostatna particia (nejako spata s UEFI), viditelna z Windowsu aj z Linuxu?

      Na otázky 4. a 5 je v podstate odpovedané v odpovediach na predchádzajúce otázky. Áno efi partícia je viditeľná v akomkoľvek programe pre manipuláciu s partíciami, teda aj v linuxe, či windows. Univerzálny je program gpatred, ktorý sa dá vytvoriť ako bútovateľná USB fleška.

    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 14.03.2020 | 12:15
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ
      7. Aky je vztah medzi EFI, UEFI, GPT, GRUB, MBR?

      Ako nástupca BIOSU vznikol EFI, čo bol v podstate BIOS doplnený o ďalšiu funkčnosť hlavne z pohľadu bezpečnosti. Keďže zo začiatku v tom bol chaos a každý výrobca si EFI implementoval po svojom, pokúsili sa neskôr tieto EFI nejako unifikovať a tak vzniklo UEFI (unifikované EFI).

      MBR je vlastne skratka pre master boot record, čo je miesto na disku, kde sa nahrávala bootovacia sekvencia. Dosť často sa to spomína v súvislosti s msdos tabuľkou rozdelenia, niekedy aj zamieňa, aj keď sa nejedná o to isté. msdos tabuľka rozdelenia, niekedy aj nesprávne spomínaná ako mbr, má viaceré obmedzenia, napríklad, môže mať maximálne 4. primárne partície, pokiaľ ich z nejakého dôvodu potrebujem viacej, musím jednu zmeniť z primárnej na rozšírenú a v nej môžem vytvoriť viaceré logické partície. Logické partície bývajú číslované od 5. Disky s msdos tabuškou rozdelenia sa používajú pri inštalácii v Legacy.

      GPT je nová tabuľka rozdelenia disku, ktorá rieši hlavne problém s obmedzeným počtom primárnych partícií. Tu ich môže byť tuším až 128. Disky s GPT tabuľkou rozdelenia sa používajú pri inštalácii v UEFI režime.

      GRUB sa môže použiť pri inštalácii jednak v UEFI režime, potom sa nahráva do EFI partície do adresára /boot/efi alebo v Legacy režime ale potom sa nahráva do mbr, teda sdx (nie do sdxy), čo v prípade jedného disku znamená do sda.

    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 14.03.2020 | 12:22
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ
      8. Aky je best practice pre instalovanie dual boot Linuxu k existujucemu Windowsu s EFI particiou? Instaluje sa GRUB na EFI particiu alebo sa instaluje na rovnaku (prip nejaku inu) particiu kde je Linux? Alebo sa GRUB neinstaluje vobec?

      GRUB sa inštaluje na EFI partíciu. Teoreticky je možné aj GRUB neinštalovať a použiť Windows boot manažer ale s tým nemám praktické skúsenosti. Ja vždy inštalujem GRUB, má viaceré možnosti.

    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 14.03.2020 | 12:37
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ
      9. Instalacia OS alebo zavadzacu vseobecne nejakym sposobom modifikuje EFI particiu?

      Inštalácia modifikuje EFI partíciu iba v tom zmysle, že tam nahráva svoj EFI zavádač, prípadne GRUB. Niektoré UEFI po nahraní ďalšieho zavádzača alebo GRUBu vyžadujú tento takzvane autorizovať, to znamená udeliť povolenie na jeho používanie. Býva na to položka v UEFI (narýchlo si nespomeniem, ako sa volá). Až potom sa objeví v zozname bootovateľných zariadení a je ho možné presunúť na prvé miesto poradia bootovania.

    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 14.03.2020 | 12:44
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ
      10. Je EFI particia nieco coho sa netreba vobec chytat? co ked sa nejak posaha? Odide aj partition tabulka a teda data? Da sa spravit jej zaloha?

      Záloha partície sa samozrejme dá urobiť, je to partícia, ako každá iná, takže programy na zálohy partícií sú použiteľné. Pošahaním EFI partície by tabuľka partícií nemala byť porušená, iba nebude bootovať. Nabootovaním linuxového livka by malo byť možné data odtiaľ stiahnuť.

    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 14.03.2020 | 12:53
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      11. Pri pouziti LEGACY modu musi byt niektora z particii oznacena ako boot a obsahovat bud konkretny OS alebo GRUB?

      12. Odkial sa bootuje system v pripade ze je k dispozicii EFI aj GRUB?

      Odpoveď na otázku 11. je áno, iba GRUB sa musí nahrať do sdx (sda) a nie do partície (sdxy).

      Odpoveď na otázku 12. je nasledovná. Pokiaľ je GRUB nahratý do sdx a tento disk zvolený v UEFI, ako prvý v poradí bootovania, bootuje sa systém cez GRUB. Pokiaľ je GRUB nahraný inde, prípadne vôbec, štartuje systém priamo, bez GRUBU, samozrejme pokiaľ je správne nainštalovaný.

      • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 14.03.2020 | 13:01
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Pardon, vloudila sa chybička, v odpovedi na otázku 12. GRUB sa v prípade UEFI inštalácie nenahráva do sdx ale do EFI partície. Nesústredil som sa a uvažoval som Legacy inštaláciu, v prípade existencie EFI partície sa však jedná o UEFI mód.

    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 14.03.2020 | 13:10
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      13. Moze UEFI fungovat aj bez EFI particie?

      14. Je nejaky trik na zalohu EFI - tak ako sa dakedy robilo: dd if=/dev/sda of=/tmp/mbrsda.bak bs=512 count=1?

      UEFI bez EFI partície pri dodržaní štandardov pravdepodobne nemôže existovať. Keďže som sa za svojho života naučil, že nikdy nehovor nikdy, nevylučujem, že existuje nejaký spôsob, ako to dosiahnuť, avšak štandardne nie.

      EFI partícia sa dá zálohovať rovnako, ako každá iná partícia, avšak zálohuje sa nie sda, čiže celý disk ale partícia, čiže sdax

    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 14.03.2020 | 13:24
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ
      Pokial je v grafickom UEFI (to co sa dakedy volalo BIOS) zapnuty UEFI boot tak pri instalacii je moznost zvolit si UEFI alebo ako LEGACY - aky to ma zmysel?

      Toto sa zrejme týka toho, ako je pripravená USB fleška. Ta býva pripravená zvyčajne ako tzv. hybridná, čiže umožňuje boot v legacy aj UEFI režime. Potom už záleží od nastavenia UEFI, či sa zobrazia obidve možnosti alebo iba jedna z nich. Pokiaľ sa zobrazí iba jedna z nich, je predpoklad, že sa zobrazila ta správná varianta a pokiaľ sa zobrazia obi dve, treba zvoliť tú, ako je nastavený UEFI. Disk samozrejme musí mať tu správnu tabuľku rozdelenia podľa nastavenia UEFI. Teda GPT s UEFI a msdos s Legacy.

      Pokiaľ sa USB fleška pripravuje pomocu programu RUFUS, treba dať pozor, aby bola pripravená v správnom režime. Program RUFUS umožňuje pripraviť flešku pre Legacy, UEFI alebo hybridne.

    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 14.03.2020 | 13:33
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ
      16. V pripade ze je dual boot nainstalovany korektne potom v grafickom UEFI (to co sa volaked volalo BIOS) je vidiet presne ktore OS su dostupne? Je tam moznost bootovat konkretny OS, teda nielen boot prioritu (USB, SSD, CDROM a pod) ale Windows, Ubuntu ...?

      V prípade, pokial je v pc inštalovaných viacej OS je nutné použiť Windows boot manažer, GRUB alebo iný Boot manažer. V UEFI je možné iba voliť zariadenie, z ktorého sa bude bootovať, pričom medzi tie zariadenia možno okrem diskov zaradiť aj napr. GRUB, či Windows boot manažer.

    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 14.03.2020 | 13:47
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      17. Ake su spravne prerekvizity ktore treba dodrzat aby OS nabootoval?

      18. Je mozne OS kt bol nainstalovany ako LEGACY nejako "skonvertovat" na UEFI?

      19. Je mozne OS kt bol nainstalovany ako UEFI nejako "skonvertovat" na LEGACY?

      17. Treba zistiť, ako je nastavený UEFI a akú má disk tabuľku rozdelenia a podľa toho vykonať inštaláciu. Všetko musí byť v súlade, nemiešať vzájomne nastavenia.

      18. Tu si nie som istý, či to ide bez reinštalácie. Pravdepodobne nie.

      19. Tu si rovnako nie som istý, či to ide bez reinštalácie. Pravdepodobne nie.

    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 14.03.2020 | 13:55
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      20. AK je nejaky OS nainstalovany ako UEFI potom musi byt aj v grafickom UEFI (to co sa volaked volalo BIOS) nastaveny boot na UEFI?

      21. AK je nejaky OS nainstalovany ako LEGACY potom musi byt aj v grafickom UEFI (to co sa volaked volalo BIOS) nastaveny boot na LEGACY?

      22. Ak bol OS nainstalovany ako LEGACY a v grafickom UEFI (to co sa volaked volalo BIOS) sa zmeni boot na UEFI nastartuje tento OS?

      23. Ak bol OS nainstalovany ako UEFI a v grafickom UEFI (to co sa volaked volalo BIOS) sa zmeni boot na LEGACY nastartuje tento OS?

      20. Áno.

      21. Áno.

      22. Pravdepodobne nie, záleží od konkrétnej implementácie UEFI, ktorý môže mať nastavenie first UEFI, ktorý umožní v prípade nabútovať aj v inom móde.

      23. Pravdepodobne nie, záleží od konkrétnej implementácie UEFI, ktorý môže mať nastavenie first UEFI, ktorý umožní v prípade nabútovať aj v inom móde.

    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 14.03.2020 | 14:07
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      24. Ak by bol v grafickom UEFI (to co sa volaked volalo BIOS) zapnuty UEFI boot, nasledne nainstalovany Linux ako legacy, nasledne v grafickom UEFI zmeneny boot na LEGACY nastartoval by Linux?

      25.Ak nainstalujem Ubuntu a GRUB na nejaku particiu mimo EFI tak UEFI by sa mal nejakym sposobom dozvediet ze existuja tato particia?

      26. Ako je mozne "pomiestat" UEFI a LEGACY - je to len o tom ze sa treba prisposobit tomu OS ktory je nainstalovany ako prvy a tak zinstalit aj druhy?

      Na posledné tri otázky neviem zodpovedne odpovedať. Vo všeobecnosti platí, že treba zvoliť nastavenie UEFI a podľa toho prispôsobiť inštaláciu všetkých OS v rovnakom režime a zvoliť taktiež správnu tabuľku rozdelenia disku. Tá otázka 25. je divná. Uefi je jedno, že ty si niekam niečo nainštaloval, pokiaľ sa to neobjaví na mieste, kde to očakáva a nezaradíš to do bootovacích zariadení. UEFI režim to očakáva v /boot/efi a Legacy režim zasa v sdx (sda).

      • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 14.03.2020 | 21:58
        Avatar redhawk75   Používateľ

        24. ano. pokial bol grub instalovany v MBR, pokial v GPT particii tak nie (legaci do efi nevidi)

        25. UEFI vidi mbr a vie s nim pracovat. Pokial nie je zapnute SecureBoot

        26. 2 disky 1 mbr a 1 gpt s efi. nasledne pri starte menit v boot menu. mam to tak s MX a Win7. pokial nestlacim F7 na vyber ide do grub a nasledne do MX linuxu, pri F7 a zmene na HDD ide do windows

        dobra je prednaska Delivering a secure and fast boot experience with UEFI Arie van der Hoevena len je v anglictine

        • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 14.03.2020 | 22:19
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          Som rád, že si sa do toho zapojil, takto to vyzeralo, ako "one man show", čo bolo dosť čudné.

    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 16.03.2020 | 02:26
      Avatar wakatana   Používateľ

      Dakujem velmi pekne za odpovede, Mal by som este par doplnujucich otazok ;)

      • 2.1 co vsetko sa ozacuje ako UEFI? Zatial som natrafil na: a) klikatko kde sa v nastavuju parametre (po starom BIOS) b) technologia ako taka c) rezim v ktorom OS bootuje d) rezim v ktorom bol OS nainstalovany. Oznacuju sa tieto pripady nejakym vlastnym terminom vramci UEFI aby sa to neplietlo?
      • 2.2 Je MBR naozaj LEGACY alternativa ku GPT? Ked spravne chapem GPT je len iny sposob ako zapisat rozdelene disku. Stale sa teda bavime o 512 bajtoch kde je info o particiach, akurat je to zapisane nejakym inym sposobom ako MBR? Chapem tomu nejak tak ze GPT usetri nejake miesto preto ze nemusi drzat info o boot loaderi (ten bude v EFI particii) a preto mu ostane miesto na 128 particii.
      • 2.3 Oficialne sa vraj neda MBR skonvertovat na GPT bez strary dat. Avsak neoficialne to vraj ide. Ak spravne chapem tak tato konverzia nema preco sahat na data ako take - ma pracovat len s 512 bajtami. Problem vidim v tom ak sa nejak pobabre ulozenie partition tabuliek.
      • 2.4 Vo windows disk managery som si vsimol ze EFI particia ma file system FAT32 ale typ je "EFI system partition". Doteraz som sa nad tym nikdy nezamyslal ale co je vlastne ten typ? Podla toho sa pozna EFI particia? Mozem mat viac EFI particii - ak ano naco je to dobre? Predpokladam ze boot flag moze mat vzdy len 1 particia na danom disku?
      • 2.5 Co urci ci je disk rozdeleny ako GPT alebo MBR? Predpokladam ze je to nejaky magic number na zaciatku disku. A teda to ze na nejakom disku je typ "EFI system partition" este nieje zarukou toho ze disk je rozdeleny pomocou GPT (nakolko ako ESP mozem oznacit akukolvek particiu - aspon si myslim, nerobil som to). Ako teda poviem napr v gparted ze chcem delit disk ako GPT a nie ako MBR?
      • 2.6 Z Disk moze byt teda rozdeleny bud ako GPT alebo ako MBR ale nikdy nie oboje (proste to nejde spravit - kedze oba sposoby zapisuju do rovnakej casti disku)?
      • 2.7 - na to aby sa bootovalo z EFI Particie musi mat tato particia boot flag? A teda ak mam EFI particu tak to este nemusi znamenat ze sa z nej aj bootuje?
      • 2.8 Ako som sa docital tak Linux dokaze nabootovat z GPT particie aj v LEGACY mode. Windows dokaze z GPT bootnut len v UEFI. Rovnako by malo byt mozne nabootovat z MBR disku v UEFI boot rezime. A teda ak mam disk rozdeleny cez GPT a Linux mi bootuje, tak to este neznamena ze mam UEFI. Mozem mat kludne aj LEGACY. Z toho mi vychadza ze jediny sposob ako spolahlivo zistit aka je situacia je zisti ake rozdelenie pouziva disk a aky boot rezim je nastaveny v BIOSe?
      • 2.9 Ak mam disk: MBR a boot rezim UEFI tak ktora particia ma byt bootovacia? Predpokladam ze to byt bud priamo particia kde je nainstlaovany OS alebo EFI particia kde je nainstalovany zavadzac?
      • 2.10 Ak mam disk: GPT a boot rezim LEGACY ktora particia ma byt bootovacia?
      • 2.11 Ak mam disk: GPT a boot rezim UEFI ktora particia ma byt bootovacia? Predpokladam ze to byt bud priamo particia kde je nainstlaovany OS alebo EFI particia kde je nainstalovany zavadzac?
      • 2.12 Potrebujem EFI particiu ak mam disk rozdeleny cez MBR a boot rezim UEFI?
      • 2.13 Potrebujem EFI particiu ak mam disk rozdeleny cez GPT a boot rezim LEGACY?
      • 2.14 ked sa robia taketo "hybridy" (disk: MBR boot rezim: UEFI resp. disk: GPT boot rezim: LEGACY) tak sa to nejako specialne nastavuje v BIOSe?
      • 2.15 Kedze GPT podporuje 128 particii asi nema zmysel tam riesit nieco podobne extended particii ako tomu bolo pri LEGACY?
      • 2.16 EFI particia je pridruzena k UEFI? S GPT ako takym nema nic?
      • 2.17 je moznost nieco dosrat v BIOSe (zmazanie si klucov pre secure boot a pod) da sa to dajak resetnut ako volakedy vybratim baterky ;)
      • 2.18 Ked si zvolim v akom rezime sa ma OS instalovat tak na co to ma vplyv. Predpokladam ze je to len o tom kam nahra boot loader. Teroeticky by teda malo ist konvertnut aj instalaciu OS z LEGACY na UEFI a naopak?
      • 2.19 Momentalne mam Win10 v UEFI. Particia ktora ma boot je ta kde je nainstalovany Windows. Ak teda chcem Linux do dual bootu tak pocas instalacie vyberiem pre GRUB EFI particiu (instalator bude na tolko mudry ze uvidi ze je to EFI a nahra sa do /EFI/Boot a nie na sda)? Nasledne by uz mala byt ako boot EFI particia?
      • 2.20 Ak je win 10 v UEFI, boot particia je ta kde je Windows. Je mozne zmenit boot flag ze bude ukazovat na EFI particiu? Predpokladam ze nie - musel by tam byt aj zavadzac, ci?
      • 2.21 Ak mam secure boot vypnuty tak po nainstalovani zavadzacu nemusim EFI aktualizovat?
      • 2.22 je nejaka moznost ako si pozriet podrobnejsie co je na EFI particii? Ako viem ze /EFI/Boot je GRUB a nie windows boot, ci len potom ako bootnem z tejto particie uvidim co na mna vyskoci?
      • 2.23 Ake ma vlastne UEFI vyhody? zatial viem o vacsich diskoch, viacerych particiach, krajsej grafiky pri boote, lock bootloadera je tam este nieco zasadne?
      • 2.24 pamatam si ze zo zaciatku bolo velke halo ohladom zamykania boot loaderov. Aka je situacia teraz? Mam napr doma tablet s Windows 10 (asi 2 rocny) je teoreticky moze nainstalovat tam Linux? Pokial viem tak M$ unikli nejake univerzalne zavadzace resp. kluce. Ako viem ci je loknuty boot loader?
      • 2.25 moze UEFI resp EFI existovat nad LVM?
      • 2.26 mozeme sa tesit na clanok/serial :)?
    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 17.03.2020 | 08:35
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Teda čoho je moc, toho je príliš. Zodpoviem 26 otázok a vyprodukuješ 26 nových? To je 26. nejaké magické číslo? Dal som deň príležitosť aj iným sa k tomuto vyjadriť, avšak keďže sa nik nevyjadril, skusím alespoň na časť z nich reagovať.

      ad. 2.2 MBR je master boot record a GPT je tabuľka rozdelenia disku. Pokiaľ si myslel msdos tabuľku rozdelenia, tak tá je historicky staršia než novšia GPT, ktorá je aj ináč organizovaná.

      ad.2.3 Konverzia na GPT je riziková záležitosť z pohľadu dát a môže pri nej dôjsť k strate dát, kedže sa to robí v dvoch krokoch, prvý krok je zrušenie msdos tabuľky rozdelenia a druhý krok je konverzia na GPT. Nemám prakticky odskúšané, čo to urobí s dátami ale ruku do ohňa by som za to nedal.

      ad. 2.4 Efi system partiion (ESP) je príznak, podľa ktorého UEFI rozozná bootovaciu partíciu, môže byť iba jedna na jednom disku. Boot flag je potrebný iba pri BIOS/Legacy režime bootovania, pri UEFI nie je potrebný, tam musí mať jedna partícia príznak ESP.

      ad. 2.5 Určiť, aká je použitá tabuľka rozdelenia sa napr. v gparted, kde keď zvolím vlastnosti, tak sa zobrazí buď msdos alebo gpt.

      ad. 2.7 EFI partícia musí mať flag ESP, boot flag mať nemusí, ten je vyhradený pre bootovanie v Legacy/BIOSe.

      ad. 2.8 Aj windows dokáže bootovať GPT v Legacy, avšak musí sa na to zvoliť špeciálny postup. Bežne to nedokáže. Treba si uvedomiť, že v dobe BIOS ešte gpt disky neexistovali a Legacy emuluje BIOS. To, že existuje postup, ako to dnes vieme obísť, je iná vec. Nastavenie v UEFI je kľúčové pre zistenie, v akom režime bootujem, avšak všetky tie hybridné nastavenia sú zriedkavé, pretože na to nie je dôvod to tak bežne robiť.

      • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 17.03.2020 | 09:00
        Avatar debian+   Návštevník
        Efi system partiion (ESP) je príznak, podľa ktorého UEFI rozozná bootovaciu partíciu, môže byť iba jedna na jednom disku.

        Nemas pravdu. Moze byt aj viac. UEFI si preskenuje kazdy a prida ich do "menu".

        • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 17.03.2020 | 09:09
          Avatar debian+   Návštevník

          Aj som si to raz odskusal.

        • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 17.03.2020 | 09:44
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          Tak ono je to skôr o tom, že načo by niekto vytváral viacej EFI partícií na jednom disku, keď každý OS si nahrá svoj zavádzač do tej jednej partície označenej ESP príznakom. Priznám sa netestoval som to, čo píšeš, iba mi to pripadá ako hovadina a zbytočnosť to takto robiť.

          • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 17.03.2020 | 09:53
            Avatar debian+   Návštevník

            To som vtedy dal tak neoddelene, ked som prvy krat este sa s UEFI stretol. Teraz uz vsetko davam do jedneho.

            Dava to aj zmysel. Ak mas viac diskov, z kt. ma prv botoovat. Precita na kazdom disku UEFI a podla nastaveni UEFI bootne ten prvy, kt. bol nastaveny uzivatelom.

            • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 17.03.2020 | 10:07
              Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

              No preto som aj napísal, že jeden esp na každom disku. To dáva zmysel ale viacero esp na jednom disku zmysel nedáva.

              • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 17.03.2020 | 15:45
                Avatar debian+   Návštevník

                Kazdy OS ma svoj zvlast. Pripadne preformatovanim nepridem o spustanie ineho (co uz nemusi byt tak veselo).

                • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 17.03.2020 | 17:13
                  Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                  Prečo by niekto pri zmysloch preformátovával esp partíciu? Iba ak omylom.

    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 17.03.2020 | 10:05
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Nebudem odpovedať na žiadne hybridné scenáre, ako sú otázky 2.9 až 2.14, pretože na to nie je reálne dobrý dôvod s výnimkou situácie, keď mám staré pc, ktoré nemá UEFI a má veľký disk s kapacitou nad 2 TB. Teda kombinácia BIOS/GPT disk. Inak sa vždy dá dosiahnuť, aby všetko bolo v súlade so základnými požiadavkami jednotlivých režimov bútovania. Nebudem si predsa umelo vytvárať komplikácie a nerád odpovedám na otázky typu, "čo by bolo, keby bolo".

      ad. 2.15 GPT nepozná extended partíciu. Všetkých 128 môže byť primárnych.

      ad. 2.16 UEFI inštalácia štandardne vyžaduje EFI partíciu a GPT disk. Ostatné kombinácie sú neštandardné.

      ad. 2.18 Konverzie sú možné, avšak s rizikom straty dát a pokiaľ robím inštaláciu, tak si dobre rozmyslím, že ako a čo budem inštalovať dopredu, aby som neskôr nemusel robiť žiadne šachy

      ad. 2.19 Áno pri inštaláci nastavím jeho nahranie do EFI partície. Ak treba, tak ho autorizujem a nastavím boot z GRUBU. Inštalačný program toto môže urobiť aj sám, pokiaľ to neurobí, musím to urobiť ručne. Pokiaľ je windows v EFI režime, je EFI partícia bootovacia (ESP).

      • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 17.03.2020 | 15:12
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Malé odbočenie - tu je popísaná rozumné využitie hybridného bootu, kedy je Legacy režim kombinovaný s GPT diskom.

        • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 17.03.2020 | 15:48
          Avatar debian+   Návštevník

          Ja mam OS kde je GTP cely disk a botovat sa da UEFI (Windows) a Legacy (Linux). Mozno pre niekoho blbost, ale aspon nemusim riesit, ze Win sa nastavi na bootovanie miesto Linuxu a potom to musim menit.

    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 17.03.2020 | 10:15
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      ad. 2.20 ak je win v UEFI, je bootovacia EFI partícia s príznakom ESP.

      ad. 2.21 ? To s tým ako súvisí? Ta otázka nedáva zmysel.

      ad. 2.25 na EFI partíciu nesmie byť aplikované LVM.

      Ad. 2.26 Možno, časom.

    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 17.03.2020 | 14:38
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      @Livan: za toto vlákno by si si zaslúžil Medailu cti. Tie odpovede môžeš vydať ako brožúrku s názvom Uefi rýchlo a ľahko :)

    • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 20.03.2020 | 01:39
      Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

      mno chlapci, tak tato tema sa mi momentalne aj sikla. Zdedil som starsi ASUS X54C , kde som nahodil od kamosa disk a dal tam Mint, moj Lenovo G580 sa pomaly poruca do kremikoveho neba a tak som SSD disk s instalaciou debianu vzal a hodil cez nahradny suplik za mechaniku do toho. akurat, ze ked chcem nabootovat z toho SSD, tak mi len blika kurzor, bez akejkolvek reakcie. Ci nastavim v Biose UEFI on, alebo off. klasicky HDD ide. nejaky napad?

      • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 20.03.2020 | 01:58
        Avatar debian+   Návštevník

        Skusal si vyvolit boot menu a zvolit disk?

        Pri najhorsom prepisat disk nulami a tak pripojit (pokial sa nejedna o HW/ovladace nekompatibilitu.

      • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 20.03.2020 | 06:56
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Daj ten SSD nie do šuflíka, ale namiesto HDD. A do šuflíka daj ten HDD.

        Staré alebo vykastrované dosky sa nemusia dohodnúť na SATA generácii, a zblbne to na kompletku. Nie že by sa z toho nedalo vykľučkovať, ale ...

        • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 23.03.2020 | 06:03
          Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor

          prehodene fyzicky. SSD miesto HDD, to iste. ALE. na tom HDD je Mint, bolo aktualizovane jadro, takze pregenerovalo grub a da sa aspon touto cestou bootovat z SSD. Takze vdaka vsetkym zucastnenym.

          • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 23.03.2020 | 06:58
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Štartovať jadro (vulgo mať /boot a /boot/efi) na pomalom HDD a zvyšok OS na SSD je tiež riešenie. Inak by som si rád pozrel výstup z dmesg, že či tam nebude niečo fajnové ako žeby sa disk nedohodol na rýchlosti s radičom.

      • RE: Nejasnosti ohladom UEFI 20.03.2020 | 08:05
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Začal by som tým, že by som pozrel, aké tabuľky rozdelenia diskov sú na tom SSD a HDD a či má ten SSD nastavené v UEFI AHCI. Tabuľky sa dajú pozrieť v gparted vo vlastnostiach. Taktiež je možné, že ten SSD vie bootovať iba ak nie je pripojený cez šuplík, takže by som ich vymenil s HDD. Ak bude všetko vyzerať OK, tak skúsiť novú inštaláciu na ten SSD, prípadne použiť program boot repair (bootovacie USB).