Niečo zo starej školy

Sekcia: Ostatné 06.05.2020 | 16:33
Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

Nahadzoval som nanovo dva počítače a robil som si predtým programový výber. A tak ma napadli dve veci, ktoré som kedysi používal a ktoré idú dnes kus do zabudnutia. Hodím to len do fóra lebo som zvedavý na vaše názory, na úpravu blogu už teraz nemám čas (o chvíľu padla).

Jabber

Kedysi veľmi obľúbený IM klient Jabber. V dnešnej FB dobe sa väčšinou komunikuje cez messenger, sám mám kvôli tomu nahodený program Caprine. No rozhodol som sa obnoviť spomienky, pár rokov dozadu som mal Jabber nahodený v programe Gajim, prípadne v Psi. Mal som nastavené zvlášť ikony pre služby ako počasie, využíval Jabber disk na malé súbory.

Akuálne som sa prihlásil cez známy Pidgin, ak niekto používa Jabber kontakt na mňa: dumaru79(zavináč)jabbim.com.

RSS

Pár rokov dozadu som pridával RSS kanály do čítačky Liferea, v KDE som používal Akregator. Trochu som včera prechádzal web a dosť RSS je už mŕtvych, používate to ešte niekto? Tak ako je dnes pohodlné listovať na skle FB, predtým bolo jednoduchšie si ráno pozrieť zhrnutie správ v čítačke RSS a prekliknúť náhľad na tie zaujímavé.

Teraz som pužil čítačku QuiteRSS, musel som do Mintu pridať ppa repozitár lebo z pôvodného repozitáru LM zostávala čítačka visieť v pamäti. Keď si spomeniem na viac z "nostalgie" Linux programov za tie roky, naklepem to do blogu,,,

    • RE: Niečo zo starej školy 06.05.2020 | 16:52
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      jabber som nikdy nepoužíval, používam len FB messanger (web rozhranie) a signal (tam mám aj desktopovú apku)

      ale to by som ani nepísal keby sa neotvorila téma RSS

      dlho dlho som používal feedly, ale pre to že väčšina webov čo ma zaujímala zrušila rss resp. ho zmenila na clickbait tak som postupne rss vzdal (chápem že im to kradlo príjmy z reklamy, nečudujem sa im)

      dokonca som mal jeden čas nastavené pravidelné posielanie rss do kindle čítačky (potom som zmenil cestovanie do práce a prešiel som na podcasty)

      a teraz ani neviem ako používam iba google news (v mobile na záchode) a pre bežné správy ráno počúvam podcast denníka sme - dobré ráno

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: Niečo zo starej školy 06.05.2020 | 20:32
      Avatar mark   Používateľ

      Agregator aj pidgin pravidelne používam, ale už menej často. Nieže by som to nahradil niečím iným, ale mám tendenciu využívať čas inak ako v minulosti.